Elévülés számítása

ObudaFan # 2011.11.21. 14:09

Ha nem érvényesítettél polgári jogi igényt, akkor nem szakítja meg.

henrikking # 2011.11.21. 11:13

Köszi a válaszokat. Akkor még mindig nem tudom, hogy megszakítja a büntetőeljárás és a jogerős ítélet a polgári igényemet vagy nem? Vagy csak a feljelentés? Tehát van esetleg értelme beadni a keresetet, vagy már elévült?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.21. 07:24

Háááát...

Dr.Attika # 2011.11.21. 06:34

Ha Ön volt a feljelentő, akkor talán a feljelentés minősülhet elévülést megszakító jogi ténynek.

henrikking # 2011.11.20. 22:45

Üdv,

Ha 2004-ben elkövettek egy csalást, melynek sértettje én vagyok, és a büntetőeljárás során nem érvényesítettem polgári jogi igényt akkor a 2007-ben jogerősen befejezett büntetőügy megszakítja az elévülést, vagy a polgári igényem elévült 2009-ben? Tehát polgári igény elévülését büntetőeljárás megszakít, ha a tárgy ugyanaz?

Köszi a segítséget.

szossz # 2011.09.28. 04:06

Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha még 2008-ban kaptam 1 év felfüggesztett szabadságvesztést, és pártfogó felügyelet alá is helyeztek, mennyi ideig szerepelek még a nyilvántartásban?
Azt tudom, hogy az elkölcsim már a próbaidő leteltének másnapján tiszta, de konkrétan az érdekelne, hogy legelőbb mikor kerülhetek olyan pozícióba, ahol a feddhetetlenség alapkövetelmény (pl.: bíró, ügyész)?
Illetve ha jól tudom, ilyen pozíciók betöltése előtt van egy nemzetbiztonsági vizsgálat is, aminek az egyik része egy tesztszerű kérdőív kitöltése. Ha a próbaidő leteltének napjától számítva úgy 7-8 év elteltével jelentkezek egy ilyen helyre, és a tesztbe nem írom bele, hogy az elmúlt 15 évben volt ilyen ügyem, kiderülhet?

A választ köszönöm előre is!

didier # 2011.09.27. 22:58

ezeknek most mi köze a polgári joghoz??? van büntetős topic is, nem?

ObudaFan # 2011.09.21. 14:22

Btk. 67. § (1) A szabadságvesztés végrehajthatósága elévül

1. öt évet el nem érő tartamú szabadságvesztés esetén öt év

elteltével.
68. § (1) A büntetés elévülésének határideje a büntetést kiszabó határozat jogerőre emelkedésének napjával, ha pedig a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztik, a próbaidő leteltének a napjával kezdődik.
(2) Ha az elítélt a szabadságvesztés végrehajtása alatt megszökik, az elévülés határideje a szökés napjával ismét elkezdődik.
(3) A szabadságvesztés mellett kiszabott büntetés elévülésének határideje a szabadságvesztés végrehajtása befejezésének, illetőleg a végrehajthatósága megszűnésének napján kezdődik.
(4) Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődik.

gyongyike.q7 # 2011.09.20. 18:01

Sziasztok!!
Lenne egy olyan kérdésem hogy közokirat hamisitás 1 év 4 honapos börtönbüntetés estben mennyi a büntetés elévülése?
Azóta 5 év telt el, hogy bekellett volna vonulnia az illetőnek!
Hogyan tudhatom meg hogy körözik e még az illetőt!!
Mielőbbi válaszotokat várom , mert egy nagyon kedves ismerősömről van szó!

Gabicsek # 2011.01.20. 18:42

még az előzőhöz: 238. §
(5) A polgári ügyben elkövetett hamis tanúzás büntetése bűntett miatt három évig, ha pedig az ügy tárgya különösen nagy vagyoni érték vagy különösen jelentős egyéb érdek, öt évig terjedő szabadságvesztés.
Tehát jogerős ítéletet követően három (vagy öt) év az elévülési idő, ha hamis, vagy hamisított okirat került becsatolásra a per során.

Gabicsek # 2011.01.20. 18:38

Csabi írja:

Egy vagyonmegosztási per során fény derült egy csalásra ill. többre is aláírás hamisítás stb

Ha hamis okiratot csatolnak polgári perben, akkor ez polgári ügyben elkövetett hamis tanúzásnak minősül. Büntetési tétele 3 év.
Btk.
Hamis tanúzás
238. § (1) A tanú, aki bíróság vagy más hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el.
(2) A hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra, aki

1. mint szakértő hamis szakvéleményt, vagy mint szaktanácsadó hamis felvilágosítást ad,
  2. mint tolmács vagy fordító hamisan fordít,
  3. a 233. § (1) bekezdésének b) pontja esetén kívül büntető vagy polgári ügyben hamis okiratot vagy hamis tárgyi bizonyítási eszközt szolgáltat.

