Szintén nem jogi szempontból, de én mind a hitelfelvevőt lebeszélném a hitelről, mind téged a kezességről. Amennyiben 3 millió forintot 20 évre kell felvenni, és még kezes is kell hozzá, akkor az a hitel nagyon ki van centizve, és valószínűleg nem jó ötlet. Persze lehet, hogy az adott ház/lakás nagyon jó vétel, és még így is megéri, de egyébként valószínűleg egy rossz pénzügyi döntés lenne ennek a konkrét hitelnek a felvétele, és általában sem jó dolog kezesnek menni, ilyen helyzetben meg még inkább nem.
Készfizető kezesség SOS
elvált, egyedülálló, kevés a fizu és kell a lakáshoz a pénz. 21. század sajnos.
gerilege: és mit javasolnál akkor helyette?
Szép napot mindenkinek!
Novemberben már fordultam önökhöz segítségért idézem:
Segítséget szeretnék Kérni!!
Kft.-n belül 40%-m van.
Aláírási joggal nem rendelkezem,és nyereségem a cégből sosem származott, alkalmazottként dolgoztam,és havi fizetést kaptam!A cég 3 millió Ft-al tartozik egy nagykernek.A múlthéten fizetési meghagyást küldtek részemre,amelyben kötelezettként nekem kéne kifizetnem.
Kérdésem lehetséges ez???
Tanácsaikat megfogadva 15 napon belül reagáltam a fizetési meghagyásra,következésképen bíróságra került a sor!
Az idézés és a papírok elolvasásakor szembesültem a nem vártakkal!!
A Kft ügyvezetője( az édesapám!!)szerződést kötött a nagykerrel,melynek a kezességére engem jelölt meg mint kezest,adataimat helytelenül megadva,és az aláírásomat meghamisítva 2 tanúval aláírva akik mellesleg a nagyker alkalmazottai!
Én a bíróságon jeleztem a tárgyalás előtt,hogy dolgozom otthonomtól 300km-re mire azt a választ kaptam,az én érdekem megjelenni!
Mivel csütörtökön van a tárgyalás 2 napom kiesik a munkából,sebaj 3 gyerek mellett kibírom !Az útiköltség mit nekem!
Erre a bíró kitűzi a következő tárgyalást keddre a 2 tanú meghallgatására,és közli,hogy ha ellentmondásos akkor írásszakértőt rendel el(Amit én az elején már kértem)!Megint 2 nap az útiköltségről a meghurcolásról nem is beszélve! Kérdésem miért,és meddig kell ezt tűrjem,hogy tudom az ártatlanságomat a leghamarabb bebizonyítani,és hogy tudok ebből az egészből kimaradni?Muszáj nekem is részt vennem a tárgyalásokon? Mit tehetek??
Muszájnak nem muszáj. De pernyertességed esetére kérheted az útiköltség megtérítését. Ha tömegközlekedsz, mutasd be a jegyet a bírónak, ha autóval mész, nyilatkozni kell a távolságról és a cm3-ről.
Sziasztok! Az exem készfizető kezességet vállalt az anyukájának egy hitelre. A hitelnél van két havi elmaradás, amiről a kezes semmilyen tájékoztatást nem kapott, csak kopogott a végrehajtó, hogy kézbesítse a fizetési meghagyást. Ez így jogszerű? Egyből fmh? A kezesnek még csak felszólítást se küldtek, hanem szinte végrehajtanak. Mit lehet ebben az esetben tenni? A bank sem ad neki felvilágosítást, csak fizetésre utasítja. De nehogy már csak azért mert a takarék a hasára üt és mond egy összeget, azt bégetve be kelljen fizetni!!!
Jogszerű. A fizetési meghagyás új szabályai szerint az fmh-hoz a bizonyítékokat nem lehet csatolni. Az fmh-nak ellent lehet mondani, és akkor a perben majd a bank lesz köteles bizonyítani. Más kérdés, hogy pervesztesség esetén ez további költséggel jár. Éppen ezért célszerű lenne először anyukával egyeztetni.
