Fizetési meghagyás S.O.S.

lisa100 # 2011.01.12. 14:14

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni.

Fizetési meghagyást bocsáttattunk ki egy közjegyzővel. Tőle azt a választ kaptuk, hogy az illető nem vette át.

Leveleinket sem hajlandó átvenni már hónapok óta. Visszajön : "nem kereste" jelzéssel.

Ilyenkor mi az eljárás? Megpróbálja a közjegyző asszony újra kiküldeni? Hányszor próbálkozhat?

Köszönöm a segítséget.

bubuska11 # 2011.01.06. 09:16

Köszönöm, túl szép lett volna, hogy igaz legyen...
Szerencsére van ingatlana Magyarországon.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.06. 08:49

Nem, nem. Az valami egészen más, jobb is, ha nem kevered ide.

Ha a bejelentett lakóhelyén nem veszi át a fizetési meghagyást, akkor beáll a kézbesítési vélelem, a meghagyás jogerős lesz és végrehajtható. Magyarországon. Külföldön azonban az ilyen módon jogerőre emelkedett határozatot nem hajtják végere, még EU tagállamban sem.
Persze, ha az adósnak van magyarországi végrehajtható vagyontárgya, akkor ez nem probléma.

bubuska11 # 2011.01.06. 06:22

Sziasztok!
Köszönöm szépen mindenkinek eddigi gyors segítségét, tanácsadását zűrös ügyeimben.
Fizetési meghagyást szeretnék kiállítani egy külföldön élő, haza soha nem látogató személy részére. Utolsó bejelentett lakcíme egy üresen álló ingatlan, ahol már berendezés sincs. Fenti személy részére a bíróság (vagy ügyvéd, vagy közjegyző?) elküldi a fizetési meghagyást, de az nem lesz átvéve, mivel nem lakik ott senki. Külföldi pontos tartózkodási helye a címzettnek nem ismert, mindig azt hangoztatja, hogy csak e-mail címe van, de az oda küldött levelekre sosem reagál.
Most olvastam az Állami Elektronikus Kézbesítési Szolgáltatóról. Érdeklődnék, hogy én, mint a követelő kérhetem-e az ügyvédet (vagy bíróságot, közjegyzőt?), hogy ilyen elektronikus formában is kapja meg az adós a fizetési meghagyásomat? Tehát a címzett nincs regisztrálva az ügyfélkapun ezzel az e-mail címmel (sőt sehogyan sem).
Bocsánat, nekem tényleg nem tiszta, hogy erre is használható-e az ÁEKSZ, ilyen esetben.
Előre is köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.06. 16:31

Per indíthatsz, chili.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.06. 16:31

Bocs, kolléga, elvesztettem a fonalat; a fene gondolta, hogy ez még mindig az az ügy.

chilii # 2010.12.06. 15:39

Üdvözletem! Lenne egy kérdésem. Van egy adósom, akitől a felszólítások "elköltözött" jelzéssel érkeztek vissza. Mivel szeretnék fmh-t benyújtani ellene, amihez szükséges az idézhető lakcíme, lekérdeztem a nyilvántartótól a lakcímét. A nyilvántartó szerint 2006 óta nem változott az érvényes lakcíme. Mit tudok tenni ilyen esetben?

Dr.Attika # 2010.12.03. 11:20

Nem értelek. Miért ne lenne magyar bíróságnak magyarországon fekvő ingatlanra vonatkozóan közösköltség megfizetése iránt indított perben joghatósága?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.03. 11:08

Ha nincs joghatóság, akkor nem lehet illetékesség se. Ne ugrasd már be a kérdezőt egy idézés nélküli elutasításba.

harbinger # 2010.12.02. 19:58

"Azt kell beírni, hogy az illetékességet a Pp. 29.§ (2) bekezdés rendelkezésére alapítjátok, mert az alperesnek nem volt magyarországi lakóhelye , tartózkodási helye."
Megtaláltam, tökéletes, köszönöm!

