Készfizető kezesség SOS

ius latratus # 2011.10.25. 05:27

KBS

Bocsánat. Ezt nem tudtam.

illesnagyapo # 2011.10.26. 10:50

Édesanyám járt tegnap egy helyi ügyésznél a készkezességünk témájában, mert a kölcsönt felvevőnél előkerült egy olyan dolog is, ami rendőrségi ügyet is vonhat maga után, itt kérdezett rá, hogy akkor mi a megfelelő lépés a kezesség átadásának elkezdésére.
Erre azt a választ adta, hogy nincs ilyen lépés, mert jogerős itélet esetén nem lehetséges a kész kezességünk átadása!
Ez kellően összezavart minket, mivel már készültünk az illető rokonához, hogy bizony, írja alá. Most akkor, hogy is van ez?
(bocsánat, hogy értetlenkedem, nem áll szándékomban bárkit is megkérdőjelezni!)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.26. 11:03

Attól tartok két malomban őrlünk. A félreértést meg az okozza, hogy azt kérdezed, át lehet-e vállalni a kezes kötelezettségét - de nem teszed hozzá azt, hogy "úgy, hogy a jelenlegi kezessel szemben ne lehessen végrehajtani"? Pedig ha hozzátennéd, akkor épp ellenkező választ kapnál. Mert át lehet vállalni (pontosabban bérki magára vállalhatja), de ettől még az eredeti kezessel szemben a végrehajtási jog nem szűnik meg.

illesnagyapo # 2011.10.27. 09:54

Tehát ha jól értelmezem, akkor is ha aláíratom a kezesség átvételét az illetővel az autót valóban lefoglalnák, de a további követelések már az új kezest terhelnék?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.27. 10:54

Nem, dehogy. Továbbra is te maradsz a kezes. Annyi változik, hogy te magad az adós mellett az átvállalótól is követelheted, hogy térítse meg, amit rajtad hajtanak be. Az autó lefoglalása mellett letilthatnak jövedelemből, foglalhatnak ingatlant, stb.
A foglalást akkor fogják feloldani, ha az átvállaló - vagy bárki - ki is fizeti a tartozást. Addig nem.

Ahhoz, hogy kikerülj a kötelemből, az kellene, hogy a hitelező is elfogadja az átvállalást - ahogyan guba mondta az elején. De ez ilyenkor már eléggé elméleti lehetőség.

ObudaFan # 2011.10.27. 10:55

Tartozásátvállalás csak akkor hatályosul, ha a jogosult is hozzájárul. Annak hiányában az egésznek csak akkor van értelme, ha az átvállaló fizet is , mégpedig nagyon gyorsan. Minden más esetben a kezessel szemben folyik tovább a végrehajtás.

illesnagyapo # 2011.10.28. 11:18

Nos, nekiestünk a témának, mire kiderül, hogy ezek a mocskok minden tulajdonukat ismerősökre, haverokra íratták, mielőtt elkezdődtek volna a problémák a bankkal. Szóval most úgy állunk, hogy fekete munkájuk van, több tízmilliós házban laknak, minden családtagnak autó, és nem tudnak mit elvenni mert nem az ő tulajdonuk. Legalábbis ezt mondta nekünk egy "bennfentes".
Szóval ők egy vagyonon csücsülnek és mi fizetjük majd az ő kölcsönüket. A fenn említett ügyvéd azt javasolja, hogy rendőrségen jelentsük fel őket csalásét, mivel amikor a készfizető kezességet aláíratták velünk már 200 milliós tartozásuk volt, de ezt valahogy elfelejtették megemlíteni, ezzel fizetőképesnek adták ki magukat. Bár ezt úgy érzem elég satnya érv, nem hinném, hogy lenne jogszabály azzal kapcsolatban, hogy a kölcsönt felvevőnek tájékoztatni kellene a kezet a fizetőképességükről, szóval a bíróságon annyit mond, hogy "én mondtam" és akkor az ő szavuk a miénk ellen.
Arról nem is beszélve, hogy amikor a kezesség részleteit beszéltük meg, szó sem volt arról, hogy ilyen feltételek mellett vállaljuk el a kezességet.
Kezdünk kicsit tanácstalanok lenni, nagyon úgy fest, hogy ezt mi fogjuk kiköhögni nekik... :/

ObudaFan # 2011.10.28. 13:48

Ha közeli hozzátartozók részére adták át a vagyont, vagy az átadás ingyenesen történt, vagy bizonyítható, hogy rosszhiszeműek voltak a tulajdonszerzők, akkor az átruházott vagyonból így is végrehajtható a követelésed.

