Becsületsértés


Egyjogász # 2014.05.25. 08:07

Az a szomorú, hogy Magyarországon a cigány még mindíg szitokszó.

Nem tudom, ha valakinek az mondják, hogy "na mi van svéd?" vagy azt, hogy "olyan svájci fejed van", esetleg azt, hogy "úgy nézel ki mint egy angol", vajon akkor is rohan becsületsértés miatt feljelentést tenni?

Azt meg valaki mesélje már el, hogy a cigánykurva és a magyarkurva között mi a különbség?

A "cigány"kurva minősítés a szolgáltatás jellegére utal, esetleg a szolgáltatás csekélyebb árára?

Agent Cooper # 2014.05.25. 06:59

Kedves olorsi!

Nem rágalmazás, hanem becsületsértés valósul meg a „cigánykurvázással”. Egyébként teljesen mindegy, hogy cigány vagy kurva, mivel valóság bizonyításának ilyen esetben nincs helye. (Azaz jogszerűen cigány kurvát sem lehet cigánykurvázni.) Amennyiben az elkövető továbbra is folytatja a jogellenes magatartását, abban az esetben ismételten feljelentést lehet tenni, arra azonban mindenképpen ügyeljen, hogy bizonyítani is tudja a cselekményt (tehát célszerű olyan esetben feljelentést tenni, amikor tanú is van rá).
Egyébként megfontolandó polgári peres eljárás indítása, mert az igazi büntetés az lehet ilyen esetben, amikor az elkövetőnek százezreket kell fizetnie sérelemdíjként a sértettnek!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

olorsi # 2014.05.25. 00:46

Köszönöm, ha valaki tud valamilyen tanácsot adni. Engem pl nem zavar annyira a dolog, de van egy kiskorú gyermekem...Szerintem, mire ez bíróság elé kerül, az egy idő. És ott mit kap? Egy ejnye-benye-t???? Gondolom ennyi lesz.
A háttérinformációkból annyit leszűrtem,szerette volna ezt az önkormányzati lakást megszerezni, de nem jött össze.

olorsi # 2014.05.25. 00:37

Tisztelt fórumozók!

Már régebben írtam, becsületsértés miatt tettem feljelentést egy illető személy miatt. A lényeg lecigánykurvázott engem és az akkor 10 éves kislányomat is. Illettve ordibált és pl több sértő kijelentést is tett: " Rohadt cigány, nézd meg az anyád, te is olyan leszel, betanítottátok, mit kell tenni stb"...A lényeg, nem vagyunk cigányok, nem is értettem az illető megnyilvánulását. Nem is az én ötletem volt a becsületsértés indíványozása, kislányom délutános tanára "cipelt el" a rendőrségre. Azután a az ügyészség, a bíróság is elfogadta, az illető ellen indult is eljárás.
Nem ez a bajom. Azóta többen megkérdezték a társasházban, tényleg cigányok vagyunk-e. Tisztáztam, mert ezek szerint ezt kell tenni, hogy a vezetéknevem ellenére (Oláh) nem vagyunk azok.
Ma újra hallottam, hogy engem és lányomat cigányozva emlegetnek. Illetve most már cigány kurvák vagyunk mind a ketten. Mivel bíróságra majd csak ősszel kerül az ügy, ha kerül, meddig kell nekünk ezt a kirekesztő megnyilvánulást elviselnünk???
Egy éve hallom vissza, hogy ez a cigánykurva, meg az a cigánykurva. Komolyan elegem van, de nem tudok mit tenni...És ha cigány lennék???? Na akkor rasszista lenne az illető, de így csak rágalmaz.
Az ilyen emberek ellen a feljelentés mellett mit lehet még tenni?

Agent Cooper # 2014.02.11. 21:40

Kedves Apucika01!

Igen, elképzelhető, hogy megvalósult becsületsértés.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Apucika01 # 2014.02.09. 14:08

Tisztelt Fórum!

Valaki facebook idővonalán megjelenik egy kis "fogalmazás", ami egy meg nem nevezett, beteges hazudozó,mindenkit feljelentő személyre utal. A szövegben egy korábbi hazugságára utalva a személy kap egy becenevet, mondjuk legyen ez a becenév "Fiat". A továbbiakban csak Fiat néven említik az embert, és olyan tények jelennek meg a szövegben, amiről sokan - többnyire azok, akik a viselkedése miatt gyűlölik - felismerhetik az embert. Mivel a személy mát került összeütközésbe a törvénnyel, és bűnösségét a bíróság is kimondta, ezekre a jogellenes cselekményekre is van utalás a szövegben. Az egész fogalmazás humorosabb hangvételű, a célja az, hogy a főszereplő végre vegye észre magát.
Sajnos az ilyen ember nem tanul és nem változik, ezért természetesen feljelenti a facebook oldal tulajdonosát becsületsértés miatt, hiszen a számtalan negatív kritikából rögtön magára ismer.
A kérdésem a következő:
Ilyen esetben megvalósul a becsületsértés?

olorsi # 2013.11.09. 19:54

Tisztelt Fórum!

