Házassági szerződés vagy lehet nem az?


ityam # 2023.10.06. 06:27

Persze az lenne az ideális ha már most a fiainak ajándékozná az anyu a tulajdoni részét, de nem ez a szándék vezetett a kérdésem feltételekor. Én csak attól féltem hogy ha semmilyen papírt nem írnak, akkor sokfele öröklődik a lakás, ami nem lenne nagyon jó.

"Majordomus: Hogy a férj most mit mond az egy dolog,de az idők változnak."
Nekem is ez a bajom. Vagy változnak az idők vagy most sem őszintén mondja, hogy nem kell neki innen semmi. Ha őszinte akkor alá kellene hogy írja erről a papírt is. Csak hogy ezt milyen papíron kellene leírni ami ér is valamit?
Leggazdaságosabb ha ír anyum és a férj is egy egy papírt hogy Én xy(személyes adatok) önként, és ellentételezés nélkül lemondok a házastársam(yx) halála esetén a törvény szerint nekem öröklésből járó természetbeni és anyagi javakról. Jelen nyilatkozatom halálomig visszavonhatatlanul érvényben tartom.
aláírás tanuk dátum blabla.
Ilyen ér valamit ha egy hagyatékin elkezdjük lobogtatni?

Carbon_: természetesen nincs közünk, hogy mit csinál bárki a saját tulajdonával és közvetlenül nem is tudunk tenni ellene ha ő bárkinek el akarja ajándékozni vagy, eltartási szerződést köt valakivel stb. De ha nincs semmi extra rendkívüli körülmény, ami miatt ilyeneket tenne az anyu, akkor bízunk benne, hogy nem kerül ilyenre sor. Anyuval nem vagyunk rosszba tesómmal szóval nincs alapvetően ilyen félelmünk. Az új férj is rendesnek tűnik, de már az anyu neki a 3. felesége lesz és hallottunk olyan infókat a férjről, ami alapján nem vennénk rá mérget, hogy a mostani adott szavát maradéktalanul betartja. De persze lehet így van csak ezért lenne jó valami olyan papíron ezt lerendezni ami ér valamit.

Cabron_ # 2023.10.05. 07:40

Persze egyszerűbb lenne, de aóez a gondolat az anyuka fejéből kellene kipattanjon. Senkinek semmi köze más tulajdonához, a gyerekeknek sem a szüleikéhez.

Majordomus # 2023.09.23. 19:25

Nem lenne egyszerübb ha a részét nektek ajándékozná és megtartaná a haszonélvezeti jogot?

Hogy a férj most mit mond az egy dolog,de az idők változnak.

drbjozsef # 2023.09.23. 07:02

Meg hát igazából semmi közötök hozzá, hogy a saját vagyonával mit csinál életében, ugye.
(Ha nincs jelentős egyéb vagyon az ingatlanon kívül, akkor még a végrendelet sem kell).

ityam # 2023.09.23. 06:33

köszönöm szépen. Ez új infó volt nekem. így azért nyugodtabb vagyok, ha nem készül szerződés. Bár persze nem teljes a nyugodtság mert az anyu még bármikor bármit kezdhet az 50%ával amire nincs ráhatásunk, de legalább automatikusan nem darabolódik tovább a ház tulajdonrészei.

drbjozsef # 2023.09.23. 04:18

Ha jól tudom most az öröklés úgy változott hogyha meghal az anyu, akkor az 50%nak 1/3 öröklöm én 1/3 tesóm és 1/3 ot a férj.

Nem.
A törvényes öröklés rendje szerint egy gyerekrészt örököl a túlélő házastárs mindenből, KIVÉVE az utolsó közösen lakott lakást és annak berendezési tárgyait, mert azt 100%-ban a leszármazók öröklik, a túlélő házastárs haszonélvezeti jogával terhelten.
A tulajdonjog a tietek lesz a testvéreddel, de amíg él a férj, addig ő lakhat ott, használhatja, akár hasznosíthatja.

Ha közös a megegyezés, hogy nem akarnak egymás után örökölni, akkor elég egy végrendelet. Elvileg köteles rész járhatna a túlélő házastársnak, de az csak akkor, ha igényli. Ha biznak egymásban, akkor ez sem érdekes.

ityam # 2023.09.22. 20:40

Szóval ilyet házassági szerződésbe kell foglalni hogy érvényes legyen vagy elég valami 2 tanus szerződés/nyilatkozat hogy érvényes legyen és ne kelljen százezer forintos nagyságrendben ügyvédnek fizetni?

ityam # 2023.09.22. 20:32

Anyum kitalálta hogy újra házasodik. Ez nem rég meg is történt, de a tesómmal vannak aggályaink hogy mi lesz a szülői házzal ha meghal az anyu. Jelenleg anyu 50% tulajdonrésszel rendelkezik. Én és a tesóm pedig 25-25%-al apu utáni örökléssel.
Ha jól tudom most az öröklés úgy változott hogyha meghal az anyu, akkor az 50%nak 1/3 öröklöm én 1/3 tesóm és 1/3 ot a férj.
Ha ezután meghal az új férj, akkor tovább öröklődik(adott esetben 5 gyereknél) sokfele. Ilyen tulajdoni viszonyok között elég problémás nekem és a tesómnak bármit is kezdeni a szülői házzal.
Mondtk tesómmal az anyumnak hogy ezzel valamit kellene kezdeni hogy ne mi szívjunk. Elvileg szóban azt mondja az új férj, hogy neki nem kell ebből a házból semmi(anyumnál lakik és több éve ide is van bejelentve).
Hogy lehetne lepapírozni, hogy ha az anyu meghal, akkor ne örököljön az új férj(meg ha az új férj meghalna akkor anyumnak sem kell örökség a megboldogult férjtől)
Házassági szerződés szükséges? Ehhez ügyvéd úgy tudom szükséges hogy érvényes legyen. Egyéb ügyvédi költségmentes lepapírozás is lehet ha írnak valami papírt tanuval, hogy tényleg nem akarnak semmit az örökségből? Ez érvényes lehet ügyvédi/közjegyzői ellenjegyzés nélkül?