Nagyon köszönöm a hipergyors választ!
Fizetési meghagyás S.O.S.
A másodikkal kapcsolatban - analogice - vannak kételyeim. Egy idézés kibocsátása nélkül elutasított kereset sem szakítja meg az elévülést.
Pedig mindenképpen csinálok még egy fmh-t.5000Ft-on kivül, amit az államnnak fizetek, még mit illik adni?Ügyvédemnemkértsemmitelromlotta gépem elnézést
Hát ha nem kért semmit, akkor elég a "köszönöm".
Ha arra a követelésre kérsz fizetési meghagyást, amiről már van egy jogerős és végrehajtható határozat, akkor az kidobott pénz. A kolléga ezt nem mondta?
A követelés kevesebb, mint 200 ezer forint?
„Egy idézés kibocsátása nélkül elutasított kereset sem szakítja meg az elévülést.”
Szerintem még az is megszakítja, ha 30 napon belül hiánytalanul beadod.
Ha. Mert fennmarad a perindítás hatálya. De van ilyen szabály a vh-lapra is?
Köszönöm az eddigi válaszokat, figyelmet, jó itt lenni a fórumon...
Munkáltatóm március vége előtt egy héttel felmondott. Szóban. Eladta kft-jét és külföldre távozott, elérhetetlen. Kft azóta megvan, az új tulaj rendezte volna a március havi bért, de csak a felét adta volna oda, ami fehéren megillet engem, de én nem fogadtam el a 60eHUF-ot, amit ráadásul csak akkor adott volna oda a kft új tulajdonosa, ha aláírom azt a közös megegyezéses papírt, amit korábbi dátumozással még az előző tulaj irt alá. Én kértem a teljes "szürke" munkabéremet (120e HUF), de az új tulaj azt mondta, hogy 60e HUF vagy semmi. Én akkor otthagytam és elmentem az ügyvédemhez, (akibe titokban szerelmes is vagyok, és arra gondoltam, hogy nekem megér még 60e HUF-ot is az, hogy őt láthassam. Ez volt ugyebár tavasszal, szerencsére azóta az ügyvédem iránt érzett lángolásom már alább hagyott, hiszen ez a reménytelen szerelem kategória volt, mely számomra nagyon gyötredelmes volt, még sírtam is sokat, mert én neki nem jelentek semmit, pedig nekem ő sokat jelent....)aki megírta nekem a fmh-t ingyen, még az 5e HUF illetéket sem kérte volna el, szerintem, de én odaadtam neki. De ezen felül semmit sem kért. Időközben a fmh jogerőre emelkedett, mert átvették ugyan, de nem reagáltak rá, és már át is utalt nekem a végrehajtó 130e HUF-ot. Tehát nem is 120e HUF-ot hanem 130e HUF-ot.DE!!! Azóta sem mondott fel a kft. és arra gondoltam, hogy ismét felkeresem az ügyvédemet, hogy írjon még egy fmh-t, de most már ápr-máj-jún-júl, esetleg aug hónapokra, én 240e HUF-ra gondoltam, hátha ez is sikerül...
Tehát nem arra az összegre kérem a fmh-t, ami már végre is lett hajtva!
Elnézést, hogy ilyen bő lére eresztettem a mondandómat!
Megpróbálni meglehet. De rémlik, hogy egy másik rovatban kifejtettem, miért nem meglapozott ez a követelés szerintem.
Tisztelt Obudafun! Én akkor nem is adhatok be fizetési meghagyást a volt menyem ellen? A Követelés másfél millió forint. Igen be adhatja a fiam is De volt feleség avval érvel, hogy ő ott hagyott mindent a lakásba( egy szobabútor, ágy, fotel összérték nincs 50 ezer Ft) továbbá a lakás el lett adva mivel a fiam nem tudott fizetni két jelzáloghitelt plusz a gyerektartást.
"A követelés kevesebb, mint 200 ezer forint?"
Ez miért fontos, van jelentősége????
Én most 240e HUf összegre gondoltam, de persze ezen változtathatok még.
