Károkozás

Hortenzia # 2008.08.19. 09:58

A kérdésem akkor az, hogy mivel tudom bebizonyítnai, hogy ők hibáztak? A két szakvélemény ehhez nem elég? És az én káromat ki fogja ezután megtéríteni? Kb 3,5 millió forint a műgyanta, valamint a megrendelő már most azzal fenyegetőzik, hogy a végszámla kiegyenlítésekor e miatt a hiba miatt le fog vonni.
Ha kifizetem a számlát, utána kihez forduljak?

ObudaFan # 2008.08.19. 09:44

Akkor pert indítanak, és azt meg is nyerik, kivéve, ha bebizonyosodik, hogy éppen ők hibáztak.

Hortenzia # 2008.08.19. 09:42

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az én problémám egy kicsit összetett és bonyolult, de megpróbálom összefoglalni.
Egyéni vállalkozóként egy gyártócsarnok építését vállaltam el, ahol az aljzat betonozási munkálatok elvégzését egy alvállakozónak adtam ki. A munkálatok elvégzése után a beton számtalan helyen megrepedezett (2-3 mm), így a megrendelőnek nem áll módjában a munkálatokat tőlem átvenni.
A probléma megjelenése után rögtön kértem a mixer betont szállító céget, valamint az azt bedolgozó céget is, hogy vizsgáljuk ki az ügyet.
A mixer beton minősége megfelelő volt, melyről írásos szakvéleményt is kaptunk, melyben az áll, hogy a kivitelező részéről a nem megfelelő tömörítés és a késői delatáció bevágás miatt jöttek létre a repedések. Ezt alátámasztotta egy külső szakértő véleménye is.
Mindkét félnek /mixer beton szállító, valamint a kivitelező cég/ írásban megküldtem, hogy nem áll módomban a számláikat kiegyenlíteni, míg a felelőst meg nem találjuk és a hibás fél az okozott kárt helyre nem hozza /egyetlen 1 megoldás a műgyanta/.
Ezzel szemben a mai napon a bedolgozó cég ügyvédjétől átvettem egy fizetési felszólító levelet.
Kérdésem, hogy mi a teendőm ilyenkor. Attól tartok, hogy ha kiegyenlítem a számlákat a hibás félt utána már nem tudom felelősségre vonni.
Előre is köszönöm a választ!

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:27

igen, ezt mondta a biztosító is. szóval akkor mi legyen?
elismerte hogy kárt okozott, csináltassam meg és fizettesem meg vele valahogyan?
mi van ha mint már irtam is, hogy " nyomor a köbön" van náluk???
azért az durva, hogy lerombolom másnak a lakását aztán mivel csóró vagyok lesz*om ( bocsánat) az egészet, szivjon a károsult.... ez nekem sok!
Gy.

guba # 2008.08.19. 09:21

Meg kell nézni, hogy mi áll a szerződésben, de gondolom nem az, hogy a bárki által felróhatóan okozott károkért is fizetne a biztosító.

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:19

kedves Ügyvéd Úr,

sajnos nem értem, hogy ezzel mit akart nekem mondani...
közben megszületett egy " elismervény" melyben aláírta, hogy kárt okozott és állítólag a lakás bérlőjének van biztosítása.
a mi biztosítónk meg közölte velünk, hogy ezzel ők nem foglalkoznak, pereljem be a szomszédot....
ennek tényleg ez a módja..akkor miért fizetünk lakásra biztosítást??
még mindig nem tudom, hogy mit tegyek..
Gy.

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:18

kedves Ügyvéd Úr,

közben megszületett egy " elismervény" melyben aláírta, hogy kárt okozott és állítólag a lakás bérlőjének van biztosítása.
a mi biztosítónk meg közölte velünk, hogy ezzel ők nem foglalkoznak, pereljem be a szomszédot....
Gy.

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:18

kedves Ügyvéd Úr,

Gy.

Gyöngyusz # 2008.08.19. 09:17

kedves Ügyvéd Úr,

Gy.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.08.19. 07:44

Amit a biztosító mond, az legalábbis érdekes. Válaszként az alábbi történetet írom le.
Egyszer volt ehhez hasonló Tv-ben. Egy autóvezetőt fejbe lőttek, ennek következtében az autója nekiment egy háznak, a ház életveszélyes állapotúvá vált. A biztosító hasonlókat mondott, mint önnek, hogy a kárért a gyilkos a felelős, majd ő fizet. A biztosító képviselője közölte, hogy méltányosságból kifizeti

Gyöngyusz # 2008.08.19. 06:39

Kedves Fórumozok,

Szeretnék tanácsot kérni, az alábbi problémámban:

a szomszédunk lakásfelújítás során átütötte a falunkat. A vakolat leomlott tégla szintig. A biztósító társaság ( akinél van a lakásra biztosításunk ) közölte, hogy csak akkor fizeti ki a helyreállítás költségét, ha a szomszédunk egy elismerő nyilatkozatban aláírja, hogy a kárt ő okozta, aztán az ő biztosítója ( ha van ) fog fizetni.
én kétlem hogy van biztosításuk ( szociális lakás) nyomor a köbön, ráadásul önkormányzati tulajdonban van az ő lakásuk, a miénk pedig saját tulajdon.
Mit tehetek, ha nem ad elismerő nyilatkozatot és nincs biztosítása se?

a segíséget előre is köszönöm.
Gy.