gyerektartás nem fizetése


Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.10. 14:57

Természetesen nem lehet, mivel nincs olyan illetékes aki elrendelné az árverezésre bocsájtást.
??? Ez mi?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.10. 15:02

Függ a kérdésed attól, hogy a bíróság jogerősen már megállapította e a fizetési módot. Ha igen, lehet kérni annak megváltoztatását.
Olyan mód nincs, ami azzal jár, hogy a tartásdíjat nem lehet felhasználni a gyerek nagykorúságáig.

ObudaFan # 2012.10.10. 18:48

Natasa78

Nem kizárt. Nyilván a fokozatosság elvéből az következik, hogy ingatlant eleve csak végső esetben árverezzenek.

Kriszti72 # 2012.10.17. 12:36

Üdvözletem!
Gyerektartás nemfizetése miatt kérdeznék még továbbra is. Tájékoztattam az ügyészséget az általam tudottakról. Kérdésem, hogy ilyen régóta elhúzódó nyomozás esetén -több mint 2 év-mennyi idő alatt kell döntenie az ügyésznek, hogy most vádat emel, vagy ismét a rendőrséget kéri a nyomozás folytatására? Vagy esetleg Ő maga vizsgálja ki a továbbiakat? Ismételten 2 hónap amig dönt és még további 2 hónap a rendőrségi nyomozás? Meddig lehet ezt még így húzni?Ezzel az erővel akár még további évek is eltelhetnek a huza vonával.

ObudaFan # 2012.10.17. 18:31

Az ügyészség első alkalommal egy évre elhalasztja a vádemelést általában azzal, hogy vádat emel, ha továbbra sem fizet a terhelt.

gumulka # 2012.10.17. 20:25

Üdvözletem!

Gyerektartással kapcsolatban szeretném a kérdésemet feltenni.
Munkaviszonyom megszűnt egészségügyi alkalmatlanságom végett. Munkáltatóm öt havi végkielégítéssel elbocsátott, és egy összegben levonta és átutalta az öt havi béremnek megfelelő gyerektartást. Ezt a volt feleségem egyhavinak értelmezte, és a következő hónaptól végrehajtást kezdeményezett ellenem az állítólagosan elmaradt, valamint folyamatos gyerektartás fizetése végett. A bíróságtól kértem a végrehajtás megszüntetését, valamint a gyerektartás csökkentését, mert jogtalannak éreztem a követelést. A bíróság több mint három évig tárgyalta az ügyet, majd a végén pernyertes lettem.
Ez idő alatt elvették a hitellel terhelt autómat, értékesítették, majd végrehajtó útján kifizették a volt feleségemnek. A bank még hátralévő hitelként egymillió forintot követel rajtam. A jogtalan végrehajtással a gyerektartást túlfizettem.

Kérdésem az alábbi:
A jogtalanúl végrehajtott, és levont gyerektartást milyen módon tudom visszaperelni, mert az anya nem hajlandó visszafizetni.
A végrehajtó költségeit nekem kell-e kifizetni, mert az ítélet szerinti gyerektartást önállóan fizettem az anyának, és nem pedig a végrehajtónak.
Törvényszerű-e az hogy egy rosszindulatúan megindított végrehajtás után nekem nincs lehetőségem gyerektartást fizetni, csak végrehajtó útján, annak költségeivel.
A gépjárművem lefoglalása végett élhetek-e kártérítési igénnyel.
Gyerektartás ügyében a bírósági eljárás befejezése mennyi ideig nem számít tisztességes határidőn túl hozott ítéletnek.

ObudaFan # 2012.10.18. 17:26

Visszaperelni nem lehet, a jövőbeni részletekbe lehet beszámítani, ha van még jövőbeni részlet.
Valószínűleg a vh. kérőnek kell viselni a vh. költséget.
Hogy tisztességes-e még a pertartam, azt a periratok ismerete nélkül nem lehet megállapítani, mert az nem pusztán a per hosszától függ, hanem attól is, hogy miért volt ilyen hosszú a per.

gumulka # 2012.10.18. 21:15

Tisztelt ObudaFan !

Köszönöm válaszát.

A gyerektartást megszüntette a bíróság, mert az anya eltitkolta a bíróság elől, hogy a lányom nem tanul tovább, hanem külföldön dolgozik. Ezért a jövőbeni részletekbe nem lehet beszámítani. A bíróság visszamenőlegesen két évre 20000Ft-ról 7500Ft.-ra csökkentette a gyerektartást 18 éves koráig. Ezen kívül megállapította, hogy a végkielégítés által fedezett időszakra a végkielégítésből levont gyerektartáson kívűl további fizetési kötelezettségem nincs.
Én a bíróságtól többször kértem a végrehajtás felfüggesztését, azonban a bíróság elősször elutasította, majd ideiglenesen lecsökkentette, a legutolsó kérelmemre pedig felfüggesztette az ítélethozatalig. Az intézkedésekkel viszont mindig elkésett, azután tette meg amikor már kifizették a végrehajtott összegeket, holott én jóval előtte kértem. Az az érzésem, hogy a bíróság tisztában volt a kérelmem jogosságával, azonban semmikép nem akarta megakadályozni a jogtalan végrehajtást, majd amikor már késő volt akkor igazat adtak. Gondolom ezt hívják elfogultságnak az apa ellen .

