Becsületsértés


ius latratus # 2014.06.01. 13:39

Az van, hogy fel sem fogod, hogy ennek aztán tényleg semmi köze az ügyedhez.
Amúgy meg nincs is ügy. (értsd: bevonták az engedélyed?, vagy: éppen dolgoztál a fegyverrel?, - gondolom, mindenre NEM a válasz, tehát: nyugi)

pasasdebrecenbol # 2014.07.07. 08:47

Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, hogy kicsivel több, mint 6 hónapja az Ask.FM nevű oldalon -mint regisztrált felhasználó, névtelenül (hiszen az oldal ezt lehetővé teszi) egy másik felhasználóval konfliktusba keveredtem és szerinte becsületsértést követtem el, amiért megtette a jogi lépéseket, és az IP címem is ismeri már.

Az hozzá tartozik, hogy ez a becsületsértés oda vissza ment.

A kérdésem az lenne, hogy ha még mindig nem kaptam semmilyen papírt, megkeresést, várható-e még?
Az IP címet tekintve, hogy az Ask.FM Lett vállalat, magyar rendőrség kikérheti-e? Mennyi ennek az átfutási ideje?

Köszönöm a válaszokat előre is.

ObudaFan # 2014.07.14. 12:38

Nem lehet azt mondani, hogy semmiképpen nem várható.

Fabyen82 # 2014.07.23. 07:44

Sziasztok!

Nem nagyon vagyok otthon a témában, és kérem, bocsássatok meg, hogy három kisgyerek mellett nem olvastam sokat vissza, nagyon sok oldalt kellene. Kérdésem az lenne, hogy párom volt élettársa folyamatosan mindenkinek engem "mocskos kurva"-ként emleget, teszi ezt válogatás nélkül pl. az oviban, szülői értekezleten. Mit tehetek, feljelenthetem?

Fabyen82 # 2014.07.23. 07:52

Még annyi, hogy konkrét bizonyíték nincs rá, csak folyamatosan hallom, innen onnan, illetve tavaly írt egy levelet emailen, amiben ezeket a szavakat használja. Nincs kétségem, hogy a párom gyereke előtt is így beszél rólam, (és a párom ellen neveli)de sajnos nem tudom bizonyítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 10:36

konkrét bizonyíték nincs rá
Akkor szerinted mi lesz a feljelentéseddel?

Fabyen82 # 2014.07.23. 13:28

Igazából nem tudom, hogy mi számít elég bizonyítéknak, mert tanú van rá, nem is egy, (a párom és a barátunk előtt is tegnap így beszélt rólam) de a fél város lehetne tanú rá, és elég bosszantó, ha nem tehetek semmit. Ezen kívül azt sem tudom, érdemes e foglalkozni a dologgal, mert ha nem kap érte semmi büntetést, akkor röhögni fog a markába, nekem meg iszonyat energia a rendőrségre járkálni a feljelentés miatt.
Az ügy azért is érdekes, mert szeptembertől egy suliba fognak járni a gyerekeink és valószínű a gyerekekhez is el fog jutni ez a dolog,amitől szeretném megkímélni őket (bár ő nagy ívben tojik rá természetesen).

Fabyen82 # 2014.07.23. 13:29

Sajnálom, de látom, hogy rossz topikba sikerült írnom :-(

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 14:17

A tanú nem bizonyíték?
Ha tényleg feljelentést akarsz tenni - én nem tenném -, akkor erősen szedd össze magad. Ezt az összevissza beszédet, kapkodást, pongyolaságot a legtürelmesebb bíró se fogja szeretni.

Edit1111 # 2014.08.30. 05:52

Tisztelt Tanácsadó,

több kérdésem is lenne, közvetlen szomszédságunkba kisebbségi család költözött. A haszonélvező engedte meg nekik. Az udvar azóta szemét, piszok egér -legyek hadával van ellepve. A lakásból a villany ki lett kötve évekkel ezelőtt. A kéményük nincs elfogadva a Kéményseprő társaság által. A víz nincs kialakítva. Kérdésem, hogy szomszédként mit tehetek? A jegyzőhöz már több bejeletést tettem, hogy alakítsák ki a közműt. A beköltözők vállalhatatlan módon beszélnek velem , ha konfliktus alakul ki. Mindenféle undorító módon fenyegetnek ill. leszbikus kurváznak. Még ha ez igaz lenne , akkor sem tűrném el. Becsületsértés miatt csak pénzbüntetés szabható ki? Bizonyítéknak számít, ha hangfelvételen rögzítem a vádaskodásokat?

