gyerektartás nem fizetése


manca99 # 2011.03.19. 07:50

Tisztelt Hozzáértők!

6 éve élek együtt egy a párommal, akinek van egy 7 éves kisfia. Hivatalosan nem vagyunk élettársak, de gyakorlatilag 6 éve együtt, egy lakásban élünk (eleinte albérletben, egy év után viszont a párom által vett lakásban).

A párom volt férje nem fizeti a gyerektartást, lassan 17 hónapja. Illetve az elmúlt 17 hónapban két és félszer (2 egész hónapni, egy félhavi összeg) fizetett (valamikor tavaly nyár végén). A párom nem mer neki szólni, fél, mint a tűztől, mivel erőteljes szcientológus a pasi, és félti a gyereket. A láthatást biztosítjuk kéthetente, illetve ünnepekkor is, bár akkor nem él vele, sőt a nyári láthatás alatt is lepasszolja a gyereket a szüleinek, hetekre.

Kérdésem, hogy én, mint nem hivatalos élettárs (tudtommal a párom igényelt valami segélyt, mint egyedülálló), milyen lehetőségekkel élhetek?

Tehetek én bárhol bármit? Mondjuk a rendőrségen feljelenthetem a pasit?

ObudaFan # 2011.03.19. 12:38

Jolana

Az is eljárhat, aki saját háztartásában eltartja a jogosultat.

manca99

Feljelentheted. De jó lenne, ha a párod legalább annyit megtenne, hogy a bíróságon végrehajtást kér.

Nadin # 2011.03.24. 06:51

A volt férjem 4 éve nem fizet rendesen gyerektartást.A válásunkkor az ügyvédnél kötöttünk egy szerződést. Abban vállalta , hogy havi 50 000,-ft gyerektartást fizet. Ezt a négy év alatt talán ha 3x sikerült neki megtenni-e. Nagyon lassan csepegtette a gyerektartás 2-3 000,.ft -ként.Tavaly már nem bírtam és bíróságra mentem mivel válásunk óta nem tudok dolgozni, mert a kisfiam speciális iskolába jár ahol 8-15h ig vannak iskolába. Mivel hiperaktív gyerek így nem lehet egyedül hagyni.Össz jövedelmem 25 700,- ápolási díj és 13 700,- gyerektartás.Az utóbbi pár hónapban már odáig eljutottam, hogy havi 20 000,-ft letesz az asztalra, de sajnos ez nagyon kevés. A bevételemet elviszi a alkás rezsi. a gyerektartás felét elbenzinezem a gyereket hordom pszichológushoz Törökbálintra. Azért oda , mert hosszú évek alatt végre ott találtam egy megfelelő embert aki tudja kezelni a gyerekemet. Semmilyen sportra nem tudom beíratni , mert nincs rá anyagi lehetőségem. A férjem közben repked a nagyvilágban és Mercedes-sel rohangál.Az a kérdésem, hogy a bíróság jóváhagyta a gyerektartást. Kötelezte visszamenőleg is a megfizetésre és még sem hajlandó fizetni rendesen. Tudok-e tenni valami jogi lépéseket ennek az összegnek a behajtására.Várom válaszát.
Üdvözletem

Rexor # 2011.03.24. 09:08

Kedves Nadin,

természetesen fizetnie kell, ez végrehajtható tartozás, plusz feljelentést is tehetsz mert ez bűncselekményi kategória.

Ugyanakkor kissé hihetetlennek tűnik számomra, hogy a lenti kb. 60.000 Ft-ból meg tudtok élni ketten (amiből ha jól számoltam 10.000 Ft maradna megélhetésre....) Bennem felvetődik az, hogy biztos csak ennyi a jövedelmed?

