Készfizető kezesség SOS

gerilege # 2012.03.13. 13:45

Szintén nem jogi szempontból, de én mind a hitelfelvevőt lebeszélném a hitelről, mind téged a kezességről. Amennyiben 3 millió forintot 20 évre kell felvenni, és még kezes is kell hozzá, akkor az a hitel nagyon ki van centizve, és valószínűleg nem jó ötlet. Persze lehet, hogy az adott ház/lakás nagyon jó vétel, és még így is megéri, de egyébként valószínűleg egy rossz pénzügyi döntés lenne ennek a konkrét hitelnek a felvétele, és általában sem jó dolog kezesnek menni, ilyen helyzetben meg még inkább nem.

Sanyi87 # 2012.03.13. 14:44

elvált, egyedülálló, kevés a fizu és kell a lakáshoz a pénz. 21. század sajnos.

gerilege: és mit javasolnál akkor helyette?

cselikri # 2012.03.13. 18:14

Szép napot mindenkinek!
Novemberben már fordultam önökhöz segítségért idézem:
Segítséget szeretnék Kérni!!
Kft.-n belül 40%-m van.
Aláírási joggal nem rendelkezem,és nyereségem a cégből sosem származott, alkalmazottként dolgoztam,és havi fizetést kaptam!A cég 3 millió Ft-al tartozik egy nagykernek.A múlthéten fizetési meghagyást küldtek részemre,amelyben kötelezettként nekem kéne kifizetnem.
Kérdésem lehetséges ez???
Tanácsaikat megfogadva 15 napon belül reagáltam a fizetési meghagyásra,következésképen bíróságra került a sor!
Az idézés és a papírok elolvasásakor szembesültem a nem vártakkal!!
A Kft ügyvezetője( az édesapám!!)szerződést kötött a nagykerrel,melynek a kezességére engem jelölt meg mint kezest,adataimat helytelenül megadva,és az aláírásomat meghamisítva 2 tanúval aláírva akik mellesleg a nagyker alkalmazottai!
Én a bíróságon jeleztem a tárgyalás előtt,hogy dolgozom otthonomtól 300km-re mire azt a választ kaptam,az én érdekem megjelenni!
Mivel csütörtökön van a tárgyalás 2 napom kiesik a munkából,sebaj 3 gyerek mellett kibírom !Az útiköltség mit nekem!
Erre a bíró kitűzi a következő tárgyalást keddre a 2 tanú meghallgatására,és közli,hogy ha ellentmondásos akkor írásszakértőt rendel el(Amit én az elején már kértem)!Megint 2 nap az útiköltségről a meghurcolásról nem is beszélve! Kérdésem miért,és meddig kell ezt tűrjem,hogy tudom az ártatlanságomat a leghamarabb bebizonyítani,és hogy tudok ebből az egészből kimaradni?Muszáj nekem is részt vennem a tárgyalásokon? Mit tehetek??

ObudaFan # 2012.03.13. 20:44

Muszájnak nem muszáj. De pernyertességed esetére kérheted az útiköltség megtérítését. Ha tömegközlekedsz, mutasd be a jegyet a bírónak, ha autóval mész, nyilatkozni kell a távolságról és a cm3-ről.

Tatica # 2012.03.20. 12:16

Sziasztok! Az exem készfizető kezességet vállalt az anyukájának egy hitelre. A hitelnél van két havi elmaradás, amiről a kezes semmilyen tájékoztatást nem kapott, csak kopogott a végrehajtó, hogy kézbesítse a fizetési meghagyást. Ez így jogszerű? Egyből fmh? A kezesnek még csak felszólítást se küldtek, hanem szinte végrehajtanak. Mit lehet ebben az esetben tenni? A bank sem ad neki felvilágosítást, csak fizetésre utasítja. De nehogy már csak azért mert a takarék a hasára üt és mond egy összeget, azt bégetve be kelljen fizetni!!!

ObudaFan # 2012.03.20. 13:16

Jogszerű. A fizetési meghagyás új szabályai szerint az fmh-hoz a bizonyítékokat nem lehet csatolni. Az fmh-nak ellent lehet mondani, és akkor a perben majd a bank lesz köteles bizonyítani. Más kérdés, hogy pervesztesség esetén ez további költséggel jár. Éppen ezért célszerű lenne először anyukával egyeztetni.

