Kedves Jogtudósok!
Közalkalmazottként dolgozom egy közoktatési intézményben. A legutóbbi leltár komoly leltárhiányt mutatott ki, amelyet a fenntartó rám kíván terhelni. A leltárkörzet egyszemélyi felelőse vagyok papíron. A helyiséget biztonsági zár nem, csak "hagyományos" tollas kulccsal zárható ajtó zárja, a kulcsokat a közös használatú (Nem porta!) helyiségből vesszük fel.
A leltárkörzeti helyiséget nem csak én használom, oda a többi munkavállaló is bármikor bejuthat illetve a külső takarító cég emberei is tartózkodnak - takarítás céljából. Kamera, riasztó a helyiségben nincs. Szerintetek mennyire reális a munkáltatóm követelése?
Köszönöm, ha segítetek!
A Guruló
Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat
Párom most kapta meg az "illetmény változásáról közalkalmazotti jogviszonyban" szóló értesítőjét, amiben megjelent a következő tétel:
- Minimálbérre történő kiegészítés
Ezen elgondolkodtam, mert eddig ez 0 volt neki, most pedig kiegészítették minimálbérre.
Ez két dolgot vetett fel:
- miért csak minimálbérre (105 e ft)? D osztályba van besorolva, ami - ha jól értettem - annyit tesz, hogy megilleti a garantált bérminimum (122 e ft)
- Miért csak most? nav honlap alapján 2009-től találtam meg minimálbér, 2011-től garantált bérminimum adatokat. (http://nav.gov.hu/…er_garantalt) Ez azt is jelenti, hogy valójában megillette volna ez a kiegészítés korábban is, vagy most történhetett valami jogszabálymódosítás, ami miatt ez jár?
Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelt Hozzáértők!
2008 óta dolgozom az egészségügyben.Ez idő alatt 3 kórházban dogoztam költözés miatt.Tavaly januárban az előző munkahelyemen megkaptam a papírt az E3-as kategóriába sorolásról.Májusba kerültem a jelenlegi munkahelyemre,és ott E1-es besorolást kaptam,mert az első munkahelyemről hiányzott az igazolás,hogy dolgoztam ott.Kérdeztem,hogy a papírt amit az átsorolásról kaptam az előző helyen,elfogadják e,azt mondták nem.Így elmentem a szülővárosomba,és kértem egy igazolást a volt munkahelyemen,amit júniusban le is adtam a munkaügyön.Azt mondták,hogy megírják az új szerződést,és szólnak,ha mehetek aláírni.Szeptemberig nem történt semmi,ezért felkerestem a munkaügyet,és megkérdeztem őket,mi a helyzet.Megnézték a gépben,és közölték augusztus óta a gép szerint már át vagyok sorolva E3-ba,és a papíromat már rég felküldték az igazgatásra aláiratni,és nem tudják hol akadt el a dolog,de kiderítik,és értesítenek.Szeptember végén táppénzre jöttem,mert kisbabát vártam.2 hetente vittem be a táppénzes papírjaimat,mindig rákérdeztem,hogy mi a helyzet az átsorolással,azt mondták nem tudják,de ne aggódjak kiderítik,és mivel a gép szerint augusztustól már E3-as vagyok,így onnantól nekem már az a fizetés jár,és a különbözetet ha aláírtuk az új szerződést akkor kifizetik.Az év hátralévő részében nem történt semmi.Tegnap kaptam egy levelet a munkahelyemről,az átsorolásom volt benne.De az átsorolás dátuma 2015.01.01.Szeretném megtudni,hogy ebben az esetben tehetek e panaszt,hogy elvileg én már augusztustól át vagyok sorolva,és kérhetem e,hogy módosítsák át e szerint a szerződést,és fizessék ki a különbözetet.
Válaszukat előre is köszönöm.
Az iránt érdeklődöm, hogy van-e a kapható nyelvpótléknak felső határa. Jelenleg alanyi jogon hat nyelvből jár nyelvpótlék. Ad abszurdum kaphatok akár az illetményalapra 600%-os nyelvpótlékot, vagy van valamilyen felső korlát.
