Fórum informatika régebbi elöl     új hozzászólás


Becsületsértés

lamerka (törölt felhasználó) #   2006.11.14. 20:51

[hozzászólás törölve]

ju.adam #   2006.11.14. 09:47

huhh,ez valamelyest megnyugtató, kösz... bár én már a legrosszabbat veszem figyelembe, lehet hogy időközben már a valódi tettest is előkerítették..

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2006.11.14. 09:15

Ha kérelmedre már az ítéletben mentesítenek a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól, akkor igen. Egyébként csak a próbaidő lejártával.
Jó hír, hogy pénzbüntetés esetén már az ítélet jogerőre emelkedésével mentesülsz.

www.kbs-ugyved.hu

ju.adam #   2006.11.13. 23:57

és mondjuk egy év felfüggesztett börtönbüntetés az mivel jár az erkölcsim szempontjából? lehet attól erkölcsim?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2006.11.13. 23:52

Az egy év szabadságvesztés a plafon. de kizárt, hogy ne függesszék fel - szerintem.

www.kbs-ugyved.hu

ju.adam #   2006.11.13. 23:47

tudom,hogy elég ökörség ilyet kérdezni, (de mivel már kezdek egyre pesszistább lenni, azon gondolkodom, hogy mi a legrosszabb eset(tehát mi van ha rámverik a balhét)), de mi lehet ebben az esetben a bünti?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2006.11.13. 23:43

Egy évig terjedő - de az a max. A szokásos inkább a pénzbírság.
Egy csomó állammal van kiadatási egyezményünk.

www.kbs-ugyved.hu

ju.adam #   2006.11.13. 20:23

a másik kérdésem az lenne, hogy nem tudja-e valaki,hogy mi ennek a büntetési tétele?

Valamint hogy ha mondjuk még 2 évig elhúzódik ez az ügy és én közben kiköltözöm külföldre, akkor mi van? Van-e egyébként elévülése az ilyennek, és ha van akkor mennyi idő?

ju.adam #   2006.11.13. 09:26

eleve az volt, hogy behívták édesanyámat és a főnökömet, de csak homályosan beszéltek az egészről... velem is olyan furcsák voltak, egyébként időközben már a 3. nyomozónál van az ügy, az előző kettő lepasszolta... meg eleve nem értem hogy még mikor fél éve elvették a gépeket, miért adtak majd' 10 napot arra, hogy leszedjem róla a munkához szükséges dokumentumokat... miért nem vitték el egyből... én nem értek a joghoz, nem értek a számítógépes kalózkodáshoz, de lehet mire kijövök ebből az egészből, mindkettőből penge leszek :D

ju.adam #   2006.11.13. 09:23

de igen :) hát bonyolódott a dolog...az elején nem tudtam hogy mit akarnak, csak annyit mondtak, hogy valami becsületsértésről van szó... azóta tudtam meg részletesen hogy mivel is vádolnak.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2006.11.13. 09:19

Eredetileg nem becsületsértésről beszéltél?

www.kbs-ugyved.hu

ju.adam #   2006.11.13. 08:11

amúgy a szakértői véleménnyel elkészültek, de ilyet nem kérdezett a vallomásomban a nyomozó...mármint a szoftverekről

ju.adam #   2006.11.13. 08:11

köszi a tájékoztatást... épp most kaptam levelet valami ügyészségtől, hogy

"Határozat

A számítástechnikai rendszer és adatok elleni vétség miatt xy(azaz én) ellen az xy rendőrkapitányságon xxxxs bü.szám alatt indult bűnügyben a 2006.április hó 28 napján elrendelt nyomozás határidejét a Be.176.paragrafus(1)bekezdése alapján 2007.január hó 28.napjáig meghosszabbítom.

Határozatom ellen a Be.176.paragrafus(4)bekezdése alapján nincs helye panasznak.

Indoklás:

A számítástechnikai rendszer és adatok elleni vétség miatt folytatott nyomozásban további bizonyítási eszközök beszerzése, így különösen további tanúk kihallgatása, és ezek eredményéhez képest újabb szakértő kirendelése szükséges.

Ennek elmaradása a vádemelés kérdésében történú döntés (Be.164.paragrafus (2) bekezdés)elháríthatatlan akadálya, ezért a nyomozás határidejét meghosszabbítottam.

Mondjuk ezzel nem tudtam meg újat, mert a rendőr mondta, hogy még mindig nem kaphatom vissza a gépeket. Közben meg azt a tanút is meghallgatta....

Valahogy eddig úgy voltam vele, hogy nincs félnivalóm (most tök fölösleges azt mondanom hogy azért mert nem én voltam,hiszen ez itt lényegtelen) hiszen alibim van, nem is voltam otthon, a gépek elvitelénél olyan formai hibákat követtek el (belerakták egy papírdobozba és egy papírmatricával leragasztották,stb.) ami alapján simán kifogásolhatom az eljárást, de most már látom, nagyon nem mindegy, hogy egy bűnügyben ki a sértett....