Ha a gyerektartást nem perelhetem vissza, akkor jogtalan gazdagodás címén van-e lehetőségem, vagy esetleg kártérítési per a bírósággal szemben?

A per azért tartott ilyen sokáig, mert első fokon elbuktam, mert az elbocsátásom után a bíróság idő előttinek nyílvánította a kereseti kérelmemet, amiben kértem a gyerektartás csökkentését, mivel a felmondási időmet töltöttem. Ezt másodfokon is elbuktam, de ekkor már régen letelt a felmondási időm. Felülvizsgálati kérelemmel éltem. Mivel ez idő alatt a volt feleségem megindította a végrehajtást új pert indítottam. Ez a per több mint 2évig tartott. Elősször szüneteltette a bíróság arra hivatkozással, hogy amíg a felülvizsgálati kérelemben nem hoz ítéletet a legfelsőbb bíróság addig az eljárást nem tudja folytatni. Ezután másfél évig szórakoztunk azon, hogy a volt feleségem hazugságokat állított, rólam és a bíróság ezt tisztázta. Ezért háromszor rendelték el az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatomat, hogy milyen munkára lennék alkalmas, majd megkeresték a munkaügyi központot, hogy a meglévő betegségeimmel milyen munkát tudnak felajánlani. Minden szakvélemény egyezett, munkát nem tudtak ajánlani.

Az egész ügyet súlyosbítja, hogy a per alatt az új kapcsolatomból született egy gyermekem, viszont ez az ügy az egész életünkre rányomta a bélyeget. Pl. a lefoglalt autóra fennmaradó 1milliós hitel. A jelenlegi párom vállalkozó volt, és ez az autó volt az alapja. Ez a vállalkozás kereste meg a jármű törlesztőrészleteit, ezért a vállalkozás tönkrement, a hitelt nem tudom visszafizetni. Jelenleg az összes jövedelmünk a családi pótlék, a gyes valamint a 27000Ft rehab. járadékom, valamint várható a végrehajtás ellenem a fennmaradó hitel végett.

A magyar állam tönkretette az életemet, és ezzel együtt újszülött gyermekemét is.

Nem tudom elképzelni, hogy egy jogállamban nincs igazságszolgáltatás.

Hozzáteszem, hogy a gyermekemmel 11éves kora óta nincs kapcsolatom. Az anya folyamatosan akadályozta, majd ellenem fordította a gyermekemet. A hatóságok végtelenül elfogultan semmit nem tettek ennek megszüntetésére. Per per hátán, mire meguntam és az emberjogi bírósághoz fordúltam. Még nincs ítélet, azonban ezután elítélték az anyát kiskorú veszélyeztetése bűntettében.

Ezeket csak azért írtam le, mert nagyon igazságtalan, hogy egy ilyen anyának nem nevezhető személy a magyar jogrendszerben így tönkre tudja tenni az ember életét, sokszázezer forintot jogtalanul elvesz tőlem és nevet a markában, mert nem kell neki visszafizetni.

Bonnie80 # 2012.10.24. 14:54

Üdvözlöm!

Kérdésem a következő lenne!
2 gyereket egyedül nevelek, és a bíróság 20.000Ft/2 gyerek ítélt meg, azért csak ennyit mert a volt férjemnek akkor nem volt munkája, de most igazolható jövedelme van.
Augusztus óta nem kaptam pénzt, ma jött a számlámra 10.000 Ft, tehát 50.000Ft-al még tartozik!
Be szeretném hajtatni, be szeretném a papírokat adni a bíróságra, az a kérdésem, hogy lesz-e ebből per, vagy ilyen esetekben a bíróság automatikusan intézkedik???! Mennyi ideig tart amíg a pénzt behajtják? Mivel eddig önként nem fizetett szerintem ezután sem fog, azt gondolom hogy az azonnali letiltás lenne a legjobb!

Köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.30. 16:03

igazságtalanul megítélt gyerektartás ellen

Nem az övé a gyerek?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.30. 16:10

megköszönöm a Magyar Kormánynak és a Magyar törvényhozásnak

A 86-osnak köszönd, esetleg az 52-esnek.
A keserűség meg a harag beszél belőled, és nem gondoltad végig a dolgot. A felnőtteknek joguk van válni, a gyereknek meg joga van a tartáshoz akkor is, ha a szülei elváltak. Az együttélő szülő természetben, a különélő pénzben teljesíti a tartást. Feltételezem, mindezt te is ésszerűnek, méltányosnak és igazságosnak tartod.