wityo # 2011.11.25. 02:17

Elnézést, ha ilyen probléma már felmerült, de képtelen vagyok végigolvasni mindent ami már az oldalon van.
Igazából egy kérdésem lenne. Sajnos elvállalt egy kézfizető kezességet a férjem egy nagyon-nagyon közeli családtagnak, akiről már akkor sejtettük, hogy nem fog fizetni. Ekkor a közjegyző azt mondta, hogy csak akkor kell fizetnünk, ha felvállaljuk ezt. egyébként az ő ingatlana a fedezet (aminek egyébként 1/6-oda a férjemé). Hát a baj bekövetkezett, azóta a bank folyamatosan zaklat bennünket, sőt már az a cég is akinek kiadták, hogy hajtsa be a tartozást. A kérdés valójában az lenne, hogy joguk van nálunk is bármit lefoglalni és letiltatni a férjem bankszámláját? Illetve egyesek szerint, mivel a felesége vagyok ezért az enyémet is?
Sajnos ahogy utánaolvasok egyre inkább erre a megállapításra jutok, hiába mondta nekünk a közjegyző annó, hogy ott az ingatlan, ha nem történne fizetés.

Krisztian1234 # 2011.11.26. 19:47

Tisztelt fórumozók az alábbi témában szeretnék segítséget kérni.
Pár évvel ezelőtt készfizető kezes,zálogkötelezett lettem egy kp-s hitelben.Augusztusban jött a levél a behajtási csoporttól, hogy nem fizetik a hitelt és a szerződést felmondta a bank, ezt jeleztem az adósnak,hogy rendezze el az ügyet, ö állítása szerint ezt megtette.Most kiderült, hogy mégse mert megjelent a házunknál a behajtási csoport egy munkatársa aki lefényképezte a házat és felajánlotta a közös értékesítést ha beleegyezek.A hitelt én nem tudom átvállalni mert van már egy és minimálbérből élek.
Kérdéseim a következők:
Beleegyezzek-e a közös értékesítésbe?Ha a házamat elárverezik a fennmaradt összeget kitől fogják behajtani? Milyen formában tehetik ezt?Fizetésemet letilthatják-e? Esetleg a szülői házban lévő tulajdonomra is rátehetik-e a kezüket?

Várom mielőbbi válaszukat amit előre is köszönök.
Krisztián.

hanni # 2011.12.21. 18:55

Tisztelt Fórumozók!
Nagyon kérem, ha valaki tud, segítsen nekem. 2006-ban elkövettem azt a nagy hibát, hogy készfizető kezességet írtam alá egy ismerős családnál az akkori élettársnak. A hölgy azóta már feleség, mert összeházasodtak. A férj az én férjem munkatársa a mai napig. Akkoriban egy faluban laktunk, jó viszonyban voltunk, ők várták a 3. gyereket, én akkor szültem. Mi voltunk az esküvői tanuik is. 1.200.000 Ftnak írtam alá, mert kifizettek belőle hiteleket, hogy boldoguljanak, szívesen segítettem. Megígérte a hölgy, hogy soha nem tenne velem olyat, hogy ne fizetne,hát neki is van három gyereke stb.
Fél év múlva már kaptam felszólítást, hogy nem fizet. Mikor kérdeztem, azt mondta, már beszélt velük. Ezután négy éven át jöttek évente a levelek: felmondták a hitelt, stb. mindig kérdeztem a bankot, mi a helyzet. Tavaly megállapodtak vele, hogy havi 90.000 Ft részletet vállal, mert az apját a gondnoksága alá helyezik, már árulja a házát, és kifizeti a pénzt. Újabb év telt el, most megkaptam a banktól, hogy eladták a követelést egy tartozásrendező cégnek, és most már 3.000.000 Ft tartozás van velem szemben. Felhívtam őket, semmi érdemlegeset még nem mondtak. A hölgyet is hívtam, mi volt a szöveg: majd beszélek velük, különben is majd rászállnak az ő fizetésére, stb. Mikor megkérdeztem a céget, egyetemes felelősnek emlegettek.
Tönkrementem idegileg. Valaki segítsen: 78.000,- Ft a havi közalkalmazotti bérem. A lakásunk a férjem örökölt telkén áll, az ő 1/1-es tulajdona telekkönyven is, rajta van az ő általa felvett jelzálog. A kocsink még 4 évig hiteles, a banké a férjem nevén. Nekem nincs semmi vagyon a nevemen. Rettegek, hogy mit tehetnek ellenem, hisz a fizetésem kevés részlete vonható le, az adósét nem tudom. Hiteleink vannak, havi rezsink, óvoda stb kiadásaink, naponta nélkülözünk, de mindenünk fizetve van becsülettel. Most más miatt idegeskedek, szégyenkezek, rettegek, hogy mit tehetnek velünk. A férjem házát, kocsiját elvehetik, vagy kirámolják a lakásunkat? A hölgy férje is dolgozik, a nagykoru fia is meg ő is. Nem kérhetem, hogy a fia átvállalja a kezességemet, mert a becsület úgy kívánja? Mondjanak valami mentőötletet, már kikészültem, vége a karácsonyomnak, csak rágom magam. Köszönöm
Hajnalka

