Szia,
köszi a válaszokat, írtam az e-mailedre!
bye,
leader
Szia,
köszi a válaszokat, írtam az e-mailedre!
bye,
leader
A tulajdonosi pozició meg az ügyvezetői elvileg két külön dolog, tehét le lehet mondani az ügyvezetésről, és megmaradhatsz tulajdonosnak. Ha nem leszel ügyvezető - semmilyen felelősséged nincs, ezt tehát így is meg lehetne oldani. Bár hozzáteszem, hogy polgári jogi szempontból a felelősség úgy néz ki, hogy a cég nevében nyilatkozik az ügyvezető, és a cég felel - tehát a hitelezők nem az ügyvezetőt hajtják, hanem a cég vagyonát. Ha az ügyvezető "rosszulk muzsikál" és ezzel a cégnek kárt okoz - akkor a tulajdonosok leválthatjék és kötelezhetik kártárítésre - az ügyvezető tehát elsősorban a tulajdonosk felé felel, kifelé a hitelezők felé a cég a felelős.
Büntetőjogilag pedig egyénileg kell elbírálni a felelősséget, tehát a cselekvéssel elkövethető büncselekmények esetén az fele, aki tett valamit (nyilatkozott csalási szándékkal), a mulasztással is elkövethető bűncselkemények esetán pedig az, aki nem tett, de tennie kellet volna - tehát a passzivitás is gond lehet. De ezt hagyjuk inkább, mert ez elmélet ...
A törvényességi felügyleti eljárás azt jelenti nagyon egyszerűen, hogy minden cég köteles a törvényeknek megfelelően működni, és ha nem tud (vagy nem akar), akkor a Cégbíróság felhívja a törvényes működás helyreállítására - ha nem állítja helyre a rendes múködást, akkor több szankcióval sújthatja, ami a pénzbírságtólkezdve a tevéknység átmeneti felfüggesztésén túl a megszüntetésig terjedhet (utóbbira talán mág példa sem volt)
Visszatérve a kérdéseidre:
Én tárgyalnék arról, hogy vegye meg a részem - amíg nem veszi meg, addig nem hagynám kormányozni. Indítanám a törvényességi felügyleti eljárást, mondjuk visszahívom az ügyvezetésből, ha van rá jól fogható alapom, mint tulajdonos, a leveleket a legfontosabb ügyfeleknek stb. Bepróbálkoznék a kártérítési felelősséggel - ha van rá reálisan alap stb. - szóval ilyesmi irányba mennék el, de ezek csak találgatások...
Ha jó a cég, felajénlanám neki, hogy én veszem meg az ő részét - vagy ugyanennyiért vegye meg ő az enyémet
Vagy eladnám az üzletrészt harmadik személynek - és akkor ha akarja, elővásárlási joga alapján megveheti.
Hogy mivel veszed rá az alkura - az nem csak jogi kérdés, biztos tudod, hogy egy jó alku sose csak, vagy túlnyomórászt jogi kérdésekből áll össze, az általában csak a vége
"nem a biztos, hogy a Ptk-val van a baj, hanem ott lehetett a hiba, hogy patthelyzetes irányítást hoztatok létre"
:)) ez igaz, de alapvetően arra gondoltam, hogy a GT sokmindent alapos részletességgel szabályoz, erre az esetre viszont ezt nem érzékelem. Term. a GT nem tehet az ÜV-k között megromló viszonyról.
A törvényességi felügyeleti eljárás mit jelent, milyen szempontból állítja helyre a törvényességet?
Hogy tiszta legyen: megromlott a viszony, a cég működik, de szeretnék kiszállni, mert félek, hogy még akár büntetőjogilag is felelnem kell a kolágám hülyeségei miatt. Ugyanakkor nem akarom "ingyen" odavágni neki az üzletrészem. Tehát: ha ügyvezető vagyok, felelek mindenért (illetve ahogy korábban írtad....), ha lemondok, akkor újabb lapom ugrik. Ez a helyzet, és tudom, hogy nem a PTK okozta, hanem a saját hülyeségem, csak mindig könnyeb mást okolni.
Különben nagyon köszi a segítséget, először vagyok ezen a fórumon, és nagyon tetszik, jó hogy ilyen van. Ti (Te), akik ennyire értitek a dolgokat, ügyvédek vagytok? Vagy lesztek?
Szia,
kérhetsz egy törvényességi felügyeleti eljárást is a Cégbíróságon - amely kötelezni fogja a céget törvényes működés helyreállítására - konkrét határidőn belül. Egy olyan perben pedig, ahol a cég felperes, és eltérően nyilatkoznak az ügyvezetők a perindításról azt csinélnám, ha bíró lennék, hogy felfüggeszteném az eljárást, megkeresném a Cégbíróságot ezzel a probléméval, és a törvényes működés helyreállításig állna a per. Ez is egy megoldás.
