gyerektartás nem fizetése


monalisa1 # 2013.07.26. 12:19

groszfater@gmail.com

Valóban laikus hozzászóló vagyok de tőled még erre sem telett., számtalanszor leírták már itt a fórumon, hogy az apa a gyermek nyaraltatására költött pénzt nem számíthatja bele az esedékes t.díj összegébe.

monalisa1 # 2013.07.26. 12:23

csibe83

A baba megszületése után, a körülmények időközbeni változására tekintettel bírósághoz lehet fordulni és kérni a t.díj mérséklését. (Az eljárást gyorsíthajta ha az aktuális jövedelemigazolás egyből csatolva van a keresetlevélhet.)

PNikosz (törölt felhasználó) # 2013.08.14. 07:24

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni, nem tudom hova kell fordulnom az ügyemben.., és azt sem tudom egyáltalán van értelme elindítani bármilyen formában az ügyet..
A történetem:
Bírósági végzés szerint a volt élettársamnak mindenkori jövedelmének a 20%-át, de minimálisan 18.000,- Ft összeget kell fizetni havonta gyermektartásként. Mivel letiltással lett vonva így nem volt vele addig probléma, míg törvényi változás miatt a nyugdíjból járulék nem lett. Ebből nem tiltható le a gyermektartás, ő pedig úgy gondolta, hogy havi 11.000,- Ft-ot fizet. Jelenlegi járuléka, amit kap 54.000,- Ft (bevallása szerint).
Körülbelül 1 éve fizet kevesebbet, eleinte sajnáltam is, nem foglalkoztam vele, többször próbáltam neki segíteni munkát találni, de mindig valamilyen frappáns indokkal elutasította.
Sajnos az anyagi helyzetem nekem sem ível felfelé, ezért megkértem, hogy beiskolázásra fizessen többet. Ezt elutasította azzal az indokkal, hogy olajcsere kell a kocsiba. Valamint azt is kijelentette, hogy a különbözetet sem fogja megfizetni.
Ebben a hónapban 11.600 Ft-ot utalt át, így 600 Ft beiskolázási hozzájárulást kaptam tőle tulajdonképpen...

Amit szeretnék elintézni, hogy a normális összegű gyerektartást fizesse havonta (amit a végzés kimond), és visszamenőlegesen a különbözetet is fizesse meg..

Azt szeretném megtudni, hogy jövedelem vizsgálat alapján az eljáró hatóság elutasíthatja a kérelmemet (nekem magasabb a havi jövedelmem), mert veszélyezteti a megélhetését?
Ebben az esetben hol kell ezt elindítani (Gyámügy, Rendőrség, Bíróság)?

A segítséget előre is köszönöm!

Üdvözlettel,
P. Nikoletta

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.14. 09:25

Az csak néhány átmeneti hónap volt, amíg nem tilthattak a rokkantsági nyugdíjat felváltó járadékból.

PNikosz (törölt felhasználó) # 2013.08.14. 09:40

Köszönöm a választ!

Ebben az esetben hova kell fordulnom jogorvoslati lehetőséggel, hogy nem kezdte el újra automatikusan tiltani a járulékból a megítélt összeget a NYUFIG?
Gondolom, ha egy végzés le van adva feléjük, azt nem kell újra beadni..
Az így elmaradt különbözetet ismét a Bíróságon keresztül kell kérni visszamenőlegesen?

ObudaFan # 2013.08.14. 09:54

Végrehajtást kell kérni, minél hamarabb a bíróságon, mert a 6 hónapnál régebbi részletek nem hajthatók végre.

ObudaFan # 2013.08.14. 09:55

Az csak néhány átmeneti hónap volt, amíg nem tilthattak a rokkantsági nyugdíjat felváltó járadékból.

És abból, hogy ebből nem lehetett letiltani, nem az következik, hogy a tartásdíj alapjához nem kell hozzászámítani.

PNikosz (törölt felhasználó) # 2013.08.16. 06:47

Köszönöm a válaszokat.
A NYUFIG-gal sikerült ma beszélnem, azt a választ kaptam, hogy nekik nem kellett iratanyagokat nézni melyik letiltás lett leállítva. Ezt egy kicsit furcsállom, mert amikor leállították az hatékonyan kivitelezték, ezt miért nem tudták ugyanilyen hatékonyan vissza is állítani?!
Valamint közölte velem az ügyintéző, hogy nyilatkozatot kell nekik beküldeni, mettől-meddig nem fizetett a másik fél, ennek egybehangzónak kell lenni.. ha ez nem megy, akkor újra Bírósághoz kell fordulnom.

Kérdezem:

  • a NYUFIG-nak tényleg nem kell "letiltási"iratanyagot átnézni (számomra ez megdöbbentő)..?
  • ha a nyilatkozatot sikerül vele aláíratnom, akkor 1 évre visszamenőlegesen is követelhetem tőle az elmaradást?
  • ha Bíróságra kell mennem, akkor újra pert kell felvetetni ezzel kapcsolatban, vagy végrehajtást kell kérnem?

Köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # 2013.08.16. 09:58

Szerintem meg ne húzd az időt fölöslegesen, mert újabb részleteket veszítesz el. Bíróság, végrehajtás.

gerbera317 # 2013.08.19. 21:27

a NYUFIG-nak tényleg nem kell "letiltási"iratanyagot átnézni (számomra ez megdöbbentő)..?

Olyannyira nem, hogy amikor 2012. január 1-vel kikerült a rokkantellátás a végrehajtás alá vonható jövedelmek közül, a nyufig az összes levonást megszüntette, a nyilvántartásából pedig törölte a letiltásra vonatkozó információt, úgyhogy május 1-vel, amikorra fejéhez kapott valaki a minisztériumban, és újra vonhatóvá vált a rokkantellátás, ha akarta volna, akkor sem tudta volna újra foganatba helyezni a korábbi letiltást. Azt meg nem gondolhatod komolyan, hogy majd az irattárban fognak százezernyi aktát vizsgálgatni, melyikben kell újra letiltani, amikor a jogosultnak is van szája, ugye? Ne a nyufigot hibáztasd, mert ő hosszú távon tervezett, amikor törölte a nyilvántartást. Köszönd imádott pártodnak és kormányodnak ezt az azóta is agyonhallgatott ballépést!

A többit már tudod, úgyhogy ne itt szöszmötölj, hanem szerdán irány a bíróság, végrehajtást kérni!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.19. 22:07

Nyugi.

PNikosz (törölt felhasználó) # 2013.08.19. 23:15

Kedves gerbera317!

Nekem nem imádott pártom és kormányom.. Nem is értem honnan vetted ezt, amikor nem politikai hozzászólást tettem, hanem segítséget kértem..?! (költői a kérdés, nem várok erre választ!)
Gondolom Te sem gondolod azt komolyan, hogy az átlag ember a jogszabályi változásokkal van elfoglalva. Ne haragudj, de nem olvasom naponta/hetente/havonta, hogy éppen mit változtatnak meg, ami engem pozitívan/negatívan érintene.. és valóban mélyen hallgatnak erről, mert ez kit érdekel, csak néhány embert érint. Sajnos én pont közötte vagyok, ezt be is szívtam.
Igen, én is úgy gondoltam, hogy ez egy hosszú távú döntés (lehet meglepő, hogy ezt gondoltam..).
Viszont számomra továbbra is megdöbbentő, hogy egy vállalat véglegesen töröljön adatokat, amik később nem visszakereshetőek! Számítógépes világban élünk, gondolom a több száz/ezer letiltást (bizonyára nem csak nekem volt letiltásom ;) ) sem az iratanyagból állították le.. mert akkor nem lett volna olyan gyorsan leállítva.
Nem az ügyintézőktől várok csodát, mert tényleg ahhoz kicsit sok iratanyag van, hogy azt átnyálazza bárki, de itt a NYUFIG akkor is hibázott valahol/valaki.