Régebben írtam már, hogy az egyik szomszéd (más bűncselekmény elkövetése közben) engem és kiskorú gyermekemet lecigánykúrvázott. Bocs, a vulgáris kifejezésért, de ez történt, folyamatosan ordítozott (pl, tanulj anyádtól, a rohadt cigánytól, stb), a rendőrök állították le. Ez áprilisban történt, az illető ellen folyik az eljárás,persze szép lassan.Meg nem az én ügyemben.
Közben én becsületsértés miatt feljelentést tettem a rendőrségen, majd a bíróság is behívott, megállapította a becsületsértés tényét, majd továbbadta a kerületi ügyészségnek. Ott viszont megszüntették az eljárást, mondván, ez nem az.
Nem is érdekelne, engem cigányozhatnak (nem vagyok az), kurvázhatnak, csak a kiskorú gyermekemet neeeeeee... Mindegy ezt már itt egyszer leírtam.
A mai napig hallom, hogy a társasházban az illető csak mint "rohadt cigány kurva" néven illet, mintha ez lenne a nevem. Tanúk is vannak. Bocs, de nekem ez nem egy jó érzés. Volt szomszéd, aki megkérdezte, hogy most én cigány vagyok-e vagy sem.És ha az lennék??? Mert Oláh a vezetéknevem?
Közben az egyik szomszédnőt jól pofánverte az illető, mert látta, hogy beszélgetünk, mondván a rohadt cigánnyal miért barátkozik.
Természetesen megy a rendőrségi dolog, csak kiváncsi lennék véleményekre.

Köszönetel: Orsolya

kores # 2013.04.27. 07:50

Tisztet Fórumtársak!
A kérdésem a következő:Megoszthatom e az adósommal kapcsolatos rendőrségi felhívást,amiben további károsultakat keres a rendősrség,vagy ez is a becsület sértés hitelrontás kategóriát meríti ki?
Köszönöm.
K.

namostmivan # 2013.02.18. 15:39

bubuka1234!

A jogi részt másra hagyom.
a 2. pontodra a válasz: nagyon hamar megvan az IP utáni azonosítás pl. ha törlöd is magad sok helyről sok oldal pl. a faxbúk örökre megtartja a bejelentkezési adatokat és ahogy kikérik a yard azonnal kiadják.

a 4-es(tudom ez félig jogi) az hogy kimoderálták egy dolog, de kint volt. Max annyi hogy azt mondhatod hogy hamar moderálták így kevesen látták. van olyan oldal akik pontosan követik melyik topicot hányan olvassák de azt hogy pl. én elolvasom-e vagy átgörgetem-e az üzid azt nem nagyon lehet megmondani. Mondjuk ezért veszélyes a faxbúk. Ha ott "valami megindul" amit nem kellett volna kitenni és meglátja egy "megosztásbajnok" akkor komoly zűr is lehet belőle mert nem mindegy azért hogy 3-an látták vagy pl.10.000 megosztás. De mint írtam nem vagyok jogász.

bubuka1234 # 2012.09.23. 14:11

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni egy internetes fórumon elkövetett becsületsértéssel kapcsolatban. Mivel a sértettet foglalkozásával összefüggésben sértegettem, gondolom bűncselekmény, ugye?
A sértett sejtette, hogy én állok a dolog mögött, néhány hónappal ezelőtt rákérdezett, én bevallottam és bocsánatot kértem. Vagyis az elkövető személye ismertté vált száma. Erre most ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Kérdéseim:

  1. Azt olvastam, hogy az elkövető megismerése után elvileg 30 napon belül engem kellett volna feljelentenie, hiszen tudta, hogy én tettem, ahhoz hogy ne évüljön el. Ezt elmulasztotta, bőven 30 nappal később helyette ismeretlen tettest jelentett fel. Nem évült el emiatt?
  2. A rendőrség IP cím alapján várhatóan mennyi idő alatt fog beazonosítani?
  3. Nyilván nem tagadom bíróság előtt sem, mert neki is elismertem. Mit javasoltok, hogyan kerülhetném el a büntetést, akár valahogy arra a bizonyos 30 napra hivatkozva?
  4. Az számít-e valamit, hogy a bejegyzéseket kimoderálták, így már nem olvasható?
Szabolcs78 # 2012.08.09. 16:24

Gábor1990: Ha téged így, és emiatt bocsátottak el, felejtsd el a céget!