végrehajtó1 # 2011.12.21. 20:04

Mentő ötlet nincs.Csak a fizetés.Vagy végrehajthatják rajtatok.Utána ezt az összeget perben követelheted tőlük.

hanni # 2011.12.21. 23:07

Köszönöm a választ, bár nagyon elszomorít. Én semmiről nem tudtam, az utolsó infóm az volt, hogy telefonon beszéltem 13 hónapja a bank jogászával, és megegyeztek az adóssal havi fizetésben. Most pedig kaptam több mint egy év elteltével egy értesítést, hogy eladták a követelést. Ha tudom, inkább fizettem volna a részletét, mint most 3.000.000-t követelnek rajtam. Azon, aki jószívűségből segíteni akart egy jellemtelen emberen. Nekik van egy közös néven lévő otp lakáshiteles házuk. Nálunk a férjem örökölt telkén lévő ház helyére épült, 22 év hitellel terhelt ház, ami csak az ő nevén van. A kocsi részlet is az ő nevén van, de majd meggebedünk, hogy becsülettel mindent kifizessünk. Erre más miatt bár-listások, megszégyenítettek lehetünk. Náluk hárman keresnek. Én valahogy azt szeretném elérni, hogy csak a fizetésemre tehessék rá a kezüket, a nehezen megkeresett dolgainkra ne. Már arra gondoltam, bejelentkezek albérletbe, a férjemmel meg írunk egy papírt, hogy külön költöztünk és nekem nincs semmim. Nem szép, hogy ilyeneken gondolkozok, de amiből én nem láttam egy fillért sem, azért miért az én férjem és gyerekeim szenvedjenek? Vasalják ki belőlük amennyit tudnak, mert eddig is tudták volna fizetni ha nagyon akarják. Miért nem az olyan hitelt hanyagolták, amiért csak ők felelnek? Nem értem meg soha az ilyen embereket. A szégyen megölne, sose tennék ilyet más családjával. Ráadásul a férjeink egy munkahelyen dolgoznak. Ha minket tönkretesznek, attól félek, komolyan nekiesik az adós férjének. Már csak sírni tudok, aludni semmi. Mi az esélye, hogy ilyen kis kereset részletét és az adós kb 100.000 nettójának részletét együtt elfogadják havi részletnek? Svájci frankos hitel volt, nyúlik, mint a rétes. Sose lesz vége, ráadásul attól félek, hogy csak 1 évre adnák akkor végünk.

limma # 2011.12.22. 08:18

Kedves Hanni!

Szinte teljesen ilyen helyzetben voltam én is, azzal a különbséggel, hogy az adósaimnak nem volt semmi végrehajtható vagyonuk, albérletben laktak, nem dolgoztak, vagy ha igen, feketén.Ezért féltem kegyetlenül - és bele is betegedtem komolyan, vigyázz, nehogy így járj.
Itt kb. 4,5 M ft-ot követeltek, de az eredeti tartozás a szerződés felmondásakor 1 M volt. Egyezkedtem a bankkal, hogy azt az 1 M-t összekaparom (végül is hitelt kellett felvennem), befizetem és hagyjanak békén a továbbiakban. Így lett :-)

hanni # 2011.12.22. 08:36

Kedves limma!