gyjudit78 # 2013.08.20. 02:39

Gyermekeimet 4 éve az új férjemmel nevelem, a gyermekek 5 és 7 évesek. Apuka nem fizet gyerektartást, gyermekenként 25 ezer forintot kéne fizetnie, de nem akarja, mondván, tudja mit vállalt a ... /itt nem írnám a valós jellemzést/ mostani férjem, oldja meg, ahogy akarja. 2 éve mentem rendőrségre, hogy megpróbáljam behajtani a tartásdíjat, de a mai napig nem sikerült... rendőrség, bíróság stb. Kérdésem az lenne, hogy mennyi ideig húzhatjuk ezt, a tartozása több, mint 1 millió forint, munkahelye hol van, hol nincs, új telefonja, új autója, új ruhája mindig van, él, mint "Marci hevesen", a gyerekeket terrorizálja rendszerint, amikor nem akarnak menni hozzá, biztos benne, hogy én uszítom ellene, pedig erre semmi szükség, saját maga uszítja maga ellen őket, nem szeretném odaadni a gyerekeket, mert rendkívül megviseli pszichésen, hánynak, dadognak stb. A láthatást nem tartja, 3-4 órát csúszik odafele és vissza is, legutóbb rendőrt kellett hívni, hogy visszaadja Őket, és nem ez az első eset! Nem tudom, mitévő legyek, tudom, hogy ez már nem a gyermektartás kategória, de máshol nem találtam erre fórumot! A gyerekeket nem adom, és ők meg végképp nem akarnak menni... mindig botrányt csinál, ha nem úgy ugrálunk, ahogy ő fütyül!!! MIT LEHET CSINÁLNI ?????

Szilvia0801 # 2013.08.20. 06:14

csibe83 # e-mail 2013.07.26. 12:37

Kérdezném,hogy ha a párom a volt nejének fizet gyerektartást,de én közben babát várok,azt figyelembe veszi a bíroság?

monalisa1 # 2013.07.26. 14:23

csibe83

A baba megszületése után, a körülmények időközbeni változására tekintettel bírósághoz lehet fordulni és kérni a t.díj mérséklését. (Az eljárást gyorsíthajta ha az aktuális jövedelemigazolás egyből csatolva van a keresetlevélhet.)

Gondolom a bíróság majd azt fogja mondani, hogy drága apuka persze, hogy csökkenteni lehet a tartásdíjat a másik gyereke kárára, sőt csináljon még 20 gyereket legalább mert azt a legkönnyebb, gondoskodni nem kell róluk, mert nem tudja fizetni a tartásdíjakat, csapják ki az utcára majd megtanulnak koldulni...

Szilvia0801 # 2013.08.20. 06:50

Csibe83 a helyedben azt a kérdést fel sem tettem volna ha " felelős leendő anya " fejjel gondolkodnék.
Csak nehogy meglepetés érjen ha "apuka" egyszer csak tőletek is esetleg odébbáll, és kevesebb tartásdíjat kapsz mert ugye jön a harmadik nőtől a harmadik gyerek.
Akkor itt fogsz csipogni, hogy a te gyereked miért ér kevesebbet mint a másik?

gerbera317 # 2013.08.20. 08:58

Helyesbítek: "pártunk és kormányunk [...] ballépése". A többit változatlan tartalommal fenntartom. :-P

gerbera317 # 2013.08.20. 09:01

akkor is hibázott valahol/valaki.

Ne felelőst keress, hanem megoldást! De az se baj, ha nem keresed, mert a különbözetet 6 hónapra visszamenőleg kaphatod meg, a többit - khmmm - elq*rtad...

PNikosz (törölt felhasználó) # 2013.08.20. 09:20

Szerencse, hogy valaki segít is, nem csak ostoroz.. :)
Köszönöm a hozzászólásaidat gerbera317, bár.. akár meg is tarthattad volna magadnak a véleményedet, mert a kérdéseimre választ már kaptam korábban.
Örülök neki, hogy vannak olyan tökéletes emberek mint Te, Kedves Gerbera317.
Én gyarló, por nép tagja vagyok, aki néha megbotlik. Sajnos nem az a napi elfoglaltságom, hogy jogszabályokat bújjak, és állami intézmények működési rendszerét tanulmányozzam.. így megesik, hogy logikai alapon gondolkozom, nem jogszabályok szerint!