Lujza10 # 2011.04.01. 08:05

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Gyermekem most töltötte be a 18. életévét és esti gimnáziumba jár. Az ő hibájából iskolát kellett váltania és most évet is ismétel. Meddig kell gyermektartást fizetnem? Köszönöm mielőbbi válaszát.

szigil # 2011.04.06. 18:31

Üdvözlöm!
Számomra meg van állapítva a gyerektartás határozatban. Elsőnek a végrehajtó az elmaradásokat behajtotta, majd aztán egy darabig fizette rendesen,mostanra megint nem fizeti rendesen, és a végrehajtó 2 havonta amit be tud rajta hajtani a töredékét a határozatban foglaltnak utalja (van hogy 1 hónappal később).Én ezt mostanra megelégeltem és kértem a végrehajtót az elmaradások behajtására, de ő azt mondja nem tudja rajta behajtani, erre kértem hogy segítsen akkor elintézni hogy az államtól megelőlegezem azt. Többszöri kérésemre nem válaszol a végrehajtó, most mit tehetek? Én azt szeretném tudni hogy kérhetem meg az államtól a gyerektartás megelőlegezését?

monalisa1 # 2011.04.06. 18:45

Lujza10

Mivel a 18. életévét betöltötte, az esti tagozatos tanulmányok okán t.díjra a továbbiakban nem jogosult. Fordulj a bírósághoz.

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2011.04.06. 18:48

szigil

Az állam általi megelőlegezésre akkor van lehetőség ha a végrehajtó egybefüggően 6 hónapig nem tud egyetlen fillért sem bevasalni - és erről igazolást ad.

neffertiti # 2011.05.16. 07:55

Tisztelt Ügyvéd Úr.

13 éves fiúgyermeknek lettem a gyámja.Kétségeim vannak és szeretnék tanácsot kérni.
Az anya külföldön él élettársával és közös 2 kiskorú gyermekkel.Az apa a gyermek születésétől fogva nem vesz részt a gyermek nevelésében,nem látogatja,és tartásdíjat sem fizet.Az anyai nagymama/sógornőm/ volt a gyámja,de elköltözött az ország másik végére egy férfival.A nagypapa lett a gyám de két év után elhunyt.Félévvel ezelőtt betegsége alatt engem kért fel az ideiglenes gyámság ellátására.Én kérelmet nyújtottam be a bírósághoz a gyermektartás visszamenőleg megfizetésének kérésére.Ez a tárgyalás addig függőben van amíg a végleges elhelyezésről határozat nincs.Viszont most a végleges gyámsági elhelyezés megtörtént nálam.A gyermektartást is megállapították 5 ezer forintban,de a kereset mindenkori 20%-ig.Az apa ebbe a bíróság előtt bele egyezett.
Kérdésem mit tegyek ami a gyermeknek kedvezőbb anyagilag,vissza vonjam a kérelmemet a visszamenőleges megfizetésre,és várjak mikor óhajt fizetni,vagy vigyem tovább már a megkezdett kérelem végre hajtatását.Családi pótlék van jelenleg gyermeknek ami az eltartásához kevés.Az árvaellátást viszont azért nem kapta meg,mert az apa a nyugdíjfolyósítóhoz nem juttatott vissza a gyámügy és a NYUFIG többszöri felszólítására valamilyen iratot,és addig nem elbírálható.
Köszönöm a türelmét,és előre is köszönöm válaszát.

monalisa1 # 2011.05.16. 09:15

Mivel a leírtak szerint mindkét szülő él, árvajáradékra nincs mód.

Az általad gyámolt 13. éves gyermek végül is az anya "itthon "felejtett" harmadik gyermeke?!

A bírósági itélet/végzés a t.díjról nagy kincs, az alapot ad az apa ellen eljárni ha nem fizetné a t.díjat.

Az itélet pontosan úgy szólhat, hogy mindenkor- mindentől függetlenül legalább havi 5 ezer forint -tehát ezt akkor is köteles fizetni ha esetleg munkanélküli vagy táppénzes stb., a tényleges kötelezés azonban a mindenkori havi összes nettó jövedelmének 20%-a. (Olvasd el a bírósági rendelkezést pontosan.)

Legjobb lenne a bíróság rendelkezését fénymásolatban tértis levélben megküldeni az apa munkahelyére és kérni, hogy a továbbiakban tiltsák le a havi fizetéséből, és utalják a gyermek nevére nyítandó külön bankszámlára, melyhez legyen hozzáférésed.

A 20%-on felül az elmaradást is rendeznie kell, azaz 33%-ig bezárólag a különbözetet azt is tiltsa le a munkahely - egálig.

