Becsületsértés


Turán78 # 2011.01.02. 00:28

Nah egy americai ügyvédi iroda dolgozik az ügyön, meglátjuk mi sül ki.

Turán78 # 2010.12.30. 19:03

Egyébként lehet valamilyen módja eltávolíttatni?

sió # 2010.12.29. 11:28

Nyilván a cikket nem ismerem, te tudod mennyire sértő.

Azonban ha a pozitív oldalról szemlélnéd a dolgot, akkor felfoghatod negatív reklámnak, ami a ma világában pont olyan reklám mint a célzott marketingtevékenységgel sok pénzért előállított hasonló célzatú dolog.

Turán78 # 2010.12.29. 09:33

Szép napot!

Lenne egy fontos kérdésem.

Én alkotó vagyok, természetesen van úgynevezett művész nevem is. 1 évvel ezelőtt néhány egyén, írt rólam egy blogot egy szenny oldalra, ami becsületsértő, és félek befolyásolhatja a művészi életemet.
Természetesen felhasználták a művésznevemet minden engedély kérése nélkül.
A képeket sikerült eltávolíttatni egy amerikai jogi szervezettel, de én szeretném a cikket is.

Mi a teendő, hogyan lehetne eltávolíttatni, mi lenne a módja?

Tisztelettel!
Turán

Vendeg :-) # 2010.12.25. 07:19

A feljelentés képernyőmentésekkel alá van támasztva? Mert ha nem, akkor miként fogják igazolni, h valóban úgy és abban a formában kerültek leírásra a feljelentésben idézett mondatok?

zsebi0202 # 2010.12.23. 13:14

Üdvözletem!

Legnagyobb megdöbbenésemre feljelentettek lopásért, becsületsértésért és még pár dologért. A feljelentésben egyértelműen rágalmak vannak, a lopás ténye sem igaz. A feljelentés idézetekkel van tele, amiket Én egy megnevezett nyilvános fórumon tettem közzé, meg még magánemberek levelezéseiben is előfordulnak. Én visszanéztem a fórumozásaimat, semmilyen formában nincs jelen az idézett mondat egyike sem. Magán leveleim ezen a fórumon 14 nap után törlődnek, de kétlem hogy ilyesmiket írkálnék, az adott esetben pedig egy ismeretlen mint később kiderült 16 (akkor még azt hittük 14) éves kislány írogatott magánleveleket, amikre válaszoltam, ekkor az anyukája ezen a fórumon nyílt fenyegetést intézett két fórumtársamnak, hogy vigyázzanak a jelenlegi feljelentőmmel.
És ez már közel egy éves eset. Furcsa, hogy az illetőnek most jutott eszébe. A tisztelt bíróság elfogadja vajon azon állításomat, hogy az említett levelet nem én kreáltam, és bizonyítékként elfogadja-e a kérdéses esethez kapcsolódó fórum hozzászólásaimat, illetve a magánlevélként elküldött írásaimat, már amik még a gépemen vannak, hiszen szokásom törölni a régebbi, számomra érdektelen leveleimet.
KÖszönöm előre is válaszukat.

DexterMD # 2010.11.24. 08:37

Üdvözlet
Egy fórumon hozzászóltam a témához,azonban ugyanazzal a nicknévvel előttem mások is ezt tették, ami gyalázkodó volt.
Ha kiderül, hogy az előzőeknél az IP alapján édesapám nevén van a cím, akkor ha nem vall ellenem (mint családtag),

továbbá tanúvallomásomban már kifejtettem, hogy többen is tudják a nicket és a jelszót és az internetem sincs levédve, felelősségre tudnak-e vonni becsületsértés ügyében, vagy ejtik a címet? Én nem vallom be, hogy én írtam a gyalázkodásokat, a családtagom pedig nem vall rám tehát, továbbá ő is tudja, hogy többen is használták a routert.

Köszönöm a mielőbbi válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.18. 22:11

Szvsz polgári jogi következménye lehet.

becsi05 # 2010.11.18. 13:32

Tisztelt Jogi fórum!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy amennyiben egy blogon (melyet cég szerkeszt, így pusztán az URL címéből nem derülne ki, hogy blog) olyan vélemény cikkek jelennek meg, melyek létező, ismert termékekről szólnak és (nem tudatosan) téves tényeken alapulnak, annak lehet-e bármilyen jogi következménye?

Lévén, hogy egy blogról van szó, fenntartjuk a személyes vélemény jogát, de félünk tőle, hogy előfordulhat, hogy amatőr újságírókból álló csapatunk figyelmetlenségéből téves információt közlünk a blogon.

