Igazából Ycal ezen mondatából kell kiindulni:
„Értem amit mondasz, csak igazából nincs jelentősége, mert a jog szerint érvényes szerződés az, ami nem tiltott jogszabály által.”
Tehát ebből a kupac helyzetből úgy lehet kikerülni, hogy:
- bizonyítod hogy a szerződési kikötések törvénybe ütköznek (semmisek)
VAGY
- bizonyítod, hogy a szerződés létre sem jött.
Jó hír az adósoknak, hogy mégis rá lehet menni a semmisségre. Ugyanis, ha alperesi pozícióból kéred a semmisség kimondását, nem kell jogkövetkezményt megjelölni.
Az, hogy hogyan lehet alperesi poziból perelni, az ügyvédekre bízom, de van tippem rá: pld záradék sikeres megtámadása utáni nem fizetés esetén a bank fog perelni.
Tehát a ténylegesen átvett forinttal el lehet számolni alperesi poziból is.
Az, hogy az elállás esetén miért nem a jogalap nélküli gazdagodás szerint számolnak el a felek, az a válaszom, hogy mivel van jogalap. A jogalap a szerződés maga, így a szerződés felBONTÁSA esetén ugyan a megkötés pillanatában a szerződés felbomlik, de mivel a szerződés érvényes volt, tehát törvényszerű, ezért az adóst köti a szerződés szerinti elszámolás.
Ökölszabály, hogy az adós nem váltogathatja az elszámolás módját, ha van jogalapja a gazdagodásának. Hiszen pont azért van a szerződés semmissége és a létre nem jöttsége esetén a jogalap nélküli gazdagodásnak helye, mert a bíróság kimondja, hogy a szerződés törvénytelen, vagy létre sem jött. Bírósági úton megsemmisített vagy létre nem ügyletre pedig jogot alapítani nem lehet, így nincs mi alapján követelni. Ezért mondja ki a bíróság, hogy a jogalap nélküli gazdagodás szerint számoljanak el a felek, hiszen a bank által folyósított pénz "tévedésből" van az adósnál.
Elálláskor viszont ezzel szemben van jogalap, hiszen van egy szerződés amit aláírt az ügyfél, ami érvényes, és senki nem kérte a szerződés érvénytelennek minősítését.
És ez az amiben Gulya Tibor téved. És ezért mondtam, hogy szerintem hiú ábrándokat kerget aki eláll. Hiszen az elállást a PTK teljesen explicit módon szabályozza. Ha valaki elolvassa a törvény passzusait számára is evidens lesz ez. Épp ezért mondtam, hogy amit csinálnak az lehúzás, mert olyannal hitegetik az adóst, ami egy bírósági perben NEM áll meg.
Ha az elállással valahogy rá tudják venni a bankot hogy a forinttal elszámoljanak, akkor gratulálok, de ezt egy II. fok biztosan nem fogja jóvá hagyni. Ezért mondtam, hogy csatákat lehet nyerni ezzel az elállással, de háborút biztosan nem. Tehát semmiképpen sem univerzális megoldás, ahogy azt Gulya Tibor hirdeti. És ez a 2. becsapás a dologban.
A 3. becsapás pedig, ha elállsz, többet nem perel az adós semmisséggel és létre nem jöttséggel sem, vagy ha az adóst perlik akkor nem fog tudni ezzel védekezni.