Fizetési meghagyás S.O.S.

supermokus # 2010.04.26. 13:46

Szia PraetorLXXVI!

1. Pontosan így áll a Szerződésben:

"Bérlő 3. pont szerint számított bérleti díjat előre, a tárgyhót megelőző hó 23. napjáig köteles a
Bérbeadó kezeihez készpénzben megfizetni. Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a Bérlő
fizetési kötelezettségének késedelmes teljesítése, illetve kérelmére engedélyezett bárminemű
fizetési halasztás esetén a Bérbeadó évi 20 százalék értékű késedelmi kamatot számol fel."

"A Bérleti díjon felül a Bérlő fizeti a lakás közüzemi és egyéb szolgáltatási díjait, a közös
költségeket, valamint a bérlet tartama alatt esetleg felmerülő egyéb (pl adó, biztosítás) terheket.
Mindezeket a költségeket a szolgáltatók által megküldött csekken megállapított határidőig
köteles postai úton megfizetni, s az erről szóló igazolást a Bérbeadónak bemutatni és átadni."

" Felek a bérleti szerződést bármikor írásban felmondhatják. A felmondás a hónap 23. napjára
szólhat, azzal azonban, hogy a felmondási idő nem lehet kevesebb 15 napnál."

A probléma az, hogy itt nem történt felmondás, ugyanis a bérlők utoljára októberben írtak alá tartozáselismerést, január elejei fizetési határidővel (persze részletekben). Január elején viszont már csak az üres lakást találtam. A többlet igény áll egyrészt az októberben még nem ismert további 2,5 havi rezsiköltségből, valamint a közművek hibás számláza miatt is van többletköltség, ami csak februárban derült ki.

2. A KEKKH igazolását mindenképpen el kell hogy fogadja a Bíróság? Illetve ha nem a bejelentett lakcímre küldöm (nem bízva a KEKKH igazolás erejében), hanem a valódira, akkor lehet hogy a posta nem találja, mert nem bejelentett. Ha meg a bejelentettre címzem, akkor meg BIZTOS hogy nem fogják átvenni, a kérdés csak hogy a posta hogyan küldi vissza. Szóval melyik címzés a kevésbé kockázatos?
Üdv

PraetorLXXVI # 2010.04.26. 11:17
  1. Mi van a bérleti szerződésben /fizetési feltétel, felmondás, stb/?
  2. Nem BM, hanem KEKKH lakcímnyilvántartó. Azt hiszem 3500,_Ft-ért kiadják a címet és ezzel beállhat a kézbesítési vélelem.

Csak üjelölt vagyok, várd be a profikat!

supermokus # 2010.04.26. 10:58

Sziasztok!

Az alaphelyzet, hogy kiadtam a lakásomat több mint 12 hónapra. A bérlők nem fizettek egy fillér közüzemet sem. Többször is papíron rögzítve megállapodunk egy fizetési ütemezésben az addig ismert tartozások tekintetében. A lényeg hogy az utolsó határidő előtt egy nappal eltűntek. Beadnék egy fizetési meghagyást. Az utolsó ALÁÍRT megállapodásunkon szereplő ELISMERT tartozás természetesen a közművekkel való elszámolást követően növekedett. Ezt a "NEM ELISMERT" tartozást is követelhetem-e rajtuk, illetve ha igen akkor milyen dokumentumokat csatoljak hozzá?

Kérdés továbbá, hogy a kinyomozott lakcím ahol laknak természetesen nem bejelentett, tehát akár azt is mondhatják a postásnak, hogy itt nem is lakik ilyen személy. A posta így a "fenti címről ismeretlen" jelzéssel küldi vissza a bíróságnak, ami nem túl szerencsés. A BM nyilvántartásban szereplő bejelentett lakcímen természetesen már nem laknak, tehát ők akkor ilyen formában ELÉRHETETLENEK???

Előre is köszönöm a segítséget,
Üdv mindenkinek

Fenyő # 2010.04.25. 18:28

Üdv, és

köszönöm a segítséget,
Gábor

ObudaFan # 2010.04.23. 16:19

Elég beleírni, hogy a Ptk. 301. § szerinti kamatot. Egyébként meg van pótlap is.

Fenyő # 2010.04.23. 15:14

Üdvözlet minden Fórumozónak,

azért írok ide, mert ilyen tárggyal kapcsolatos a kérdésem, minden korrekt választ előre is köszönök.
Sajnos egy tartozás "elhallgatás" (se fizetés, se magyarázat) miatt már fizetési meghagyást kellene benyújtanom.