Becsületsértésért nem érdemes feljelentened, mert az teljesen mást jelent.

Max munkaügyi Bíróságra lenne érdemes menned, ha vissza akarnál menni. Te tudod, de én felé se néznék többet az efféle cégnek.

anan099 # 2012.08.09. 14:18

Kedves válaszolók!

Adtam fel egy hirdetést egy másik nevében, viccnek szántam, hogy férfiak hívását várja,a rendőrség lenyomozta az ip címet, a csaj feljelentett, lesz tárgyalás, de a főtörzsőrmester azt mondta, hogy ezért nem kapok semmit igazából, vélemények? tapasztalatok?

Anteh # 2012.07.29. 07:27

Kedves Fórumozók, Szakértők!
Azt szeretném megtudni, hogy ha valakinek egy hitelrontó és becsületsértő, hazug hirdetésben, illetve a facebookon is kiírják a teljes nevét, lakcímét, az mit tehet? A facebookon is írtam az oldal moderátorának és hirdetési oldalénak is, de még válaszra sem méltatnak. :-( Nincs valami törvény, hogy még a bűnözőknek is - ÉN NEM VAGYOK AZ! - csak a neve kezdőbetűit szabad kiírni?
szépen kérem, válaszoljon valaki, hogy hová fordulhatok, mire számíthatok és mennyi idő múlva lesz eredmény?

Gábor1990 # 2012.07.24. 11:43

Tisztelt fórumozók!
Munkahelyemen tegnapi napon (2012.07.23), két kollégám faanyagot vitt békával. Egyikőjük elcsúszott mire a másik odarohant nem történt e baja. Én is ott voltam a kollégám mögött aki odarohant de közelebb nem tudtam menni, mert nem fértem oda. Kollégám megkérdezte jól van-e? A válasza az volt, hogy: "semmi sem történt csak elcsúsztam". Én ezután folytattam a munkámat.
A mai napon (2012.07.24.), reggel 7:10-kor a műhelyfőnök behívott az irodájába, hogy én mit képzelek magamról, elesik a kollégám és simán elmegyek mellette, ez egy csapat ilyen hozzáállással nem vagyok veled hajlandó együtt dolgozni. Elbocsájtottak.
Ezután beszéltem a kollégámmal aki elesett és szerinte sem történt senki.
Tudom, hogy ki állította be úgy mintha én semmire sem venném a kollégámat.
A kérdésem az lenne érdemes-e becsületsértésért feljelenteni?
Előre is köszönöm a válaszokat.

kockinca # 2012.07.08. 08:18

Ezt a kérdést már leírtam egyszer egy másik fórumon. Most látom, hogy itt magasabb a hozzászólások száma. Talán nem olyan nagy baj, ha felteszem a kérdést ide is, hátha tud valaki válaszolni:

Becsületsértésnek számít-e, ha valaki négyszemközt azt mondja valakire, hogy "kúrva", és az illető fél év elteltével előáll egy tanúval, aki állítólag hallotta, hogy elhangzott ez a kifejezés?

kiváncsi44 # 2012.05.14. 08:06

Érdeklődnék, hogy van két ismerősöm, mind a kettő utálja egymást az egyik leírt mindent a másikról és olyat mondott ami a prostikra jellemző szó, most én ezt az üzenetet elküldtem a másik ismerősömnek. Azt kérdezném, hogy feljelentheti e az az ismerősöm a másikat akiről ezt írták, becsületsértés címen? Nem közvetlen neki írta, de róla.

Lovi # 2012.05.08. 19:26

Tisztel fórumozók!
Következő kérdéssel fordulok mindenkihez aki tud segíteni.
Kérdésem a következő: Facebookra egy képhez írtam aláírást. "Ne közösködj vele ez egy szemét csaló"
Most fenyeget az úriember, hogy beperel becsületsértés vádjával. Védekezhetek azzal, hogy a kódomat ellopták, és nem én posztoltam. Mivel 10 perc alatt letörölték az aláírást, én nem is láttam. Kinek kell bizonyítani , hogy én voltam? Nekem, hogy nem én tettem, vagy neki , hogy én tettem?
Egyébként szerintem semmi bizonyítéka nincsen, talán még képet se mentett le.
Ha véletlenül belemennék a perbe, és megnevezném, hogy miért neveztem csalónak, akkor azt nekem kellene bizonyítanom.(tipikus vállalkozóról van szó aki minimálbérre jelent be embereket, többet ad, de nem sokkal. Nála dolgoztam én is.Semmit nem tartott be, kezdve a munkavédelemmel.Persze mint általában pár év alatt megszedte magát.)
Válaszokat előre is köszönöm.

