Beárnyékol a szomszéd


BalAnd # 2023.05.05. 14:26

Majordomus, Zöldövezeti11!
Lassan 5 éve próbálok vele egyezkedni a tuják magasságáról.... meddig kellene még próbálnom? Szóban többször, írásban egyszer kértem. Lehet az a baj, hogy kértem és szépen kértem.
Több ingatlanunk van, sehol nincs gond a szomszédokkal, valahogy mindenki tudja hogy kell élni, hogy a másikat ne zavarja. Vannak fáim, van gyümölcsös is lakott területem belül, de mindegyik úgy van ültetve, hogy egyik sem zavar senkit.
Fotóm van, hogy 5-fokos létráról sem lehet lemérni egy 5méteres mérőszalaggal a tujáit. Tavalyi fotóm van, hogy 2 méterre nőtt be hozzánk egy fás-szárú cserjeféle, hogy a többit ne is említsem.
Családunk itt él, szeretjük a virágokat és a dísznövényeket, szeretjük a tavunkat, mindezekre sokat is költünk. Kertes családi házas övezet, de olyan, mintha egy és afféle erődszéli csalit mellett laknánk. Ültessen az udvarára. amit akar, de ne lógjon át hozzánk és ne árnyékoljon be. - Azt gondolom ez nem túlzott igény.
Ha per lesz természetesen jó ügyvéddel fog képviselni.

https://plantae.hu/…lekhatartol/
Ültetési távolságok a szomszédos ingatlantól, növény típusok szerint:

  1. Széles lombozattal rendelkező fák (pl. diófa) a szomszédos épülettől számított 8 méter távolságban ültethetőek.
  2. Akác, fűz, fenyő, cseresznyefa, 7 méter.
  3. A 4 métert elérő, de ennél magasabbra nem növő fa esetében, melynek lombozata nem túl széles, azt a szomszédos ingatlantól számított 4 méter távban helyezkedhet el.
  4. A 3 méter magasságig növő fák esetében a távolság 3 méter.
  5. Bokrok, sövények, díszfák, szőlő, melyek 2 méternél nem nőnek magasabbra, azok 2 méter távolságban ültethetőek a szomszédos épülettől.
  6. Cserjék, vagy bokros növények, melyek növekedése nem haladja meg az 1 métert: ültető távolsága 1,50 méter.
  7. Kisebb virágok, hagymák esetén 30 cm.

A Kerítés? - na az külön megérne egy misét...finoman fogalmazva meglehetősen szürreálisalkotás... különféle anyagokból eltérő magasságokban... sajnos neki kell kertelni, így a kerítés szedett-vedett, 1 métertől 1,50 méterig... Valószínű az udvari részen a kerítése mellé építettünk egy normális kerítést a saját területünkre kb. 800ezerért...

Zöldövezeti11 # 2023.05.05. 07:58

Más!
Az egyik szomszéd a sok közül ( van rengeteg- egy jobbra, kettő balra, kettő hátul és még kettő un. csücsök szomszéd is, ez kb. 7 ).Na Szóval az egyik még tavalyelőtt szólt, hogy a házához nagyon közel lévő kettő fám levelei az eső csatornájába is hullatják a leveleket.

Azt ő alkalomadtán ki tisztítaná. Az csak az én telkemről lehetséges, sőt az én létrámról. Mondám semmi akadálya Gizike.
Aztán a tisztítás csak valahogy elmaradt.
Az elmúlt nyáron kivágattam a kettő fát-alpin technika... 170 eft.

Nos ezután jött az én reakcióm..egy műa.árnyékoló falat építettem a telkemre a belátás gátlása céljából.

Vártam a hatást...úgy 3 hét múltán amikor feljött a fal téma...Gizike nyilatkozta,hogy minden rendben.
A leveleim nem hullanak a csatornájába, ő meg nem bámul át hozzám.

Zöldövezeti11 # 2023.05.05. 07:40

Egy pert meg is kell nyerni.
Sőt az ítéletet végre is kell hajtani /hajtatni !

Majordomus # 2023.05.04. 20:32

Értetlen emberekkel nem lehet egyezkedni.

Ráadásul egy életre kap egy rossz szomszédot.

.
Azért megérne egy végső beszélgetést a szomszéddal de már érvekkel felszerelkezve.

Ha nem lesz megegyezés,akkor jön a per.
.
Esetleg egy közvetítő?

drbjozsef # 2023.05.04. 19:14

Nem ezt írtam volna?