Ezek 1 millió kettőt vettek fel, már le is járt volna, ha fizetik. Szerinted ha én ennyit elvállalok akkor leszáll rólam a cég? Ez nem bank már, hanem Intrum Justitia nevű cég. Már belebetegedtem, nem alszok három napja. Jön a karácsony, a szüleimnek el se merem mondani, belehalnának h. elveszik azt, amit a két kezünkkel teremettünk a második férjemmel. 7 éve vagyunk együtt, 38 évesen bevállaltam egy közös gyereket, most 6 éves. Két felnőttem van már, de nem tudnak segíteni, nézik, hogy az anyjuk három napja ideges, goromba, nem eszik, nem alszik. Ezért mondtam, hogy rámegy az én családom a más szégyenébe. Már görcsöl a gyomrom, nem tudok enni.

ObudaFan # 2011.12.22. 09:01

Mindenképpen meg kell próbálni megegyezni a hitelezővel, de ha nem hajlandóak, akkro még mindig jobb most kifizetni az egészet, és utána megpróbálni behajtani az adósokon.

limma # 2011.12.22. 09:02

Igen!

Mondd el, hogy Te is nehéz helyzetben vagy, de erődön felül ennyit ki tudsz most fizetni, ha elfogadják, jó, ha nem, akkor kezdhetik a behajtást, ami nagyon-nagyon hosszú folyamat, ki tudja, mikor látnak pénzt belőle stb. stb., add elő magad.
Tudod: jobb ma egy tyúk mint holnap egy túzok.

Az én ügyemben belement az ügyvédi iroda az alkuba, és közölték, hogy a többi követelést az adóssal szemben fogják érvényesíteni. Áldásom rájuk :-)
Kaptam egy papírt, melyben leírták, hogy velem szemben nincs több követelésük. Amen

hanni # 2011.12.22. 09:38

Tudom, hogy a legjobb lenne kifizetni, de egyszerűen nincs miből. Az én kevés fizetésemre ennyi hitelt nem adnak. A férjem nevén lévő házon már van 7,8 m 3 azóta kamat svájci frankos hitel. Képtelen vagyok ennyi pénzt előszedni. A szüleimtől max. 1. milliót kérhetnék, de kikészíteném őket. Ráadásul sztem sose látnám, ezekben nincs szégyenérzet. Annyi az esélyem, hogy a nő ápolónő már kb 8 éve egy öregek otthonában, most is közalkalmazott, letiltható valamennyi tőle, de szerintem nem nagy összeg. Tavaly mikor szóltak, hogy megegyeztek vele a bankból, még csak 2. m volt, mára minden külön értesítő helyett megkaptam 3 millió felmondott összeget, amit már eladtak. Nekem semmi jogom? A törzstőke 1,5 m a többi mind kamat meg késedelmi pótlék stb. Eddig velem nem egyezkedett senki, én azóta se írtam alá semmit csak a kezességet öt éve. Még egy darab szerződésem sincs semmiről.

limma # 2011.12.22. 09:46

Nekem se volt szerződésem.
Hidd el, ha most nem próbálod kitisztázni, sokkal rosszabb lesz. Adj esélyt magadnak és a nyugalmadnak, kérd el a szüleidtől azt a pénzt és egyezkedj.
Utána indíthatsz Te is pert az adósok ellen, de legalább a Te fejed fölött már nem lebeg a tiló.
Próbáld meg.

végrehajtó1 # 2011.12.22. 09:47

Nekem semmi jogom?

Fizetni.Fizess és bocsájtass ki Fmh-t ellenük.(mivel irtad hogy van vagyonuk)

limma # 2011.12.22. 09:51

Jogod volt hülyeséget csinálni.

Most már megtanultuk a leckét, ugye?

Soha, sehol, senkinek nem vállalunk készfizető (se sortartó) kezességet.

Csak ha úgy vállaljuk, hogy tudjuk, nekünk kell kifizetni.

hanni # 2011.12.22. 13:42

Na ja, utólag okos az ember. Egyszer nekem is volt két kolléganőm a kezesem, és hamarabb visszafizettem a kölcsönt a takszövnek, mint a lejárta. Szóltam is nekik, hogy köszönöm szépen a szívességet, már ki is fizettem a hátralékot. Soha nem kaptak levelet, nemhogy felszólítást. Hittem, hogy más is ilyen. Főleg, miután ezeknek még az esküvői tanújuk is mi voltunk.
Bár intő példa lenne minden hülye előtt a régi váltók esete: dobra kerültek egész uradalmak, vagy kis parasztházak egy aláírt papírcetli miatt, a más adóssága miatt.
Csak az a baj, ha mindig mindenki így gondolkodna, soha nem kaphatnának pénzt azok, akik tényleg becsülettel ki is fizetik. Na itt legyen okos valaki: hisz a másikban, és kockáztat vagy nem. Én nem voltam okos: megtévesztették az ítélőképességemet sajnos rossz irányba.Becsaptak.Én pedig csak segíteni akartam valakiknek.

