Becsületsértés


Vadsuhanc # 2018.07.24. 12:24

ricsilus úgy őszintén mit akarsz elérni? Valaki mondta, hogy valaki írta............Mi a célod?

Vadsuhanc # 2018.07.24. 12:24

ricsilus úgy őszintén mit akarsz elérni? Valaki mondta, hogy valaki írta............Mi a célod?

ricsilus # 2018.07.24. 12:15

Adott egy munka húspultban a részlegvezető a hátam mögött rágalmaz, hogy biztos megeszem az árút azért van hiány, munkatársamnak írta messenger üzenetben aki elmondta nekem .
Mit tehetek ?

Mellon # 2018.02.28. 07:55

Kedves Jogászok,

az a kérdésem, hogy lehet-e becsületsértés az alábbi eset:
  • Valós és nem sértő információk közzététele V. Utónév szerkezetű névmegjelöléssel, személyes adatok, fotó stb. nélkül. Rágalmak, indulat, sértő jelzők nélkül, tárgyilagosan.
  • Az érintett néhány ismerősének közvetlen tájékoztatása, pl. Xypsz Ilona ismerősöd eladott nekem egy autót, az 3 km után lefulladt, rejtett súlyos hiba jelentkezett, Ilona nem hajlandó visszavenni az autót, nekem ez ennyibe került, ennyi a károm. (Ez csak egy példa az állítások jellegére, határaira. Tehát csalásos vád pl. határozottan nem része az állításoknak.)
  • Ennyi. Tettlegesség vagy azzal való fenyegetőzés sem része a történetnek. Hamis anyagok, képek, hangfelvétel stb. sem részei a példaesetnek.

Én úgy értelmeztem a törvényt, hogy becsületsértéshez ugyebár valótlan állítások kellenek, nagy nyilvánosság, illetve trágárság, sértések, illetve sértő tettlegesség (pl. leköpés, ezzel kapcsolatban talán szintén elvi kérdést jelent, hogy pl. ugyanennek minősül-e tojással, paradicsommal, vizeslufival való megdobás stb.).

Köszönettel várom szíves véleményüket.

alfateam # 2018.02.28. 07:52

"ne kezdj olyannal akinek nincs veszteni valója."

Edit1111 # 2014.08.30. 05:52

Tisztelt Tanácsadó,

több kérdésem is lenne, közvetlen szomszédságunkba kisebbségi család költözött. A haszonélvező engedte meg nekik. Az udvar azóta szemét, piszok egér -legyek hadával van ellepve. A lakásból a villany ki lett kötve évekkel ezelőtt. A kéményük nincs elfogadva a Kéményseprő társaság által. A víz nincs kialakítva. Kérdésem, hogy szomszédként mit tehetek? A jegyzőhöz már több bejeletést tettem, hogy alakítsák ki a közműt. A beköltözők vállalhatatlan módon beszélnek velem , ha konfliktus alakul ki. Mindenféle undorító módon fenyegetnek ill. leszbikus kurváznak. Még ha ez igaz lenne , akkor sem tűrném el. Becsületsértés miatt csak pénzbüntetés szabható ki? Bizonyítéknak számít, ha hangfelvételen rögzítem a vádaskodásokat?

Egyáltalán van valami jogi lehetőség, hogy kilakoltassák ezeket az embereket, úgy hogy csak a lakcímre jelentkeztek be?

Köszönettel,

Edit1111

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 14:17

A tanú nem bizonyíték?
Ha tényleg feljelentést akarsz tenni - én nem tenném -, akkor erősen szedd össze magad. Ezt az összevissza beszédet, kapkodást, pongyolaságot a legtürelmesebb bíró se fogja szeretni.

Fabyen82 # 2014.07.23. 13:29

Sajnálom, de látom, hogy rossz topikba sikerült írnom :-(

Fabyen82 # 2014.07.23. 13:28

Igazából nem tudom, hogy mi számít elég bizonyítéknak, mert tanú van rá, nem is egy, (a párom és a barátunk előtt is tegnap így beszélt rólam) de a fél város lehetne tanú rá, és elég bosszantó, ha nem tehetek semmit. Ezen kívül azt sem tudom, érdemes e foglalkozni a dologgal, mert ha nem kap érte semmi büntetést, akkor röhögni fog a markába, nekem meg iszonyat energia a rendőrségre járkálni a feljelentés miatt.
Az ügy azért is érdekes, mert szeptembertől egy suliba fognak járni a gyerekeink és valószínű a gyerekekhez is el fog jutni ez a dolog,amitől szeretném megkímélni őket (bár ő nagy ívben tojik rá természetesen).

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.23. 10:36

konkrét bizonyíték nincs rá
Akkor szerinted mi lesz a feljelentéseddel?