Quercus # 2023.05.04. 11:31

2013. évi CLXXIV. törvény
a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól *

"5. § Az ingatlan tulajdonosa csak akkor jogosult az áthajló ágak és átnyúló gyökerek levágására, ha azok az ingatlan rendes használatát akadályozzák, és azokat a növény tulajdonosa felhívás ellenére sem távolítja el."

BalAnd # 2023.05.04. 10:15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm a választ. Sajnos sejtettem bíróság lesz a tuják magassága miatt.- Az egyéb átlógó növényzetek (aranyeső, lonc, fás szárú számomra ismeretlen cserje, borostyán, csalán, melyek gyökerei nála vannak, de felénk nőnek a fotókon látszik friss hajtások, ezekben tud a jegyző döntést hozni. A tujákra marad a bíróság, mivel semmilyen kompromisszumra nem hajlandó.
Javasolták már a gázolajat, de egész életemben becsületesen éltem, soha nem volt semmi büntetésem-bírságom, még egy tilosban parkolás sem. Azt gondolom, ha én betartom a szabályokat, akkor tartsa be más is. Szilárd meggyőződésem, hogy jogom van a saját házamat és telkemet teljes egészében használni. Megjegyzem nem vadkendert akarok ültetni vagy udvari ketrecben fehérpatkányt tenyészteni, hanem az udvarra díszcserjéket virágokat, a tavunkba díszhalakat és vizinövényeket, a kert részre meg veteményest.

Tisztelt Zöldövezeti11!
Megvan sajnos a 30%os beárnyékolás, mivel a telek végén 10 méteres tujasora van, ami 14 óra után teljesen elveszi a nyugati napfényt. Nálunk nem tudnál napozni... Ezen a harmadrészen fű sem nő, nemhogy dísz- vagy haszonnövény mivel a lehulló cédruslevelek megváltoztatják a talaj minőségét (savas kémhatású).

Zöldövezeti11 # 2023.05.04. 08:59

Hasonló a probléma nálam is mint B. Andreánál. Még az előző előtti szomszéd ültette úgy ... nos pont a 2002 -os szégyenletes választás napján.
Aztán a szomszéd elment, a következő is, a fák maradtak,sőt alaposan megnőttek. Kb. olyan 6 méteresre. A telek határtól kb. 50 cm -re lettek ültetve.

Mondjuk a teleknek csak kis részét árnyékolják bé, de ott a fű sem él meg.

Azért ha perre megy az ember ilyen tárgyban, jó tudni a fizikai valóságot. Más más a beárnyékolás egy keleti , egy déli és egy nyugati kerítésnél. Az ellenfél ,az alperes ügyvédje nyomban kiszúrhatja,hogy az állítás...a 30 % -os beárnyékolás tujánál lehetetlen...más lenne a helyzet pl. egy vagy több 10 - 15 ...méteres platánnál.
A mostani szomszéddal jóban vagyok,de az ellen lépéseket megtettem.. Növekednek a magától nővő fácskák... majd talán 5 - 10 év múlva egál lesz.
Amúgy Mo. -on a tuja mánia kóros jelenség...egyesek szerint tájidegen nővény... igaz van belőle rengeted fajta.

drbjozsef # 2023.05.04. 07:29

BalAnd,

Ha a zavarás több mint egy éve fennáll, akkor csak a per marad.
Már ha nem tudsz megegyezni a szomszéddal.
Ha a zavarása jelentős mértékű és szükségtelen, akkor kötelezhetik a kivágásra vagy a megfelelő magasságra vágásra.
Az átlógó ágakat vágd/vágasd le, ha írásbeli felszólításra sem hajlandó. Az ő költségére.

Megoldás lehet, ha megtámadja valami betegség a fákat. Mondjuk a gázolajkór. Azt szerintem a szomszéd sem akarná...

BalAnd # 2023.05.04. 01:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A szomszéd 6-7 méteres tujasora az udvarunk és a kertünk 30%át beárnyékolja, az ágak kb. 40 cm-re átérnek a területünkre, az elszáradt áthulló cédruslevelek miatt nem marad meg a kerítés mentén semmilyen növény, a kerti tó élővilága elpusztul. A kerítéstől 40-50 cm-re vannak a teljes telekhosszúságon a cédrusai. Birtokvédelmet kezdeményezek a jegyzőnél az egyéb átérő növények és ágak miatt, de a tujasor ügyében nem fog dönteni, mert nem férnek bele a birtokvédelem 1 éves időtartalomba. Mi a teendőm? Bíróságra kell mennem? Mekkora az esély, hogy a bíróság levágatja kb. 2 méterre? Szóban és írásban is fel lett már szólítva, elzárkózik a megnyírástól és az átérő ágak levágásától is.
Válaszát köszönöm! Balogh L Andrea