Előre is köszönöm a segítségüket!

Kopuler # 2010.11.15. 10:13

Tisztelt Jogi Fórum!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy megtudjam, hogy becsületsértést vagy rágalmazást követtem e el egyáltalán, vagy követtem e el valamit.

Kiindulás:
Egyik nagyvárosi helyi járatos buszon a sofőr nem jól adott vissza részemre a nála vásárolt jegyért átadott összegből.

A szolgáltató honlapján a fórumban (erre szolgáló topicban) részletesen leírtam, melyik buszon történt velem az eset. Itt természetesen csak a járatszámot, rendszámot és időpontot tudtam megadni, a sofőr nevét nem, mert nem tudtam meg, nem is voltam rá kíváncsi.

Kérdésem az, hogy ez lehet e becsületsértés vagy rágalmazás a sofőrrel szemben?

Köszönettel:
Kopuler

nyaralo # 2010.10.01. 15:17

Köszönöm! Így már értem!

Bár számomra kissé logikátlan, hiszen, ha az aminisztrátor (aki esetünkben nem azonos az üzemeltetővel: mondjuk egy számítástechnikai cég elkészíti az önkormányzat honlapját, de moderátori szerződést nem köt a két fél, és az alpolgármester lesz az egyszemélyes moderátor) felrak a honlapra egy moderálási alapelvet és azt saját maga (esetleg szándékosan) nem tartja be, akkor tulajdonképpen miatta jelenhettek/jelenhetnek meg becsületsértő írások... ha ő nem engedi át ezeket, akkor nincs/nem is lett volna probléma.

De most már kicsit tisztábban látunk és ezt köszönjük!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.01. 15:01
  1. Én ezt ne mondtam. Sőt, azt mondtam, hogy a 2 napon belüli eltávolítás elfogadható. (12 napról a kérdésben szó sem volt.) Általában sem hiszem, hogy a honlap üzemeltetőjével szemben büntetőjogi eszközökkel fel lehetne lépni. Polgári jogival esetleg.
  2. Úgy van. Tehát válaszoltam rá.
  3. Természetesen az elkövetővel szemben.

U.i.: a kettő nem zárja ki egymást. Bár a szaktekintély talán túlzás.

nyaralo # 2010.10.01. 14:43

Köszönöm szépen! Hey, nem kellene besértődni... a kérdéseim a következők voltak:

1. Ha egy kisközség vendégkönyvében bizonyíthatóan alaptalan, személyeskedő, durva hozzászólások jelennek meg úgy személyekről, hogy azok a kis közösségben mindenki számára egyértelműen beazonosíthatóak, az a honlap egyetlen moderátorával/vagy magával az önkormányzattal szemben felvethet büntetőjogi felelősséget?

Tehát az Ön válasza (melyre egyébként csak a második körben jött Öntől reagálás... szóval nem kell besértődni) ha jól értem (nem, nem szőke): CSAK a honlap "egyszemélyes" moderátorával szemben - mivel nem tartotta be a saját maga által a honlapon közzétett moderálási alapelveket - merülhet fel büntetőjogi felelősség (s nem a honlapot üzemeltető önkormányzat vagy számítástechnikai cég ellen)

2. Amennyiben az érintett személyek becsületsértésért feljelentést tennének, kiderülhetne (esetleg IP cím alapján?), hogy ki/kik volt/voltak a vendégkönyv névtelen rágalmazó/i (vagy csak a honlap moderátora kaphatna büntetést)?

Az Ön válasza (ha jól értettem): IGEN kiderülhetne, hiszen : "Volt már eset, hogy marasztaltak valakit internetes fórumon elkövetett rágalmazásért." (Copyright by Kovács_Béla_Sándor)

Na de az Ön 2 válasza alapján felmerül egy 3. kérdés:

3. Akkor most ki ellen merülhet fel büntetőjogi felelősség:
A. moderátorral szemben? VAGY
B. a névtelen becsületsértővel szemben?

PS.: Egyébként KBS személyében egy fórumozót vagy egy jogász szaktekintélyt tisztelhetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.01. 13:04

Talán fáradj be valamelyik egyetem állam- és jogtudományi karára, hátha erre az elmélyült tudásra kiadják neked a doctor iuris diplomt is. Különösen, ha azt is hozzáteszed, hogy időközben megtanultad, jogi személlyel (pl. az önkormányzattal) szemben rágalmazás, becsületsértés miatt eljárást folytatni nem lehet, annak a terheltje csak természetes személy lehet.

