Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

W.Tamás # 2012.10.25. 16:30

És igazából mit akarsz elérni?
A kölcsönt megkaptad? A lakásvásárlás megvalósult?

indigo60 # 2012.10.25. 16:31

Szép estét!Tegnap este kértem segítséget,de úgy látom belefolytam egy komoly beszélgetésbe.Csak annyit kérek,hogy abban segítsenek,hol keressem a válaszokat kérdéseimre.Köszönöm.További szép estét!

Sherlock # 2012.10.25. 16:37

ogy a bank keveri a hitelt és a kölcsönt az egy dolog...

Biztos hogy a bank? Pedig azt hittem, hogy a barátaid a Ptk., a Hpt. és a Pszáf-füzetek.

Ycal # 2012.10.25. 16:47

Tamás,

Azt szeretném elérni,hogy a szerződéssel kapcsolatban minden joszerű legyen....tudom ez nagy kérdés.

Te mit értessz pontosan kölcsön alatt? Mi a kölcsönösszeg?

Ycal # 2012.10.25. 16:55

Kedves Sherlock.

Ok legyen hitelszerződés ..

Válaszolsz a kérdésre vagy csak beszélsz a világba?

Az okirat szerint vissza kell fizetni a hitelt,azt ,hogy?

A hitelszerződés milyen tartozást hoz létre,amit elismer a nyilatkozó, ezt mond már meg...

ObudaFan # 2012.10.25. 16:59

Szerintem maga a tartozáselismerés támadható, csak ez által egy tapodtat sem vagy előrébb.

W.Tamás # 2012.10.25. 17:03

Az, amit megkapsz (már tudom, mi a különbség a hitel és a kölcsön között). Ilyen értelemben tényleg furcsa az a lent olvasható megfogalmazás. De ha azóta a lakást megvette a szerződő, a kölcsönösszeget megkapta a hitelszerződés alapján, akkor nem látom értelmét a kérdésnek (igaz, nem is vagyok jogász vagy ügyvéd).

A tartozás fennáll, a hitelcél megvalósult. Még ha a szerződő meg is támadja a nyilatkozatot, akkor sem látom, hogy mennyivel van előrébb. Csak azt kockáztatja, hogy a bank jól felmondja a szerződést.

Ügyvéd távoli ismerősöm szokta mondani, hogy a szerződő felek célja megvalósult-e vagy sem, betartják-e a megállapodást vagy sem, minden más csak körítés. A szerződés csak egy írásbeli emlékeztető arra nézve, hogy miben is egyeztek meg.

Ycal # 2012.10.25. 17:12

Obudafan:

Ezt kifejtenéd bővebben?

Mit értessz azon,hogy maga a tartozás elismerés?

ObudaFan # 2012.10.25. 17:14

A második tagmondat a lényeg.

Ycal # 2012.10.25. 17:19

Tamás:

Akkor,hogy érthetőbb legyen

CHF vagy HUF a kölcsönösszeg?

Ha nem lenne tartozáselismerő okirat, lenne sírás rívás...

Ycal # 2012.10.25. 17:26

Obudafan:

"A második tagmondat a lényeg."

Ha nincs közjegyzői okiratba foglalt tartozás elismerő nyilatkozat, akkor sokkal előrébb vagyunk.....

Ezért kérdezem, hogy mit értessz azon, hogy "maga a tartozáselismerés támadható"?

Ha nincs tartozás elismerő nyilatkozat, akkor egy nagyon fontos dolog fordul a visszájára.........

ObudaFan # 2012.10.25. 17:32

Azt, hogy ez így nem tartozáselismerés szerintem. De ebből aligha következik bármi is.

Ycal # 2012.10.25. 18:26

Obudafan:

Ha ez az egyoldalú tartozás elismerő közjegyzői okirat , nem tartozás elismerés, akkor szerinted záradékolható az okiratot kiállító közjegyző által?

W.Tamás # 2012.10.25. 18:28

Szerintem a CHF a kölcsönösszeg. A forintos rész csak egy felső limitet állapít meg.
De ennek mérsékelt jelentősége van, mert a kötelezettséget nem ez a nyilatkozat keletkezteti szerintem, hanem a szerződés, az a mérvadó, ami abban van. A bank enélkül is behajtja a szerződéses összeget, csak kicsit macerásabban, nem nagyom lesz itt sírás-rívás. Főleg ha van zálogjog és tsai. Szerintem.

ObudaFan # 2012.10.25. 18:30

Hogy záradékolható-e, ahhoz az egész iratot látni kellene.