A munkáltató köteles eleget tenni a bírósági itéletnek/végzésnek, különben a bírósági végrehajtó tőlük inkasszál.

monaLuis
laikus hozzászóló

lili0611 # 2011.05.19. 08:10

Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy 2004 nyarán elvált anya vagyok.A volt férjemmel van egy közös gyermekünk akit én nevelek.A bíróságon a gyermektartási díj összege a férjem felajánlására lett meghatározva.Az összeget ő határozta,ajánlotta fel , ami a végzésbe bele is került amit mindketten elfogadtunk.3 évig fizette is kisebb csúszásokkal felszólításokkal,de aztán ő úgy döntött,hogy nem hajlandó tovább azt az összeget fizetni és így csak az 50% utalja azóta is.Erről ő nem értesítette a bíróságot illetve nem kérvényezte a csökkentést.Vitát nem akartam ebből és megértő voltam.Sőt!Még én tájékoztattam arról,hogy kérje meg írásban a bíróságot,hogy mérsékeljék a tartásdíjat arra az összegre .Ezt sem tette meg azóta sem.
Sajnos az utóbbi időben a probléma ismét kezdődött és folyamatos csúszásban illetve 1-2 havi elmaradásban van.Sokszor próbáltam vele megbeszélni a problémát,de csak üres igérgetéseket kaptam.Lassan az én türelmem is fogytán és elegem van az állandó kuncsorgásból.Nehéz időket élünk és mi is csak pénzből élünk.Kérem adjon tanácsot,hogyan lehetne orvosolni a problémát vagy hová forduljak segítségért.
Előre is köszönöm válaszát pretyi

trixi69 # 2011.05.19. 13:28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

8éve elváltam,4gyereket nevelek egyedül.90ezer forint tartásdíjat válalt a volt férjem aki mellesleg jólmenő vállalkozó.Eddig nem volt gond időbe utalta a pénzt amiből a lakás hitelem törlesztettem.egy éve kezdte el hogy néha néha csak egy hónap csúszással fizetett.a banktól töbszőr kaptam e miatt felszólítást.Most 2havival tartozik a bank 2felszólítást küldte és nem kevés kamatot rakott rá.
Ha számon kérem azt mondja örüljek hogy ennyit kapok mert amúgy minimál bérre van bejelentve és az alapján ennyit se adna!Mit tehetek?Mi lesz ha elveszik miatta a lakásunkat?
Köszönettel

Soya # 2011.06.17. 03:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

1 éve váltam el.A bíróság 25 000Ft tartásdíjat állapított meg a 2 kisgyermekemre.Az apának volt 1 év tartásdíj hátraléka,amelyet egy évre lebontva részletekben kellett volna kifizetnie.Egészen áprilisig fizette a havi tartásdíjat és az elmaradását is.Azonban május,júniusban semmit sem küldött,arra hivatkozva,hogy ő börtönben fog ülni 60 napot.A börtön büntetése miatt is engem okol,mert úgy gondolja,hogy én nem adtam át az ő leveleit.A helyzet az hogy ő még a közös lakásunkba van bejelentve,de 3 éve máshol él.A levelei idejönnek,volt amit átvettem.Volt amit csak bedobtak a postaládába.Ezeket 2 hetente összegyűjtöttem és odaadtam neki,amikor a gyerekeket jött látogatni.De mondtam neki,hogy bármikor kijöhet a leveleiért,sőt javasoltam is neki ezt,mert úgy gondolom nem vagyok köteles neki 50kmeket kiautózni hogy kivigyem a leveleit a lakására.Valamint létezik levélátirányítás is,amit szintén javasoltam.Most azt mondja addig nem fizet amíg börtönben van és hogy nem is vonhatják le tőle.Meg is fenyegetett utószóként egy levélben hogy kicsinál...Kérdésem hogy mit tudok tenni kihez forduljak?

végrehajtó1 # 2011.06.17. 09:25

Ha a dutyiban dolgozik akkor elvileg nincs akadály a gyerektari letiltásának.

A hátralékra állittassál ki vh lapot és kérj végrehajtást.

Kriszti72 # 2011.06.18. 06:35

Kedves fórumozók!

Ezt találta:

A gyermektartásdíj
A szülői felügyelet körében a szülők - többek között - kötelesek a gyermeküket eltartani. A szülő kiskorú gyermekével még a saját szükséges tartásának rovására is köteles megosztani azt, ami közös eltartásukra rendelkezésre áll, kivéve, ha a gyermek tartása a gyermek vagyonának jövedelméből kitelik, vagy a gyermeknek tartásra kötelezhető más egyenesági rokona van.