Az adósnak 2008.08.25-ig 200 eFt-ot, 2008.12.31-ig 650 eFt-ot kellett volna fizetni. Ehhez képest 2008.09.12-én fizetett 180 eFt-ot, 2009.03.04-én 120 eFt-ot.

Ezért keletkezett
1.) 2008.08.25-2009.03.04-ig 20 eFt hiány,
2.) 2008.12.31-2009.03.04-ig 650eFt hiány, és
3.) 2009.03.04-től a mai napig 550 eFt. hiány.

Gyakorlatilag nem tudom kitölteni a fh-t, mert ott csak 2 kitölthető sort találtam, és fogalmam sincs, hogy milyen kamatot (%) követelhetek, illetve írhatok be a nyomtatványba.

Kérem, hogy ha valaki tud segíteni, akkor írjon, amit előre is köszönök,
Gábor

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.13. 12:47

Kár, hogy nem téged kérdeztelek előtte, biztos tudtad volna”…
Túlbecsülsz. :) De - mivel nem tudom - megnéztem volna.

kismukk # 2010.04.13. 12:42

justizmord
Érdekes, logikus amit írsz, köszönöm! Tényleg célszerűnek látszik ismét beadni, közvetlenül a Fővárosi Bíróságnak. Bár, ismét rá kell ragasztani az illetéket. Viszont lehet, hogy megéri, ha meggondoljuk, hogy mire az elsőfokú végre áttenné, a kérelmezett cég talán már meg is szűnne.
Esetleg egy aggály: mi van, ha a másodfok meg kitalálja, hogy nem ő az illetékes?

KBS
Arra hivatkozik, hogy „a jogosultak gazdasági társaságbeli tagsági viszonyának megszűnését követő elszámolásból eredő, fizetési meghagyás útján érvényesíteni kívánt jogosulti igények elbírálása a megyei bíróság hatáskörébe tartozik.” Kár, hogy nem téged kérdeztelek előtte, biztos tudtad volna... Én nem, csak a területileg illetékes bírósághoz adtam be.

Amit előbbi hozzászólásomban kifogásoltam, az az „ésszerű ügyintézési idő” figyelmen kívül hagyása. Vajon a törvényi határidő a bíróságra nem vonatkozik? Bizonyára ti is láttátok a Bajza utcai perenkívüli iroda betekintő szobájának nyitott ajtaján keresztül, amint az ügyintézők a telefonon hangosan folytatják magánbeszélgetéseiket, az ügyiratok fölött majszolják szendvicseiket és kortyolgatják az üdítőt flakonjaikból, vagy egymással trécselnek odabenn és a folyosókon, mindezt nem ebédidőben, hanem a délelőtti hivatalos ügyintézési időben. A tisztelt elnökség néha leszállhatna a Markó utcai elefántcsonttornyából megnézni hogyan intézik az ügyeket a Bajzában.

justizmord # 2010.04.13. 02:24

kismukk ügye:

Nem vagyok jogász.

Hülye ötlet, de érdekes szituáció lenne. Mi lenne, ha beadnák ugyanezen ügyet az eggyel fentebbi bíróságnak is? (Gondolom az értékhatár túllépése miatt van nekik hatáskörük.) Na már most, mik történhetnek?

1. Hamar teszik át az eredeti ügyet az alacsonyabb bíróságról. Ebben az esetben a második ügyet hivatalból megszüntetik, mert az első eljárással beállt a perfüggőség, és mivel egy bírósághoz befutott mindkettő, ki fog derülni.
  2. Későn teszik át az ügyet, és már eljárási cselekmények történnek a második ügyben. Ebben az esetben is megszüntetik a második ügyet, és talán az első eljárásban megismétlik ugyanazon eljárási cselekményeket. Vagy nem?
  3. Még később teszik át az ügyet, és addigra talán be is fejeződik végzéssel a másodjára indult ügy. Ebben az esetben szerintem a végzést nem semmisíthetik meg, sőt, Res Judicata, és ilyenkor már az elsőnek indult de későn áttett ügyet kell megszüntetni, mert jogerős végzés, döntés van már ugyanazon felek között ugyanazon tárgyban. Nem jól logikázom?

Ha a 3. eset jönne be, akkor nem érné időveszteség kismukk-éket.

Megbüntetnék valamilyen címen kismukk-ékat, hogy két eljárást indítottak? Szerintem nem, nem látom milyen büntetendő eljárásjogi szabályt sértettek volna meg.

