Generálkivitelezői szerződés átalány


wers # 2022.04.20. 10:23

Ha jól emlékszem, akkor épp hőszigeteléssel "könnyítették" az építkezést. Azt azért még a nagyon laikus is tudja, hogy a több hőszigeteléssel jobb a ház hőháztartása, ezzel olcsóbb a fenntartása.
Valóban KBS példájánál a túltervezett acélszerkezet leginkább csak nehezebb (bár azt lehet indokolni, miért jobb)

Próbálj egyezkedni. Miért csak akkor számít az eltérés a költségvetéstől, ha drágább? Ilyenkor miért nem hangoztatja, hogy generál.... Mellesleg (nem is mellesleg) a csempe biztos megfelel a terveknek :) főleg a szabványnak.
Annyi rengeteg féle csempe van, ki lehet váltani. Egyébként, még ha kapható is lenne az a márka/típus, akkor sem garantált, hogy az annyiért rendelhető, mint amennyivel kalkulált a kivitelező - ez az ő sara.

Status # 2022.04.20. 09:45

Még mindig függő az ügy, konkrétan nem a terv szerint épült meg, pedig az átalány szerződésben az van írva, hogy a terveknek megfelelően építi meg. Kispórolt egy csomó anyagot, ami nélkül is megfelelő műszakilag az épület, de ettől még nem teljesített a szerződés szerint.
Könnyen bizonyítható, mert oda kell menni és lemérni és összevetni a tervekkel.

Másik új tétel pedig:
Egy bizonyos csempe márka és típus volt beárazva a költségvetésben. Mint később kiderült, ez a típus már az ajánlatadáskor SEM volt elérhető, mégis beárazta. Mire a rendelésre került sor, közölte, hogy ez nincs, csak 1 millióval drágább másik.
Tetézi ezt azzal, hogy ezt a másikat meg is rendelte, de az én jóváhagyásom nélkül, nem egyeztette az árat velem és azt, hogy mennyivel többe kerülne nekem. Ez azért is izgalmas, mert én pedig 300.000 Ft-tal olcsóbb ajánlatokat szereztem ugyanerre a tételre.

  1. Jogos az 1 milliós többlet ár kérése? Egyáltalán bármilyen költség felszámítása azért mert megszűnt (sőt akkor sem volt már) a beárazott termék?
  2. Ha igen, akkor jogos az én igényem arra, hogy a fenti 300.000 Ft ot levonhassam a többletfizetésből?

Köszönöm!

wers # 2021.12.17. 10:16

mert annak a tömege kisebb volt, mint amit az előzetes kalkulációban figyelembe vettek. "Mit szeretne? Tolljanak be a tető alá még másfél mázsa acélidomot, azzal hibátlan lesz a teljesítés"

Érdekes. Az a gondom, hogy ez statika. Egy statikai tervet nem úgy változtatunk meg, hogy a partoldalról valaki bekiabálja, hogy nem kell oda 4-es vastag zártszelvény, elég a 3-as is. A tervet a statikus módosíthatja. Csak ő.

Így csak gratulálni tudok neked, hogy megnyertétek. Plusz egy, hogy nekem miért te vagy AZ ÜGYVÉD :))

Én még továbbra is azon az állásponton vagyok, hogy ha a terven változtat a kivitelező akkor annak költség kérdéseit újra kell tárgyalni -pro és kontra. Többnyire inkább plusz költségek szoktak felmerülni. Olyan szerződést is láttam, hogy ha felmerül plusz költség, ami a tervek szerint be kellett volna számítani az a kivitelező sara. No ilyenkor szokták elkezdeni bogarászni a tervet, hogy lehetne óccsítani. De minden csak a megrendelő és a tervező beleegyezésével.

drbjozsef # 2021.12.17. 09:07

A megrendelő nem akarta kifizetni az átalánydíjat a benzikkút acélszerkezetéért, mert annak a tömege kisebb volt, mint amit az előzetes kalkulációban figyelembe vettek.

Tehát adtak egy árajánlatot úgy, hogy tudták, hogy nem is akkora szelvényekből fogják megépíteni, hanem kisebbekből ? Mert azokból is megfelelő, műszakilag/statikailag elfogadják?
Gondolom a hiányzó másfél mázsa nem úgy hiányzott, hogy a szerkezet egyik sarkán egy 3x4 méteres részt kihagytak.
Ez esetben a tervezőt kell elővenni. Ha nem számít, hogy eltérnek a tervektől "mert ez általány", akkor miért tervez nagyobb szelvényekkel, mint ami simán megfelel?