A tartásra kötelezhető más egyenesági rokonokat a tartási kötelezettség azonban csak a teljesítőképességük határáig terheli. A gyermek eltartása a gyermek élelmezésén túlmenően magában foglalja a ruháztatását, iskoláztatását és lakhatásának biztosítását is

Kérdésem ha az apa nem fizeti a gyt.és én egy keresetből nem tudok neki mindent biztosítani kérhetem-e az apai nagyszülőt a gyerektartás fizetésére,mint egyenesági rokonát.

szinergia # 2011.07.07. 11:58

Kedves Fórumozók!

Testvéremnek 2 gyermeke van, akik után havi 140 000,-Ft gyerektartást fizet. Szerintem ez rettenetesen sok, sőt irreális. A volt felesége viszont ezt is kevesli, állandóan azzal érvel, hogy szerinte ez is kevés, noha a bátyám minden hónapban pontosan fizet. Ha abból indulunk ki, hogy a gyermekek eltartásáról 50-50%-ban kellene gondoskodni a szülőknek, akkor pláne nem gondolom, hogy 2 gyereknek havi 280 ezer forintra lenne szüksége.
A testvérem most egy hónapra, azaz pontosan 30 napra nyaralni viszi a gyerekeket külföldre. Őszintén megvallva erőn felül. Rettenetesen sokat nélkülöz azért, hogy a gyerekeknek ezt biztosítani tudja. A repülőjegyek már megvételre kerültek.
A kérdésem arra vonatkozik, hogy erre az időszakra is jár-e a volt feleségének a gyerektartás? Úgy tudom, hogy már tervezgeti a hölgy, hogy az új barátjával abból mennek nyaralni, minket viszont már a tudat is felháborít.
Részünkről úgy gondoljuk, hogy ha abban a hónapban az apuka gondoskodik a gyerekek ellátásáról maximálisan, akkor miért kell az anyukát megnyaraltatnia?
Van erre valami megoldás? Vagy van arra lehetőség, hogy abban a hónapban amikor az apuka gondoskodik a gyerekekről maximálisan ne kelljen gyerektartást fizetnie, vagy csak a töredékét a havi összegnek?

Köszönöm a válaszokat előre is.

Gabicsek # 2011.07.07. 18:45

Ha kapcsolat-tartáson nála vannak, akkor is fizetnie kell.

kisnyuszi11 # 2011.07.10. 17:46

sziasztok.
kinn éltunk Angliában.Fél éve külön élünk, gyermek es én itthon M.országon, az apa kinnt él.
Gyermektartást soha semmit nem kuldott, v.mint teljesen el is "tűnt", nem jelentkezik..
Kérdésem az lenne, hova/kihez kellene fordulnom a tartásdíj miatt, hogy esetleg behatsák rajta?..Ugyvéd?Bíróság?
Teljesen laikus vagyok..
Elore is nagyon koszonom a segitséget!

76kriszta # 2011.08.05. 12:15

Tisztelt Ügyvéd!
A gyerektartás nemfizetésével kapcsolatosan érdeklődnék.
Gyermekem apja nem hajlandó gyerektartást fizetni, annak ellenére, hogy a végrehajtó többször is felszólította már, valamint többször rendőrségi feljelentést is tettem.Van saját, működő cége, ahol ügyvezető pozíciót tölt be, valamint egy fél háza, melyre már be lett jegyezve a végrehajtási jog. Mindent megpróbáltam már, de sajnos csak 6havonta fizet, amikor már szorul a hurok. A végrehajtóval is közölte, hogy direkt nem fizet és nem is fog.
Mit tudnék tenni ennek megváltoztatására? Feladni soha nem fogom, mivel a gyermekem a legfontosabb számomra, és mindent megteszek (természetesen hivatalos határokon belül) annak érdekében, hogy megkapja ami hivatalosan jár neki.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel,

ObudaFan # 2011.08.05. 12:17

Ha már be van jegyezve a vh. jog, akkor lassan csak lesz árverés is belőle.