Akkor min is szeretnél változtatni? A gyermekes szülőknek tiltsuk meg a válást? Tiltsuk meg, hogy annál a szülőnél helyezzék el a gyermeket, aki elhagyta az utolsó közös lakóhelyet? Esetleg az a gyermek, akit az utolsó közös lakást elhagyó szülőnél helyeznek el, ne legyen jogosult a tartásra a külön élő szülőtől?

73sebike # 2012.11.19. 16:46

Én ma kaptam levelet a Bíróságtól,hogy vádat emeltek a volt férjem ellen.Mivel az Ügyész adott neki egy év haladékot hogy rendezze tartozását és nem teljesítette ezért most vádat emeltek ellene.Szeretném tudni hogy mégis mit jelent ez ha valaki ellen vádat emelnek.

csigabiga63 # 2013.01.04. 16:10

Üdvözletem!

Iker unokáim 4 évesek, eddig egy fillér gyerektartást nem fizetett az apjuk.Van érvényes határozat az állami megelőlegezésre, kérdésem: mikor kaphatja meg a lányom? Jelenleg tanul és 80000Ft-ból élnek hárman.
Köszönöm válaszát.

zoli1982 # 2013.01.12. 18:11

Jónapot Kívánok!Érdekelődni szeretnék hogy az élettársam 3 éve elvált a volt férjétől és a bíroság megállapitotta hogy köteles 3 kiskorú közös gyermekük után havi 7000ft ot fizetni gyerektartásként ez 2010 novemberbe lett jogerős.De sajnos azota avolt férj nem fizetett az eddigi összeg:több min500000ft.de az élettársam tavaly márciusba kérte államilag a havi esedékégű gyerektartásdijat amit megkapott.ami azt jelenti hogy az a havikat az állam fizeti.de viszont az ezelötti elmaradott gyerektartásdijat nem fizette meg avolt férj.az élettársam járt biroságon végrehajtoknál de nem járt sikerrel.felszolitotta az élettársam avolt férjét hogy fizesse meg az elmaradott gyermektartásidijat havonta amit 3 honapja fizet havi 10000ftot.de nem mindig teljesiti.ezért szeretnénk kérni tanácsát hogy hova fordulhatna az élettársam hogy államilag visszaigényelje az elmaradott gyermektartásidijat?mi afolyamata?hova kellenne fordulnia ez ügyben?esetleg rendőrségre vagy hova??előre is köszönöm:tisztelettel:Matisz Zoltán.

RobertJR # 2013.03.08. 14:28

Tisztelt Ügyvéd úr.

Az egyik ügy ami végett írok abban szeretném a segítségét kérni hogy van e valamilyen megoldás ha a párom volt férje nem fizet gyermektartást már egy éve és nincs bejelentett munkája és nincsen ingósága,már volt végrehajtónál is az ügy de a párom a gyerekek miatt (és ezt utólagosan mondom hogy sajnos)alá írt egy papírt hogy meg kapta a pénzt mert ment volna börtönbe a gyerekek apja hát lehet jobb lett volna!

A másik dolog hogy a gyermek mikortól dönthet arról hogy hol szeretne vagy hogy kivel szeretne élni és ennek mi a menete?

Válaszát előre is köszönjük.

lotus76 # 2013.03.10. 18:49

zoli1982!
Rendőrségi feljelentést kell tenni. Csak leirni, hogy milyen számú határozatban kötelezik a tartás megfizetésére, és mennyi a tartozása. Ha bebizonyosodik, hogy valóban nem fizetett (márpedig ha nem fizet ennél egyszerűbb nincs) vádat emelnek. 2 év szabadságvesztéssel is büntethető, DE büntetése korlátlanul enyhithető ha a tárgyalásig megfizeti tartozását (és ez a cél!! - ugye).
Ugyanezt jártam végig, nálam is több mint 500.000 volt a tartozás. Hát lett pénz. Dutyi vagy pénz ez a választás. Hosszú idő de érdemes. Tulajdonképpen nem is te intézed a feljelentéstől...
lotus76

gerbera317 # 2013.03.10. 22:26

Viszont végrehajtást ne kérjetek ellene, mert akkor bukjátok az állam általi előlegezést!

zünüke # 2013.03.10. 23:47

Az állami megelőlegezést a Gyámhatóság felfüggeszti,majd három hónap leteltével megszünteti,ha a kötelezett a megállapított gyermektartásdíj 51%-át feladja postán,vagy utalja.Ha ezt rendszertelenül teszi,akkor is fizetési hajlandóságot mutat és ez ellen nincs mit tenni.Ma Mo-on nagyon kevés azoknak az embereknek a száma,akik ez miatt börtönbe kerülnek,sőt talán nem is létezik már ilyen.Ha 7000 Ft-ot állapítottak meg három kiskorú gyermekre,akkor valószínűleg munkanélküli, úgy meg még jobban behajthatatlan.Semmit sem fognak tudni csinálni vele,mehetsz pereskedni évekig.Lesz majd három kilónyi ítélet,meg harminc tárgyalás-de abból pénz nem nagyon.Talán ha a végrehajtó talál valami fogást rajta,munkabér,ingatlan,gépjármű,bankbetét.Egyébként veszett ügy hidd el tapasztalat nálunk is.

