Fizetési meghagyás S.O.S.

KicsiszaB # 2013.10.08. 19:23

Tisztelt Fórum!

Az alábbi üggyel kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket.

Munkaügyi perben megítélete a bíróság részemre az elmaradt munkabérem, valamint a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig a napi munkabéremet.
A kötelezett a követelés jogalapját és összegszerűségét is vitatta, azaz a fizetési meghagyás kézhezvételét követően élt ellentmondással, de elkésett, mert a kézhezvételtől számított 16. napon adta postára, hiányosan. A bíróság felszólította a megbízásának igazolására.
Ennek pótlása után a bíróság elutasította fellebbezését elkésetként.
Élt igazolási kérelemmel az elkésettség miatt, amit elutasított a bíróság.
Ez ellen is fellebbezett és az elsőfokú bíróság másodfokra adta az ügyet, ahol elutasították a kérelmét ismét, az elsőfok ítéletét hagyták helyben.
A kérdésem az lenne, hogy jelen állás szerint, új, az azóta eltelt napokra kiszámított napi munkabéremmel növelt fizetési meghagyás lesz a jogerős, vagy visszamenőleg az egy évvel ezelőtti. R-go, az elmúlt évre járó bérem elveszett?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Eravera # 2013.10.08. 12:48

és mennyi a végrehajtás díja ?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.07. 09:37

Meg.

Eravera # 2013.10.07. 09:26

Köszönöm a válaszaitokat !!

Az a helyzet hogy a perre most nem biztos hogy lenne pénzem megelőlegezni, de a közjegyzőt még megprobálom.
Meg ugye akkor elvileg ha nem válaszol, akkor automatikusan behajtható.
Gondolom akkor a végrehajtás díját is tőle szedik be, vagy azt is meg kell előlegezni ??

PöttyösPanna # 2013.10.04. 11:02

Köszönöm a válaszokat. Biztos, hogy létezik a cég és megtörtént az engedményezés. Csak azt furcsállom, hogy mégsem az először követelt összeget kérik, hanem annak a felét. Akkor valószínűleg részletfizetési kérelem lesz belőle.

ObudaFan # 2013.10.04. 10:07

Hogy az adott ügyben meg van-e perbeli legitimációja, az attól függ, hogy az engedményezés megtörtént-e. De azt, gondolom, már igazolták feléd.

ObudaFan # 2013.10.04. 10:06

A www.cegjegyzek.hu oldalon ellenőrizhető, hogy a cég létezik-e, nem szűnt-e meg. Ha létezik, akkor perképes. De nem túl életszerű, hogy ne létezzen és mégis eljárásokat indítson, amivel költség van.

capisca # 2013.10.04. 09:58

Kedves Panna!

Nyugodj meg perképes a cég.

PöttyösPanna # 2013.10.04. 08:41

Kedves Fórum!

Én pedig azt szeretném kérdezni, hogy annak hol nézhetek utána, hogy egy követeléskezelő cég perképes vagy nem? Ez a cég már egy éve megtehette volna, hogy vonja a fizetésből a követelt összeget, de nem tette, ehelyett küldött egy fizetési meghagyást, amelyben a korábban követelt összeg felét követeli. Magyarán azt az összeget, amelyet megvásárolt egy banktól, plusz erre tett rá pár ezer forint ügyvédi és eljárási költséget. Elég érdekes, nem? Még pár napom van arra, hogy vagy ellentmondjak, vagy belemenjek részletfizetésbe, csak nem tudom, hogy perképes-e a cég?

Valaki tud segíteni?

ObudaFan # 2013.10.02. 05:40

Ha elmulasztod a kereset benyújtását, az illeték kiegészítését, akkor legközelebb ismét fizetési meghagyással kell kezdened.

Második alkalommal már lehet rögtön pert indítani. De ha elmulasztod a perré alakítást, a befizetett díj elvész.

Kenderice # 2013.10.01. 17:18

Hova tűnt a post, amire válaszoltam???

Kenderice # 2013.10.01. 17:17

FMH-nak az mondhat ellen, aki ellen kibocsátották. Más nem.
Ha nem mond ellent 15 napon belül, végrehajthatóvá válik-természetesen csak a saját tulajdonában lévő vagyontárgyak erejéig.
Ha ellent mond, akkor per lesz belőle ami elhúzódik és megsokszorozhatja az eredeti tartozás összegét. A lényeg, hogy így is-úgy is fizetnie kell. Ha nem fizet, végrehajtás lesz, már ha van miből (ingóság, ingatlan).

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.01. 15:28

Ha elmulasztod a kereset benyújtását, az illeték kiegészítését, akkor legközelebb ismét fizetési meghagyással kell kezdened.

Eravera # 2013.10.01. 14:04

akkor a fizetési meghagyástól függetlenül később nem is perelhetem be ??
az ellent mondásról a közjegyző értesít ?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.01. 13:43

Az ellentmondásról szóló értesítés kézhezvételét követő 15 nap.