"A munkaviszony megszüntetése jogellenesen
Munkáltató által
Leggyakrabban akkor, ... elmulasztják az írásba foglalást.
Ha a bíróság megállapítja a jogellenes megszüntetést a munkavállaló kérheti az eredeti munkakörbe való visszahelyezését. Meg kell téríteni a munkavállaló elmaradt munkabérét (egyéb járandóságait) és felmerült kárát. Nem kell megtéríteni azt a kárt, ami máshonnan megtérült. Ha nem kéri a visszahelyezést, vagy azt a bíróság mellőzi, akkor a munkáltató minimum 2, maximum 12 havi átlagkeresetének megfelelő összeg megfizetésére kötelezhető
...
Eljárás a munkaviszony megszüntetésekor
A munkaviszony megszűnése és megszűntetése esetén mindkét félnek kötelezettségei vannak.
Munkáltató:
- fizetési kötelezettség: az utolsó munkában töltött napon kiadja a munkabért és egyéb járandóságot, szabadságmegváltást.
- Igazolás-kiadási kötelezettség : például.szja, tb igazolás, munkanélküli járadék megállapításához szükséges igazolólap,
Az igazolás tartalma :
◦a munkavállaló személyi adatai
◦TAJ száma
◦a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő tartamát
◦a munkabérből jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozást, annak jogosultságát
◦a munkaviszony megszűnésének évében igénybe vett betegszabadság időtartamát
◦fel kell tüntetni, ha emelt szintű végkielégítésben részesült.
Igazolni kell, hogy a bérét jogerős határozat vagy jogszabály alapján levonandó tartozás nem terheli. Ha magánnyugdíj-pénztári tag volt, annak adatait is.
Ha a munkavállaló kéri köteles működési igazolványt kiállítani. (megszűntetéskor, vagy ezt követő egy éven belül kérheti) Tartalmazza a betöltött munkakört és a munkavállaló kérésére a munka értékelését is."
Forrás: http://www.milegyek.hu/cikk.php?…
E fent felsoroltak közül semmilyen kötelezettségének nem tett eleget. Utolsó nap be se jött a munkáltatóm, hanem írt magának egy közös megegyezést... Nem tudom, kivel egyezett meg, velem nem, az biztos.
Szerintem a cége nem jogutód nélkül szűnt meg, tehát a munkaviszonyom nem szűnt meg automatikusan. Szerintem. Szerintetek? Ezt honnan tudom megállapítani?
Az ügyfélkapú felületén is látszik, hogy még mindig be vagyok jelentve, akkor a NAV felé is fizetnie kell utánam a cégnek, vagy ezt rosszul tudom?
Tisztelt fórum!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a közjegyző fizetési meghagyás kibocsátása és annak postázása között mennyi idő telik el?
Köszönöm!
Semennyi. Mert hogy a kettő egy és ugyanaz a dolog.
Értem, és az létezik, hogy a kibocsátás után 1 héttel sem kapta még meg a címzett? Mennyi idő átlagosan, míg kézhez kapja?
Köszönöm!
Egy nap. (De ne keverd össze a keltezést a postázással.)
Bocsánat, pontosítok: az egy dolog, hogy a posta kivitte másnap a címzettnek. De ha a postás nem találja otthon a címzett, akkor értesítőt hagy, a címzettnek meg van vagy tíz napja, hogy érte menjen a postára. Úgyhogy nagyon is létezhet, hogy a MOKK egy hete postázta a meghagyást, a kötelezett pedig még nem vette át.
De egyébként az, hogy a közjegyző nem tud a kézbesítésről, nem jelenti azt, hogy nem történt meg. Lehet, hogy csak a tértivevény nem ért még vissza.
Mindig ilyen türelmetlen vagy?
Köszönöm a válaszokat.
Nem vagyok türelmetlen,csak érdeklődtem,mivel régóta várom.. Nyár közepén adtuk be a kérelmet,közben szabadságolás ügyvédnél,karbantartás a MOKK-nál,stb... :)
A fizetési meghagyásra is vonatkozik az ítélkezési szünet. Így aztán a július 5. után kibocsátott fizetési meghagyásokkal szemben nem 15 napja lesz a kötelezettnek ellentmondani, hanem sokkal több. Mondjuk, így is eltelt már azért. De lehet, hogy éppen csak.
