Fizetési meghagyás S.O.S.

Andvia # 2012.02.17. 16:44

Oké, ezt értem, viszont bizonyíthatóan nem a kötelezett vette át az FMH-t, és előbb fizette ki (mármint a kötelezett), mint ahogy a birtokába került a dokumentum.

A másik kérdés: miért nem kapott a kötelezett végzést a jogerőre emelkedés tényéről? Mert ugye, ha nem jogerős, akkor nem végrehajtható...

Így tehát továbbra is tisztelettel várom a jogi szakértők válaszát is.

Köszönettel:

Andvia

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.17. 18:03

Nem kell róla értesítést küldeni. Maga a fizetési meghagyás tartalmazza, hogy ha nem mondd ellent, akkor jogerős lesz.
A kézbesítés szabályos volt, ezért még a kézbesítési vélelem megdöntésének sincs helye. (Ha lenne, azzal sem lehetne elkerülni az eljárás költségeinek a megfizetését, hiszen a benyújtáskor még tartozott a kötelezett.)

Sherlock # 2012.02.17. 18:06

Oké, ezt értem, viszont bizonyíthatóan nem a kötelezett vette át az FMH-t, és előbb fizette ki (mármint a kötelezett), mint ahogy a birtokába került a dokumentum.

Te komolyan úgy gondolod, hogy az FHM kibocsátásakor tudnia kellett volna a közjegyzőnek és/vagy a szolgáltatónak hogy a mama aznap pont fizetni fog, mikor megkapja?(nem tudják mikor kapja meg, még mielőtt...)

A másik kérdés: miért nem kapott a kötelezett végzést a jogerőre emelkedés tényéről?

Mert nem kell kapnia. A végrehajtó megmutatja az okiratot ami alapján eljár.

Én befizetném a helyében(ezt amúgy még csak igazságtalannak sem érzem, kapott fizetési felszólítást, gondolom abban benne volt hogy mikor lesz fmh, ha nem fizet).

Andvia # 2012.02.17. 18:43

Köszönöm mindkettőtöknek.

Ez esetben viszont marad a szolgáltató felé küldött "nyalóka" hangnemű méltányossági kérelem. Tekintve, hogy Édesanyám nyugdíja alig több, mint 60e Ft, a (panel)lakása (télen mocsok mód magas) fenntartási költségei, és a szívműtétje okán szedett gyógyszerei kifizetése után megmaradt kb. 18-20e Ft-ból él egy hónapon át. Talán ezt méltányolják, és eltekintenek az összeg megfizettetésétől...

...a remény hal meg utoljára, nemdebár :-) legalább megpróbáljuk.

Szép estét, és mégegyszer köszönöm!

Üdv.: Andvia

(még mielőtt bárki...munkanélküli vagyok, Férjem az egyedüli kereső, és 4 gyerek van...internet pedig az álláskeresést segíti elő... ;-)

Sherlock # 2012.02.17. 18:45

(még mielőtt bárki...munkanélküli vagyok, Férjem az egyedüli kereső, és 4 gyerek van...internet pedig az álláskeresést segíti elő... ;-)

magam is kevés pénzből élek, van hogy a haverokkal 5-en szívunk egy cigit és még örülünk is neki.

Rick4 # 2012.03.12. 09:14

Üdvözletem!
Volt egy ügyem a telenorral, jött egy fizetési meghagyás évek múlva, sajnos a rengeteg munka miatt nem tudtam időben jelezni a közjegyzőnek, hogy elévült az ügy, ezért jogerőre emelkedett.
Meg is kaptam az ügyben eljáró, magát a telenor megbízottjaként aposztrofáló ügyvédtől a levelet és a csekket, azonban nem a telenornak, hanem a creditexpress-nek van a csekk nyomtatva.
Ha a telenor eladta a tartozást, az engedményezésről engem értesíteni kellett volna, addig amíg ez nem nem történik, nem tartozhatok másnak, ha meg már engedményezték, akkor milyen módon állítja az ügyvéd, hogy a megbízója, és a jogosult a telenor. Innentől ez hazugság, és perújrafelvételre adhat okot, hiszen nem a jogosult adta be a fizetési meghagyást, semmi sem lett vizsgálva, csak nem reagáltam időben, ezért emelkedett jogerőre.