Melyik konkrét kérdésedre nem kaptál választ?

nyaralo # 2010.10.01. 12:59

Köszönöm, de ezt jogi diploma nélküli is tudom/tudtam és sajnos nem válasz az én 2 konkrét kérdésemre.

(Mind rágalmazásról mind becsületsértésről szó lehet, mert - mint írtam - több személy elleni "támadásról" van szó és van olyan bejegyzés is, ami csak 2 hét múlva került törlésre.)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.01. 12:39

A 2 napon belüli törlés szerintem még elfogadható időn belül történik. (Egyébként ami egyszer felkerült a hálóra, azt állítólag többet már nem lehet onnan leszedni.)
A rágalmazás és a becsületsértés két különböző bűncselekmény.
Volt már eset, hogy marasztaltak valakit internetes fórumon elkövetett rágalmazásért.

nyaralo # 2010.10.01. 12:21

1.Kérdés:

Ha egy kisközség vendégkönyvében bizonyíthatóan alaptalan, személyeskedő, durva hozzászólások jelennek meg úgy személyekről, hogy azok (faluról lévén szó) a kis közösségben mindenki számára egyértelműen beazonosíthatóak, az a honlap egyetlen moderátorával/vagy magával az önkormányzattal szemben felvethet büntetőjogi felelősséget (amennyiben határozott kérésre sem történik meg a törlés, csak 2 nap késéssel, amikor már mindenki ezen csámcsog...)?

2. Kérdés: Amennyiben az első kérdésben megfogalmazott esetben a megrágalmazott személyek becsületsértésért feljelentést tennének, kiderülhetne (IP cím alapján?), hogy ki/kik volt/voltak a vendégkönyv névtelen rágalmazó/i vagy csak a honlap moderátora kapna büntetést?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.18. 18:50

De legalább ontopic vagy.

Slim Shady (törölt felhasználó) # 2010.09.18. 14:04

Egyébként mióta van egy jogásznak becsülete?"which place is in hell before a lawyer can not go to heaven"

Slim Shady (törölt felhasználó) # 2010.09.18. 13:50

Csiza!Ha nem lennél ennyire agresszív......mint amilyen vagy akkor 10000-ért simán leköphetnéd a bírót!Még örülne is a plusz lóvénak!20000 egy bíró seggbekúrásának az ára,az ügyvédek általában olcsóbbak!Már ha nő az illető mivel ezek a jog "kurválkodói" Voltaire szerint tehát köpd le kúrd seggbe,fizesd ki s még ő fog mosolyogni.......de attól még nem lett igazad hanem neki szereztél élvezetet,meg pénzt!Üdv!Slim!

kovacsz # 2010.09.17. 18:04

Egyszerűen pszichopata és még kitudja mi...
http://hu.wikipedia.org/…%C3%A9gzavar

Csiza Csaba # 2010.09.17. 17:48

Tisztelt Kovács Béla Sándor! Ez valóban szomorú.

nandy: Ha már szóba hoztad az ámokfutást:

Szóval itt: http://csiza-csaba.hu/ , a "Féreglista" menüpontban keresd az ámokfutókat. Sajnos nincs róla adat, hogy ezidáig hány gyermek, hány ember sorsát nyomorították meg a bűnözésükkel, továbbá hány valódi bűnözőt hagytak futni a bűnpártolásukkal.

Jogállamban réges-rég a börtönökben lenne a helyük a Btk. szerinti bűncselekményeik alapján, nem pedig bírói, ügyészi, és egyéb székekben.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.17. 17:21

Szomorú.

Csiza Csaba # 2010.09.17. 17:20

De egy kérdésem lenne hozzád nandy:

A GAZSÁGszolgáltatás hány bűnözője követett el ezidáig ellened és a gyermeked ellen bűncselekményeket? Arról nem is beszélve, hogy mindezt az én adómból tették a férgek.

Csiza Csaba # 2010.09.17. 17:17

Szó nem volt ámokfutásról, annak a díja iránt érdeklődtem, hogy saccperkábé, mennyiért lehet ma leköpni egy bűnöző bírót a tárgyaláson. A kérdésem teljesen komoly volt.

Másrészt: A GAZSÁGszolgáltatás weboldalamon megnevezett bűnözői után nagyon szívesen elmegyek pszichiáterhez, pszichológushoz, elme-és idegorvoshoz, IQ teszt kitöltésére, poligráfos hazugságvizsgálatra, vagy bármilyen vizsgálatra. De csakis kizárólag FÜGGETLEN szakértői vizsgálatok után.