gyerektartás nem fizetése


Gyöngyusz # 2008.07.07. 10:03

Kedves Jogászok!

Szeretném megkérdezni, hogy ha a volt férjem nem fizeti a gyerektartást akkor mi a helyzet?
ha nincs állása, azaz nincs jövedelme, egyetlen vagyontárgya egy szgk. akkor behajtható ?
tényleg igaz, hogy ha ő nem fizet, akkor az édesanyja mint nagymama kötelezhető hogy fizessen?
előre is köszi a tanácsokat.

sinus69 # 2008.07.07. 14:35

Szia Gyöngyusz!
Nem vagyok jogász, de tapasztalat:
A gyerektartás jogerős végzésére hivatkozással a végrehajtást az apuka ellen kell megindítanod.
A hugom visszamenőleg 6 hónapra kérte kamatokkal + folyamatos vh.
Ha már 3 hónapja nem fizet, kérj a vh-tól egy határozatot, hogy a gyt-t nem lehet behajtani, aztán menj el a ter.illetékes gyámhivatalba, és igényeld meg a gyt. megelőlegezését. 12.000,- Ft-ot pl. minden további nélkül megadják havonta 3 évig. Ott kérj minden részletre kiterjedő felvilágosítást ezügyben, mert ha az apuka fizet, akkor neked azt jelezned kell.

ObudaFan # 2008.07.07. 16:25

Emellett a rendőrségen tartás almulasztása miatt feljelentést lehet tenni.

monalisa1 # 2008.07.07. 16:34

Vélem van az "apukának" pénze csak feketén. Valahogy meg kellene "kínálni" az adóhivatal esetlegességével, mert valószínű, hogy a továbbiakban fizetni fog, mintsem az APEH vizsgálódni kezdjen az őt svarcban foglalkoztató cégnél - egyikőjük sem járna jól...

nandy # 2008.07.07. 17:13

A végrehajtó simán lefoglalhatja az autót, ha az valóban az apuka nevén van.

(Sőt, még szeretik is, hiszen viszonylag könnyen árverezhető)

nandy # 2008.07.07. 17:19

Vélem egy APEH-feljelentés nem vezetne eredményre.

Lehet, hogy az apuka ideig-óráig fizetne, de valószínűleg hamar elszállna a félelme. A továbbiakban pedig egyre nevetségesebbé válik az anyuka a fenyegetőzés által.

Ha meg "bemószerolja", akkor végképp semmi pénzt nem fog látni... hisz az APEH viszi az egész vagyont.

Tehát az a legbiztosabb, ha vh-t kér.

monalisa1 # 2008.07.07. 17:24

Hát igen, vagyis az a "beárulás"-di nemigen.
Ellenben a leírtak szerint "egyetlen" vagyonkája az autó, és ha a kocsit lefoglalnák, az nagyon tudna fájni...

ObudaFan # 2008.07.08. 19:43

Az APEH vagyonosodási vizsgálat sem hatástalan pedig, viszont a tartás elmulsztása miatt indított büntetőeljárás még hatásosabb szokott lenni.

Gyöngyusz # 2008.09.04. 11:56

Sziasztok,

én már mindent megtettem, feljelentettem, vh-t is kértem és várom a csodát.
ígérem, amint lesz ( mert még a mai napig nem történt ezen ügyekben semmi ) megírom. megmondom őszintén hogy ezek után volt még bőr a képén és fellebbezett a bíróságon a kislányunk elhelyezéséért...úgy gondolom a pénz nagyúr..
Gy.

monnyonle! # 2008.09.04. 21:29

Kedves Jogászok,

nekem a gyermekeim anyja nem fizet 2 éve. Két közös fiunk van, csupán havi 6-6 ezer Ft tartásdíjat ítélt meg a bíróság, mert nem bizonyítható az anya jövedelme. Emellett pornográf mesekönyvet ad ki, nyilvánosan előadja, és egy némettel él királyi módon egy bérelt lakásban. Mindezeket csak a gyermekeim /16, 14/ tudnák bizonyítani, de nem akarnak az anyjuk ellen tanúskodni. Én munkahellyel és jövedelemmel rendelkezem. A két közös nagyobbal együtt még két kicsit is nevelek, az anyukának már csak nagykorú gyerekei vannak, más almokból. Szeretném, ha legalább a két közös gyermek közül az egyiket ő tartaná el, aki egyébként vele közös városban tanul és kollégista. A bírónő előtt folyamatosan hazudik /szinész/ és zokogva kiáltja, hogy őt a nagykorú gyermekei tartják el, haldoklik, stb.
Minden gyermekem nevelése iránt felelősséget érzek, de egy fizetésből egy hat tagú családot eltartani szociális bérlakásban egyre nehezebb...
A tárgyalás újabb fordulója 9-én lesz. Mit tanácsoltok?

