hallgatói szerződés


tigrizs # 2004.03.03. 07:31

Köszönöm a segítséget. Remélem, el tudom érni, hogy ideadják.
A szerződés egyébként teljesen általános dolgokról szól, annyi van benne, hogy jogosult vagyok résztvenni a képzésben, ezért költségtérítést fizetek és az egyetem biztosítja a képzéshe szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

  • persze hosszasan részletezi, hogy mi van, akkor, ha nem fizetek.
the big cat # 2004.03.02. 15:55
  1. Lehetséges, ha neked elég a másolat.
  2. Nem lehetséges, a másik fél nem tarthatja vissza semmilyen indokkal.
  3. Nem. Kifejezetten nem.
  4. Ez komplett röhej. Szerződést köt veled, de megkérdőjelezi a cselekvőképességed.
  5. Azzal az indokkal, hogyha nem adja ki azonnal, akkor erre hivatkozva a szerződést visszamenőlegesen semmisnek tekinted, mivel a jogaiddal és kötelezettségeiddel nem vagy tisztában, illetve bizonyító erejű okiratot ami a te tulajdonod, egyszerűen nem tarthat magánál.

Egyébként mégis mi ez a hallgatói szerződés, gyanús nekem, hogy ez valami egyébként semmis szerződés lehet, vagy esetleg színlelt szerződés. Hallgatói jogviszonyra polgári jogi szerződést kötni nem lehet, az a felsőoktatási törvény erejénél fogva jön létre.

tigrizs # 2004.03.02. 13:55

Õsz óta (másoddiplomás) esti tagozatos egyetemista vagyok. Az egyetem szerint hallgatói szerzõdést kell kötnöm velük. Nem igazán értettem miért, de nem vitatkoztam. A szerzõdést három eredeti példányban aláírtam, majd ahogy kell, leadtam a tanszéken. Ez még õsszel történt. A szerzõdésbõl én nem kaptam egyetlen példányt sem. Januárban, amikor átvettem az igazolást a befizetett tandíjról (az adó visszaigényléséhez), rá volt tûzve egy cetli, miszerint az aláírt szerzõdés engem illetõ példányát nem adják ki, majd õk megõrzik, hiszen én, mint diák úgyis csak elhagyom az ilyen fontos, hivatalos iratokat. Gondoltam, ez vicc. Tegnap bementem a tanszékre, hogy elkérjem az én példányomat, de elküldtek, a fenti okokra hivatkozva. Végül egy másolatot sikerült "kisírnom", de szerintem ez így azért nem korrekt.
Kérdésem:

  1. Lehetséges-e úgy általánosságban, hogy én, mint szerzõdõ fél nem kapok eredeti példányt (mert pl. csak egy eredetit írunk alá)?
  2. Lehet-e, hogy én, mint szerzõdõ fél az általam aláírt szerzõdésbõl nem kapok (pedig abban vannak leírva a jogaim és a kötelezettségeim)?
  3. Lehet-e, hogy a határozottan nekem szánt példányt az egyetem nem adja át bármilyen okra hivatkozva?
  4. Hivatkozhat-e arra az egyetem, hogy én úgyis elhagyom? (mert szerintem 1. az az én magánügyem, hogy mit kezdek egy hivatalos papírral 2. talán így közel a 30-hoz már kinézhetõ belõlem, hogy el tudok tenni hosszútávra egy papírdarabot)
  5. Vajon milyen indokkal érhetem el, hogy az egyetem átadja nekem az én példányomat? (Ugrálni nem nagyon akarok, mert hát ugye mégiscsak rajtuk múlik, hogy lesz-e diplomám)

Elõre is köszönöm a segítséget.

A legszörnyûbb: évfolyamtársaim nem értik, engem miért zavar ez az egész és hogy miért kell nekem a szerzõdés?