HA elektronikus úton adtad be, akkor a MOKK rendszerében minden adatot bármikor meg tudsz nézni.
Az ügyvédem elektronikus úton adta be,tőle kaptam a felvilágosítást,hogy múlt héten a közjegyző kibocsátotta.
Most már csak azt várom,hogy a címzett mikor kapja kézhez persze elképzelhető,hogy az áll fenn,hogy a postás már kivitte csak nem találta otthon és még nem ment el érte...
Ha elektronikus úton került benyújtásra a fizetési meghagyás, akkor a MOKK rendszerében az is látható lesz majd, hogy az adós mikor vette át az fmh-t. A tértivevényt ugyanis fel szokták tölteni a rendszerbe, amelyet az eljáró ügyvéd az iratok között szintén megismerhet.
Természetesen, ha az adós a részére kiküldött hivatalos iratot első alkalommal nem veszi át, akkor az átvételt igazoló, vagy az át nem vételt igazoló térti visszaérkezése több napba is beletelhet, így pontos időtartamot nem lehet mondani...
Sziasztok szeretnék segítséget kérni.A lányom 16 éves és kapott egy levelet a MOKK-tól amit én vettem át mert suliban volt.kinyitom hát majd elájultam fizetési meghagyás volt a levélben,mint kiderült többször is megbüntették tömegközlekedési járművön.a gond az hogy felszólító leveleket nem kaptunk azaz hogy valószínű hogy az állandó lakcímünkre küldték nem pedig a bejelentett tartózkodási helyre,érdeke módon ez a levél jó helyre jött.mivel gyermekem 16 éves,tanul nincs semmilyen jövedlme szeretném kérdezni hogy kin fogják a követelést behajtani rajtam mivel én vagyok a törvényes képviselője?Én jelenleg GYED-en vagyok ami ugye nem vongható végrehajtás alá ezen kívül a családi pótlékot kaponm még,mindkettőt bankszámlára,utalással.kérnék a közjegyzőtől részletfizetést de az is díjköteles és azt írják a levélben 5000-15000ig van a díj,amit nem tudok kifizetni azonnal 15 napon belül a kérelem beadásával együtt.Szeretném a segítségeteket kérni az ügyben,mit tudok tenni ebben az esetben,nem sok pénzből élünk albérletben és 2 kiskorú gyermek van.mit tudok tenni az idő nagyon sürget.köszönöm előre is a segítséget.Üdv:Móni
Nem fogják rajtad behajtani, hanem a lányodon, előbb-utóbb lesz jövedelme, bár akkor már a többszörösét kell majd kifizetni a mostani összegnek.
Nem feltétele a felszólítás kiküldése a fizetési meghagyásnak.
Ha viszont nem bliccelt és ezt igazolni is tudjátok (pl. megvannak a bérletszelvények), akkor gyorsan adjatok be ellentmondást, az ingyen van és így megúszhatjátok a fizetést.
Sziasztok!
Van egy folyamatban lévő ügyem, ahol én vagyok a kölcsönadó fél és fizetési meghagyást küldtem az adós részére. Az bejelentett lakcímét nem tudom, de itt lakik a szomszédomban ezért oda küldettem ki. Nem kereste visszajelzéssel jogerőre emelkedett. Meg tudja ezt támadni a bíróságon azzal az indokkal, hogy nem kaphatta meg mert nem lakik az általam megadott címen?
Előre is köszönöm a segítséget!
üdv
Zsolt
Kérj a közjegyzőnél végrehajtói kézbesítést arra a címre, ahol tudod, hogy tartózkodik, és annak az eredményét soha nem fogja tudni megtámadni.
Köszönöm a gyors választ! A személyes kézbesítésről már lekéstem mivel az ügy már végrehajtónál van, nemsokára megérkezik hozzá az értesítés a végrehajtási eljárásról. Valószínűleg erre sem fog reagálni, de most már ki kell várnom mi történik.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02