Ha az átalánydíjban van műszaki tartalom, akkor azért nem tetszőleges az eltérés attól.

Status # 2021.12.17. 08:43

Köszönöm hozzászólásaitok, elnézést ha nem voltam egyértelmű, megpróbálom még egy aspektusból megvilágítani a témát:

A szerződés arról szól, hogy a szerződéshez mellékelt építész, gépész és statikai terveket alapján a részletes költségvetésben szerepeltetett műszaki tartalommal egy bizonyos átalány összegért vállalja a kivitelező az építést.
Itt nem arról van szó, hogy kimegyek és lemérem, hogy 40 egység helyett sak 38 egység lett egy bizonyos anyag és jaj add vissza a pénzem, hanem van ahol 0 egység kerül beépítésre és van ahol elő van írva a 40 egység (tervben és költségvetésben is!), de csak 20 valósult meg.

Lásd ablakpárkány, nagyon jó példa, mert egyszerű és könnyen érthető:
Fehér márványt kértem, ez került beárazásra, de Fehér műanyagot épít be. Jogos, hogy kérem vissza a különbözetet átalány szerződés ide vagy oda?

.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.17. 07:33

Volt ilyen perünk. A megrendelő nem akarta kifizetni az átalánydíjat a benzikkút acélszerkezetéért, mert annak a tömege kisebb volt, mint amit az előzetes kalkulációban figyelembe vettek. "Mit szeretne? Tolljanak be a tető alá még másfél mázsa acélidomot, azzal hibátlan lesz a teljesítés" - kérdeztem az alperest. És aztán ezt kérdezte tőle a bíróság is.

wers # 2021.12.17. 06:54

Nem akarok vitatkozni Béla, de nem biztos, hogy a terveknek felel meg. A szabványban előírtaknak felel meg műszakilag. (túl lett tervezve)

Pl. megfelel egy műanyag ablakpárkány is egy márvány is. Költségben nem mindegy. (tudnék sok más példát is, ami mindenképpen hatással van a költségekre. Felírom egy témának, ha találkozunk :)) )

A említett két eltérés szerinti megvalósulást mindenképpen tartalmaznia kell a kiviteli terveknek.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.17. 06:46

Muszaki ellenor szerint rendben van. Statikus szerint is.
Akkor a műszaki tartalom megfelel a terveknek. Ennyi.

wers # 2021.12.17. 06:22

De a teteles ajanlatban foglaltaktol sokkal kisebb lett az alap

Kiderult menet kozben hogy a koszorut nemm kel kulon szigetelni mert eleg vastag lesz amugy is a hoszigeteles.

Így már egy kicsit már. Először is kérnetek kell a kiviteli terveket. Ha az eltér a tender tervektől akkor (talán??) van keresnivalótok.

Az a bajom, amit KBS ír, hogy így szerződtetek, és ha erről külön előre nem rendelkeztetek, akkor nehéz ügy. Az a sejtésem, hogy valaminek kellene lennie, hogy mi van, eltérnek a tervtől, mivel az nem csak mínusz de plusz költséget is eredményezhet, és azt a kivitelező nem szokta maga vállalni. Ha a pluszt ki kell fizetni akkor a mínuszt is lehet méltányolni, de ez már szerződés módosítás.

