Szomorú Örökös!
Nézd, a joghoz "felhasználóként" nem értek, ezt egy percig sem tagadom, viszont úgy gondolom, logikusan gondolkodni tudok, és azt feltételezem, hogy - mint minden tudományban - a hétköznapi logikának tükröződnie kell a jogtudományban, és annak alkalmazásában, a joggyakorlatában is, nem pedig csak annak, hogy mi a kialakult gyakorlat/szokás. Ennek alapján "gyártom a felvetéseimet", amiket logikusnak vélek. Ha ezek egy szakember szemében "fárasztó és okvetlenkedő" felvetéseknek számítanak, hát, tényleg sajnálom, de hidd el, ha ezt magam is így érezném, akkor nem kérdezném őket. :) Ha pedig nem elfogadott a joggyakorlatban az, ami fromállogikailag az kellene legyen, tisztában vagyok vele, hogy - miután erről pl. akár itt a fórumon tudomást szerzek - sajnálatom mellett is, de azt el kell fogadnom.
Ami pedig a konkrétumokat illeti:
„Ha a saját példányodon rajta vannak a tanúszignók, de a bérlőén nem, az szerinted hogyan emelheti a bérlő példányának hitelességét?”
Igazából, engem a bérlő példánya nem nagyon érdekel, csak a sajátom. Nem tudom, mi a helyes formája, de akkor ezek szerint nem az utólagos szignózás, amit felvetettem. Az volt a szándékom ezzel az ötelttel, hogy a tanúk azt igazolják, hogy azt a két oldalas dokumentumot írta alá a bérlő, aminek első lapja nálam együtt van az aláírt 3. oldalas példánnyal. Úgy gondoltam, hogy valami módon erre is kiterjeszthető a tanúk szerepe, túl azon, amit írtál, hogy ők az aláírás sajátkezűségének tényét igazolják. Tévedhetted.
Abban igazad van, hogy lehetnék rámenősebb is, hogy személyesen elcsípjem. Eredményesség szempontjából viszont ebben sem remélek biztosítékot arra, hogy elérjem, amit szeretnék: ettől még miért lenne a továbbiakban együttműködőbb, tájékoztató, velem egyeztető hajlamú, ha 1x elcsípem. Ráadásul a város másik végéről kellene vadásznom rá. És ezt már próbáltam is 2x személyesen, amikor arra jártam. A szomszéd szerint otthon volt, ám mégsem nyitott ajtót. Rá mégsem törhettem.
Őszintén belegondolva azért is kerülném a konfliktusos konfrontációt, mert tartok tőle, hogy az ilyen személyiségű bérlő (akit én sejtek viselkedése mögött), ha oda kerülne a sor, esetleg károkozással "hálálná meg", vagy távozna, ha odáig fajulna a helyzet. Arra apellálok, hogy ha az tudatosulna benne, hogy a jog az én oldalom áll, amire én utalnék neki, akkor az én eddigi engedményes hozzáállásom után nem folytatná ezt a viselkedést. Lehet, naív vagyok de egyelőre így állok hozzá. Ha azonban nem sikerül ezt tudoatosítanom benne, mert vagy tényleg nem az én oldalaom áll a jog, vagy ő nem érti meg, és tovább folytatja, akkor, úgy gondolom, valóban kénytelen leszek tértivevényes levéllel nyitni Amit a magam részéről semmivel sem érzek bizonyítóbbnak, mint az eddigi elektronikus üzenetváltásokat, de ezt megértettem, hogy a bíróság a papírnak hisz.)