„Mondjuk az 1/2010. (VI. 28.) PK vélemény szerint az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazása során figyelemmel kell lenni arra, hogy jogalap nélkül senki se gazdagodjon.”
Na csakhogy eljutottunk ide....
Ha nincs szerződés nincs CHF nyilvántartás sem....
Marad az a helyzet, hogy mindenki visszaszolgáltatja amit kapott.....
Én a megkapott 15 milliót a bank pedig az én befizetett 6 milliómat. Esetleg a bíróság megállapítja, hogy kötelesek vagyunk PTK szerinti kamat megfizetésére is.
Amennyiben a bank szerint neki CHF jár, akkor bizonyára bizonyítani fogja, hogy CHF-et kaptam....
Az Obudafan által favorizált hatályossá nyilvánítássel kapcsolatban ezt találtam:
A szerződés érvénytelenségének az eredeti állapot helyreállítása nem az elsődleges és nem is egyedüli jogkövetkezménye. A Ptk. 237. § (1) és (2) bekezdése
az érvénytelenség kétirányú jogkövetkezményét fogalmazza meg. Az (1) bekezdés olyan helyzet megteremtését célozza, mintha a szerződés eredetileg sem jött volna létre. Ennek jogi eszköze az eredeti állapot helyreállítása (in integrum restitutio), ha
pedig ez nem lehetséges, a szerződésnek a határozathozatalig történő hatályossá nyilvánítása, a jövőre szóló (ex nunc) felszámolása (Ptk. 237. § (2) bekezdés 1. fordulata). Ezzel szemben a (2) bekezdés 2. fordulata a szerződés megmentésére, vagyis az érvénytelenségi ok kiküszöbölésével olyan helyzet megteremtésére irányul, mintha már eredetileg is érvényes szerződés jött volna létre. Bármely
érvénytelenségi ok kiküszöbölésével a szerződés (ex tunc) érvényessé nyilvánítása egyenrangú lehetőség az eredeti állapot helyreállításával. Ha elvileg mindkét
lehetőség alkalmazható, akkor a bíróság mérlegelési jogkörébe tartozik annak eldöntése, hogy az érvénytelenség melyik jogkövetkezményét alkalmazza. A bíróság a fél által kért jogkövetkezmény helyett az érvénytelenség más jogkövetkezményeit is
alkalmazhatja, kivéve, amelyik ellen valamennyi fél tiltakozott.
Obudafan szerinted is helytálló az utolsó mondatban megfogalmazott megállapítás?
Vagyis a bíróság nem alkalmazhatja a érvénytelenségi ok kiküszöbölésével történő szerződés érvényessé nyilvánítását, amennyiben mondjuk én ez ellen tiltakozom...ugye ezt azért jól látom?