További kellemes porba taposást kívánok!
Üdvözlettel,
Niki

Scipioo # 2013.08.20. 11:40

Tisztelt Fórumozók!
A férjem elhagyott, a gyerekünket egyedül nevelem.Megállapodtunk szóban havi harmincezer forint tartásdíjban. Négy hónapig fizette is rendesen, vagyishát én emeltem le a bankszámlájáról mert ebben is megállapodtunk. A családi adótámogatást Ő vette fel ami tízezer forint havonta az benne volt a harmincban mostanáig.
Múlt hónapban nyolc ezer forintot hagyott, még azt a tizet sem hagyta a számláján ami a családi adókedvezmény. Nyolcezer forintot hagyott a számláján, Ő meg a barátnőjével elmentek nyaralni a balatonra.Megszüntette a hozzáférésemet a bankszámlájához.Azóta eltelt egy hónap és nem fizetett semmit arra hivatkozva, hogy csak akkor köteles gyerektartást fizetni ha arra a bíróság kötelezi.Az adott szava elszállt, és a harmincezer forint megállapodásunk is.37000 forintból élünk ketten a kislányommal, a bírósági tárgyalás meg csak novemberben lesz. Valaki tud nekem tanácsot adni, hogy mitévő legyek?

Sp

ObudaFan # 2013.08.20. 22:08

Minél hamarabb indítsd el a pert és kérj ideiglenes intézkedést is a bíróságtól.

gerbera317 # 2013.08.21. 10:02

Kedves PNikosz,

Csak a véleményemet értetted meg, vagy ki tudtad hámozni belőle az információt is? Mert az is ott van, mégpedig rendesen.

off
A sárba taposásról: A kibertérben nincsen sár, csak szar. Azzal pedig te kezdtél el dobálózni, mégpedig a nyufigra, először a 2013.08.16. 08:47-i hozzászólásodban, majd az egyértelmű válasz után folytattad a 2013.08.20. 01:15-i hozzászólásod végén. Én a helyedben nem csodálkoznék dolgokon.
on

Egyébként szívesen.

PNikosz (törölt felhasználó) # 2013.08.21. 11:36

Sajnos debil vagyok, így nem értem meg amit írsz. :)
Amit írtál már előtted ketten leírták, köszönöm a megerősítést! Tényleg fogyatékos vagyok, de ismétlés a tudás anyja..
off:
Egyébként meg szarral dobálózásnak fogod fel amit írtam, pedig nem annak szántam.. sőt erőteljesen félregondoltad amit írtam, de az sem baj, hogy utólag sem értetted meg.. Sajnos én nem vagyok olyan degenerált, hogy ezért egy ügyintéző fejét leordítsam, hogy ez igenis járt volna nekem.. Elmondta, megértettem, elfogadtam, továbbléptem. A hívásban 1 mp-re sem volt egyikünknél sem megemelt hang, cinikuskodás.. - ha így lett volna akkor igazad lenne -
Elnézést kérek, hogy ezért ITT kérdést mertem feltenni.. Nem tudtam, hogy vannak tiltott kérdéskörök, sőt gondolatok.. Szerencse, hogy a Nyufignál nem vették zokon, hogy fel mertem tenni ezt a kérdést. :)
Ez az én véleményem, amit továbbra is fenntartok, de ezen már a megkapott válasz (Nyufig ügyintéző) tudatában túl is léptem. Hibást pedig kereshetnék, de nincs értelme, mert úgysem lenne meg, hiszen nem "alsó szinten" lett el elrontva, sőt.. lehet nem is a Nyufig a "hibás".. Így az egészet tulajdonképpen lesz@rom (már a "Nyufig miért nem vonta" kérdéskört)..
Te pörögsz ezen azóta is, és élmény veled eszmét cserélni. ;)
Remélem azért aludni tudsz! :D Nem venném a lelkemre, hogy álmatlan éjszakákat okozzak bárkinek egy ilyen hülyeség miatt.. :p :)

Köszönöm a segítséget ObudaFan, Kovács_Béla_Sándor.

Természetesen gerbera317, Te is nagyon sokat segítettél! Hogy miben.. az más kérdés.. ;)

bevike # 2013.08.29. 11:03

Tisztelt Fórumozok!
Barátnőm ügyében fordulnék Önökhöz!
A volt férje vagy 15 éve Írországban dolgozik,bejelentett munkahellyel...két éve elváltak,a férfi felajánlotta a bíróságon,/papíron rögzítve van/hogy két gyermekük után havi 160 000 ezer forint gyerektartást fizet/euroban/+ a családi pótlékot is onnét kapják/amit a férfi számlájára utaltak,ő utalta tovább/
Ez működött is ez év februárjáig,amikor egy fillér sem jött..majd 3 hónapig..a férfival nem lehetett beszélni.ne jelentkezett sem emailen,sem telefonon,sem a közösségihálon,amikor végre írt a gyerekeinek akkor sem mondott semmit,csak hogy nincs munkája.
Közben kicsit rápiritottam levélben,akkor végre felvette velük a kapcsolatot de nem sok foganatja volt mert semmit sem mondott,kértük adja meg hol lakik,vagy a munkahelyét megint eltűnt hetekre,igaz már küldött pénzt 10-100 eurot havonta...a családi pótlék sem volt sehol.Most is van olyan hónap,hogy semmit sem küld
Kérdés:
1.Hogy tudnánk foganasotani,hogy az ő által ígért gyerektartást fizesse?
2.Fel kell-e jelenteni,ha igen kinél?
3.Mivel rászóltam,hogy börtönbe csukhatják a nem fizetés miatt,megtehetik-e ha kint van Írországban?
4.Kivel lehet megkerestetni őt hivatalosan?

bevike # 2013.08.29. 11:03

Tisztelt Fórumozok!
Barátnőm ügyében fordulnék Önökhöz!
A volt férje vagy 15 éve Írországban dolgozik,bejelentett munkahellyel...két éve elváltak,a férfi felajánlotta a bíróságon,/papíron rögzítve van/hogy két gyermekük után havi 160 000 ezer forint gyerektartást fizet/euroban/+ a családi pótlékot is onnét kapják/amit a férfi számlájára utaltak,ő utalta tovább/
Ez működött is ez év februárjáig,amikor egy fillér sem jött..majd 3 hónapig..a férfival nem lehetett beszélni.ne jelentkezett sem emailen,sem telefonon,sem a közösségihálon,amikor végre írt a gyerekeinek akkor sem mondott semmit,csak hogy nincs munkája.
Közben kicsit rápiritottam levélben,akkor végre felvette velük a kapcsolatot de nem sok foganatja volt mert semmit sem mondott,kértük adja meg hol lakik,vagy a munkahelyét megint eltűnt hetekre,igaz már küldött pénzt 10-100 eurot havonta...a családi pótlék sem volt sehol.Most is van olyan hónap,hogy semmit sem küld
Kérdés:
1.Hogy tudnánk foganasotani,hogy az ő által ígért gyerektartást fizesse?
2.Fel kell-e jelenteni,ha igen kinél?
3.Mivel rászóltam,hogy börtönbe csukhatják a nem fizetés miatt,megtehetik-e ha kint van Írországban?
4.Kivel lehet megkerestetni őt hivatalosan?

ObudaFan # 2013.08.29. 13:34

Első körben az itthoni bíróságon kellene végrehajtást érni, aztán ha itthon behajthatatlan a követelés, akkor egyrészt a gyámhatóságtól meg lehet próbálni előlegezést kérni, másrészt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz lehet fordulni a külföldi végrehajtás iránt. Ezzel párhuzamosan a rendőrségen feljelentést lehet tenni tartás elmulasztása miatt.