Ezt értem, csak az eljárási módot nem értem. Vagyis miért fájt volna egy tértis levelet küldeni 500 forintért, mint egy közjegyzőt felbérelni kötelezettenként 7500 forintért???
Nem kellett volna értesíteni a kezest levélben, hogy inog a léc, mielőtt végrehajtunk? Ha a kezes ugyan olyan adósnak számít mint az adós, akkor nem ugyan az az eljárási mód illeti meg? Levelek, fenyegetések és csak utoljára végrehajtás?
Jogi kötelezettség erre nincs.
hm... van még mit reformálni birkaországban :(
A segítséget persze köszönöm!!!
Azért az eljárási költséget erre hivatkozással talán meg lehet spórolni.
Igen, ha a tőkét és a kamatait a kezes azonnal ki tudja fizetni, erre hivatkozással én is ellentmondanék kifejezetten csak az eljárási költség tekintetében a fizetési meghagyásnak.
És mi van akkor, ha az adósnak és a kezesnek két különböző végrehajtó iroda vitte ki a levelet? Persze a kezesnek a saját végrehajtójához kell menni, az adósnak meg a sajátjához. Az adósságot nem vitatjuk, ha nem fizette,hát nem fizette, így nekünk kell. Csak ez az eljárási mód kinyitja a bicskát a zsebemben.
Ráadásul az a végrehajtó akitől mi átvettük, hát egy péklapátot megért volna a modora.
Szóval két végrehajtónak kellene fizetni?
Nem. a leírtak szerint ez még valószínűleg nem is végrehajtás, csak a fizetési meghagyás végrehajtói kézbesítése.
Ha a gyerek nevére írattátok a lakást, az könnyen lehet fedezetelvonó ügylet, tehát egyáltalán nincs az biztonságban. Az autó meg jó eséllyel házassági közös vagyon.
Nem az apósod vállalta a kezességet.
Mert mindenre lőnek, és amin/akin könnyebb behajtani, azon fogják.
„szerintem az, ahogy azt írod, hogy nincs semmije, csak a kis fizetése, hát ez önmagában csalás, mert a gyereketeknek miből van több mint az apjának?”
Szerintem ne ítélkezzünk, mindenki azt teszi a vagyonával, amit akar, nyilván a fedezetelvonás keretei között (aztán meglepődik, amikor a büdös kölök eladja a feje fölül a házat).
oké-oké :)
Kaptál tanácsot, ne a nem jogi részére koncentrálj. Sajnos amíg a tartozás nincs kifizetve, titeket is fognak zargatni, a készfizető kezesség ezt jelenti.
Sziasztok!
A kezességgel kapcsolatban lenne még egy kérdésem. Kell-e szerepelnie a kézfizető kezességi szerződésben a hitel összegének, futamidejének, és ilyen dolgoknak? Vagy csak a felelősségnek? Ha ezek nem szerepelnek benne, és jogtalanság történik, mi alapján tudja a bank bizonyítani, hogy tényleg annyival tartozik stb??
Mik azok a tartalmi elemek, amiknek feltétlen szerepelni kell egy kezességi szerződésben?
Miért, nem a kölcsönszerződést íratták alá a kezessel?
Nem! Egy kezességvállalási szerződést, és ezt is küldték meg postán. Ebben semmi sem szerepel, csak az, hogy mi lesz, ha nem fizet, ha az adós szerződését felmondják.
Mellékletként sem utal a kölcsönszerződésre? De az legalább benne van, hogy a kezes a kölcsönszerződést ismeri?
2- es pont
Készfizető kezes ezúton igazolja, hogy elolvasta és megértette a ..... bank üzletszabályzatát, közleményeit, valamint az 1 pontban hivatkozott kölcsönszerződés egyedi ás általános szerződéi feltételeit.
Az egyes pontban pedig a kezes adatai vannak és a bank adatai. Semmi több. Kezes pedig a kölcsönszerződésből nem kapott példányt, csak ezt a kezességvállalási nyilatkozatot.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02