OTP lakástakarék


dr. Tarczay Aron ugyved # 2023.05.23. 07:59

Nyilván biztosabb választ még pontosabb tényállás mellett lehetne adni, de nekem az a benyomásom, hogy nagyon nehéz lenne azt alátámasztnai, hogy a Lakástakarék itt olyan mértékű hibát vétett, ami már kárfelelősséggel járna. Mivel nem kis cégről van szó, abban sem nagyon reménykednék, hogy fizetési meghagyás majd jogerőre emelkedik, tehát jó eséllyel perben lehetne érvényesíteni ezt az igényt. Beszélünk kb. 200.000 Ft-ról és egy olyan perről, ami jogi képviselővel sem lesz könnyen nyerhető. Egyszerűen nem éri meg szerintem.

Juditta # 2023.05.13. 14:02

Elnézést, nem igazán tudom hová írjam, de az okozott kár miatt itt is jó helyen van. 9 éve van lakástakarék szerződésünk az OTP-nél, nekem és fiamnak, havi 20-20 ezer forinttal mindkettőnknek, ez mostanra 3-3 millió forint fejenként.
Ugye már az indulásnál jelszó volt a közeli hozzátartozók közötti átruházás lehetősége.
Mindketten külföldön élünk, de én szeretnék majd haza költözni az újonnan vásárolt kis lakásba orvosi problémák miatt.
Fiam haza repült pár napra, együtt bementünk az OTP -be, (Nádor utca), hogy nyilatkozzon arról, hogy a megtakarításának felhasználását nekem átadja, történt adategyeztetés és dokumentumok kitöltése, aláírás vizsgálat. Ezután azt mondták, hogy a továbbiakban intézhetem a kiutalásunkat. Eltelt pár hét és megtaláltam a megfelelő ingatlant, megkötöttem az adás vételi szerződést, benne foglalva a 3 hónap+ 15 nap kiutalási időt és az ügyvéd a földhivatalban széljegyre tette. Vittem a széljegyes igazolást az otp-be, ahogyan kell, mire közölte a hölgy, hogy sajnos a fiam részéről újra személyesen kell megjelenni, mert elmulasztott valami meghatalmazást, mert azt hitte, "ez szó szerint, hogy 1 millió alatti az összeg", pedig nyakig benne volt a számlánkba......nem is értem, hogyan lehet ezt nem tudni? Sűrűn elnézést kért, mire én bementem egy másik otp-be, amelyik a lakástakarékkal foglalkozik, ott azt mondták, hogy menjek vissza és kérdezzem meg, hogy történt-e adategyeztetés, mert, ha történt, akkor rendben van minden.
Vissza mentem és a hölgy ismét elnézést kért és közölte, hogy most intézi az ügyemet és majd telefonálni fog. Még csak úton voltam, amikor hívott és közölte, hogy elfogadták. azóta eltelt egy hónap és a fiam kapott egy levelet, hogy személyesen kell bemennie újra az otp-be és vinni a dokumentumokat kitöltve, amelyeket már megelőzően leadtunk. Fiam külföldön dolgozik hajós kapitány egy nagy utasszállító hajón. Azonnal nem tud menni, talán 1 hónap múlva, ami azt jelenti, hogy, útiköltség kb. 200 ezer forint oda-vissza +szállás költség+ az adás vételi szerződésben kijelölt teljes kifizetési időhatár átlépése napi 10 ezer forint, ez 1 hónapra számolva 300 ezer forint. Ehhez képest az ügyintéző hölgy elnézést kérése, mert ő nem látta és nem tudta, hogy 1 millió feletti az összeg, és a fiammal egy meghatalmazást is kellett volna íratnia, kevés vigasz. Mit lehet tenni? Lehet-e valamit tenni egyáltalán? Én ismét külföldön vagyok, mert otthon nincs lakásom, és érdemileg nem tudok intézkedni, a telefonálgatásoknál, ha egyáltalán sikerül sok az ellentétes információ vagy nem is tudnak mit mondani. Az anyagi kár jelentős, mit tudok tenni? köszönöm a választ