Gerbera317

Ha már jogi tanácsokat osztasz,tudnod kellene,hogy a végrehajtás kérése kötelező ha valaki állam általi megelőlegezést kér az illetékes Gyámhivataltól.A bírósági végrehajtó nemleges válasza,illetve a végrehajtás sikertelen igazolása hiányában a kérelmet be sem veszik,és nuku megelőlegezés.Tájékozódj,ha valamit nem tudsz,de addig ne adj jogi tanácsot mint ebben az esetben.

RobertJR # 2013.03.11. 09:26

Üdvözlök mindenkit!

Az lenne a kérdésem hogy az itt feltett kérdésekre hogyan kap a kérdező választ és kitől?

Köszönöm.

gerbera317 # 2013.03.11. 21:51

Kedves Zünüke,

Amit nekem írsz az mind igaz. Azt azért tudd meg, hogy én lotus76 hozzászólásához csatlakoztam, és csak utólag vettem észre, hogy ő viszont zoli1982 kérdésére válaszolt, nem pedig RobertJR kérdésére, ahogy én azt gondoltam. Márpedig RobertJR esetében már megvolt a sikertelen végrehajtás. Mindegy, ezen már nem tudunk változtatni.

Azon viszont még lehet változtatni, hogy a - pont, vessző, kérdőjel, felkiáltójel, kettőspont - írásjelek előtt nincs, utánuk pedig van szóköz, a százalékjel pedig szóköz nélkül kapcsolódik az előtte álló számhoz. A gyámhivatalt pedig kisbetűvel írjuk, mert az is ugyanolyan köznév, mint a közönséges krumpli. Máskor, ha engem oktatsz, legyél szíves ezekre is odafigyelni. :-P

RobertJR # 2013.03.18. 15:03

Üdv mindenkinek!

Az lenne a kérdésem hogy a gyermek milyen kortól döntheti el hogy melyik szülővel szeretne élni?És hogy ez pontosan hogyan s miként folyik le?

köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.03.19. 20:40

A gyermek nem döntheti el, szabadon mindenki 18 éves korától dönt. 16 éves kortól már elég a bárhová költözéshez a gyámhatóság hozzájárulása. 14 éves kortól pedig csak kivételesen lehet nem annál a szülőnél elhelyezni, ahova menni szeretne.

RobertJR # 2013.03.20. 07:26

Köszönöm szépen ez nagyon jó hír,sokat segített!

Tunder7 # 2013.03.21. 12:51

Tisztelt Szakértő(k)!

Szeretnék érdeklődni egy kissé bonyolult ügyben.
A bátyámat nemrég feljelentette a volt párja, mert állítása szerint 800.000(!!!) forint elmaradása volt gyerektartás címén.

A bíróságon kiderült, hogy valóban van elmaradása(közel sem ennyi).A történet lényege, hogy egy időben nem volt munkája, így miután talált újból munkát, duplán kezdték(volna) el levonni a fizetéséből, azonban ez a dupla valahogy szimpla "maradt".

Így lett végül 170.000 forint elmaradása. Jelenleg új munkahelyen kezdett, így kérte a fent említett összeg részletekben történő megfizetését. Erről határozat még nem született.
Elmondása szerint ez az összeg egy felfüggesztett börtönbüntetés "hozadéka".(!?)
Mivel csak jövő hónapban kapja meg az első fizetését az új munkahelyén, így van 2 havi csúszása a szokásos havi 15.000 forintos gyerektartást illetően. Tudomása szerint 6 hónap az az időintervallum, amelyen belül még jogi következmények nélkül lehet "pótolni" az elmaradást. (A szándéka nem a 6 hónap kivárása.)

Tehát a kérdése az, hogy ez a 6 hónap rá is vonatkozik-e, attól függetlenül, hogy önhibáján kívül van plusz elmaradása is, és ehhez egy szép felfüggesztett börtönbüntetése papíron?

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2013.03.21. 13:59

A 6 hónap egészen másra vonatkozik. A tartásdíj elmulasztása vétsége megvalósulása szempontjából annak van jelentősége, hogy önhibájából került-e ebbe a helyzetbe, vagy sem.