Eravera # 2013.10.01. 13:38

Értem.
Perré csak közvetlenül utána alakíthatom, vagy esetleg később is ?
(erre is vonatkozik az 5 éves elévülés, tehát azon belül bármikor beperelhetem ?)
Ezt azért kérdezem mert nem biztos hogy a per költségre is lesz pénzem.
Vagy esetleg ha közben fizet akkor meg is szüntethető a fizetés meghagyási eljárás ?
A per költsége mennyi szokott lenni ?

ObudaFan # 2013.10.01. 10:03

Ha helyesen jelölöd meg a lakcímét, de nem veszi át, nem keresi, vagy átveszi, de nem mond ellent, akkor jogerőre emelkedik és végrehajthatod. Ha ellentmond, akkor kiegészítheted a befizetett díjat peres illetékre és perré alakíthatod az eljárást.

Eravera # 2013.10.01. 07:36

Köszönöm szépen a gyors választ.
Valamit a menetéről is tudsz mondani ?
Mi történik ha nem veszi át a levelet ?
Vagy ha átveszi a levelet, és ellent mond, illetve ha átveszi a levelet és nem mond ellent ?
A közjegyző tájékoztat a történtekről ?

ObudaFan # 2013.10.01. 07:31

Bármelyik közjegyzőhöz fordulhatsz és követelheted tőle a közjegyzői díjat is.

Eravera # 2013.10.01. 07:00

Albérlőm több mint 60.000 Ft-tal tartozik. Én mint magánszemély küldhetek neki fizetési meghagyást közjegyzőn keresztül ? A kerületi közjegyzőt kell felkeresnem ? És a közjegyzői díjat is követelhetem tőle ?

lakassi # 2013.09.25. 08:55

Mit lehet tenni akkor, ha az adós, akinek kimenne az FMH időközben kijelentkezett állandó magyar lakcíméről. Új magyarral nem, talán csak külföldi bejelentett címmel rendelkezik.
Úgyanúgy átvettnek minősül az értesítés 2 nem kereste értesítés után?
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2013.08.13. 07:51

1% lesz a díja. A közjegyzőnek átutalással meg lehet fizetni, vedd fel vele a kapcsolatot ezzel kapcsolatban.

Durcimurci # 2013.08.12. 13:03

Fizetési meghagyást kaptam a MOKK-tól.Közel 700000ft-ról van szó. Részletfizetést szeretnék kérni.Mire számíthatok?Azt hallottam max. 2 évre adják a részletfizetést.Ez a kérelem díjköteles.Honnan tudjam,hogy mennyi a költség és honnan kérhetem a sárga csekket.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.19. 09:20

Limma az 5 év, az naptári nap, ehhez igazítsd a tenni akarásodat.

A KEKKH-től szerezd be a címét, bármilyet is adnak, az a hivatalos, így ha arra nyújtod be, akkor is megfelelő, mégha jelenleg nem is ott laknak.

tkolarovszki # 2013.07.17. 15:26

Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni egy fizetési meghagyásos ügyben, amely már perré alakult.
Tényállás röviden:
Az egyik áramszolgáltató 2013. tavaszán fizetési meghagyást bocsátott ki ellenem, egy 2005-ös díjhátralék miatt. Természetesen ellentmondtam, így perré alakult az ügy. A tárgyaláson kértem a kereset elutasítását, egyrészről azért, mert az ingatlant, 2003-ban eladtam, bár a szolgáltatónál nem jelentettem be, abban a hiszemben, hogy a vevő megteszi, másrészről azért, mert a követelés elévült. A második tárgyaláson a felperes szolgáltató becsatolt egy tértivevényes levél másolatot, mely a régi - eladott ingatlan - címre szólt és 2009-es a feladási dátum. Azzal ment vissza a szolgáltatóhoz, hogy a címzett elköltözött. Becsatolt egy olyan fiz. meghagyást, amely 2012-es évben már a bp-i címemre érkezett, de ott a tértivevényen nem szerepel semmi, sem az, hogy átvettem, sem az, hogy nem kereste.
Kérdésem, hogy a 2009-es tértis levél megszakítja-e az elévülést? Hivatkozzak-e a tárgyaláson arra, hogy a szolgáltató a nyilvántartásából ellenőrizte-e, hogy a régi címemen új szolgáltatási szerződést kötött-e a vevő, mert ebben az esetben tudnia kellett volna, hogy már régen nem lakom ott és kérhette volna a BM nyilvántartásból a címem megadását.
Felmerült az, hogy ugyan egy kormány rendeletre hivatkozva a szolgáltat arra hivatkozik, hogy az eladónak is bejelentési kötelezettsége van, ebben az esetben, ha elmulasztom a bejelentést, követelheti-e a szolgáltatás díját, melyet nem is használtam.
Kérem S.O.S-ben a tanácsotokat!

Köszönm!