Bár, mi van, ha a másik fél a második eljárás során jelezné, hogy bocsika már van egy eljárás. Hogy teháét a második eljárás során ez lenne az ellentmondás, avagy ha jól sejtem nem is ellentmondás, hanem szimpla beadvány, hogy az eljárás megszüntetésének van helye. De, nem tud ilyen beadványt beadni mégsem, mert hiszen az alperes nem értesült az első eljárásról, nem küldték ki ugyanis a számára a fmh-t, mert azt a hatáskörrel rendelkező bíróság fogja kiküldeni, nem pedig az alacsonyabb fokú bíróság. Ergo, az alperesnek esélye nincs tudnia róla, hogy megindult ellene egy PK eljárás, tehát nem tudja jelezni a második eljárás során, hogy azt meg kéne szüntetni.

Ha tehát szerencsések kismukk-ék, akkor befejeződik a második eljárás, mire az első odaér, és akkor majd tépik a hajukat a bíróságon, de már késő lesz, mert a másodjára indult eljárás már Res Judicata addigra.

Hülyeség?

Iniuria non excusat iniuriam

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.12. 21:51

Ennyire nem lehetsz amatőr, hogy nem tudod, hogy melyik bíróságnak van hatásköre. És aztán még neked áll feljebb.

kismukk # 2010.04.12. 18:25

Fmh kibocsátási kérelmünkre bíróság megállapította saját illetékességének hiányát és végzést küldött, hogy átteszi egy szinttel feljebbi bírósághoz. Fellebbezési határidő 15 nap. Amely már többszörösen is eltelt, de még mindig nem tette át. Aktába betekinteni nem enged az ügyintéző, mert az ügy a bírónál van. Kérésemet, hogy kérje ki pár percre tőle, elutasította. Arra a kérdésre, hogy bíró úr átküldése mikorra valószínűsíthető, azt felelte, 4 hónapos késésben vagyunk.

Kérdezném a tisztelt Fórumozókat:
Hogyan lehetséges, hogy a bíróság nem tartja be a rá vonatkozó ügyintézési határidőt, miközben velem szemben megköveteli a 15 napot? Miért nem tudnak felvenni embereket?
Jogsértés-e, hogy nem tekinthetek bele az aktába?
Ha jogerőre emelkedik és átküldik másik bíróságnak, arról újabb végzést kell kapnom?
Mit lehet tenni?

végrehajtó1 # 2010.04.11. 15:38

Költségvetési szerv önként nem fog fizetni nem fizethet.Hiszen ehhez valakinek fel kell vállalnia hogy jogsértő volt.Csak akkor fog fizetni ha bíróság megitéli jogerősen neked.
Ne telefonálgass hanam nyújts be keresetett.

paulikkalm # 2010.04.11. 06:11

Milyen dolog az is , hogy 1 Önkormányzat nem akarja rendezni a rosszul kiutalt dolgozó bérét ?
Ha az autómnak lejárt a műszakija és már 2 x adtam le ideiglenesen az okmány irodába a forgalmit, miattuk nem tudom leműszakiztatni, a hónap végétől kötelezőt is kell kötnöm rá csak vizsgáztatni nem tudom elvinni miattuk akik nem utalták vissza időben a pénzemet.
Ha miattuk nem tudom üzembe helyezni, ezzel nekem nagy kárt okoznak - okoztak, potyára fizetem a súlyadót, kötelezőt biztosítást, romlik az autóm állapota, stb... Kis faluban lakom, beteg édesanyámhoz kocsit kell kérnem mástól, hogy letudjak menni, nem tudok semmit intézni,csinálni kocsi nélkül vagy csak nagyon nehezen.
Ha elhúzodik ez a tárgyalás és nem tudom levizsgáztatni az autóm már másikat nem tudok magamnak venni, ráadásúltárgyalás végéig nekem kell fizetnem a Feljelentés költségeit is.
Mit tegyek, tanácstalan vagyok !
Üdvözlettel :P. Kálmán.

