Internetes kereskedelem közvetítői szerepkör mentén.

wers # 2013.01.30. 06:53

Kedves Csib, ez azért messze nem ilyen egyszerű.
Tisztán, jól látom akkor?
Talán már látod a fát, de hol az erdő vége?!

csib # 2013.01.29. 20:06

Tehát akkor Ők simán úgy csinálják hogy megveszi a terméket az ember az oldalukon ők meg a vevő címére csak lerendelik a terméket Kínából, vevő vámot intézi ahogy tudja. Közben persze kapnak egy kis jutalékot (árréssel dolgoznak ugyebár).
Ennyi lenne az egész? És ez legális? Akkor ezt én is tudnám csinálni? Csinálok egy ilyen webshopot én is ahol így működnek a dolgok és minden rendben is van?

Tisztán, jól látom akkor?

wers # 2013.01.29. 13:52

magányszemélként = magánszemély részére

wers # 2013.01.29. 13:41

'azolcsosag.hu' oldaláról másoltam ki, nem ismertem eddig őket:
"Regisztrációddal azt is tudomásul veszed, hogy mi, azolcsosag.hu weboldal semmilyen formában nem vagyunk alanya annak a szerződésnek, ami közted, mint Vevő és a külföldi forgalmazó, mint Eladó között jön létre"

Tehát magányszemélként jön be az áru, a vámoltatásról a vevőnek kell gondoskodnia.

wers # 2013.01.29. 11:56

Nem tudom, hogy hogyan működtetik, lehet, a vevőt úgy tüntetik fel, hogy magánszemély. Ugyanis ha kereskedelmi forgalom, a vám és ÁFA alapja a kereskedelmi számlán szereplő érték (plusz fuvar és egyéb). Ekkor az importőr vámoltat. Itt olvastam már, hogy valakit (magán személy) egyszer csak megkeresi a NAV, hogy fizessen ennyit+ennyit, mert vett az USA-ból valamit.
Ilyenkor az történik, hogy amikor a vámhatra ért az áru (pl. reptér), a vámhivatal egy tobábbító okmánnyal küldi tovább az árut. Aki nem ismeri ezeket az okmányokat, nem tudja, hogy ezzel (na mag az áruval) be kell ballagni egy belterületi hivatalba, és el kell végeztetni a vámkezelést. Ha nem teszi meg, határidő lejártával a hivatal megkeresi.
Egyébként én nem ebben látom a bajt, a folyamat kialakítható. Én ott látom a rizikót, hogy azt sem tudod, a kínai mit küld. A vevőd téged fog megkeresni, ha hibás a teljesítés. Én is szoktam a neten vásárolni, de csak megbízható felületről. Eddig nem volt baj, de ki tudja. Egyszer lehet megjárom, és csak üres dobozt hoz a posta, az eladó meg elérhetetlen.
Jogász is kellhet, de külker és vámügyéntézőt keress meg. Vámkezeléshez a vámokmányokat csak vámkezelői ill. vámügyintézői vizsgával rendelkező személy állíthat ki. Nem kell főalkalmazású. léteznek vámirodák. Gyanítom vannak kínára szakosodottak is.

csib # 2013.01.29. 11:29

Igen sajnos igen hiányosak az ismereteim, ez a Magyar jogszabály rendszer illetve vám rendszer egy egyszerű halandó embernek igen erős olvasmány. Vannak akik évekig ezt tanulják, nem csoda...

Tehát akkor hiába a közvetítői szerep, hiába a vevő címére megy közvetlenül a termék (gift) a vám nem kerülhető el.

Tehát akkor az ötlet elbukott még a terv formájában :) Sajnálatos, szeretnék fejlődni valamilyen irányban, de nem vagyok benne biztos hogy vám áfa meg a sok Magyar szabály és "lehúzás" után maradna értelmes profit a cég számára. Ráadásul ehhez még minimum egy ügyvéd kellene, ami ugyan csak nem kevés pénz.

Véleményetek szerint az 'azolcsosag.hu' és az 'androidvasar.hu' milyen koncepció mentén működik? Átolvastam az ÁSZF-jüket illetve minden információt de VÁM és egyéb jogi ismeret nélkül nem tudom leszűrni hogyan működhetnek. Annyi biztos hogy nincs készletük és ha rajtuk keresztül vásárol az ember akkor a Kínai Ebuy Ltd-vel szerződik [...] ők garanciát sem intéznek, csak kiközvetítik. [...] Viszont a működési elvük nem tiszta.