Egyáltalán van valami jogi lehetőség, hogy kilakoltassák ezeket az embereket, úgy hogy csak a lakcímre jelentkeztek be?

Köszönettel,

Edit1111

alfateam # 2018.02.28. 07:52

"ne kezdj olyannal akinek nincs veszteni valója."

Mellon # 2018.02.28. 07:55

Kedves Jogászok,

az a kérdésem, hogy lehet-e becsületsértés az alábbi eset:
  • Valós és nem sértő információk közzététele V. Utónév szerkezetű névmegjelöléssel, személyes adatok, fotó stb. nélkül. Rágalmak, indulat, sértő jelzők nélkül, tárgyilagosan.
  • Az érintett néhány ismerősének közvetlen tájékoztatása, pl. Xypsz Ilona ismerősöd eladott nekem egy autót, az 3 km után lefulladt, rejtett súlyos hiba jelentkezett, Ilona nem hajlandó visszavenni az autót, nekem ez ennyibe került, ennyi a károm. (Ez csak egy példa az állítások jellegére, határaira. Tehát csalásos vád pl. határozottan nem része az állításoknak.)
  • Ennyi. Tettlegesség vagy azzal való fenyegetőzés sem része a történetnek. Hamis anyagok, képek, hangfelvétel stb. sem részei a példaesetnek.

Én úgy értelmeztem a törvényt, hogy becsületsértéshez ugyebár valótlan állítások kellenek, nagy nyilvánosság, illetve trágárság, sértések, illetve sértő tettlegesség (pl. leköpés, ezzel kapcsolatban talán szintén elvi kérdést jelent, hogy pl. ugyanennek minősül-e tojással, paradicsommal, vizeslufival való megdobás stb.).

Köszönettel várom szíves véleményüket.

ricsilus # 2018.07.24. 12:15

Adott egy munka húspultban a részlegvezető a hátam mögött rágalmaz, hogy biztos megeszem az árút azért van hiány, munkatársamnak írta messenger üzenetben aki elmondta nekem .
Mit tehetek ?

Vadsuhanc # 2018.07.24. 12:24

ricsilus úgy őszintén mit akarsz elérni? Valaki mondta, hogy valaki írta............Mi a célod?

Vadsuhanc # 2018.07.24. 12:24

ricsilus úgy őszintén mit akarsz elérni? Valaki mondta, hogy valaki írta............Mi a célod?

ricsilus # 2018.07.24. 12:46

Magánindítvány ilyesmi ... Ilyet nem mondhat még viccből sem úgy gondolom .

drbjozsef # 2018.07.24. 13:01

Megkéred, hogy ne mondja.

Vadsuhanc # 2018.07.24. 13:08

30 napon belül jelentsd fel a főnöködet név szerint és terjeszd elő a magánindítványodat. A feljelentésben barátodat nevezd meg tanúként, de azért nem árt ha egyeztetsz vele, hogy hajlandó-e elmondani a hatóság előtt is azt amit neked mondott, mert ennek hiányában elég nehéz lesz bizonyítanod a történteket. Aztán várd meg mit dönt a bíróság.

Vagy odaállsz a főnököd elé és elmondod neki, hogy máskor ne mondjon ilyen dolgot rólad. Persze ekkor is el kell mondanod, hogy kitől tudod az egészet.

Sok sikert.

lilith_ # 2018.09.09. 17:50

Sziasztok.
Pár éve felvettek egyetemre, ahol az egyik tanáromnak megtetszettem. Amikor találkozni hívott, nemet mondtam, emiatt nem enged tanulni. Nem enged vizsgázni és a többi oktatót is rábeszélte, hogy tiltsanak le. Az érdeklődését elfogadtam úgy, hogy megírtam neki levélben, amiről azt hazudja, hogy szexuálisan zaklatom és bizonyítékként használja ellenem, pedig csak az érdeklődésére válaszoltam. Nekem nagyon fontos a tanulás, mert kizárólag ebben a szakmában szeretnék dolgozni. Ez az egyetlen egyetem. Mit tehetek?

paxia # 2018.10.17. 13:28

lilith :. beszédes nicknév. Témába vág.