Ycal # 2012.10.25. 18:47

Tamás:

Itt van 2 hozzászólásod arra kérdésre , hogy mi a kölcsönösszeg?
1.
Az, amit megkapsz (már tudom, mi a különbség a hitel és a kölcsön között).
2.
Szerintem a CHF a kölcsönösszeg.

Te mit kaptál?

Ycal # 2012.10.25. 18:50

Obudafan:

"Hogy záradékolható-e, ahhoz az egész iratot látni kellene."

Milyen részeket szeretnél látni az okiratban?

W.Tamás # 2012.10.25. 19:52

A kettő nem zárja ki egymást.
Amit kaptam, az 12345 franknak megfelelő forintösszeg. De ettől én még frankkal tartozok(-tam) a banknak. Ez a konstrukció lényege.
Ha nagyon akartam volna, akkor talán még devizában is kifizetik, de annak nem lett volna sok haszna, mert nekem forint kellett.

ObudaFan # 2012.10.25. 21:00

Az egész okiratot látni kellene. Nem azt írtam, hogy szeretném látni, hanem hogy kellene.

Ycal # 2012.10.26. 07:54

Tamás:

"Amit kaptam, az 12345 franknak megfelelő forintösszeg."

Megfordítod a relációt...nem CHF/HUF , hanem HUF/CHF

A mondat így helyesebb "Amit kaptam, az forintösszeg ami, akkor 12345 franknak felelt meg."

A Forintot CHF-ben is meghatározták ezért hívják az és szerződésem "deviza elszámolásúnak"

"De ettől én még frankkal tartozok(-tam) a banknak. "

Én úgy tudom, hogy kölcsön lényege, hogy azzal tartozol, amit kaptál, te is ezt mondtad.
Az,hogy a bank mit követel az más tészta....

"Ez a konstrukció lényege."

A konstrukció lényege, benne van a szerződésemben:

A bank a "folyósításkori árfolyamon átszámított CHF összegben tart nyílván"

Egyetlen biztos egyértelműen meghatározott dolog van a szerződésekben , az a HUF összeg.
Mindent ebből , származtat, kiszámít, átszámol, megfeleltet.....

Sherlock # 2012.10.26. 08:22

Én úgy tudom, hogy kölcsön lényege, hogy azzal tartozol, amit kaptál

Ennek mondjuk nem sok köze van a „lényeghez”, de még csak nincs is így.

Tician # 2012.10.26. 08:37

A pénzügyi intézmények azt állítják, hogy maga a kölcsönszerződés is deviza alapú, ekkor a szerződött összeg csak deviza lehet, és ezt kell a folyósításkor átváltaniuk forintra. A szerződésben nem is lehetne forint összeg, a szerződéskötés napján a folyósított forint összeg még nem is ismert, hiszen az egy jövőbeli árfolyamhoz kötött. A szerződéskötés napján aktuális árfolyamnak megfelelő forint összeg szerepelhet, de a folyósítás összege biztosan más lesz az 'árfolyamváltozás' miatt.

A visszafelé számolás pedig hibás, hiszen deviza alapú szerződés esetén a deviza alapot rögzíteni kellett, mivel devizában nyújtott kölcsön, ez a deviza alap a folyósításig nem változhat, a folyósításkor ezt kell átváltani. Ha a folyósított összeget számolnánk vissza deviza alapra, akkor nincsen szerződött deviza alap!

W.Tamás # 2012.10.26. 08:44

Megfordítod a relációt
Ezt mondjuk szerződése válogatja. Nem tudom, hogy mi van a szerződésedben, de a lenti nyilatkozatban fix és pontos frankösszeg van, abból indultam ki.

Ycal # 2012.10.26. 08:47

Sherlock,

"Ennek mondjuk nem sok köze van a „lényeghez”, de még csak nincs is így."

Tekintsünk el a kamattól és az egyéb kötségetől amit még megfizetsz szerződés szerint.

A tartozás tőkeösszege vagyis a kölcsönösszeg csak az lehet amit kaptál.....

A Ptk 523 legalább is ezt mondja a kölcsönről....

Ha nem így gondolod, remélem elmondod, hogy hagyan is van valójában....

Ycal # 2012.10.26. 08:51

Tamás:

"a lenti nyilatkozatban fix és pontos frankösszeg van, abból indultam ki."

A lenti nyilatkozatban a HUF a fix , a CHF összeg max. egy hitelkeret lehetne.....(én még nem hallottam, hogy valakinek hitelkeretet kellett volna visszafizetni)

a nyilatkozatban:
"legfeljebb 13.300.000,-Ft, azaz tizenhárommillió-háromszázezer forint összegű kölcsönt folyósít"

Hogy a 13.3M HUF épp mennyi CHF lesz majd, azt akkor a jóisten sem tudta.......

De javíts ki ha tévedek.