És az a röhej, hogy soha életemben nem hallottam előtte erről a formáról, az iwiwen rákerestem, még közös ismerősünk sincsen, szóval ötletem nincs,hogy hogy kerülök képbe. És mégis, fél éve összerándul a gyomrom ha erre az ügyre gondolok...

jogiforumer # e-mail 2006.11.12. 22:35

az mindegy, hogy nem volt szó... a nyomozati eljárás során is felmerülhet olyan bizonyíték, esetedben a szoftverek , melyek további nyomozati cselekmények foganatosítását teszik vagy tehetik szükségessé. Most már egy csapdában vagy, mert szakértőnél a a fizikai tárolóeszköz, az egy dolog, hogy a szakértőnek azt mondták, hogy nézze meg hogy mi a jelszavad stb.. azonban a szakértőnek kötelessége a nyomozó hatóság felé jelezni részletesen hogy mit talált, így a szoftverket is. Ha jelezte, akkor a nyomozó hatóság tudomására jutott, és bűncselekmény jutott tudomására, azon belül is a bűncselekmény bűntett változat mely súlyosabb mint a bűncselekmény vétség.
Tehát a hatóság hivatalból fog emiatt is eljárni ellened, de nem biztos hogy most még a következő kihallgatásodon felhozzák a dolgot, attól függ a szakértői jelentés mikorra lesz készen, ha készen lesz valószínűleg megvádolnak. Az is valószínűnek látszik, hogy nem lesz gyorsított eljárás, szóval szép lassan komótosan fog lefolyni ellened az eljárás ami azt jelenti, hogy hónapokig illetve évekig tart, általában 2 -3 év amig ítélet születik.

ju.adam #   2006.11.12. 22:23

de egyébként szoftverekről szó sem volt, csak eről az idióta pornókép dologról volt szó..

ju.adam #   2006.11.12. 22:21

ilyen elrabosítás már volt (ujjlenyomat,stb.)...

mire számíthatok szerinted?

jogiforumer # e-mail 2006.11.12. 21:45

helyesbítve, ellened előszőr is hatóság félrevezetése miatt indulna újabb eljárás nem rágalmazás miatt :) Az későbbi lenne :)

jogiforumer # e-mail 2006.11.12. 21:44

Mivel már gyanúsított vagy, elképzelhető, hogy már el is rabosítottak téged, ezt persze, csak Te tudod meg a hatóság... ha még nálad erre nem került sor, azonban a szakértő btk 329/a §-ba ütköző bűntett nyomaira bukkan, azaz, hogy nyúltad a progikat, akkor minden bizonnyal téged elfognak rabosítni, az hogy te vallomásodban a felelősséget a cégre kened, meggondolandó, mert ha a fönök, vagy a rendszergazda bizonyítani tudja, hogy arra a gépre te pakoltad a programokat, akkor mg rágalmazással is megfejeled a dolgot ...

ju.adam #   2006.11.12. 20:55

a munkahelyi gépen persze vannak ilyen kis segédprogramok, meg nagyobbak is (paintshop) amibe beleköthetnek...

ju.adam #   2006.11.12. 20:54

ebben az a csavar még, hogy az itthoni gépünk az teljesen tiszta szoftver szempontból, a munkahelyi gép pedig ugyebár a cégé... így is ellenem indítanak eljárást?

tényleg: egy-két év múlva szeretnénk kiköltözni a párommal Ausztráliába... mennyiben akadályozhat ez a rohadt ügy ebben?

jogiforumer # e-mail 2006.11.12. 20:50

ilyenkor a hatóság hivatalból eljárást indít ellened.

ju.adam #   2006.11.12. 19:59

azt mondjuk találhattak, de szerintem őket ez nem érdekli. A lényeg,hogy a csóka, aki a sértett egy milliomos... ötletem nincs,hogy kerültem a képbe, de emiatt tartok az egésztől...ha egy kőművesről küldtek volna szét ilyen képeket, a rendőrség már rég lezárta volna...

jogiforumer # e-mail 2006.11.12. 16:37

ju.adam, a gépeden találtak illegális szoftvert ?

ju.adam #   2006.11.12. 15:08

időközben meghallgatták azt a valakit is, hívtam is a rendőrt, de megint lerázott, hogy majd pár hét múlva kapjuk vissza a gépeket,mert még mindig nyomozati cselekmény alatt áll (vagy valami ilyesmi). Ha van valakinek valami tippje, hogy milyen esély van arra, hogy ezt bíróság elé vigyék, annak hozzászólását kíváncsian várom. És az is érdekel, hogy érvelhetnek-e a rendőrök a szakértői véleménnyel (aminek tartalmáról semmilyen tájékoztatást nem kaptam) úgy, hogy semmilyen papír vagy akármi nem készült arról, hogy mikor elvitték, akkor mi volt rajta.

Egyáltalán hogy működik ez? Én köteles vagyok elfogadni, hogy a rendőr elvitte a gépeket fél éve, (és szerintem simán meg is piszkálhatták) és azt is el kell fogadnom, ha közben olyan valami került rá, ami nem volt rajta korábban? Nem tudom értelmesen, ill. érthetően írtam-e :D

ju.adam #   2006.11.07. 23:44

Szia!

A meghallgatásomon semmi különös nem történt, gyanúsítottként hallgattak meg, semmi extra nem hangzott el, kivéve azt, hogy a szakértői vélemény megállapította,hogy a freemail-es jelszavam mi volt... nagyon bonyolult lehetett. Kérdezte a nyomozó, hogy ez hogy került a gépre. Azt válaszoltam, úgy, hogy használom a gépet, értelemszerűen a mailjeimet is nézem, tehát elég egyértelmű, hogy miért szerepel a saját gépem registry-jében a saját jelszavam.

A másik:

Semmilyen hiteles másolat nem készült a lemezek tartalmáról. Holnapra hívnak be még valakit, utána döntenek arról, hogy az ügy megy-e bíróságra vagy sem. Gondolom a sértettet hívják be. Mindenképp beszálmolok majd a fejleményekről