ObudaFan # 2010.04.10. 09:50

A késedelmi kamatot biztosan. Hogy ezügyben pon mennyit telefonáltál, az aligha lesz bizonyítható.

paulikkalm # 2010.04.10. 09:14

Tisztelt jogifórum !
Volt 1 gyermekelhelyezés megváltoztatási perem amit visszamenőleg is megnyertem. 2009. ben a bérből visszatatást eszközölt a Bíróság a munkahelyemnél, miszerint vonja le a gyermektartás díjjat, de ne utalja ki a Volt nejemnek,és ezt az összeget letétként kezelje. A munkahelyem nem tett ennek eleget, hanem kiutalta gyermektartás díjként az elméletileg visszatartani szánt öszegeket havi szinten. A tárgyalás befejesztével (2010 jan 5 ) közölték velem, hogy nincs visszatartásom és mivl gyermektartás jogcímen küldték ki a pénzem ezért csak fizetés meghagyással lehet a munkahelyemtől( Önkormányzat ) vissza igényelnem a pénzemet. A tárgyalás lezárásával, nekem az a "visszatartott " pénzem, Bérré változott szerintem amit 3 hónapja nem keptam meg ( 120.000.- ft ).Kérdésem a következő :
Milyen kamatokat számolhatok fel ? ( Telefon, utazás,késedelmi kamat, napi bérem )
Voltam a Bíróságon 2 x és rengeteget telefonáltam ez ügyben.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.30. 06:44

4. Nem elég. Három példány, az egyik a teljes bizonyító erejű magánokirat formai kellékeivel, a többi lehet másolat.

monalisa1 # 2010.03.30. 00:39

A fizetési meghagyás ellen mondj ellent - ennyi, több szöveg az első körben nem szükséges.

A tárgyaláson majd mindkét fél előadja a maga álláspontját.

Ügyvéd minek ide?

Az illetéket végső soron az fizeti aki a pert elveszti.

Lehet hogy nem lesz bírósági eljárás...

"Liza"
lakus hozzászóló

fizmeg # 2010.03.29. 22:22

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne.

Vitattam egy számlát, fizetési meghagyást bocsátottak ki ellenem. FMH kézhezvétele után 3 nappal később a számlát kiállító elismerte, hogy a számla nem volt megfelelő tartalmú, ezért újat állított ki, lényegesen kevesebb összegről (mintegy 80%-kal kevesebbről). Most tartok ott, hogy reagálnom kellene valamit a fizetési meghagyásra.

1. Mit kérjek a bíróságtól? Az eljárás megszüntetését? Az általam elfogadott számlát megfizettem, további követelésünk egymás felé nincs. Ha a megszüntetést kérem, mire hivatkozzak (Pp.§)?
  2. Az eljárásra okot szvsz nem adtam, mivel többször kértem a számla korrigálását, és a hibáját a szállító elismerte az új számla kiállításával, kérhetem-e, hogy az eljárási illetéket, illetve az ügyvédi munkadíjat a szállító (azaz az fmh-t kibocsátó) fizesse meg? (tehát, hogy ne terheljék ki rám) Esetleg itt milyen §-ra hivatozhatok?
  3. Van-e valami, amire különösen figyeljek a bírósághoz írt "levél" benyújtásakor (azon kívül, hogy a 15 napból ne csússzak ki)?
  4. A mellékleteket és a "levelet" ugye elég 1 pld-ban megküldeni a bíróság részére?

A válaszokat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.03.22. 17:51

A formanyomtatvány letölthető a www.birosag.hu oldalról.

bukki # 2010.03.22. 07:59

Értem! Köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.03.22. 06:40

Beadod a FMH-t.Mellé beadod hogy illeték és költségmentességet kérsz.Ehhez a bíróságon kérsz adatlapot.Melyet kitőltesz és a helyiönkormányzattal leigazoltatsz, értelemszerüen.Valamint a szükséges igazolásokat melyet az adatlap nevesít. Ezt is csatolod a kérelemhez.

Oszt várod a bíróság döntését...

bukki # 2010.03.22. 06:14

Köszi,de ez nekem még mindig nem konkrét.Adott valaki,aki speciel 8 hónapja munkanélküli,(kb 40e forintos havi járadékkal) és az FMH után (ha a kamatot az összeg után nem számolom bele) kb 60-70e forint ha viszont per lesz belőle akkor az +130e forint. Szóval ez most sok! Nekünk,de a bíróságnak? Ha előre kell benyújtani mert különben visszaküldik hiánypótlásra,akkor honnan tudom,hogy kell-e fizetni vagy sem?

ObudaFan # 2010.03.21. 16:34

A fél vagyoni-jövedelmi helyzetétől és az illeték mértékétől.

bukki # 2010.03.20. 18:08

....na de akkor min múlik,hogy valaki kérhet-e illetékfeljegyzést????

kismukk # 2010.03.19. 18:22

A fiz.meghagyás első példányára kell ráragasztani az illetékbélyeget és úgy beadni. Különben bíróság hiánypótlás miatt visszaír, újabb időveszteség.