Követelés engedményezése


Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.05.11. 14:22

Kedves Csaba28!

Ha az engedményezési szerződés a késedelmi kamatkövetelés átruházását is tartalmazta, akkor az "adósságbehajtó" cég érvényesítheti a késedelmi kamatot. Ha azonban nem akkor a Ptk. hatályos rendelkezései alapján csak a tőketartozást - illetve az engedményezett követelést - jogosult csak behajtani. Ha a mobilszolgáltató jogosultalanul 3. személy részére adatot szolgáltatott akkor pert kell indítani ellene jogosulatlan adatkezlés miatt, ezen okból még az eljáról ellen büntető eljárás is indítható.

Sok sikert már csak azért is mert felháborít, hogy a mobilszolgáltatók manapság még a 30 napos határidőt sem "várják" be a fizetési késedelmek esetén - és ez a "hullám" csak terjed. Kiváncsi lennék, hogy ha ezt az elvet követné mindenki, hány végrehajtási eljárás indulna pl. a mobilszolgáltatók ellen.

Üdvözlettel:

Csaba28 # 2004.05.07. 22:35

Ödvözlök mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni a következő ügyben:
Egy mobilszolgáltatónál az ügyféllel szemben keletkezett követelést harmadik fél számára át lehet-e ruházni engedményezéssel? Majd az engedményezett által megbízott adósságbehajtó cég keresi fel az ügyfelet. Az adósságbehajtó cég jogszerűen jutott az ügyfél adataihoz?
Ha jól tudom a Hírközlési törvény egyértelműen szabályozza, hogy az ügyfél adatait csak az ÁSZF-ben felsorolt adósságbehajtó cégeknek adhatja ki. Ennek is van szabályozása, az előfizetés megkötésekor az előfizető elismeri egy külön nyilatkozaton, hogy a szolgáltató által mely megbízott cégek járhatnalk el behajtóként. Amennyiben a szolgáltató ezen cégek személyében változtat, azt az ügyfélel köteles közölni.
Jelen ügyben a szolgáltató által megbízott adósságbehajtó cég visszaküldte a dossziét a megbízójának mivel a szolgáltató követelése az ügyfél által alátámasztott dokumentumok szerint nem teljes egészében jogos. Ezek után a szolgáltató engedményezéssel átruházza egy másik cégre, majd az engedményezett megbíz egy másik céget a behajtással ismételten.
Mi a teendő jelen ügyben? A szolgáltató jogosan járt el az engedményezéssel?
Amennyiben az engedményező x összeget jelöl meg, akkor az engedményezett a kamatszámításnál az engedményező kamatköveteléseit is érvényesítheti? (Engedményező nyilatkozat csak tőkét tartalmaz kamatot nem).

Előre is köszönöm segítségeteket!