Sziszi78 # 2011.10.25. 13:29

A kislányom 4 éves most, egyedül nevelem. A gyerek apja már a gyerek megszületése előtt hazudott nekem, én naívan bedőltem neki, majd terhes lettem. Ekkor jött a feketeleves: kiderült, hogy a múltban elkövetett valamit, így ő hamarosan megy a börtönbe, ha kedvezményt megkapja akkor csak 17 hónapra. Ment. Én egyedül voltam terhes, egyedül szültem, a börtönéletet finanszíroztam (ez havi kb. 70ezer kiadás volt), jelzáloghitele volt, azt is fizetgettem, illetve magamat is fenntartottam. A szülést is én (Édesanyám segített sokat) fizettem, illetve mindent. A gyerek 1 éves volt, amikor Apuka kiszabadult, akkor még hittem, hogy innentől csak szép-és jó lesz, ahogyan azt Apuka ígérte (azaz hazudta).
Alig láttuk, éjjel érkezett haza, nem keresett, engem és Édesanyámat "pumpolt", az apai kötelességeinek nem tett eleget. Egy darabig betudtam annak, hogy a szabadságot élvezi, majd csak lecsillapodik, de egy év eltelte után sem változott semmi csak rosszabbodott.
Viták, veszekedések, a gyerekkel szemben is elutasító volt, előfordult, hogy megpofozta (nem hagytam szó nélkül), pedig tündéri édes a kislányunk. Nem érdekelte mi van vele, soha egy percre nem lehetett rábízni, borzasztóan viselkedett. A gyerek 2 éves lett, amikor elmentem dolgozni, mert kellett a pénz, de nem bejelentett munkahelyre, illetve csak később jelentettek be. Amíg dolgoztam a gyerekre a nagymama vigyázott, Apuka lébecolt.
1 évig csináltam, a gyerek éppen ovi érett lett, amikor is kiderült, hogy Apuka megcsal. Szóvá tettem, volt nagy vita, de akkor elhatároztam, különválok tőle, mert a gyerek érdekeit nem szolgálja, ha vele maradunk, úgysem törődött vele soha. 1 hetet kértem, hogy keressek egy új helyet, óvodát, és átköltözzünk. Nem telt le az egy hét, éppen dolgoztam, amikor felhívott, hogy egy órám van eltakarítani a cuccainkat, mert most elkezdi kidobálni a teraszról őket, a kutya majd elviszi és széttépi. Megszerveztem, összeszedtem a holminkat és Anyukámhoz költöztünk, mindezt úgy intéztem, hogy a gyerek azt hitte ez csak átmeneti állapot, ő ebből az egészből semmit nem észlelt, nem akartam,hogy a pici kis lelke sérüljön.
A házában lévő össze berendezési tárgyat én vettem, otthagytam.
És még ő fenyegetett meg, hogy megbosszulja, hogy elmentünk. Persze nem mi kellettünk neki, hanem az anyagi jólét.
Azóta egyszer sem nézett a gyerek felé, nem érdekli, az apai nagyanyja szokta elvinni magához 3 hetente.
Természetesen gyerektartást soha nem fizetett, sőt a gyerek szülinapjáról is elfelejtkezett (szerintem nem is tudja, mikor van), karácsonyról is, ajándékot a gyerek soha nem kapott tőle.
Igazából az a kérdésem, hogy a gyerektartás megállapításánál szerepet játszik-e a börtönviseltség (én tudom igazolni a befizetéseimet, amiket oda fizettem, amíg pihent), hogy én mennyit költöttem rá.
Tudom, hogy nincs igazolható munkaviszonya, viszont azt is tudom, hogy 2 szintes családi házban él, elég jó körülmények között (hogy miből finanszírozza...hát...van egy-két ötletem), tehát nem akar majd fizetni semmit. Az a kérdés, hogy hogyan lehet,milyen módszer a legjobb arra, hogy a lehető legtöbbet lehessen belőle kiszedni. Nem a pénz kell nekem igazából, hanem az, hogy érezze, hogy milyen a kötelesség/kötelezettség, hogy amennyire csak lehet fizessen meg azért, amiért a kicsi lányunkat elhanyagolja, és amiért a kicsi lányunk számtalanszor sírdogál. Hiányzik neki az apa, főleg, hogy az oviban rajta kívül mindenkinek van. A szívem szakad meg érte, és nagyon szeretném ha az ilyen apának látszó tárgy megfizetne ezért a megbocsáthatatlan bűnért.