Köszönöm
Tisztelt Cím!
2015. április 01-től a kormányhivataloknál átalakítják a belső vezetést. 20 éve dolgozom felsőfokú végzettséggel a közigazgatásban. Osztályvezetőként én is érintett vagyok. Kérdésem a következő: Abban az esetben, amennyiben nem megfelelő munkakört ajánlanának fel részemre és visszautasítom, jár a végkielégítés? Mennyi idővel kell ápr-1 előtt értesíteni engem írásban az engem érintő változásról (bér, további munkakör)? Osztályvezetői béremhez képest a besorolási bérem 40%-al alacsonyabb, amennyiben ezt ajánlják fel, köteles vagyok elfogadni? Ha nem fogadom el, akkor jár végkielégítés? Amennyiben elfogadom a beosztott, felkínált munkakört, felmondhatnak nekem utána következmény nélkül? Pl. alkalmatlanság miatt?
?? a kinevezésedből nem derül ki? A nyelvpótlék nem kötelező.
Üdvözlöm Önöket.
2oo6. szeptember 18 óta dolgozom közalkalmazotti munkaviszonban. Belépésemkor az l976. szeptember l-l992. junius 3o-ig lévő Állami Biztositós, továbbá Hungária Biztositós munkaviszonyomat is elismerték közalkalmazotti munkaviszznynak. Jelenlegi munkahelyemről áthelyezéssel átkerültem a GAMESZ-hez, mely az 1992. junius 3o-ig tartó munkaviszonyomat nem ismerte el közalkalmazotti munkaviszonynak, igy jubileumi jutalomra jelenleg nem vagyok jogosult, a régi számitás alapján / 2oo6. szept. l8-i belépésemkor számitottak alapján / jogosult lennék.
Kérem sziveskedjenek egyértelmü tájékoztatást adni, nem a paragrafusokra hivatkozva, hogy rám mely számitás vonatkozik.
köszönettel: szendrei sándorné
Üdvözlöm 1976.09.01-én kezdtem dolgozni az Állami Biztositónál, majd áthelyezéssel l992.nov.-ig a Hungária biztositónál. Közalkalmazotti munkaviszo
TKamilla
Nincs semmilyen különbözet. 122000Ft a B-tól az E-ig minden fokozatban, sőt még az F1 is.
19571954
A biztosítós munkaviszonyok csak a fizetési fokozatnál vehetők figyelembe. Nem közalkalmazotti jogviszonyok, ezért a jubileumi jutalomnál, felmentési időnél nem vehetők figyelembe. Csak akkor lehetne közalkalmazotti jogviszonynak venni az 1992. júl.1. előtti munkaviszonyokat, ha a munkáltató 1992. júl. 1-én a kjt. hatálya alá került. Pl. állami iskolák, tanácsok, kórházak. A biztosítókra ez nem igaz.
kjt. 87/A. §
Lyonee
De van különbség.Eddig a bruttó alapbérem 118.000 Ft volt,most az E3-ba sorolással 125.20 Ft-ra változott.
1979-től folyamatos munkaviszonyban álló pedagógus vagyok.2006-ban 120 órás továbbképzésen vettem részt.Az ez után járó várakozási idő csökkentést nem kaptam meg.E mellett 2006-ban történő soros előrelépésem helyett 2007-ben léptem a következő kategóriába,s ezek után 2010-ben, majd 2013-ban léptem előre sorosan.
A munkáltatóm korrigálásként 2015 januárjában 2016 helyett előre léptetett a következő fizetési kategóriába. Az a kérdésem, hogy visszamenőleg kérhetem-e az anyagi kártérítést, és ha igen hol kell bejelentenem ezt?
TKamilla
Az E3 fizetési kategória 2008-tól 93900 Ft.
Ezt kellett kiegészíteni 2015-ben 122 000 Ft-ra, tavaly pedig 118 000 Ft-ra.
A 3200 forint különbség nem a besorolás miatt van, hanem egyéb juttatás. Akár kompenzáció is lehet, nézd meg az átsorolásodon.
Tavaly az E3-t 118000 Ft-ra kellett kiegészíteni, meg az E1-t. E2-t is. Anyagi kár nem ért!!!
Nincs különbözet, amit visszaigényelhetnél.
Üdvözlöm, két kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni.
2015. január l-el egy zeneiskolából áthelyezéssel kerültem egy városi önkormányzat gazdasági hivatalához. Áthelyezésemkor a bérem változatlanul hagyása mellett a C 13-ból az uj munkahelyemen A 11-es kategóriába soroltak be. Indoklásuk az volt, hogy a portai állás "A" besorolásban lehet. A besoroláshoz figyelembe vehető időnél uj munkahelyemen nem vették figyelembe a táppénzes állományom idejét, valamint a munkanélküli időmet, igy a 13-as osztályból 11-es osztályba soroltak. Jogosan jártak-e el?
Továbbá kérdésem még az lenne, hogy mivel uj GAMESZ-os munkahelyemen a munkaszerződésem 2015.január 2o-al kaptam kézbe, régi zeneiskolai munkahelyemen pedig a kilépő papirokat január 14-el szüntették meg, visszmenőleges 2014. dec. 31 hatállyal, régi munkahelyem nem hajlandó kifizetni, a " számlavezetési kompenzációt" ami a 2011-2012-2013- as évre szól, amihez még régi munkáltatómnál kaptam a nyomtatványt és január l4-ig be is nyujtottam a régi munkáltatómhoz.
Kérem sziveskedjenek tájékoztatni, hogy jogosan kérhetem e régi munkáltatómtól a kompenzáció összegének kifizetését, mivel a kompenzáció a 2011-2012-2013-as évre járna.
köszönettel veszem segitségüket
szendreiné ica
Üdvözlöm 1976.09.01-én kezdtem dolgozni az Állami Biztositónál, majd áthelyezéssel l992.nov.-ig a Hungária biztositónál. Közalkalmazotti munkaviszo
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Tanácsot szeretnék kérni. 1972. óta dolgozom pedagógusként. 1972.-1990.-ig Romániában, azóta pedig itt Magyarországon. A törvény szerint a közalkalmazott pedagógusoknak jubileumi jutalom jár. A 25 éves jubileumi jutalmat meg is kaptam. Viszont a 30 éveset nem akarták megadni, és a most aktuális 40 éveset sem. Mit tehetek? Jár nekem is ez a jutalom. Válaszát előre is köszönöm.
Kérm sziveskedjenek válaszolni kérdésemre. nagyon köszönöm
„Jogosan jártak-e el?”
Mivel beleegyeztél.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Munkajogi kérdésem volna Önhöz.
Az a problémám, hogy előző év júliusától elkezdtem dolgozni az egyik minisztériumban középfokú végzettséggel vettek fel arra hivatkozva, hogy jelenleg nincs betöltetlen diplomás pozíció. Végzettségem szerint pedagógus vagyok, 3 diplomával. (a nyelvvizsgám is megvan) Elfogadtam az állás, hiszen mondták,hogy van lehetőségem átkerülni a diplomás pozícióba. Hónapok óta folyamatos felvétel van a diplomás pozíciókra, de én hiába kérdeztem utána, csak annyi választ kaptam,hogy próbálják elintézni, hogy elsimerjék a diplomáimat. (korábban azt mondták, hogy ez a diploma nem felel meg erre a területre). A kktv. törvény 3. számú mellékletében, a 35. Európai Uniós jogkör (ez vonatkozik rám) című részben benne van a pedagógus diploma, mint elfogadott végzettség a diplomás pozícióra. (I. számú besorolási kategóriában megfelelő). A történethez az is hozzátartozik,hogy kolléganőm most kapta meg a diplomáját és őt átminősítették a diplomás pozícióba.
Mi a teendőm? Hova fordulhatnék még, hogy megoldódjon ez a dolog?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlöm, két kérdéssel szeretnék Önökhöz fordulni.
2015. január l-el egy zeneiskolából áthelyezéssel kerültem egy városi önkormányzat gazdasági hivatalához. Áthelyezésemkor a bérem változatlanul hagyása mellett a C 13-ból az uj munkahelyemen A 11-es kategóriába soroltak be. Indoklásuk az volt, hogy a portai állás "A" besorolásban lehet. A besoroláshoz figyelembe vehető időnél uj munkahelyemen nem vették figyelembe a táppénzes állományom idejét, valamint a munkanélküli időmet, igy a 13-as osztályból 11-es osztályba soroltak. Jogosan jártak-e el?
Továbbá kérdésem még az lenne, hogy mivel uj GAMESZ-os munkahelyemen a munkaszerződésem 2015.január 2o-al kaptam kézbe, régi zeneiskolai munkahelyemen pedig a kilépő papirokat január 14-el szüntették meg, visszmenőleges 2014. dec. 31 hatállyal, régi munkahelyem nem hajlandó kifizetni, a " számlavezetési kompenzációt" ami a 2011-2012-2013- as évre szól, amihez még régi munkáltatómnál kaptam a nyomtatványt és január l4-ig be is nyujtottam a régi munkáltatómhoz.
Kérem sziveskedjenek tájékoztatni, hogy jogosan kérhetem e régi munkáltatómtól a kompenzáció összegének kifizetését, mivel a kompenzáció a 2011-2012-2013-as évre járna.
köszönettel veszem segitségüket
szendreiné ica
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Kérdezném, hogy a 6. hete táppénzen lévő közalkalmazottra vonatkozó panaszbejelentés miatt behívható-e az ügy kivizsgálása céljából. Tudtommal járóbeteg.Elutasíthatja-e a hivatalos behívást? Kérhetek-e igazolást, hogy olyan betegsége van, mely következtében nem tud megjelenni. Panaszkezelési szabályzatban 3 nap állrendelkezésemre az ügy kivizsgálására, de gondolom ha táppénze miatt ezt nem tudom kivitelezni, halasztható az ügy.
Válaszát várom.
Tisztelettel. Á.R.
Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni. Köztisztviselőként dolgozom egy polgármesteri hivatalnál határozatlan idejű kinevezéssel. A kérdésem az lenne, hogy áthelyezéssel kormánytisztviselői illetve közalkalmazotti jogviszonyt is létesíthetek? Ha az imént említett jogviszonyok közül sikerül új munkahelyet szereznem akkor lehet azt áthelyezéssel?
Üdvözlök Mindenkit!
2015.01.01-től a szabadság jár a táppénz idejére is.
Közalkalmazottaknál ez mennyire igaz?
Ugyanannyira.
Tisztelt fórumozók!
Előzőleg feltett kérdésem ("munkajogi kérdések" rovat) feltehetőleg túl komplettre sikerült. Megpróbálom másként...
Ha a felmentésemet még 2014. márc. 15. előtt kaptam meg, de a közalkalmazotti jogviszonyom csak ezután szűnt meg (remélhetőleg megállapítják a jogellenességet),akkor tudom-e érvényesíteni az új Ptk. szerinti sérelemdíj iránti igényemet? Vagy csak a régi Ptk. szerinti nem vagyoni kártérítést kérhetem?
Üdvözlet Mindenkinek!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha 10 éve dolgozok a civil szférában, és most váltanék köztisztviselői munkakörbe, akkor a besorolásnál beleszámítják-e az eddigi éveimet? Felsőfokú végzettség az elvárás, ezt 11 éve szereztem meg. A szakvizsga megszerzésére mennyi időm lenne?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Tisztelt Hozzáértők!
Nyugdíj mellett létesíthető-e közalkalmazotti jogviszony? Természetesen a kérdés arra irányul, hogy a nyugdíj folyósítását ez negatívan érintheti-e? Az ONyF honlapján megtaláltam, hogy milyen határok között lehet sima munkaviszony, de a közalkalmazottság sokszor eltér ettől...
Köszönöm előre is a választ!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02