Sajnos ha ketten vannak a cégben, akkor a másik kizárására irányuló per sem indítható - tehát az a lehetőség, hogy kizárjátok egymást ki van lőve...
Aztán ott van a lehetőség is, hogy ha valamelyik ügyvezető eljárása kárt okoz a cégnek, akkor - ha jelezted, hogy nem oké a dolog - utóbb a cég kártérítésre kötelezteheti az ügyveteőt, és emiatt le is válthatja. Lehet, hogy hagyni kell besétálni a csapdába - és akkor egyedül leszel ügyvezető.
Ha már a szabálysértési eljárás folyamatban van a céggel szemben, akkor azzal nem lehet mit tenni - az eseteleges büntetést állnia kell a cégnek, és oda el kell menni valakinek. Ha az egyik nem megy, akkor a másiknak - ha meg mind a a kettő elmegy, és össze-vissza nyilatkoztok, akkor a nem konzisztens nyialtkozatnak megfelelően állapítják majd meg a tényállást, és az alapján döntenek.
Egyábként konkrétan mi a bajotok egymással? Remélem valami nagy problémáról van szó - ha leírod, akkor lehet igazán véleményt mondani, mert ez így csak találgatás.
Ui.:
Ami pedig a tárgyalási alapot illeti: nem a biztos, hogy a Ptk-val van a baj, hanem ott lehetett a hiba, hogy patthelyzetes irányítást hoztatok létre, vagy pedig ott, hogy a bizalom közöttetek megrendült - ez utóbbit a PTK nem tudja garantálni
köszönöm a gyors választ!
Tehát el kell érni, hogy a szerződéses nyilatkozat ne legyen egyértelmű. De: amennyiben az egyik ügyvezető a társaság nevében pl polgári pert (vagy hatósági eljárást) kezdeményez, ugyanezt a bíróság felé kell jelezni?? Tovább: a Kft ellen szabálysértési eljárás van folyamatban, ÜV2 nem vesz részt az irányításban, jogilag viszont mindenért felelel. Nem hivatkozhat arrra, hogy sorry, de én nem így akartam...?Kicsit úgy érzem, hogy a PTK nem kelő alapossággal szabályozza ezt a kérdéskört, pedig biztos vagyok abban, hogy a helyzetem nagyonis gyakori. Sajnos az általad leírt patthelyzetet még mindig kicsit gyenge tárgyalási alapnak érzem, bár más (reális) lehetőséget magam sem látok.
Minden jót!
Szia,
Egymással le kell rendezni a dolgot minél előbb - ez a lényeg. Amúgy a szerződés megkötését megakadályozhatja, ha tudja, hogy kivel akar szerződni a másik ügyvezető, és felhívja a figyelmét a szerződéső partnernek arra, hogy nincs egyetértés az ügyvezetők (tulajdonosok között) ebben a kérdésben, és ezt le is írja még szerződéskötés előtt. Ekkor a szerződni kívánó harmadik személy utólag nem hivatkozhat arra, hogy ő nem tudott az ügyvezetpk közötti ellentmondásról. És mivel a szerződés létrejöttéhez - a cég teljes értékű nyilatkozatához - az feltétlenül szükséges, hogy a nyilatkozat egyazon kérdésben egyértelmű legyen, ezért a jóhiszeműség és a tisztesség, valamint az általában elvárható eljárás alapelvi szintű követelményei szerint jobban teszi ha nem szerződik addig, amíg a helyzet nem lesz egyértelmű.
A fenti magatartással el lehet érni egy patthelyzetet - ezt kell felodani úgy, hogy jussanak egyezségre, vagy vásárolják ki egymást - különben nem tudnak működni.
Üdv Mindenkinek,
Véleményetek szerint mi a helyzet akkor, ha a Kft.-nek két tagja (50-50% szavazat) van, akik ügyvezetők is, de valami oknál fogva nem azonos módon akarják vezetni a céget? Pl: megakadályozhatja az egyik ügyvezető egy szerződés megkötését stb.? (TSZ szerint önállóan, teljes körűen jogosultak cégjegyzésre) Egyáltalán, mi a megoldás ebben az esetben, hiszen ha ÜV1 tetszése szerint vezetheti a céget, akkor nem érdekelt abban, hogy ÜV2-től megvegye az üzletrészét (a pénzt úgyse osztalékként veszi ki), ÜV2-nek tehát van egy majdhogynem értéktelen üzletrésze???? HELPMEPLEASE!!!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |