Készfizető kezesség SOS

illesnagyapo # 2011.10.27. 09:54

Tehát ha jól értelmezem, akkor is ha aláíratom a kezesség átvételét az illetővel az autót valóban lefoglalnák, de a további követelések már az új kezest terhelnék?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.26. 11:03

Attól tartok két malomban őrlünk. A félreértést meg az okozza, hogy azt kérdezed, át lehet-e vállalni a kezes kötelezettségét - de nem teszed hozzá azt, hogy "úgy, hogy a jelenlegi kezessel szemben ne lehessen végrehajtani"? Pedig ha hozzátennéd, akkor épp ellenkező választ kapnál. Mert át lehet vállalni (pontosabban bérki magára vállalhatja), de ettől még az eredeti kezessel szemben a végrehajtási jog nem szűnik meg.

illesnagyapo # 2011.10.26. 10:50

Édesanyám járt tegnap egy helyi ügyésznél a készkezességünk témájában, mert a kölcsönt felvevőnél előkerült egy olyan dolog is, ami rendőrségi ügyet is vonhat maga után, itt kérdezett rá, hogy akkor mi a megfelelő lépés a kezesség átadásának elkezdésére.
Erre azt a választ adta, hogy nincs ilyen lépés, mert jogerős itélet esetén nem lehetséges a kész kezességünk átadása!
Ez kellően összezavart minket, mivel már készültünk az illető rokonához, hogy bizony, írja alá. Most akkor, hogy is van ez?
(bocsánat, hogy értetlenkedem, nem áll szándékomban bárkit is megkérdőjelezni!)

ius latratus # 2011.10.25. 05:27

KBS

Bocsánat. Ezt nem tudtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.24. 18:10

Semennyire. Ha ezerszer nincs engedélyük, akkor is tartozik nekik, aki kölcsönt kapott tőlük.

illesnagyapo # 2011.10.24. 18:08

Kész kezesség esetén is? Az nagyon jól esne! :)
Meg találtam egy ilyen fórumbejegyzést is a hitelezővel kapcsolatban:

* A társaság előző neve: Tecnicrédito Magyarország Pénzügyi Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A Felügyelet 2010. május 10-én kelt EN-I-319/2010 határozatában engedélyezte, hogy a Bank Plus Zrt. Banif Plus Bank néven folytassa tevékenységét.

Ajánlott levélben közölni velük, hogy semmilyen kölcsönt nem vettetek fel tőlük, és ha továbbra is zaklatnak, bejelentést tesztek a PSZÁF-nél.

Ez mennyire állja meg a helyét?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.24. 17:49

Végrehajtó által kezdeményezett lefoglalás után???
Nem akadály. Az átvállaló rögvest helyt is állhat, és akkor feloldják a foglalást.

illesnagyapo # 2011.10.24. 17:11

Igen, ez a probléma merült fel. Mivel jogerős a lefoglalás, nem tudjuk, hogy van-e erre lehetőség. Kezes elméletileg lenne aki átvenné, több ingósággal is mint mi. Szóval még a bank/behajtó is jóbban járna. :D
Egyébként a Banif Plusz ZRT-nél van ez a kölcsön, többen azt mondták, hogy nincs túl jó hírük. Bár én nem értek az ilyesmihez.

ius latratus # 2011.10.24. 16:56

Végrehajtó által kezdeményezett lefoglalás után???

guba # 2011.10.24. 15:55

Többen mondták, hogy át kellene vállaltatni valakivel a kezességet, lehetséges ez ebben a helyzetben?

Lehetséges. Kell valaki, aki átvállalja, és a jogosult hozzájárulása. Elég ritkán jön össze mindkét feltétel.

illesnagyapo # 2011.10.24. 15:00

Tisztelt mindenki!

Elnézést, hogy ha ezt a témát már kivesézték, de nagyon sok a hozzászólás és kicsit sürget az idő!
Édesanyám vállalt kész kezességet egy ismerősnek, már jogerős ítélet van az autónk lefoglalásáról mert évek óta nem fizetnek és mi erről még felszólításokat sem kaptunk! Sokféle megoldást javasoltak, de semmi konkrét.
Ha valakinek van tapasztalata ebben tudna valami tanácsot adni? Többen mondták, hogy át kellene vállaltatni valakivel a kezességet, lehetséges ez ebben a helyzetben?
Előre is köszönök bármilyen hozzászólást! :)
Üdvözlettel:
illesnagyapo

ObudaFan # 2011.10.20. 08:45

Én meg nem vagyok óbudai. :)

silencio # 2011.10.20. 08:21

Nagyon szépen köszönöm Obuda fan. Amúgy én is óbudai vagyok :) egy pórul járt óbudai :(

ObudaFan # 2011.10.19. 20:40

Azért ha van lakása, akkor behajtható lehet.

