Honlapkészítés másodllásban - hogyan?


NetGuru # 2005.02.23. 19:15

Ben,

A kérdés az, hogy a megbízódnak céges számla kell-e, vagy elfogad tőled átadás-átvételit, mint magánszemély. Ez utóbbi esetben annyi a dolgod, hogy év végén az SZJA bevallásba beiratod a másodállású keresményedet.

Ha céges számla kell, akkor kell egy egyéni váll. igazolvány, amit az helyi okmányirodában ~5000 Ft-ért 1 nap alatt megkapsz.

A weboldalkészitésnek van saját SZJ száma, amihez azonban kell programozói bizonyitványt vinned. Ha ez nincs, akkor válaszd a jó öreg jokert, a "Egyéb gazdasági tevékenységet támogató szolgáltatás". A lényeg, hogy ilyen SZJ alatt a megrendelőd el tudja fogadni tőled a számlát.

Ha a vállalkozásod másodállás, akkor nem kell TB-t fizetned. Viszont kötelező a vállalkozói bankszámla, ami 2-5000 Ft/hó, + kb havi 5000 Ft egyéb vállalkozói járulékot kell fizetned. Ha jól tudom jelenleg évi 4 milláig választhatod az ÁFA mentességet, így azzal sem lesz gondod.

Nagyjából ennyi.

Szerintem beszélj egy könyvelővel, ne sajnáld rá a 2-3000 Ft-os konzultációs dijat.

pixel # 2005.01.21. 14:30

Van annyi megrendelésed, hogy céget alapíts?
Sz-tem nem, ugyhogy ha van ügyfeled, akkor dolgozz be valakinek.
Pl: www.webasz.com

Ben # 2005.01.17. 11:18

Állandó munkahelyem (heti 40 óra) mellett szeretnék honlap készítésével foglalkozni.
A kérdéseim a következők:

  1. Kötelező-e vállalkozóként végeznem a tevékenységet, vagy lehetek szellemi szabadfoglalkozású?
  2. Ha szellemi szabadfoglalkozásúként akarom folytatni a tevékenységet, akkor milyen kötelezettségeim vannak. Gondolok itt elsősorban a bejelentési kötelezettségekre, valamint az adó, TB stb. kötelezetségekre. Költségként milyen tételeket írhatok le az adóból?