Megveszi az ember náluk a terméket, majd kifizeti nekik majd ők (hetente 1x) ezeket a rendeléseket leadják az Ebuy Ltd-nek és közvetlen a vevő címére rendelik, nem maguknak.(?) (?) De akkor az esetleges vámot a vevőre hárítanák. B verzió hogy maguknak rendelik az esetleges vámot áfát stb elintézik és küldik a vevőnek. Kérdés: de akkor mire fel ez a komplikált ÁSZF meg közvetítői szerepkör?

Hátha meg tudnám érteni és bele tudnék vágni valamibe, szeretném kézbe venni az életem.

Köszönöm segítségeteket!

wers # 2013.01.29. 09:54

Illetve legális keretek közé terelni a dolgokat

kis ízelítő:
Minden árunak, ami átlépi a vámhatárt, át kell esnie vámkezelésen. Ez eljárás során állapítják meg a fizetendőket, ami lehet 0 is. A vámkezelés nem csak a fizetendők megállapítására szorítkozik, hanem sok mindenre kiterjed, pl. hogy egyátalán az az áru bejöhet-e az országba. Magánforgalom-e vagy kereskedelem.
Ha kereskedelem, akkor az importőrnek felelőssége van - szavatosság, jótállás, garancia stb. Az importőrnek el kell látnia az árut magyar felirattal a jogszabályok alapján, és kezelési-használati útmutatóval.
Magyarországon minden forgalomba kerülő terméknek rendelkeznie megfelelőségi bizonylattal - KERMI, ÉMI stb. engedély, enélkül nem végzik el a vámkezelést. Ez alól nem kivétel az internetes kereskedelem.

És még ezernyi szabály.

Agent Cooper # 2013.01.29. 09:28

Kedves csib!

A Vatera tanulmányozásán azt értettem, hogy amit közvetítő szolgáltatóként meg lehet tenni, azt nem lehet megtenni "közvetítő importőrként".
Tehát az Ön által elképzelt formában nem lehet megkerülni a vámfizetést.

Üdv: A. Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

wers # 2013.01.29. 08:05

hattyúdal, a link csak magánforgalomra vonatkozik, csib viszont importőr lenne, és az nem ajándék. Itt teljesen más szabályok érvényesek, vámtarifa alapján kell a vámot és egyéb esetleg felmerülő adót kifizetni, és ismerni kell minden korlátozó/tiltó rendelkezést is.

wers # 2013.01.29. 08:00

csib, nagyon úgy tűnik, "némileg" hiányos ismereteid vannak külker és vámjog részről, óva intelek, hogy belevágj. Azt felejts el, hogy „A vám "kikerülhető" ezen formátumban?

hattyúdal # 2013.01.28. 22:45
csib # 2013.01.28. 22:19

Vaterás tanulmányozás alatt mit ért? Én jó magam is ott árulok termékeket, de lépni szeretnék. Fejlődni. Illetve legális keretek közé terelni a dolgokat.

Agent Cooper # 2013.01.28. 22:01

Szerintem ha megtörténik a vámfizetés, akkor teljesen legális.
Ha nem, akkor mindenképpen szükséges még egy partnert közbeiktatni, aki elviszi majd a balhét.
Érdemes egy kicsit tanulmányozni a Vaterát...

Üdv: A. Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

csib # 2013.01.28. 16:44

Kedves Fórumozók!

Terveim között van egy egyszerű webshop beüzemelése melyen az emberek Kínából tudnak vásárolni terméket. Készleten nem tartanánk terméket, csupán közvetítő szerepkört játszana a weboldal ill az esetleges cég mögötte. Ám természetesen profitot szeretnénk tehát egy bizonyos összeggel drágábbak lennének a termékek.

Ennek van valami jogi buktatója? Esetleges vámi illetékeket kell fizetni HA közvetlenül Kínából a vevőnek érkezik? (giftként)

(azolcsosag.hu nagyon hasonló oldal ahhoz a koncepcióhoz amire én is gondoltam)

Kérdem én ez járható út jogilag? Milyen kiadásokkal kell számolnom? A vám "kikerülhető" ezen formátumban?

Köszönöm segítségeteket!