„Bár sok értelme nincsen,”
butaságokat beszélsz!
Ha elévül, akkor meg még reményed sem marad.
„Bár sok értelme nincsen,”
butaságokat beszélsz!
Ha elévül, akkor meg még reményed sem marad.
Még beleférek az öt évbe :-)
Segítesz, drága imma?
:) persze, kérés nélkül is! Holnap megbeszéljük, most mennem kell.
pussz
Kösz, pussz .-)
Hanni!
Az ne izgasson, hogy a férjed - vagy akár Te is - kapcsolatban marad a kedves adóssal.
Ő se izgatta magát miattatok.
Ilyen aljas eljárás után csak fogja be a pofikáját.
Tanácsot kérnék. A férjem el akar menni kezesnek a testvérének 9 millió Ft. hitel erejéig. (Én ellene vagyok, de hiába.)
A kérdésem az lenne, milyen következményei lehetnek, ha a sógorom nem tudná fizetni a hitelt. Onnantól fogva gondolom letiltják a férjem fizetéséből (33%?). Vagy a bank kérheti egyösszegben is a tartozást? Vagy mivel a jelzáloghitel a sógorom házára lesz bejegyezve, akkor azt árverezik el először? A mi házunk kb. 10 milliót ér és a kettőnk nevén van fele-fele arányban, az én részemet is érintheti az árverezés, ha esetleg a miénket kellene? 20 éves házasok vagyunk. Azt hallottam, örökölhető is a kezesség, így a lányom is bajba kerülhet. Nagyon ellene lennék a kezességvállalásnak, de mivel tehetetlen vagyok, legalább szeretném tudni, mi a behajtási sorrend, ha baj van. Letiltás? Árverezés?
Az is érdekelne, bejegyzésre kerül-e valahová a kezesség ténye, mert nem tartom kizártnak, hogy a tudtom nélkül megy el kezesnek a férjem. Utána tudok ennek járni? És ami a legfontosabb: Akadályozhatja ez azt, hogy a közeljövőben a lányomnak esetleg hitelt vegyünk fel lakásvásárlásra, ha férjhez menne, vagy a férjem fizetőképessége valamilyen módon a kezességvállalással le lenne terhelve?
Elnézést ha kusza voltam!
A Szentirás szerint, aki a barátjának (rokonának) lesz kezese, az a saját szájának beszédei által esik tőrbe, de nem menthetetlen a helyzet. Aki idegennek vállal kezességet, az viszont teljességgel megrontatik. Ugyanitt írja az ókori bölcselet, hogy a kezességre történő felkérés elutasítása bátor és igazi férfias tett.
Arról meg bármelyik végrehajtó be tud számolni, éves szinten hány olyan ügye van, ahol a kezes teljes ingó és ingatlan vagyona, azt követően pedig élete végéig a fizetésének (nyugdíjának) legalább 33%-a bánja az egyszeri gyengeségét. És ezekből mennyi az olyan, ahol közvetlen hozzátartozó döntötte teljes anyagi romlásba a kezest! Ezen felül az érintetteknek rámegy az egészre az egészségük, és legtöbbször a házasságuk is.
Most kell okosnak (de inkább bátornak) lenni, mert ha valami félresikerül, akkor már nem lesz rá lehetőségetek...
Gerbera, én szeretnék erős lenni, de a férjem kezét nem foghatom a nap 24 órájában, és ha aláírja a kezességvállalást a tudtom nélkül, akkor tehetetlen vagyok.
Közben már látom az itteni válaszokban, hogy mivel közös vagyonunk a ház, ezért akár az én részemet is elárverezhetik. Szomorú vagyok :( Tehát akkor nincs mese, ha biztonságban akarom tudni a részemet, el kell, hogy váljak? Komolyan kérdezem, semmi kedvem az utcára kerülni.
Legalább azt közöld írásban a kölcsönt nyújtóval, hogy te ellenzed a kezességvállalást, akkor legalább a közös vagyonból rád eső rész mentve van. Bár nem is tudom, technikailag hogy lehetne ezt kivitelezni. 9 millió forint tizenszázalékos kamattal... Mennyi lesz annak a törlesztőrészlete? Miből akarja azt a sógor fizetni?
Kedves szandi666!
Nagyjából minden lehet amit felsoroltál.
Elsőre valószínű (de nem biztos), hogy az adós ingatlanját foglalják. A készfizető kezes ahogy a nevében kész fizetni bármikor bármivel. Tehát ingó és ingatlan vagyonnal felel az adósért. A kezesség nem örökölhető de a vele járó adósság igen. Tehát ha bedől a hitel és a adósság lesz a kezességből az örökölhető. Ha az adós halálozik el akkor az örököseire is kiterjed a kezesség. Tehát a férjed most nem csak a testvérére hanem annak örököseire is kezességet vállal.
Ha ez bedől akkor nyomorba taszít mindenkit... ne engedjed!
Köszönöm az ötletet. Mivel látom az elszántságot, mindenképp jogászhoz szeretnék fordulni és valamilyen módon bevédeni magam. Láttam én is széthulló életeket, ezért is aggódom. Pár órája szereztem tudomást az egészről, azóta itt ülök a gépnél és erre vonatkozó cikkeket olvasok, meg megpróbálok hatni rá. Ő könnyedén veszi, de én nem. Hogy miből fizetné a sógorom? Nem tudok konkrét részleteket, ez egy devizahitel kiváltásos forinthitel lenne, eddig 110 ezer volt a részlet, most talán 80 körül lenne, őszintén szólva ez a része engem már nem is érdekel. NEM akarom az egészet, nem is volt soha olyan a hozzáállása hozzánk, meg a segítségnyújtásnak is vannak határai úgy érzem. Ha a gyerekem jövője és a megélhetésünk forog kockán, akkor tudni kell(ene) nemet mondani.