Dr.Attika # 2018.10.17. 17:27

Az un. szexuális zaklatás nem szexuális bűncselekmény. Az hatalmi helyzettel visszaélés. Ebből kifolyólag alárendelt, beosztott, egyetemi hallgató nem követheti el elöljárója, főnöke, tanára ellen. csak fordítva működik.

Szomorú örökös # 2018.10.18. 03:46

Dr.Attika

alárendelt, beosztott, egyetemi hallgató nem követheti el elöljárója, főnöke, tanára ellen. csak fordítva működik.

Akkor annak mi a hivatalos szakmai megnevezése, amikor a diák zaklatja a tanárt folyamatosan, mert esetleg nagyon tetszik neki és - akár szexuálisan is - össze akar jönni vele, de a tanár direkt igyekszik távol tartani magától a hallgatót, mert tudja, hogy ezért elbocsájtják a munkahelyéről? Ott szó nincs szerintem hatalommal való visszaélésről, de mégis valahogy az én szememben ez is szexuális zaklatásnak tűnik, de lehet, hogy tévedek.

Dr.Attika # 2018.10.18. 03:55

Nincs jogi relevanciája. Ha a zaklatás törvényi tényállásának megfelel akkor csak zaklatás.

ObudaFan # 2018.11.08. 15:22

Ha csak neki írtad meg, akkor valószínűleg csak a szabálysértését. De látni kellene a pontos szöveget.

Cane corso # 2018.12.14. 00:22

Tisztelt Szakértők.A mai napon az ovodában,feltettem egy kérdést az ovónőnek miszerint kisérhetők e a gyerekek a másnapi korcsolyázásra.Ennek a dolognak egy kis fejetlenség volt az előzménye az előző korcsolyázásnál.Nemleges választ kaptam amivel önmagában nem lett volna gond.Megkérdeztem miért baj az,hogy 1-2 szülő eljönne segíteni a gyerekeknek,öltözni,korcsolyát cipelni,ill.bemenni a pályára,hogy ne egymás alá,ill.egymás kezére csússzanak.A reakció ott és akkor az volt,h a többi gyereknek nem esik jól,hogyha egy két gyereknek ott az anyukája.Mire mondtam,hogy a múltkor sem volt ebből gond,és más apukája is felment.Amire azt a választ kaptam,mert neki ismerőse volt ott,nem tudták befolyásolni,és én bizony szeretnék felmenni segíteni.Erre hevesen torpantott a pedagógus és közölte,hogy rendben akkor többet senki nem megy.Én mondtam,hogy ez nem korrekt,és akkor inkább az én gyerekem nem megy de vigyék el a többit,és kérem vissza a pénzem amit erre szedtek be.Majd valótlant állítva az ovóda zárt csoportjában kiírta ez a pedagógus,hogy azért nem mennek a gyerekek másnak korcsolyázni,mert mert a szülők féltik a gyerekeket az eleséstől.Erről szó sem volt,és utána még a gyerekeket is ezzel lázította 5-6 évesekről beszélünk.Én ott a csoportban elmondtam mi volt a szándék,de gyakorlatilag olyan dolgok kerekedtek ki ebből,ami nem igaz,és nem felel meg a valóságnak.Gyakorlatilag alá ásta az ovónő a becsületemet.Sok szülő hisz nekem,de sokan csak fújnak,és már kígyót békát rám mondtak.Azt szeretném tudni,hogy tehetek e feljelentést becsületsértésből,ill. kérhetem e jogi uton,hogy az ovónő válallja fel,a valóságot,és nyilvánosan kérjen bocsánatot?A gyerekemnek még oda kéne járnia egy évet,de a szülők most fújnak az egész családra.Mikor az igazgatónőhöz akartunk menni,azt mondta neki erre nincs ideje,majd másnap reggel 8-kor munkaidőben fáradjon be a férjem,és még csak nem is az igazgatóval,csak a telephely vezetőjével beszéljük meg.Nem ez az első ilyen eset,de velünk szemben először fordul elő.Már tiltás alatt a szüreti bál,a farsang.Balhé volt az úszás körül is.Lefóliázták a torna szoba ablakát,hogy ne nézzenek be szülők stb.Mi vigyünk papírt meg sok egyebet a csoport pénzen felül,de ki vagyunk zárva mindenből és demoralizálják a szülőket.Olyan mintha egy börtönbe vinném a gyerekem,és most ez a lejáratás vitte prímet.Megfosztani egy csapatot,egy élménytől,egy hazugságsorozattal inkorrekt.És velem szemben sértő,amire hivatkoztak.!!??