KöszöNettel:

egy apa

nyusz66 # 2008.09.05. 04:53

Szia!
Nem jogi tanács, de gondolkozz el rajta: Ha az exed tényleg olyan, amilyennek itt leírtad, akkor nyugodt lélekkel rábíznád a kollégista gyereked, hogy nevelje ő?!
Mert, ha tényleg ilyen, akkor jobb helyen van a gyerek egy rendes koleszban...
Inkább próbálj a tartásdíj-emelésre bizonyítékokat keresni, nem a gyerekeid vallomását, hanem külső bizonyítékokat. Aztán azokkal fordulj a bíróságra. (Ehhez persze néha támpontot nyújtanak a gyerekek, mert én is csak onnan tudok az ex új laptopjáról, TV-jéről, hűtőjéről, DVD-lejátszójáról, hogy élménybeszámolókor megemlítették. De persze ilyenkor ne szólj rá semmit - nem tartozik a gyerekekre a ti marakodásotok. Elég, ha a bíróság előtt jelzed, hogy az életmódjából következtethető, hogy többet is tudna fizetni. Akkor csinálnak egy környezettanulmányt. Ja, és esetleg szomszédokat lehet kérni tanunak - de csak akkor fognak elmenni úgyis, ha egyébként nincsenek jóban...)

eladoforsale # 2009.01.18. 11:18

Sziasztok! Egy kérdés feleségem exe nem fizet tartásdíjat. Nincs is szükségünk rá. Van-e valakinek olyan tapasztalata, hogy le lehet-e tiltatni valahogy a láthatási jogát. Véleményem, ha nem fizet, ne is láthassa a gyereket. Elérhető ez Magyarországon? Kihez, hová kell fordulni? Köszi, ha valaki tud segíteni!

eladoforsale # 2009.01.18. 11:28

ELNÉZÉST, KIEGÉSZÍTETTEM A KÉRDÉST, ÍGY TALÁN JOBBAN ÉRTHETŐ MIÉRT KÉRDEZEM.

Sziasztok!

Egy kérdés feleségem exe nem fizet tartásdíjat. Nincs is szükségünk rá. Ráadásul az ex igen rossz hatással van a gyerekre. Állandóan szapulja az Anyát, a Nagymamát és folyamatosan tettlegességgel fenyegetőzik, régebben tettleges is volt a Nagymamával. Rendőrségi feljelentés is van ellene, de mivel külföldön él, a rendőrség nem tudja megtalálni. Van-e valakinek olyan tapasztalata, hogy le lehet-e tiltatni valahogy a láthatási jogát. Véleményem, ha nem fizet és brutális, ne is láthassa a gyereket. Elérhető ez Magyarországon? Kihez, hová kell fordulni? Köszi, ha valaki tud segíteni!

nandy # 2009.01.18. 11:42

A gyermektartás fizetése és a láthatás két külön dolog. A láthatási jog korlátozását a bíróságtól kell kérni.

eladoforsale # 2009.01.18. 12:30

Oké, ezt értem. De nincs semmi lehetőségünk, hogy a gyereket megvédjük egy durva, erőszakos ember akaratától? Évente egyszer-kétszer jön egy-két hétre. A gyerek nem szeret vele menni, mert szinte mindig azt kell csinálnia amit az apa mond, mindig ráerőszakolja az akaratát. A gyereknek leleki problémát okoz, hogy az apja durva az általa szeretettekkel, de mégis azt látjuk, hogy évente egyszer igényli a találkozást, csakhogy az apja akkor minimum 2 hétre jön, és szegény gyerek az első két napon még jól érzi magát, de a harmadik naptól már mondja, hogy jó lenne, ha elmenne az apja. Aki persze nem megy el és onnantól kínszenvedés az egész, mert amikor már látja hogy a gyerek "ellene fordul" akkor kezd durva lenni. . .