240. § Hamis tanúzás miatt mindaddig, amíg az az ügy, amelyben a hamis tanúzást elkövették (alapügy) nem fejeződik be, büntetőeljárás csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható. Az ilyen feljelentés esetét kivéve a hamis tanúzás elévülése az alapügy befejezésének napján kezdődik.

Rexor # 2011.01.20. 12:25

Azért a büntethetőség elévülése elég sok tényezőtől függ, pl. mekkora volt a csalással okozott kár összege, történt e menetközben hatósági intézkedés, stb. Csalás esetében pl. az elévülési idő 3-10 évig terjedhet az összeg nagyságától függően.
Részletes szabályok Btk. 33-34.§.

Dr.Attika # 2011.01.20. 11:03

Konkrét ügyben elévült 2009-ben.

Csabi700517 # 2011.01.20. 10:57

Tisztelt Forumozók!

Egy dologban szeretnék segítséget kérni.
Egy vagyonmegosztási per során fény derült egy csalásra ill. többre is aláírás hamisítás stb..
2004 ben történt a csalás, de nem rég derült ki hogy az alperes csalt a per folyamán kérdés elévült e már a csalás?
Mikortól számit az elévülés, amikor megtörténik a bűncselekmény, vagy amikor tudomást szereznek róla és feljelentést tesznek?
Ha lehet, akkor jogszabályt is szeretnék kérni.

Köszönöm

Csaba

elfmage999 # 2011.01.18. 21:10

Egyszerűen mondj ellent a fizetési meghagyásnak.

A perben hivatkozz az elévülésre, a díjbeszedőnek kell tudnia igazolnia azt hogy felszólított.
Valószínű nem lesz papírjuk ilyen ami megszakítaná az időszak elején az elévülést.

Amennyiben mégis van (postai át nem vett felszólítás képében), akkor ha már nem laktál azon a címen amin "nem vetted át" akkor meg kell dönteni a kézbesítési vélelmet ami alapján megszakítaná a levél az elévülést.
(ez a rész szerintem elméleti ismerve a díjbeszedő 2005 előtti ügyeit)

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.01. 13:53
  1. Mert nem tudhatjuk, nem történt-e olyasmi, amit nem említettél.
  2. Rosszul gondolod, az elévülést a bíróság hivatalból nem veheti figyelembe.
xita # 2010.10.01. 08:55

ObudaFan:

1. miért valószínűleg?
  2. a bírósági tárgyaláson erre nekem, mint alperesnek kell felhívnom erre a tényre a bíró figyelmét? Hiszen az időpontokból neki is kell látnia! Rosszul gondolom?
ObudaFan # 2010.09.29. 19:50

Valószínűleg elévült.

xita # 2010.09.29. 16:14

kbs,

miután a periratban az szerepel, hogy 2009. március 11-én próbáltak meg a régi címen keresni először, majd ez évben kikérték a lakcímnyilvántartótól a valós címemet (erről becsatoltak egy kérelmet is), így én akkor azt gondolom, hogy az elévülés megszakítása nem következett be 5 éven belül, de még 10 éven belül sem.

Jól gondolom, ugye?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 15:24

5 év alatt elévülnek a követelések - ha nem szakítják meg őket közben az elvülést. Hogy ez itt megtörtént-e, azt neked kell tudnod.

xita # 2010.09.29. 14:32

kbs,

szerintem nem, de TE értesz hozzá, vagyis ha szerinted sem jogos, könnyítsd meg a helyzetem, hogy válaszolsz és írsz egy jogszabályhelyet. kösz!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.29. 14:20

Szerinted?

xita # 2010.09.29. 13:14

A helyzetem a következő:

1. 1997. augusztus 17-én eladtam a lakásomat.
  2. 2009. márciusban (cirka 12 év) a Díjbeszedő Faktorház el kezdett keresni azzal, hogy 1998. január 1-1998. december 31. között nem fizettem be 5.000.-Ft gázár-átalányt, és ez most kamataival együtt kb. 50 ezer forint.
  3. Tavaly márciusig nem keresett, most pert indított, azzal, hogy ki kellett volna írásban jelentkeznem a gázszolgáltatásból, de mert szerinte ezt nem tettem meg, így most kamatostól fizessem meg nekik a fenti összeget.

Jogos ez ennyi idő után?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.27. 09:00

Éppen lehet. De nem hiszem, hogy időközben a szolgáltató ne küldött volna írásbeli felszólítást. (Az egyenlegközlő is az.) Az is megszakítja az elévülést.

Manita27 # 2010.09.27. 08:26

Akkor érthetőbben: a bíróságra 2010. augusztus 14.-én érkezett egy fizetési meghagyás 200.000 Ft-ról (közüzemi díjtartozás). Ezen összegből a részletező kimutatásban 180.000 Ft esedékessége 2005. augusztus 14.-e előtti. A kérdés az, hogy a 180.000 Ft tekintetében lehet-e az ellentmondásban elévülésre hivatkozni?

Köszönöm,
Anita