limma # 2011.12.22. 13:47

Ugyanúgy voltam én is.
Most megtanultam, hogy nem szabad ilyen szinten bízni az emberekben. Főleg pénzügyek kapcsán.
Mint Miss Marple, mindig a legrosszabbat kell feltételezni - aztán érhet kellemes meglepetés.

hanni # 2011.12.27. 05:10

Kedves limma!
Napok óta a Te megoldásodon gondolkodom. Képzeled, hogy telt a karácsonyom, azóta nincs egy óra, hogy ne azon járna a fejem, mi lesz a családommal. Úgy döntöttem, ügyvédhez fordulok, amint lehet. Nekem az a gondom, hogy nálunk egy adósságkezelő cégnél van a dolog, remélem, tudunk vele egyezkedni, mielőtt bíróságra adja az ügyet. Az eredeti tartozás felmondásáról 2007-ben kaptam közjegyzői papírt, akkor 1.000.000 volt az összeg. Azóta 2010-ben egyezkedett az adós még a bankkal, amikor a havi 90.000-törlesztésben állapodtak meg. Addig és azóta sem tudtam semmit a dologról. Nem tudom, ha felajánljuk az 1.000.000-t, elég lesz e vajon ahhoz, hogy megmeneküljek tőlük, mert most 3.000.000-t követelnek. Nagyon bízom benne, hogy elég nekik mert ezt is csak a szüleitől kérhetem, más lehetőségem nincs. Mint mondtam, a férjem nevén van a bankhiteles ház, a bankhiteles kocsi is, aki az egészben dologban nem is szerepelt. Becsületesen fizetünk havonta, semmiben nincs elmaradásunk, de egy fillér lerakott pénzünk nincs, magunkra sem, a gyerekekre sem, nemhogy más tartozására. Egy hete tart ez a rémálom, már kikészültünk idegileg mind a ketten. Gondolhatod, ha egymásra nézünk, csak lehajtjuk a fejünket, és átöleljük egymást. Mi lesz a családunkkal? Egyedül a Te példád lebeg előttem, HÁTHA NEKEM IS SIKERÜL ÉS ONNANTÓL LELKILEG MEGNYUGODHATUNK. Szerintem ha utána beperelem, még én leszek a szemét. Januártól a férjem nap mint nap együtt dolgozik a férjével. Gondolhatod...

limma # 2012.01.02. 12:54

Kedves Hanni!

Próbáld meg, azzal nem vesztesz semmit.

Én 2004-ben vállaltam ezt a baromságot.
Kb. 7-8 hónapig törlesztettek, aztán semmi. Jöttek a felszólítók, szerződés felmondása stb.
A hitel felvétele után másfél év eltelt, mire leadták a kocsit, pár hónap múlva eladták. Aztán megint eltelt egy év, csend.
Az adósokkal nem tartottam már a kapcsolatot, a kolleganő kilépett közös munkahelyünkről.
Jött az FMH. Ellentmondtam, bár tulajdonképp semmi ellenbizonyítékom nem volt.
A tárgyaláson abban maradtunk, hogy az adós beszerez valami szakértői véleményt, hogy túl olcsón adta el a bank a kocsit. Persze nem volt pénze szakértői díjra, úgyhogy egy év múlva a másodfok jogerős ítéletben - de némileg csökkentve a tartozást, mert a 45%-os kamatot még a bíróság is túlzottnak találta - előírta a végrehajtást.
A bank nevében egy ügyvédi iroda járt el, én az üggyel fogalkozó ügyvédnőt kerestem meg és elmondtam neki a helyzetemet és azt, hogy 1 M-t összekaparok.
Kb. 3,6 M volt a teljes követelés, már nem is emlékszem pontosan.
Egy hét múlva szólt, hogy a bank belement az ügyletbe, engem kiengednek a szerződésből, a többit pedig megpróbálják az adóson behajtani.
Óriási megkönnyebbülés.
Most is fizetem a törlesztőt és épp azon gondolkodom, hogy kibocsáttatok egy FMH-t, csak nincs pénzem a költségekre. Még utána kell néznem, milyen kedvezményt kaphatok. Bár sok értelme nincsen, mert ha van is valamennyi pénzük, arra már a bank rátette a kezét.