Fórum polgári jog újabb elöl     új hozzászólás


Biztosítás

wers # e-mail 2019.12.05. 11:44

:DD

Eh Béla, lelőtted a poént, pedig kezdett érdekes lenni a topik.

Egyébként, ha ennyi év után ha nem tűnt fel szomorúnak a bejegyzéseim alapján, vessen magára. Még azt is szoktam írni, hogy nő vagyok ráadásul hátrányos helyzetű, mert szőke is.

Szomorú örökös #   2019.12.06. 05:33

wers

Az esszé többi részére nem kívánok reagálni. Felesleges.

Valóban felesleges, ha már az érvek elfogytak!
Tényeket írtam le, amelyekre hiába is érvelnél. :-)

nő vagyok ráadásul hátrányos helyzetű, mert szőke is

A korábbiak alapján ezt még el is hiszem. :-D

Csuklósbusz #   2019.12.30. 09:39

Tényleg van ilyen hogy mondjuk kigyullad egy lakás és az onnan indult tűztől leégett szomszédok perelhetik az eredeti tulajt?
https://24.hu/…lektalansag/

Magyarul ha a társasházban nem kötök biztosítást és a szomszédtól leég a lakásom akkor beperelem és meg is nyerhetem, nem azt fogja mondani a bíró hogy miért nem kötöttem biztosítást?

De ha lenne is biztosításom, füstkárra ( minden kormos lesz és kuka), vagy vízkárra ami nem a tetőn folyik be eleve nem is szoktak fizetni.
Ezt is belehet hajtani a szerencsétlenül járt szomszédon, függetlenül attól hogy felgyújtotta-e vagy csak zárlatos lett a mosógépe?

Ez idáig új nekem, azt hittem ilyen eset vis mayor és ha nem fedezi a biztosításom így jártam.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.12.30. 14:30

Ha az a kérdés, akkor a biztosítás megkötése nem tartozik bele a kárenyhítési kötelezettségbe. (Hozzátenném, hogy ha lenne is biztosításod, a biztosítód ugyanúgy követelné a károkozótól a kártérítést, ahogyan te megteheted.)

www.kbs-ugyved.hu

Csuklósbusz #   2019.12.30. 16:41

Magyarul a biztosító is beperelheti a szomszédaimat?

A szomszéd meg majd beperli a kínai árust aki kigyulladós karácsonyfafüzért adott el neki?

drbjozsef #   2019.12.31. 11:36

Magyarul a biztosító is beperelheti a szomszédaimat?

Már miért ne? Annyiszor írtuk már. Ez egy szabad ország, bárki beperelhet bárkit tetszés szerint. Nem tilos az.

A szomszéd meg majd beperli a kínai árust aki kigyulladós karácsonyfafüzért adott el neki?

Nem. A biztosító vagy lenyeli a vis maior eseteket, vagy, ha azt gondolja, hogy nem az, akkor megpróbálja a károkozótól visszaszerezni a pénzét. Ez esetben azt kell bizonyítania, hogy a szomszéd nem a tőle elvárható gondossággal járt el. Ha kigyullad egy hibás égősor, akkor az nem a szomszéd hibája, kivéve, ha direkt megvagdosta a kábelezést hogy szikrázzon, és benzinnel locsolta fel a lakást.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.12.31. 11:52

Az ingatlan tulajdonos felelőssége csaknem objektív. Igazából a károkozás tulajdonképpen alapból jogellenes. (Az ellenkezője a kivétel.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.12.31. 14:35

Hibás fényfüzér már az a kategória, amit előre kellene látnia a tulajdonosnak?

Ptk.6:521.§ Nem állapítható meg az okozati összefüggés azzal a kárral kapcsolatban, amelyet a károkozó nem látott előre és nem is kellett előre látnia.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csuklósbusz #   2020.01.01. 11:32

Ja csak itthon az elektromos zárlat és a kályhából kipattanó szikra általában a fő ok, vagy az ágyban dohányzás, ritka mikor pontos cucc van megjelölve mi gyulladt ki.

De ha meg is van a pontos cucc, pl telefontöltő... akkor is ott a kérdés hogy a konnektor volt a kontaktos és az kezdte a balhét vagy a töltőben kiszáradt a kondi és ahogy eldurrant bezárlatolt. Mindkét esetben másé a felelősség..

De ottvan pl az Eperjesen felrobbant 12 emeletes panel amit le is kellett bontani.

Elsőnek csak a felső pár emeletet akarták, gondolom a biztosító miatt, de végül a statikus azt mondta az egészet lekell.

https://www.bumm.sk/…arosultaknak

Na itt pl a biztosító nem mert annyira szőrözni mert ugye rögtön médiatűzbe került volna.
De ha nem az egész épület hanem pl csak egyetlen egy lakás ég ki médiafigyelem nélkül akkor tutira ezeregy szakértő meg pereskedés hogy ráhúzzák arra a vállalkozóra aki villanyvezetéket cserélt és véletlen megfúrta a gázvezetéket... vagy a tulaj lett volna a hibás, gázszag ellenére miért nem intézkedett.
Holott attól hogy az utcán megfúrok egy gázvezetéket mégis érdekes kérdés hogy telt meg a lépcsőház gázzal.

Ananda # e-mail 2020.01.20. 23:19

Sziasztok!
Az alábbi dologban szeretném a segítségeteket kérni. Édesanyám 2016-ban, mikor lakossági bankszámlát nyitott, igényelt egy a számla mellé köthető csoportos élet, baleset és egészségbiztosítást, amely többek között Tb I. és II. fokú munkaképesség csökkenésre is fizet. (A 2016-os ÁSZF-ben olvasható, hogy kiköti a 100 %-ot elérő munkaképesség csökkenést). Édesanyámnál 2019 októberében "E" minősítésben 82 % egészségkárosodást határoztak meg, mely szerint önellátásra nem, vagy csak segítséggel képes élni. A határozatot követően benyújtottunk minden papírt a biztosítónak a szolgáltatás fejében. Természetesen elutasították, arra vonatkozva, hogy a 82 % nem éri el a 100 % ot! Próbáltam utána járni, hogy mit is jelent a 100 % rokkantság, de azt láttam, (lehet, hogy tévesen), hogy a 80 %-ot meghaladó egészségkárosodás megfelel a korábbi 100 %-al. Én úgy gondolom, hogy Anyukám kimeríti a TB I. fokú ("E" 82 %-al) rokkantság fogalmát és emiatt járna neki a biztosítási összeg. Vagy rosszul gondolom? Válaszaitokat előre is hálásan köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.20. 23:45

A munkaképességcsökkenés és az egészségkárosodás két különböző dolog - még ha nyilvánvalóan van is közöttük összefüggés.

www.kbs-ugyved.hu

Ria80 # e-mail 2020.06.05. 10:27

Sziasztok!

Az alábbi ügyben szeretnék segítséget kérni.
Több biztosításom is van más-más biztosítóknál, ebben az esetben a gyermek születési miatti összeget mindegyiknél igényelhetem?
A választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.05. 11:27

Ha mindegyiknél biztosítási esemény.
(Csak vagyonbiztosítás esetén tiltja a törvény a többes illetve a túlbiztosítást.)

www.kbs-ugyved.hu