Nem hiszem, hogy a pannon nem eladta, hanem csak a creditexpress-nél kezeli a számláját, ha meg eladta a követelést és engem nem értesítettek, de az ügyvéd ügyfeleként jelöli meg a telenort (holott ez nem igaz) abból még gubanc lehet, jól sejtem?
Köszönöm.

Sherlock # 2012.03.12. 09:25

Ez nem egy kérdés :)

Amúgy kérd az engedményezést igazoló iratot, vagy teljesíts a telenornak. Miért lenne ebből perújrafelvétel?

Rick4 # 2012.03.12. 09:58

A tartozás a telenoré, valószínűleg engedményezték, de erről engem nem értesítettek.
Amíg engem nem értesítenek, addig csak az eredeti jogosultnak teljesíthetek.
Az ügyvéd beadott egy fizetési meghagyást, és azt nyilatkozta, hogy a telenor az ő ügyfele, megbízója, tehát jogszerűen, az ő megbízásukból jár el, de ez nem igaz.
Ennyi erővel a szomszéd Mari néni is beadhat egy fizetési meghagyást, hogy én tartozok a Telenornak, és őt bízták meg ezzel, a fizetési meghagyás valótlan tényeken alapul, a Mari néni nem jogosult a pénzre. A törvény erre nem ad lehetőséget senkinek.
Csak azért vált jogerőssé, mert nem mondtam ellent időben.
Vagy mégis elképzelhető, hogy tévedek, és akárki akármikor beadhat mindenféle fizetési meghagyást, ha nem reagálnak időben, és az jogerőre emelkedik, függeltenül a jogosságtól nincsen olyan, hogy perújrafelvétel?
Szerintem ez igenis egy olyan körülmény, amely rögtön más szemszögbe helyezi az egész eljárást, és a jogerős fizetési meghagyást is..
Még ha van is engedményezési szerződés, amíg arról én nem tudok, addig egyébként is a telenornak tartozom. Ha meg most előkapnak egy papírt ami 1 éve keltezett, akkor az ügyvéd nem mondott igazat, tehát az ő igénye akkor mikor beadta nem lesz jogos, hiszen nem ő vagy a megbízója volt a jogosult a fizetési meghagyás beadásakor, tehát valótlan adatot állított, és a fizetési meghagyás is jogalapot nélkülöző.
De ezt csak én gondolom, vagy van benne logika is?

karma1966 # 2012.03.12. 10:02

Szép Napot!
Nem tudom hogy jó helyen teszem e fel a kérdésem?
Telek újraszabályozásával kapcsolatban lenne két kérdésem?
Másodfoku tárgyalásról nem kaptam a tárgyalás időpontjáról értesitést,holott én adtam be a fellebbezést,sajnálatos módon el is veszitettem.A kedves szomszéd tudromra addta oly kedvesen hogy X ft-ot fizessek.Nincs semmi papirom a II.Foku itéletről.Mikor kell megfizetnem ezt az összeget,és hova forduljak. Kérhetek e perköltségmentességet?Mivel igy is anyagilag károsult vagyok,és anyagilagsem állok jól! /Devizahitelem van,gyesen van a párom,stb.../
Karma1966

Sherlock # 2012.03.12. 10:05

Nincs túl sok.

Rick4 # 2012.03.12. 10:09

Értem, Tehát ha nekem bármikor tudomásomra jut, hogy valaki tartozik valakinek, nyugodt szívvel beadhatok egy fizetési meghagyást, ugye? Még azt is állíthatom, hogy engem bíztak meg, nem lényeges, hogy nincsen így, ha 100-ból 1 bejön, máris jó vagyok. :-))

ghosei # 2012.03.12. 10:48

Tisztelt Szakértők!