zozo83 # 2012.04.05. 00:49

Udvozlet!
Ex-baratnommel kozos fiunk van,az o neven anyakonyvezve.Sosem voltunk jo viszonyban,a fiamat osszesen ketszer lattam,pedig anno onkent mentem DNS-tesztre,megegyeztunk tartasdij-ban,stb.A fiam 7 eves,eddig mindig fizettem a kialkudott osszeget ( 20.000 ft.).Nehany eve mar kulfoldon elek,a gyerek anyjanak innet is kuldtem a penzt csekken.Sokszor tobbet is,mint a kialkudott osszeg.Az utobbi idoben alig tartottuk a kapcsolatot,mindig igergette,hogy beszerez kamerat,mikrofont,hogy a gyerekkel is tudjak beszelni,de sosem tortent meg.Aztan tavaly ferjhez ment,amit en az egyik kozossegi portalrol tudtam meg,es azota semmi,nem jelentkezik.Hagytam neki uzeneteket,az eddig megszokott modon,de semmi.
Csekket tovabb nem tudok kuldeni,mert fogalmam sincs,hogy mi az uj neve,lakcime,stb.
Attol felek,hogy egyszercsak eloall,es feljelent nem fizetesert (torvenyadta joga),pedig ez nem az en hibam,ugy erzem.Mit tehetnek ebben az esetben,ha bekovetkezik?

ObudaFan # 2012.04.05. 05:36

Amíg határozat sincs a tartásdíjról, addig nem tud ezért feljelenteni.

bevani # 2012.04.11. 11:17

Exférjemmel 2008-ban váltunk el,két közös gyerekünk van.A válás is nehézkes volt,mert ő nem akart gyerektartást fizetni és csak 10-10ezer ft-ot vállalt gyerekenként arra hivatkozva,hogy nem dolgozik.Ezt az összeget is hol fizette,hol nem,de inkább nem így felhalmozott egy félmilliós tartozást.Az ügy végrehajtóhoz került ,akik szintén nem tudták behajtani a pénzt.Egy véletlennek köszönhetően megtudtam,hogy van munkahelye pár hónapja onnan vonnak egy csekély összeget.A váláskor megegyeztünk ,hogy ha lesz munkahelye 20-20százalékot vonnak a fizetéséből,erről bírósági végzés van.Bátorkodtam ezért kérni a bíróságot,hogy emeljék meg a 10-10ezer ft-ot mivel az nem fedezi a költségeit két iskolás gyereknek.Expárom ügyvéddel jött el a tárgyalásra és papírt hozott arról,hogy nettó 50ezer ft-ot keres,tehát nem tud többet fizetni.Kértünk egy vizsgálatot arra vonatkozólag,hogy hogyan él,mivel 50ezer ft-ból nyílván nem tudná fedezni a saját költségeit sem.Erre az ő reakciója ugyanaz volt.Ő is kért egy vizsgálatot annak ellenére,hogy én a gyerekeket minden körülmények között elláttam.segélyből és egy melléktevékenységből élünk.Tavaly novemberben ismét férjhez mentem,de a jelenlegi párom nem tud támogatni minket annyira mert keveset keres,és neki is van egy gyermeke aki után fizet.Expárom ezeket az infokat felhasználva támadást indított ellenem,a munkahelyemen nyomoz,mennyit keresek,és a párom után,hogy hol lakik stb.Ő pedig továbbra is csak a 10ezer ftot fizeti gyerekenként,és nem is akar többet.A gyerekeit a válás óta nem vitte el 1x sem,fel nem hívja őket,ajándékot sem kapnak tőle,soha.A bíróságon mégios úgy érzem,én vagyok meghurcolva,kérdezem én,hol van az a törvény ami védi a gyerek jogait?

ObudaFan # 2012.04.11. 18:50

Ha a kapcsolatot nem tartja a gyerekével, a gyámhatóságon kérhetsz végrehajtást. Egyébként viszont mindkettőtöknek joga van ebben a perben bizonyítani, hogy a másik mennyit keres, és hogy él.