a válóperi végzés elfogadta a vagyonközösségi megállapodást,így az annak a része, az jogerős már 1 éve lassan.
7-re:nem azon múlik,hogy szeretnénk-e valakit megbízni..hanem nincs tele a pénztárcánk.Amúgy ez a költség ha pert nyer az ember behajtható az ex feleségen?
(nyilván az utcán egyszerűbb lenne az igazat keresni, de azt vagy 1-5 évig büntetik....)
Fizetési meghagyás S.O.S.
Akkor legalább a (fizetési meghagyást) pert megspórolhatja. De a végrehajtást csak a feleség tulajdoni hányadára kérheti, a sajátjáéra nyilván nem. A bank viszont a foglalás miatt fel fogja mondanki a kölcsönt, és bekapcsolódik a végrehajtásba. Előadódhat az a helyzet, hogy az ingatlan teljes egészében elvész; a kölcsöntartozás egy része meg mégis fennmarad.
Kollégák: azt kérheti a végerhajtást kérő, hogy a végrehajtó bizonyos vagyontárgyakat hagyjon ki a foglalásból? Vagy fordítva: megjelölheti, hogy milyen vagyontárgyakra vezessen végrehajtást? A VH-lapon mintha lenne erre vonatkozó rovat. (A VH-záradékot kérő lapon is.)
Miért spórolhat pert? Autómatikusan kérheti a végrehajtást a bíróságtól a feleség (ház)részére????
Amúgy az ingatlan tuli lapja úgy néz ki,hogy a feleségé 1/1 ben de tuladonjog fenntartás van a férjnek...
Az ingatlanon aminek az értéke kb 17M-18M, 14M hitel van.
Már az sem számít ha a bank felmondja a szerződést,mert különben a férj az idők végezetéig a KHR-ben marad az ex "rossz fizetési szokásai" miatt
A bírósági végzéssel elfogadott egyezség végrehajtható, nem csak nem kell, nem is lehet pert indítani ugyanarra a követelésre. Végrehajtási záradékot kell kérni a bíróságtól.
Amit a tulajdoni lapról írsz, az szerintem nem lehetséges - de mellékszál.
Tisztelt KBS!
Köszönöm először is a rengeteg segítséget!
Megnéztem a tulilapot,természetesen igazad van én fogalmaztam rosszul "bejegyző határozat Tulajdonjog fenntartással történt eladása az utalás szerinti sorsz.alatti illetőségre(és itt a férj 1/2 része)
Ez a záradékot kérheti mint magánszemély,vagy szükséges jogi képviselő?És ezzel gyakorlatilag a bankot egy kényszerhelyzetbe hozza?(a bank is végrehajt?)
.
Nem lenne cél sem a túl nagy költség,sem a másik kicsinálása,sem a végrehajtás, de egyszerűen a feleségnek nincs agya...nem a megoldást keresi csak az a cél hogy a másiknak ártson,nem számít hogy ezzel magának is kárt csinál!(volt jogi képviselő amúgy,de a feleségé konkrétan feladta a feleséggel való kűzdelmet és a hazugságainak kibogozását, a férjé meg nem nagyon akar az üggyel foglalkozni mert szerintem unja a történetet,hát ezért kérdeztem,hogy van-e még sikerdíjas ügyvéd,mert az legalább csipkedné magát.Elnézést,akinek nem inge ne vegye magára,de ez elég rossz tapasztalat sok pénzért)
Nem kötelező a jogi képviselet; egy Vh-záradékhoz nem is feltétlenöl szükséges. (A nyomtatvány letölthető a birosag.hu - ról.)
Ha az ingatlant lefoglalja a végrehajtó, akkor a bank tuttira felmondja a kölcsönszerződést, mert veszélybe kerül a fedezet. (Ha nem kapcsolódna be a végrehajtásba, akkor nem részesülhetne az árverési bevételből.)
Tisztelt KBS!
Köszönöm a segítséget.
Csak még1 kérdés:milyen indokkal és ki kérhet illetékfeljegyzést?
Köszönöm
...találtam valamit, csak nem tudom,hogy ez még aktuális-e:
1990. évi XCIII. törvény
62es paragrafus
Az hatályos, de téged nem az érdekel, hanem ez:
Itv. 60. § (1) Ha az illeték előzetes megfizetése a félnek jövedelmi és vagyoni viszonyaival arányban nem álló megterhelést jelentene, mentesíteni lehet az illeték előzetes megfizetése alól, különösen, ha a lerovandó illeték a fél és a házastársa, valamint vele egy háztartásban élő, általa eltartott gyermekei előző adóévben elért egy főre eső adóköteles jövedelme 25%-át meghaladja.