vera0113 # 2012.05.05. 10:46

Kedves Mindenki! A segítségeteket szeretném kérni. A történet röviden: Egy sportegyesületnek vezetője vagyok, kiadtuk a tulajdonunkba lévő kocsmát, a volt bérlő szerződése dec 31-én lejárt, de nem volt hajlandó kiköltözni, az önkormányzat visszavonta a működési engedélyét, innen felgyorsultak a dolgok, mert engem hibáztat, hogy az én kezem van a dologban. Most május írunk és eddig ingyenesen használta az épületet és semmit nem fizetett a működésért. A tegnapi napon megjelent egy felírat a bejáraton az általa kirakott hirdetőtáblákon, pl: szomjas maradtál? köszönd az SE elnökének! Nos itt a városunkban én elég ismert személyiség vagyok a városi rendezvényeken is aktívan szerepelek, tehát ismernek az emberek. Milyen lépéseket tehetek meg annak érdekében, hogy ne tudjon továbbra is lejáratni? Becsületsértésért feljelenteni a bíróságon? Van egyéb más lehetőségem?
Köszönöm a válaszotokat előre is!

Gabicsek # 2012.03.03. 11:43

Így van. Gondolom, az adataitokat írta fel.

Aphelium # 2012.03.03. 09:33

valamit jegyzetelt a rendőr,de nem érdekes...ha akarnak valamit majd kiküldik.

Gabicsek # 2012.03.01. 09:34

Ha a rendőr esetleg garázdaság miatt - vagy más bűncselekmény miatt - jelentett fel, akkor nincs 30 nap, és a feljelentést a rendőrségen kell keresned.

Aphelium # 2012.03.01. 08:54

Még nem jelentett fel. A szakszolgálat vezetőjüket ismerem,ő mondta,hogy nincs nyoma feljelentésnek.
30 napon belül meg kellene tennie,de még arról nem érkezett semmi,pedig mindjárt itt a 30 nap vége.... Rendőrnő: no rá emlékszem a legtisztábban:)

ius latratus # 2012.02.28. 13:03

Aphelium

A csekknek nincs köze a részegségedhez. Ha lecigányoztad, azzal még nem sokra megy a bíróságon. Ha a munkakörével kapcsolatban is kóstolgattad vétség is lehet, de hát innen neked senki sem fogja tudni, hogy halálos részegen miket mondhattál. Én is csak azért írtam példának a munkakörével összefüggő dolgot, mert gondolom, hogy azután kezdted gyalázni, hogy megbüntetett. Feljelentett?

A rendőrnő - részt meg nem értem.

Aphelium # 2012.02.28. 11:01

kedves Fórumozók,Szakértők!
Csináltam egy hülyeséget. 2012.02.04-én hulla részegen összevesztem egy BKV ellenőrrel. Kijött a pótdíjról szóló csekk,azt befizetem persze.
Viszont az ellenőr hölgy bírósággal fenyegetett,mert amire emlékszem beszóltam neki elég durvákat(cigányra emlékszem.) valami diákigazolványos lányt védtem,azt sem tudtam ki az,meg a rendőrnőre emlékszem,illetve arra,hogy a Móriczon vagyok. Mire számíthatok? Azóta nem iszom,egy Adullám Menedékház nevű keresztény közösségbe járok emberré válni...,mert az utóbbi időben nagyon sok balhém volt. Nem rendőrségi,hanem pia,egyéb élvezeti cikkek,kisebb bunyó. Mibe fog ez nekem kerülni? Mit kaphatok ezért?

Vorkuta # 2011.12.19. 11:13

Sziasztok!

A történet a következő dióhéjban.

Az egyik fórumon az egyik tag engem leszerencsétlenezett illetve lefogyatékosozott.

Ez az emberke fent van Facebookon is.

Egy a hozzászólására reagáló hozzászólásomba a Fecebook profilján található arcképének pontos linkjét beillesztettem a hozzászólsomba - tehát nem mentettem le a képét, nem töltöttem fel külsős tárhelyre, csupán beillesztettem egy postba, és megjegyeztem, hogy ezzel a fejjel - ami neki van - nem lenne nagy az arcom, mert még a kevésbé dekoratív hölgyeknek sem jön be.
Illetve mérgemben hozzátettem hirtelen felindulásból, hogy értelmetlen élnie ezen külsővel.

Na most a helyzet az, hogy azon a fórumon nincs moderáció, és a hozzászólások törlésére sincs mód. Utólag gondoltam bele, hogy bár ő provokált, de ez becsületsértés is lehet. Valóban az ? Illetve számít e enyhítő körülménynek a hirtelen felindulás - melyet egyúttal alátámaszt a provokatív engem becsmérlő üzenete illetve az üzenete és az én üzenetem között eltelt rövidke idő?