A következőkben kérném a segítségüket:
A vaterán eladtam, egy nagy értékű terméket (100.000Ft) a vásárló pedig 5 nappal később kijelentette, hogy nem hajlandó megvenni. Az az érzésem, hogy unatkozó emberről van szó. Ebben az esetben, indíthatok-e fizetési meghagyást? Ha igen, mekkora az esélye, hogy ebből pénzt látok?
Úgy tudom, ha a vaterán valaki megvásárol valamit, az adás-vételi szerződésnek minősül.

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.12. 10:51

ha 100-ból 1 bejön, máris jó vagyok

Nem. Akkor még erősen ráfizetésben vagy. (Ha csupán a fizetési meghagyásos eljárások díját számítom; pedig az az ellentmondóknak fizetendő eljárási költség sem lesz kisebb falat.)

ObudaFan # 2012.03.12. 11:17

ghosei

A vételár jár neked. Ekkora összegnél azért még talán a behajthatósággal sem lehet olyan nagy gond.

Rick4 # 2012.03.12. 11:18

De a lényeg akkor, hogy a magyar jog nem tiltja, megengedi, hogy valós jogalap, a valós jogosulttal bármiféle megbízási kapcsolat nélkül adjak be bárki ellen bármiféle fizetési meghagyást, továbbmegyek, ez nem bűncselekmény, sőt, nem is kell szankcionálni ha kiderül, sőt a csalással elért jogalap nélküli gazdagodás sincsen kihatással a fizetési meghagyás jogosságára, és nem perújító hatású? Ha valaki nem reagál, enyém a pénz, akár jogos lenne, akár nem.

Na akkor azt hiszem belevágok. Köszönöm az infókat.

ObudaFan # 2012.03.12. 11:21

Bűncselekménynek nem bűncselekmény, de tényleg rá fogsz fizetni.

Rick4 # 2012.03.12. 12:28

Ha én is, akkor az ügyvéd is, aki eszerint járt el, nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.12. 12:35

??
Megkapta a munkadíját. Még a megbízója sem fizetett rá, de ezt nem a saját ügyességének, hanem a te ügyetlenségednek köszönheti. A helyedben nem bazíroznék arra, hogy a te "adósod" is ugyanilyen hanyag lesz.
De tudod te ezt, csak kötekszel, illetve próbálod hárítani a saját felelősségedet.

Rick4 # 2012.03.12. 18:22

Ez hol a felelősség hárítása? Én nem mondtam, hogy én nem vagyok hibás, de a kérdésem nem erre vonatkozott. Ha ő nem megbízott, nem járhat el a másik fél érdekében. Hol szempont, hogy kapott-e ezért pénzt? Ha most a telenor nevében ad be egy fizetési meghagyást, miközben a telenor hónapokkal- évekkel előtte engedményezte másnak a tartozást, akkor nem nehéz fogást találni az ügyön és az ügyvéden. Egyértelmű, hogyha nem tud meghatalmazást mutatni az eredeti jogosulttól, akkor rosszhiszeműen járt el.
Mindegy, futok egy kört, és látjuk, mi a szabály.

Köszönöm a segítséget, sokat tanultam.

Gabicsek # 2012.03.12. 20:35

Fuss egy kört, addigra már a végrehajtó is ott lesz.