Kérlek Titeket azt mondja meg valaki, hogy ha elmegy kezesnek, azt bejegyzik-e valahová, pl. a lakásunk tulajdoni lapjára. Bocs ha butákat kérdezek, járatlan vagyok ezekben a dolgokban.
Tulajdoni lapra nem jegyeznek kezességet. Arra végrehajtást jegyeznek, ha az adós (vagy kezes) nem fizet. Találj ki valamit, hogy ne vállalja! A mai világban nincs sok ember, aki ilyen "szívességeket" vállalna nem hogy 15-20 évre, de még kettőre sem.
Akkor ez azt jelenti, hogy meg se tudom, csak ha ne adj Isten elkezdik levonni a fizetéséből a letiltást, remek :/
Próbálok hatni rá észérvekkel, de sajnos nagyon befolyásolható a testvére által. Én meg összezuhantam.
Megfogadom a tanácsot, hogy írásban nyújtsam be a kölcsönt nyújtó bankhoz az ellenvetésemet, már ha egyáltalán meg fogom tudni, melyik bank az. (Különben mindenkinek köszönöm az eddigi válaszokat, nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan ennyi segítőkész ember válaszol majd, hálás vagyok!)
Mamamacoka mindenképp megpróbálom megtudni, bár nehezíti a dolgot, hogy a sógorom az ország másik végén él és egy évben úgy kétszer jön haza. Rettenetesen el vagyok keseredve, most én vagyok a szívtelen meny és sógornő, aki gátolja a másik ember boldogulását, de tántoríthatatlan vagyok :(
szandi666: az egyik fórumozó szokta itt mondani, hogy inkább haragudjanak rád néhány hónapig, mint utána neked menjen el minden vagyonod és hogy kezességet csak annak érdemes/szabad vállalni, akire nem haragszunk meg, ha ki kell helyette fizetni. Légy erős, ne hagyd magad zsarolni, nem te okoztad a helyzetet.
Ahogy a bankot ismerem 150%-ra biztosítja magát. Ami azt jelenti,hogy nagy valószínűséggel neked mint házastársnak is valahol alá kell majd írni, mivel az esetleges következmények téged is érintenek. Egyszerűen nem kell aláírni. A férjednek ezt meg kell értenie ha meg nem érti meg akkor költözzön a testvéréhez.
pazs: köszi, de nem rajtam múlik, a férjem a jelenlegi állapot szerint hajthatatlan, elmegy kezesnek. Én tehetetlen vagyok, csak abban reménykedhetek, hogy megtudom, melyik banknál veszi fel a sógorom a hitelt és oda nyilatkozom. Ha nem tiudom meg, akkor csak szívni lesz jogom baj esetén:( Elkeserítő helyzet, hogy ilyen kiszolgáltatott lettem. Remélem Saint igazad van, és engem is behívnak, ebben nagyon bízom.
Még azt mondja már meg valaki, ezt elfelejtettm megkérdezni az ügyvédtől, hogy ha a férjem aláír a tudtom nélkül, és én utólag megtudom, és elválok, akkor megszűnik-e az anyagi felelősségem.
Sajna nem.
Talán, ha már az aláírás pillanatában külön éltek - de ezt is bizonyítani kellene.
A testvér eddig rendesen fizette a törlesztőit?
Akkor van egy hajszálnyi reményetek, hogy eztán is így tesz.
Istenem :((
Nem tudom, azt hiszem nincs elmaradása. Olyan ritkán beszélünk egymással, és akkor sem ilyesmiről. Évente pár alkalommal...
Az is elég, ha beadom a válókeresetet? vagy az kell, hogy ki is mondják a válást, mert az hosszú időt vesz igénybe, a hitelfelvétel meg lezajlik még előtte, ma elküldte az adatait, lehet, hogy már csak napok kérdése.
Tényleg el akarsz válni emiatt? Vagy nem emiatt, csak ez az utolsó csepp a pohárban?
Nem vagyok jogász, tutit nem tudok mondani.
Nem a válókereset beadásán múlik a dolog, hanem hogy mikor szakad meg köztetek az életközösség. Egyébként köthettek egymással szerződést, hogy mostantól különkassza, és minden különvagyon, akkor a te részedhez nem nyúlhatnak. Ehhez ügyvéd kell (meg egyező akarat a férjeddel).
De ez nem olyan fedezetelvonó jellegű szerződés lenne?
Mondjuk az is nonszensz, hogy az egyik fél akarata ellenére belekényszerül egy ilyen veszélyes helyzetbe.
nonszensz vagy sem, a házasság ezzel jár.
„Mondjuk az is nonszensz, hogy az egyik fél akarata ellenére belekényszerül egy ilyen veszélyes helyzetbe.”
Pontosan ezért javasolták a kollégák, hogy írásban közölje a jogosulttal, hogy a saját részéről nem kíván helytállni a házastárs kötelezettségvállalásáért. Ennyit tehet. Az meg, hogy a férjet legkevésbé sem érdekli, hogy az asszony megy, vagy marad, nem a házasság jogintézményi hiányossága.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02