Szippantás osztatlan közös esetén

Majordomus # 2023.07.01. 19:21

Csuklós...

Csak azt nem értem hogy évek óta ilyen pocsék ingatlanokat szerzel meg?

drbjozsef # 2023.07.01. 18:25

Közepes.

Vannak költségek, amik kellenek (mondjuk például egy kerítés, ha előírás az övezetben), ekkor pont nem érdekel senkit, hogy mennyit lakik ott. A tulajdonosnak kötelezettségei vannak, ott lakni nem az, de fizetni a közös tulajdonnal kapcsolatosan felmerülő költségeket az az. Ha nincs eltérő megállapodás, akkor főszabály szerint a tulajdoni hányad alapján.

Vannak költségek, amelyek elsősorban a használathoz kapcsolódnak, ilyen a szarás is. Joggal hivatkozik arra, hogy ez a költség kifejezetten a ténylegesen ott lakók által keletkezik, ezért ebbe ő nem akar fizetni. És hajlanék rá, hogy konkrétan egy ilyen esetben ez elfogadható érv. Ha nem is határozható meg egzaktan kilogramm kaki per főre, de azért időarányosítani lehet, valamennyit ő is fizet, de lehet, hogy nem sokat.

Ha mondjuk fel kell újítani az emésztőt (pláne, szabályossá tenni, ugye), akkor abba is jogos lehet a tulajdoni hányad alapján fizettetni vele, akkor is, ha sokkal kevesebbet töltött bele a beleiből. Mert az, bár összefügg a használattal, mégis egy szükséges beruházás lehet adott esetben.

Csuklósbusz # 2023.07.01. 08:05

Én is ettől féltem.

De gondolom erre azért kicsi az esély.

drbjozsef # 2023.06.30. 05:59

Van.

Csuklósbusz # 2023.06.29. 19:43

Csak ez nem társasház. Ránézésre az, de jogi formába nem.

Vízszolgáltató sincs hivatalos. A közeli ipartelepről jön a víz átalánydíjban, aki nemhivatalos vízszolgáltató, így nincs főmérő, almérők is elvétve. Tehát jogilag mondhatni hogy olyan mintha házi vízműből jönne a víz, meghatározhatatlan melyik lakás mennyit fogyaszt.
Búvárszivattyúval emésztőből locsolták a kertet, de még ugye abból is vitavan, meg a sűrűjét nem viszi ki.

Szóval hívom a szippantóst és megy a FMH.
Ami ellen 100% ellentmondás is lesz, akkor meg per is lesz.

Elviekben úgyvan ahogy írjátok. Gyakorlatban amit nem használok el nem lehet követelni, mert hiába a tulajdoni hányad, ha igazolja hogy nem lakják a lakást, a másikba meg sokan laknak akkor erre mit mondana a bíró?

Mert a perből bármi lehet:

• Minek hívtam, ők nem kértek szippantást
  • Papíron nincs befolyó víz tehát nincs mit szippantani stb.
  • Szerintük félig üres, szerintem félig teli, ki dönti el szükséges volt-e?

Tehát ha önhatalmúlag kifizetek egy szippantást, van olyan lehetőség hogy a bíróság nem ítéli meg nekem?

Majordomus # 2023.06.29. 19:23

Nálam mindenhol 100 % (dupla) a vizdíj a közös költségen felül!

Nincs is vízóra nélküli lakás az egész területemen.

Zöldövezeti11 # 2023.06.29. 12:29

Hol lehet M.o-on olyan helyzet, hogy a vízmérő átalánydíjas, az emésztő pedig szabálytalan?
Vagy 30 éve nagyjából megszüntették.
A vízszolgáltatók egy hrsz-ops telekre csak mérővel szolgáltatnak, a szennyvíz vagy csatornába, ha nincs, akkor csak zárt emésztőbe megy .
Aztán a szippantás elcsalása elsumákolása esetén kell fizetni olyan un. környezet terhelési díjat. Az pedig a mért ivóvíz alapján kiszámlázva, összege általában nagyobb mint a csatornázással számolt szennyvízdíj.
Magányos egylakásos háznál még csak elképzelhető a bemutatott helyzet. Több lakásnál kicsi a valószínűsége. A szolgáltató ha nem is elzárja a vizet, de alaposan korlátozhatja.
A bíróság mit mondana?” hát amit pedzegetnek az előttem írók...ha egyáltalán lesz belőle bírósági ügy.
Ja nem 4 lakásnál, hanem több pl. 20 -40. stb. lakásos városi társas házaknál is megoldják ezt a problémát.
Mindig akad 2 - 4 olyan lakás, aki nem rendelkezik vízmérővel. Ok.semmigond.
A társasház biztos rendelkezik főmérővel és a lakások többsége is. A főmérő és az egyedileg mért lakások viz különbözetét ráterhelik a méretlen lakásokra. Az meg mindig sok...nagyon sok. Ők fizetik a lépcsőházi felmosások, a potyázó gépkocsimosók és a szivárgások költségét.

drbjozsef # 2023.06.29. 11:56

Ez a főszabály, ettől eltérően a felek szerződésben rendelkezhetnek. Ha ilyen nincs, akkor igen, tulajdoni hányad alapján.
A "kizárólagos használatú rész" esetleg azt is jelenti, hogy van írásos használati megosztási szerződés?

drbjozsef # 2023.06.29. 11:55

Ptk.5:75. § A dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dologgal kapcsolatos kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is.

Csuklósbusz # 2023.06.29. 08:36

Sziasztok!

Adott egy 4 lakásos osztatlan közös épület, közös emésztővel a 4 lakásra.

A gond hogy az emésztő eliszaposodott, szippantani kellene, ráadásul rendszeresen.

Nemhogy kifizetni, beengedni sem akarják a szennyvízszállító járművet, mert a nemfizető kizárólagos használatú részén tudna csak beállni.

De ezt még meg is oldjuk. A más kérdés hogy hogyan terheljük rá a többi lakóra?

A víz általánydíjjas, van akinek vízórája sincs, van amelyik lakásba meg csak hétvégén tartózkodnak.

Pénz akad, csak szándék nincs, tehát belehetne hajtani FMH-val a nemfizetőkön a díjjat, de tuti perre megy mert csakazértis.

A kérdés: hogyan kellene szétosztani a szippantás díjját ha nincs vagy nemhiteles, nemhivatalos a vízmérő, illetve van aki csak hétvégente van itthon?

Szerintem tulajdoni hányad alapján... de kérdés a bíróság mit mondana rá? Pláne ha arra hivatkozik hogy "felesleges" mert szerinte nincs is tele.