.ha esetleg bejelentett munkája lesz egyszer akkor abból letilthatják?

Igen.

Ha esetleg mégis az adós lakását árverezik előbb és a fennmaradó összegért pedig az enyémet akkor ami megmarad pénz az én lakásom eladása után az azért engem illett remélhetőleg?

Igen.

és én vihetek-e vevőt vagy árulhatom közben ,mielőtt még árvereznék?

Ha azzal a hitelező teljes követelése kielégítésre kerül, akkor kapni fog az alkalmon.

Ha pedig fordítva árvereznek akkor én maradok pénz nélkül és az adós kapja a maradékot???

És ebben az esetben azonnal pert indítasz és esetleg biztosítási intézkedést kérsz.

silencio # 2011.10.19. 19:59

Sajnos nem lesz min behajtani.és gondolom ez elévül egy idő után.ha esetleg bejelentett munkája lesz egyszer akkor abból letilthatják?(van egy autója)Honnan fognak erről értesülni?kissé el vagyok keseredve :( Bocsánat ha sok hülyeséget kérdezek de szeretnék tisztán látni.
Ha esetleg mégis az adós lakását árverezik előbb és a fennmaradó összegért pedig az enyémet akkor ami megmarad pénz az én lakásom eladása után az azért engem illett remélhetőleg? és én vihetek-e vevőt vagy árulhatom közben ,mielőtt még árvereznék?Ha pedig fordítva árvereznek akkor én maradok pénz nélkül és az adós kapja a maradékot???

szicsike # 2011.10.19. 17:16

Sziasztok !
Segítséget szeretnék kérni !Aláírtam egy kezességet az apukámnak aki most meghalt ,tudtok segíteni ,hogy ilyenkor mi a helyzet !Van egy háza amit én fogok örökölni de nem fedezi a felvett hitelt ,ha nem fogadom el az örökséget akkor a hitelel mi lesz ??Vagy érdemes elfogadnom a házat eladnom ,és a megmaradt hitelt fizetnem?

ObudaFan # 2011.10.19. 10:08

Akkor is.
Kérheted. A kérdés csak az, hogy be lehet-e hajtani.

silencio # 2011.10.19. 10:05

ha két kiskorú be van jelentve arra a címre akkor is elárverezik ?ez nem döntő abban hogy melyiket viszik először?ki lehet valahogy "bulizni"?
???
utólag követelhetem az adóstól a káromat ,és hogyan?vagy esélytelen?

ObudaFan # 2011.10.14. 13:01

Az, hogy a hitelező választ épp azt jelenti, hogy nem köti szabály.

silencio # 2011.10.14. 12:29

igen,csak gondoltam van valami szabály,hogy mi alapján dönt.vagy csak úgy a hasukra ütnek?

nandy # 2011.10.14. 09:03

(egyébként ObudaFan válasza pont a te kérdésed alatt van...)

nandy # 2011.10.14. 09:02

Bármelyik féltől kérheti a hitelező a teljesítést, nincs sorrend.

silencio # 2011.10.14. 06:32

nagy bajban vagyok.tanácsot kérnék:5 évvel ezelőtt a volt élettársam vett egy lakást ahol én és az én ingatlanom lett a kész kezes.nem tudja fizetni,most rajtam követelik de én sem tudom .én azóta megnősültem nejemmel és két kiskorú gyermekével élek együtt,minimálbérem van és a nejem fél éve elvesztette a munkáját.A volt élettársan 1 kiskoruval él a hiteles lakásba és már neki sincsen munkája.
10 millio lett anno 5 éve felvéve.a vett lakás 3 szobás panel az enyém két szobás panel.
Az lenne a kérdésem,hogy melyik lakást árverezik el előbb a nagyobb értékűt vagy a készkezesét?és hogyan kecmereghetek ki ebből? sajnos csak készkezes vagyok az exem lakásán tulajdonos nem.

ObudaFan # 2011.09.28. 08:05

Ha készfizető kezes vagy, a hitelező választ, hogy melyikőtökkel szemben érvényesíti a követelését.

gigi982 # 2011.09.27. 21:04

Köszönöm pazs a választ!

A tulajdonos nyugdíjas (van rendes nyugdíja) és van egy lakása.Egyébként örökölte ezt az adósságot,mert nem neki mentem el kezesnek hanem a férjének.
Amikor beszéltem vele,hogy ugyan fizesse már be,így válaszolt: "majd vonják a nyugdíjamból,ha lehet"
Ezt lehet?