Tatica # 2012.03.20. 13:23

Ezt értem, csak az eljárási módot nem értem. Vagyis miért fájt volna egy tértis levelet küldeni 500 forintért, mint egy közjegyzőt felbérelni kötelezettenként 7500 forintért???
Nem kellett volna értesíteni a kezest levélben, hogy inog a léc, mielőtt végrehajtunk? Ha a kezes ugyan olyan adósnak számít mint az adós, akkor nem ugyan az az eljárási mód illeti meg? Levelek, fenyegetések és csak utoljára végrehajtás?

ObudaFan # 2012.03.20. 14:07

Jogi kötelezettség erre nincs.

Tatica # 2012.03.20. 14:28

hm... van még mit reformálni birkaországban :(

Tatica # 2012.03.20. 14:28

A segítséget persze köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.20. 15:37

Azért az eljárási költséget erre hivatkozással talán meg lehet spórolni.

ObudaFan # 2012.03.20. 20:38

Igen, ha a tőkét és a kamatait a kezes azonnal ki tudja fizetni, erre hivatkozással én is ellentmondanék kifejezetten csak az eljárási költség tekintetében a fizetési meghagyásnak.

Tatica # 2012.03.21. 09:29

És mi van akkor, ha az adósnak és a kezesnek két különböző végrehajtó iroda vitte ki a levelet? Persze a kezesnek a saját végrehajtójához kell menni, az adósnak meg a sajátjához. Az adósságot nem vitatjuk, ha nem fizette,hát nem fizette, így nekünk kell. Csak ez az eljárási mód kinyitja a bicskát a zsebemben.
Ráadásul az a végrehajtó akitől mi átvettük, hát egy péklapátot megért volna a modora.
Szóval két végrehajtónak kellene fizetni?

ObudaFan # 2012.03.21. 14:30

Nem. a leírtak szerint ez még valószínűleg nem is végrehajtás, csak a fizetési meghagyás végrehajtói kézbesítése.

ObudaFan # 2012.03.23. 09:06

Ha a gyerek nevére írattátok a lakást, az könnyen lehet fedezetelvonó ügylet, tehát egyáltalán nincs az biztonságban. Az autó meg jó eséllyel házassági közös vagyon.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.23. 10:07

Nem az apósod vállalta a kezességet.

pazs # 2012.03.23. 12:14

Mert mindenre lőnek, és amin/akin könnyebb behajtani, azon fogják.

pazs # 2012.03.23. 14:32

szerintem az, ahogy azt írod, hogy nincs semmije, csak a kis fizetése, hát ez önmagában csalás, mert a gyereketeknek miből van több mint az apjának?
Szerintem ne ítélkezzünk, mindenki azt teszi a vagyonával, amit akar, nyilván a fedezetelvonás keretei között (aztán meglepődik, amikor a büdös kölök eladja a feje fölül a házat).

pazs # 2012.03.23. 14:48

oké-oké :)

pazs # 2012.03.23. 15:35

Kaptál tanácsot, ne a nem jogi részére koncentrálj. Sajnos amíg a tartozás nincs kifizetve, titeket is fognak zargatni, a készfizető kezesség ezt jelenti.

Tatica # 2012.03.24. 09:12

Sziasztok!

A kezességgel kapcsolatban lenne még egy kérdésem. Kell-e szerepelnie a kézfizető kezességi szerződésben a hitel összegének, futamidejének, és ilyen dolgoknak? Vagy csak a felelősségnek? Ha ezek nem szerepelnek benne, és jogtalanság történik, mi alapján tudja a bank bizonyítani, hogy tényleg annyival tartozik stb??
Mik azok a tartalmi elemek, amiknek feltétlen szerepelni kell egy kezességi szerződésben?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.24. 09:15

Miért, nem a kölcsönszerződést íratták alá a kezessel?

Tatica # 2012.03.24. 09:18

Nem! Egy kezességvállalási szerződést, és ezt is küldték meg postán. Ebben semmi sem szerepel, csak az, hogy mi lesz, ha nem fizet, ha az adós szerződését felmondják.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.24. 09:23

Mellékletként sem utal a kölcsönszerződésre? De az legalább benne van, hogy a kezes a kölcsönszerződést ismeri?

Tatica # 2012.03.24. 09:28

2- es pont
Készfizető kezes ezúton igazolja, hogy elolvasta és megértette a ..... bank üzletszabályzatát, közleményeit, valamint az 1 pontban hivatkozott kölcsönszerződés egyedi ás általános szerződéi feltételeit.
Az egyes pontban pedig a kezes adatai vannak és a bank adatai. Semmi több. Kezes pedig a kölcsönszerződésből nem kapott példányt, csak ezt a kezességvállalási nyilatkozatot.