Köszi,de ennek csak az egyik fele igaz...hogy megterhelést jelent, de az adóval kapcsolatban kicsit összekeveredtem.Mondjuk mindegy,gondolom .
Kedves Obudafan!
Az előző hozzászólásában behivatkozott paragrafus arra az esetre is vonatkozik, amikor a 84 éves felperesnek a 70.000 Ft-os nyugdíjából kellene 60.000 Ft-os szakértői díjat kifizetni?
Vagy ebben az esetben mindenképpen előre kell kifizetni?
Én végignéztem a 3/1986 IM rendeletben a szakértői díjakat és meg kell mondanom, hogy egy lakáshasználati díj összegének megállapításához soknak találom a 60.000,- Ft előleg letétbe helyezését.
Igazságügyi pszichológus kirendelésénél konkrétan tudom, hogy 35.000,- Ft ez a költség, akkor ingatlannál hogyan lehet ez majdnem duplája?
Tud segíteni valaki?
Polgári ügyekben a szakértő jellemzően maga állapítja meg a díját. A 60 ezer kifejezetten olcsó. A napokban láttam egyet, ahol 1.040.000,- Ft volt az előre kalkulált szakértői díj.
Nem muszáj a néninek szakértő kirendelését indítványoznia. De a bizonyítatlanság következményeit neki kell viselnie.
70 ezer forintos nyugdíj mellett nem hiszem, hogy kapna költségmentességet.
Tisztelt ObudaFun,köszönöm a választ.
Nem szeretném a fórumot fölöslegesen terhelni,de ezzel kapcsolatosan lenne még1 kérdésem.
1,mit jelent az,hogy "jövedelmi és vagyoni viszonyaival arányban nem álló megterhelést jelentene,"???? és miért nem jó a 62-es paragrafus?Ez nem a házassági vagyona??
2M+kamatai után kellene fizetni illetéket,de jelenleg ez is megterhelő összeg,ráadásul a vagyonközösségi megállapodásban kialkudott összegéhez szeretne hozzájutni lassan 1 éve!
Nagyon megköszönném ha valaki segítene,mert nem értem!
Azért nem jó a 62.§, mert az a tárgyi illetékfeljegyzési jogot szabályozza, a te pered meg nem ilyen, ha megnézed a felsorolást.
aha,köszönöm,így már értem! És mi számít "megterhelő" összegnek?
Ez már bírói mérlegelés kérdése.
Bocsánat,de hiába volt ügyvédünk,valahogy már nem annyira lelkes mint a válóper előtt...ezért nyomozok én...szóval az illetéket nem előtte kell leróni? Azaz az illetékbélyeggel együtt kell beadni az FMH-t ? és aztán a perre való igényt ha nem ismeri el az illető a tartozását?
A fiz.meghagyás első példányára kell ráragasztani az illetékbélyeget és úgy beadni. Különben bíróság hiánypótlás miatt visszaír, újabb időveszteség.
....na de akkor min múlik,hogy valaki kérhet-e illetékfeljegyzést????
A fél vagyoni-jövedelmi helyzetétől és az illeték mértékétől.
Köszi,de ez nekem még mindig nem konkrét.Adott valaki,aki speciel 8 hónapja munkanélküli,(kb 40e forintos havi járadékkal) és az FMH után (ha a kamatot az összeg után nem számolom bele) kb 60-70e forint ha viszont per lesz belőle akkor az +130e forint. Szóval ez most sok! Nekünk,de a bíróságnak? Ha előre kell benyújtani mert különben visszaküldik hiánypótlásra,akkor honnan tudom,hogy kell-e fizetni vagy sem?
Beadod a FMH-t.Mellé beadod hogy illeték és költségmentességet kérsz.Ehhez a bíróságon kérsz adatlapot.Melyet kitőltesz és a helyiönkormányzattal leigazoltatsz, értelemszerüen.Valamint a szükséges igazolásokat melyet az adatlap nevesít. Ezt is csatolod a kérelemhez.
Oszt várod a bíróság döntését...
Értem! Köszönöm!
A formanyomtatvány letölthető a www.birosag.hu oldalról.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02