Fabyen82 # 2014.07.23. 07:52

Még annyi, hogy konkrét bizonyíték nincs rá, csak folyamatosan hallom, innen onnan, illetve tavaly írt egy levelet emailen, amiben ezeket a szavakat használja. Nincs kétségem, hogy a párom gyereke előtt is így beszél rólam, (és a párom ellen neveli)de sajnos nem tudom bizonyítani.

Fabyen82 # 2014.07.23. 07:44

Sziasztok!

Nem nagyon vagyok otthon a témában, és kérem, bocsássatok meg, hogy három kisgyerek mellett nem olvastam sokat vissza, nagyon sok oldalt kellene. Kérdésem az lenne, hogy párom volt élettársa folyamatosan mindenkinek engem "mocskos kurva"-ként emleget, teszi ezt válogatás nélkül pl. az oviban, szülői értekezleten. Mit tehetek, feljelenthetem?

ObudaFan # 2014.07.14. 12:38

Nem lehet azt mondani, hogy semmiképpen nem várható.

pasasdebrecenbol # 2014.07.07. 08:47

Sziasztok

Azt szeretném kérdezni, hogy kicsivel több, mint 6 hónapja az Ask.FM nevű oldalon -mint regisztrált felhasználó, névtelenül (hiszen az oldal ezt lehetővé teszi) egy másik felhasználóval konfliktusba keveredtem és szerinte becsületsértést követtem el, amiért megtette a jogi lépéseket, és az IP címem is ismeri már.

Az hozzá tartozik, hogy ez a becsületsértés oda vissza ment.

A kérdésem az lenne, hogy ha még mindig nem kaptam semmilyen papírt, megkeresést, várható-e még?
Az IP címet tekintve, hogy az Ask.FM Lett vállalat, magyar rendőrség kikérheti-e? Mennyi ennek az átfutási ideje?

Köszönöm a válaszokat előre is.

ius latratus # 2014.06.01. 13:39

Az van, hogy fel sem fogod, hogy ennek aztán tényleg semmi köze az ügyedhez.
Amúgy meg nincs is ügy. (értsd: bevonták az engedélyed?, vagy: éppen dolgoztál a fegyverrel?, - gondolom, mindenre NEM a válasz, tehát: nyugi)

-air- # 2014.06.01. 11:50

Ezek szerint rosszul értelmeztem a törvényt?
2:45. §
[A becsülethez és jóhírnévhez való jog]
(1) A becsület megsértését jelenti különösen a más személy társadalmi megítélésének hátrányos befolyásolására
alkalmas, kifejezésmódjában indokolatlanul bántó véleménynyilvánítás.
(2) A jóhírnév megsértését jelenti különösen, ha valaki más személyre vonatkozó és e személyt sértõ, valótlan tényt állít
vagy híresztel, vagy valós tényt hamis színben tüntet fel.

Akkor csak hagyjam ennyiben?
Biztos nincs mit tenni?
Érdekes ...

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.06.01. 11:12

a becsületsértés arra vonatkozik, amikor valaki valakiről, vagy a munkakörének ellátásával, közmegbízatásának teljesítésével, közérdekű tevékenységével összefüggésben, vagy pedig valaki valakiről a nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas kifejezést használ vagy egyéb ilyen cselekményt követ el - esetedben ezek nem forognak fenn, ennyi.

-air- # 2014.06.01. 10:59

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Miért gondolom rosszul?
Kifejtené bővebben?
Ezek szerint a Rendőrség bárkit Bűnügyi nyilvántartásba tehet indokolatlanul? Következmények nélkül?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.01. 10:53

Én úgy gondolom, elkövette.
Rosszul gondolod.

-air- # 2014.06.01. 10:46

Tisztelt Fórumozók!
Érdeklődöm, a rendőrség azzal, hogy a KEKKH nyilvántartásába indokolatlanul közölt személyemről olyan tényt amelynek nincs valóság alapja, (pontosabban soha nem indult eljárás ez ügyben ellenem) elkövette-e a becsületsértést?
Történet röviden:
A rendőrségtől kaptam levelet, hogy a xy számú fegyverviselési engedélyem 5 napon belül adjam le, indoklás: folyamatban levő Btk. 316§ (4) minősülő lopás bűntette miatt eljárás alatt áll...
Szóban panaszt tettem a rendőrségen, ahol "technikai" hibára hivatkoztak. Az ügyészségen is szerettem volna panaszt tenni, itt is technikai hibára hivatkoztak. Azt javasolták, hogy keressem fel a KEKKH-t.
Megtettem, itt lefolytattak a panaszom alapján egy adatkezelési teljes körű felülvizsgálatot, mely alapján az alábbiakról tájékoztattak:
"... Hatóságunk arra vonatkozóan nem kapott magyarázatot, hogy a lopás bűntettének elkövetésével kapcsolatos gyanúsítás adatait milyen okból küldte meg részünkre a Rendőrkapitányság. ... A felülvizsgálat során beszerzett iratok alapján megállapítottuk, hogy az adatok nyilvántartásának feltételei nem állnak fenn, ezért a büntetőügy adatait maradéktalanul töröltük."
Én úgy gondolom, elkövette. De kíváncsi lennék mások (esetleg szakirányú végzettséggel rendelkező) véleményére is.
Mit tehetek ha elkövette?
Segítségeket előre is köszönöm.

mégegyhülye # 2014.05.31. 13:27

Kati00!