Status # 2021.12.17. 05:56

Koszonom a segiteni probalast….
De tudom mi az az àtalàny. Adott mennyisègû es minosegi munka elvegzese egy fix osszegert.
Eppen errol van szo hogy nem valosult meg nehany tetel. Nem kerult elvegzesre egy adott munkafazis.
Vagy hogy konkretabb legyek es ez a legnagyobb tetel:
A vallakozo vallalta hogy elkesziti a haz alapját. Erre adott egy teteles ajanlatot.
De a teteles ajanlatban foglaltaktol sokkal kisebb lett az alap (megfelelo melysegbol indul de nem lett olyan magas mint a terveken es arazasban) Muszaki ellenor szerint rendben van. Statikus szerint is.
Szerintem meg ettol fuggetlenul a kivitelezonek vagy meg kellett volna epitenie ugy ahogu le volt irva vagy nem kerheti el tobbet mint ami megvalosult. Mert az atalany nem ertelmezheto tenylegesen el nem vegzett vagy kisebb mertekben elvegzett dologra.
Masik hoszigeteleses pontosabb pelda:
Kiderult menet kozben hogy a koszorut nemm kel kulon szigetelni mert eleg vastag lesz amugy is a hoszigeteles. Tehat muszakilag tokeletes igy is, de be van arazva a koszoru szigeteles, vallalkozo vallalta x osszegert de muszakilag nem volt insokolt ezert nem valosult meg.
Remelem igy mar erthetobb.
Vö: megrendelsz egy eskuvoi vacsorat 1.000.000 ft ert ami tartalmaz 8 fele etelt tetelesen leirva h mit mennyiert atalany jelleggel. De nem hozzak ki a 7-8ik etelt, meet igy kattak h jollaktak az emberek.

wers # 2021.12.17. 05:28

:)
Igen, iróniám arra vonatkozott, hogy ha elkészült a megrendelt munka, akkor nincs miről beszélni. Akkor igen, ha lelépett fél munkát végezve (de akkor semmit sem szabad fizetni)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.16. 16:39

Hagyta magát beugratni. Ha átalánydíjas a szerződés, akkor nincs különösebb jelentősége annak, hogy a felmérésben (és nem az "árban") hány négyzetméter volt a szigetelés. Akkor kellett volna szólni, hogy "bocsánat, a szigetelendő felület nem annyi, tehát akkor tessék x összeggel kevesebb díjat írni".

wers # 2021.12.16. 09:55

Masik pelda: hőszgeteles 120 nm szerepel az árban. Valojaban 100 nm valosult meg.

Ezt hogyan kell érteni? Nem készült el a hőszigetelés a teljes felületen? Mondjuk a konyha-étkező részen hiányzik a hőszigetelés? (én ilyen esetben a 100 m2-t sem fizetném ki, ameddig nem készül el a teljes felület)

Vagy összement a ház?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.16. 07:08

Status, ugye, nem tudod, mi az az átalánydíj a vállalkozási szerződésben? (Meg úgy egyáltalán.)

Szomorú örökös # 2021.12.16. 06:08

Status

Z költségvetésben van példàul egy olyan tétel, hogy 70 méter kpm vízvezeték 5000 ft/meter anyag es munkadij áron.
Igenám de nem valosult meg 70 méter vezeték csak 40. Ennyibol is ki lehetett hozni a kivant eredmenyt. Jogosan kovetelhetem vissza 30 méter vezeték árát? Masik pelda: hőszgeteles 120 nm szerepel az árban. Valojaban 100 nm valosult meg.

Már bocsánat, de odamentél centivel és mindent pontosan lemértél?
Kaptál egy árajánlatot és a kivitelező elvégezte az abban foglalt munkákat. Ilyen esetben a számlázás mindig az árajánlat szerint történik.
Még sok esetben akkor is, ha kicsit át kell lépni a betervezett anyagok mennyiségét - én legalábbis így járok el minden esetben.
Ha szerencsém van, akkor beleférek vagy kevesebb kell és akkor nyerek egy kicsit rajta, ha meg nincs, akkor bukta.
Nem minden esetben lehet pontosan előre meghatározni, hogy mennyi anyag kell egy adott helyszínen.
Szerintem fogadd el! Nem hiszem, hogy ők elfogadnák a te érveidet.

Status # 2021.12.13. 18:21

Kedves Jogaszok!
A generálkivitelezői szerződesben az áll, hogy az épulet x osszegert y muszaki tartalommal es Z koltsegvetes szerint epul.
Z költségvetésben van példàul egy olyan tétel, hogy 70 méter kpm vízvezeték 5000 ft/meter anyag es munkadij áron.
Igenám de nem valosult meg 70 méter vezeték csak 40. Ennyibol is ki lehetett hozni a kivant eredmenyt. Jogosan kovetelhetem vissza 30 méter vezeték árát?
Masik pelda: hőszgeteles 120 nm szerepel az árban. Valojaban 100 nm valosult meg.
Kerdes ugyanaz mint fent. En egy adott, tételesen felsorolt muszaki tartalomra szerzodtem átalány dijjal, de ezek egy resze nem valosult meg.