Belelapoztam még a Pp. törvénybe és találtam egy olyat, hogy "európai fizetési meghagyásos eljárás". Ez fizetési meghagyás európai uniós állampolgárok ellen? Mert akkor ez jobb és gyorsabb megoldás lenne esetünkben, mint a polgári per, nem? Ennek az eljárásnak melyik törvényben lehet utánanézni (kinek kell benyújtani, a benyújtás kellékei, díjak, stb.). Köszi előre is.

Dr.Attika # 2010.12.02. 18:34

Szia!
Azt kell beírni, hogy az illetékességet a Pp. 29.§ (2) bekezdés rendelkezésére alapítjátok, mert az alperesnek nem volt magyarországi lakóhelye , tartózkodási helye.

harbinger # 2010.12.02. 17:58

Szia Dr.Attika!

Tehát akkor az illetékességet nem kell indokolni a magyar bíróság felé, hanem simán be kell nyújtani ellenük a polgári pert?

Dr.Attika # 2010.12.02. 17:25

Semmi köze a joghatósághoz annak a ténynek, ha az alperesnek nincs magyarországi lakó vagy tartózkodási helye. ( Alma, körte.) Ilyenkor a felperes lakhelye, tartózkodási helye,székhelye alapítja meg az illetékességet.

harbinger # 2010.12.02. 17:11

Szia kbs!

A mai magyar bíróságokat ismerve mennyi ideig tarthat egy ilyen polgári peres ügyben az elsőfokú ítélet meghozatala? A perköltség mennyire rúghat? Mik a tippjeid?
Létezik "összeurópai" fizetési meghagyási procedúra a magyarországi tartózkodási hellyel nem rendelkező tulajdonosok elleni követelés érvényesítését megkönnyítendő? Köszi a válaszaidat előre is.

harbinger # 2010.11.17. 12:48

kbs!

Nagyon köszönöm a segítségedet!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 09:19

A bíróságnak természetesen. Főszabályként ugyanis, ha az alperesnek nincs magyarországi lakóhelye, akkor a magyar bíróságnak még joghatósága sincs, nemhogy illetékessége.

harbinger # 2010.11.17. 09:16

Pert? Polgári pert ugye? Azt még nem értem, hogy az illetékességet ki felé kell megindokolnia a társasháznak és miért kell megindokolnia?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.17. 08:02

Akkor lehet egyből pert indítani. Az illetékességet arra alapozzátok, hogy ingatlannal kapcsolatos az ügy.

harbinger # 2010.11.17. 06:58

Nincs magyarországi tartózkodási helyük, befektetési céllal vették a lakásokat, sose jártak még Magyarországon. Így utol tudja érni őket egy fizetési meghagyás?
Azt mondod, hogy a jelzálog ráterhelés lenne még egy módszer, de ehhez meg nem tudja a társasház a személyi azonosítójukat ezen tulajdonosoknak.
Van egyéb megoldás a fenti kettőn kívül?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.16. 21:50

Ha van magyarországi tartózkodási helyük, akkor igen.

harbinger # 2010.11.16. 16:59

"A fizetési meghagyás éppúgy folyik le ellenük, mint magyar tulajdonos ellen?"
Tud esetleg valaki segíteni? Köszi előre is.

Dr.Attika # 2010.11.15. 21:03

A Budapesti Ügyvédi Kamarának cca. 5000 tagja van. Ebből a valószínűség számítás szerint 17 viselheti a B. Virág nevet. Tehát Ön legalább 16 kolléganőt rágalmaz. Irja meg a konkrét kolléganő nevét, így másik 16-ot tisztáz.
Itt most fogadom 1/1000, Ön el fog tünni a fórumról. Ellenfogadás?

Dr.Attika # 2010.11.15. 20:57

Ez a fórum a jogi megolások fóruma és nem a Budapesti Ügyvédi Kamara honlapja. Talán tessen ezen problémájával oda fordulni.
www.bpbar.hu

végrehajtó1 # 2010.11.15. 20:39

Feljelentést tettem,

várjuk a további fejleményeket

harbinger # 2010.11.15. 19:50

"A jelzáloggal biztosított követelés szerintem elég jó rátával pénzzé tehető."

Ezzel az örök probléma ugye a tartozó magánszemély tulajdonosok személyazonosító jelének megszerzése legális úton.
Sajnos nem rendelkezik ezzel az adattal a társasház.