ObudaFan # 2009.01.18. 19:38

A bíróság megszünteti a szülői felügyeletet:

  1. ha a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti,
  2. ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülő felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértő módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelőszülővel vagy intézménnyel, gyermekével nem tart kapcsolatot, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat,
  3. ha a szülőt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte.
heyho # 2009.01.21. 07:39

Tisztelt ObudaFan!

Kiragadnék egy részt a lentebb írtakból...
"értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti"
Ez miben merül ki? Esetleg, ha ezt beterjeszti valaki illetékes szerveknek, azt hogy tudja bizonyítani?
Kérdezem ezt azért, mert a mostani párommal együtt "kaptam" két gyerkőcöt is, (négy, illetve nyolc éveseket) akikre bizony az édesapjuk igencsak rosszul hat. Jelenleg büntetését tölti egy börtönben, de a gyerekeket mind lelkileg, mind értelmileg visszafogja. Ezt mi abból vesszük észre, hogy, ha a gyerkőcök elmennek hozzá látógatóba, (ami szerintem egyáltalán nem helyes, hogy ennyi idős gyerekek börtönbe járkáljanak, de ez más kérdés) és onnan hazajönnek, mintha kicserélték volna őket. ELmondásuk szerint az édesapjuk folyamatosan az édesanyát szapulja, őt mindenféle útszéli közhasznú munkásnak minősíti, továbbá a gyerekeken keresztül üzenve tudatja velünk az ő általa betervezett csonkításos hadműveleteket, amiket odabenn kitervelt. A fenyegetőzés része nem érdekel a dolognak, azt majd rendezem vele szépen értelmesen, ha szabadult, de az, hogy a gyerekekhez lassan minden éjjel fel kell kelni, mert álmukból felriadva sírnak, plusz az óvodából/iskolából is folyton kapjuk a visszajelzéseket, hogy valami nincs rendbe velük, túl érzékenyek, mindenért sírnak, a kisebik nem igen tud egy épkézláb mondatot kinyögni... Tehetünk mi valamit jogi úton annak érdekében, hogy, ha kiszabadul ez az ember, ne vihesse a gyerkőcöket sehova? Építjük a kicsiket értelmileg, lelkileg, minden téren, de, mire javulni látszik a helyzet, jön egy találkozás az édesapával, és borul minden. Nem volt célom soha elszakítani őket a saját édesapjuktól, de most lépéseket szeretnék tenni ezügyben az ő érdekükben! Kérem Önt, ha tud szolgálni bármi felhasználható segítséggel, írja meg!

Köszönöm!

ObudaFan # 2009.01.21. 18:24

Meg lehet próbálni a perindítást a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránt, és ott pszichológus szakértő kirendelését kérni, de a siker nem garantált, ugyanis ott pontosan bizonyítani kell azt is, hogy milyen felróható magatartással veszélyezteti a gyermekek fejlődését a másik fél.

heyho # 2009.01.22. 14:19

Tehát, ott legalább két nagykorúnak kéne tanúskodni olyan cselekményekről az apával szemben, ami felróható neki, mint veszélyeztetés? Jól értelmezem?

ObudaFan # 2009.01.22. 15:24

Nem. Az nincs előírva, hogy mit hogyan kell bizonyítani.

heyho # 2009.01.24. 06:16

Esetleg tudna írni pár gyakorlati példát a bizonyításra? Úgy értem, a milyen cselekedetet, hogyan lehetne bizonyítani?

ObudaFan # 2009.01.24. 09:56

Ez egy meglehetősen tág kérdés. Szabad bizonyítási rendszer van, mindenki azzal bizonyít, amivel tud, a bíróság pedig belátása szerint mérlegeli a bizonyítékok bizonyító erejét.

heyho # 2009.01.25. 08:39

Értem! Köszönöm! De, gondolom a 4 illetve 8 éves gyerekek szava ebben az ügyben nem túl mérvadó sehol.

ObudaFan # 2009.01.25. 12:27

Lehet kérni, hogy a bíróság rendeljen ki pszichológus szakértőt, és a szakértő hallgassa meg őket.

heyho # 2009.01.27. 07:30

Köszönöm!