Utolsó kérdése nem éppen arra enged következtetni, amit előtte írt magáról. O_O

Számomra olybá tűnik, mintha valóban csak az lebegne a szeme előtt, hogy miként lehetne már megszabadulni a fizetési kötelezettség alól. Egyébként amíg tanul a gyerek (ha jól tudom max 25 év), hiába nagykorú, kell utána fizetni, csak nem gyerektartásnak, hanem rokontartásnak nevezik. Érdemtelen ön szerint a volt feleség, de a gyt. a gyereket illeti, aki valószínűleg semmi rosszat nem tett.

Vajon miért nincs kapcsolat? Ja, gondolom, az a gonosz ex nem engedte... Apa meg csak úgy elfogadta.

A többiektől elnézést az offért.

Agent Cooper # 2014.05.31. 13:15

Kedves Kati00!

  1. Igen, minősülhet annak. (Pontosabban a szabálysértési alakzat valósulhatott meg.)
  2. Igen, a jogvesztő határidőn belül.
  3. Ugye ezt nem komolyan kérdezte? Ne keverjük már a szezont a fazonnal.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kati00 # 2014.05.30. 07:12

Kedves Válaszoló!
Férjemnek az előzö házasságából van egy 20 éves fia. Kapcsolat nincs, de a bíróság által meghatározott összeget rendesen fizetjük.18 éve Mivel idén februárban töltötte a gyerek a 19-et a férjem írt az exnek, hogy érdeklődjön mikor érettségizik a gyerek és hol tanulna tovább. Az ex válasza kicsit döbbenet volt:
közölte a levelében, hogy én (új feleség) egy alja nő vagyok, és, hogy a férjem egy hazug, szar ember, amire mindig fel is hívja a gyerek figyelmét. És kapzsik is vagyunk amiért megkérdeztük, hogy tanul-e még a gyerek.
Nem vagyok alja nő....Becsülettel nevelem a kiskorú gyerekem, nekem ez sértő. Komolyan azt gondolja, hogy csak utaljuk neki a pénzt és elviselhetjük, hogy ilyeneket ír nekünk. ??
1: becsületsértésnek minősül a levele?
2: feljelenthetem?
3: vagy kérhetem a gyerek tartás csökkentését azért mert érdemtelen (csak jövőre fog érettségizni)

olorsi # 2014.05.25. 19:00

És még egy "poén".
A férfi a tanuvallomásában, amiben mi vertük meg őt, kifejezetten kérte, hogy írják bele a vallomásába, hogy az atrocitás után én összehugyoztam magam és guggolva vártam a rendőröket.Ez is sértegetés, nyilván ez nem így történt. Csak ez az ember annyira utál engem, hogy ahol tud, sérteget.
Tényleg, ha egy szembesítés közben foyamatosan sérteget valaki és én kérem ezt vegyék bele a jegyzőkönyvbe (a nyomozó kisasszonynak amúgy nem jutott ez eszébe, de kérésemre beleírta)annak lehet valamilyen következménye? Vagy ez egy megszokott dolog, hogyha valakit utálunk, azt még plusz meg is szégyenítjük?

olorsi # 2014.05.25. 18:50

Kedves Agent Cooper!

Köszönöm válaszát!
Igazából egy tanú van, aki újra tanúskodna, a tanárnő. Aki egyébként a szomszédja az illető embernek.
A "poén" a dologban, hogy egyik nap az utcán beszélgettem az illető tanárnővel, mire kifutott az illető úriember és jól pofáncsapta őt. A lényeg, előtte a tanárnő férjével és fiával közölte (ők ezt a rendőrségen tanúvallomásban elmondták), hogy mivel a cigánykurvával beszélget, megüti. Ebből is lett rendőrségi ügy, most megy valamikor ügyészség elé. Az illető férfi a rendőrségen azt vallotta, mi támadtuk meg (????).
Remélem, azért az ügyészség veszi a lapot, hogy ez az ember rágalmaz, testi sértést alkalmaz és nem hiszi el a hazugságait.
Azt meg nem is tudtam, hogy becsületsértés miatt pénzbeli kártalanítást ítélhet meg a bíróság. Nem a pénzre utaznék, de ha így van, fizessen.

Köszönöm válaszát: Orsolya