Mullert5 # 2012.04.26. 05:13

Üdv! Egy kérdésem lenne. Párpm kapott egy fizetési meghagyást a MOKK-tól. Az egész érthetetlen, egy parkolócég küldte, akiknél már jóval előtte elértem hogy érvénytelenítsék a büntetést, hiszen az autót már eladta a tulaj amikor a bírság jött. (írtak is levelet, hogy tekintsük tárgytalannak - a párom üzembentartó volt). A lényeg nem is ez, hanem az, hogy engem nagyon zavar hogy a párom neve mellett most ott díszeleg egy ilyen "ügy". Be fogjuk fizetni mert nem akarunk bíróságra rohangálni. ( a volt tulaj állja a számlát)Az lenne a kérdésem, ha befizetjük akkor a későbbiekben lesz-e valamilyen nyoma az ügynek, vagy lehet-e ebből valami hátrányunk? (akármikor előjöhet-e ez hogy "önnek volt egy fizetési meghagyása", stb. Pl egy hitelnél, vagy egy állásinterjúnál, vagy bárhol az életben.) Soha semmilyen bírság vagy probléma még nem volt velünk, és ez is elkerülhető lett volna ha nem ilyen mocskos cég a józsefvárosi parkolási társaság. Ha azt mondják hogy nem törlik, akkor kifizettük volna inkább hogy ezt elkerüljük, de így olyan érzésünk van hogy van egy "fekete pont" a párom neve mellett. Ez így van, vagy ez csak paranoia?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 06:04

Ugyan már! Nem büntető ügy ez, még csak nem is szabálysértés.

OFF
Valami jogi alapismereteket csak kéne tanítani a középiskolában.
ON

Erika7 # 2012.04.26. 08:02

Üdvözlök Mindenkit!

A következő dologban szeretném a segítségüket kérni: egyéni vállalkozó, aki jelenleg szünetelteti a tevékenységét, tartozik nekem szerződés szerint 56.000 Ft könyvelési díjjal. Általam megbízott behajtó cég fizetési meghagyásaira nem reagál, illetve csak ígérget...A behajtó cég csak akkor foglalkozik tovább az üggyel, ha megindítom ügyvédi közreműködéssel a bírósági eljárást. Mivel az adósnak tudomásom szerint nincs ingatlan vagyona és bejelentett munkahelye sem, így azt gondolom, hogy az ügyvédi díj is nagy valószínűséggel behajthatatlanná válik. A kérdésem az lenne, hogy minimalizáljam a kintlévőségeimet, van-e lehetőségem arra, hogy magam kezdeményezzem a bírósági eljárás megindítását, van-e erre formanyomtatvány, illetve milyen dokumentumokat kell beadnom a bíróságnak?
A behajtás költsége szerződés szerint az adóst terheli.

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.04.26. 08:17

A behajtó cég csak akkor foglalkozik tovább az üggyel, ha megindítom ügyvédi közreműködéssel a bírósági eljárást.

Akkor meg már minek? (Eleve nem is kellett volna hozzájuk fordulni,)

Egyébként nem lehet direktben perelni ekkora összegre, fizetési meghagyás kibocsátását kell kérni. Ha arra se reagálnak, akkor bingó!

Mullert5 # 2012.04.26. 13:38

Akkor ne foglalkozzak a dologgal ha befizetem? Ahhoz nincs kedvem hogy bíróságra szaladgáljak bizonyítani hogy igazam van. Ma felhívtam a parkolási céget, és a másik parkolásra is beadták a fizetési meghagyást, az is jönni fog. Azt mondták, hogy ez az eljárási rend, hiába bizonyítottam hogy az autó eladtuk, mivel az új tulajt elérni nem tudták így küldenek nekünk meghagyást. Szerintük a bíróságon bizonyíthatom hogy nem kell fizetnünk, és majd a bíróság megkeresi az új tulajt. Eléggé érdekes elgondolás. Tele van a hócipőm velük, leordítottam a fejüket, de természetesen ez nem hatotta meg őket. Ehelyett még egy fizetési meghagyás lesz. :( Ennyi erővel ha a szomszédomat megölik és nem találják a gyilkost, akkor engem is elvihetnek ha nem lesz meg az igazi elkövető. 1 bűn = 1 bűnös, így tökéletes a statisztika, legalábbis a józsefvárosi önkormányzat szerint.