Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Ycal # 2015.07.08. 16:46

Obudafan:

Ok, akkor eloszor tisztazzuk, hogy lettrejott-e pl gepjarmu eseten az a biztositeki celu vetelijogot engedo szerzodes , amiben nem hataroztak Meg az eladasi arat, mert ugye az a szerzodes lenyeges eleme.

Vagy a kozvetett eladasi ar meghatarozast a birosag nem tartja megfelelonek.

Ha erre a kerdesre megvan a valasz, akkor lepjunk tovabb a kamat, mint egy masik lenyeges elem megharatarozasara.

Latod mar a jelentoseget?

ObudaFan # 2015.07.08. 16:23

Biztos az en hibam, de nem latom, hogy ennek mas jelentosege lenne, mint az egyoldalu szerzodesmodositasnak, ahol a lenyeges kerdesek mar eldoltek.

Ycal # 2015.07.08. 16:15

De amivel mindig elarulod magad, az az, hogy sosem hagynad ki, hogy lehulyezz, ha nem gondolnad, hogy jelen esetben legnagyobb banatod ellenere sajnos igazam lehet.

Bar tudom, a feherre is AZT mondanad, hogy zold, csak ne kelljen velem egyetertened :)

Ycal # 2015.07.08. 16:01

KBS:

Eddig a kozvetett meghatarozas jogi megiteleserol es kriteriumairol szerintem nem igazan volt szo, ugyhogy nem ertem , hogy ezt hogy lehetne maris unni :)

De legyen tied az erkolcsi gyozelem.
Elfogadom, hogy ez egy olyan forum ahol csak a "hulye vagy , mert csak" valasz az elfogadhato abban az esetben, ha valaki olyan kerdest mer feltenni ami tabu temahoz kapcsolodik.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.08. 15:34

Pedig csak annyit jelent, hogy unja már mindenki nagyon.

Ycal # 2015.07.08. 14:41

Koszonom a velemenyeket.

Neha a hallgatas tobbet mond minden szonal :)

Ycal # 2015.07.07. 02:03

Sziasztok,

Rég jártam erre, de lassan finisbe fordul az ugyem és talán végre eljutunk a tárgyalásig :P

Egyszer már előjött a szerződésben szereplő kamatláb meghatározás visszássága.

„A kölcsön éves kamatlába a folyósítás időpontjában a Hirdetményben megállapított érték, melyet a Bank a szerződéskötés napjára vonatkozóan tájékoztató jelleggel közöl: a kamatláb évi 3,99%, azaz három egész kilencvenkilenc század százalék”.

Ez ugye elsőre egy sima kis közvetett meghatározásnak tűnik.
Azt is tudjuk, hogy a bíróság adás-vételnél elfogadja a jövőre nézve a közvetett meghatározást, ha az objektív és egzakt, ellenőrizhető mindkét fél által.
Pl:
"A gépjármű vételára az eladás napján meghatározott EUROTAX érték 75%-a lesz vagy egy független értékbecslő által meghatározott érték."

De nem fogad el a bíróság szubjektív elemeket tartalmazó közvetett meghatározást.

Pl: "A vételár a vevő által meghatározott ár lesz."

A probléma, hogy a bank későbbi hirdetményében szereplő %-os kamat értéke a bank szubjektív saját döntésétől, üzletpolitikájától függ, amelyet a bank ráadásul banktitokként kezel.

Így a kölcsön kamatának ilyen módon való meghatározása, nem felel meg a bíróság által elfogadott közvetett meghatározás kritériumának, mert nem egzakt, nem ellenőrizhető és nem kontrollálható.

Mi az ügyvédurak véleménye?

Előre is köszi a választ Ius, Sherlock, KBS és Obudafan.

Betti51 # 2015.06.24. 06:09

Tisztelt Ügyvédek!

2008-ban felvettünk 9,5 M ft értékű szabadon felhasználható svájci frankot. 2011-ig fizettük a kétszeresen megemelkedett törlesztő részletet, Majd 2011 juniusba beléptünk az árfolyamgátba. A forintosításig 8 éven keresztül kb 15M ft-ot fizettünk vissza. Az elszámolásban még mindig 12M forintot hoztak ki tartozást. Megkértük a részletes elszámolást, még nem kaptuk meg. Az árfolyamgát 2016 juniusig tart. Mire lejár a futamidő a kamatokkal kb 35M ft-ot fizetünk vissza, minegy háromszorosát a felvett hitelnek..mi a teendőnk, mert ez lehetettlen, hogy ennyit kelljen visszafizetnünk!..
Tisztelettel várom válaszukat!
Ûdv: Betti51

Tisztelt Ügyvédek!

2008-ban felvettünk 9,5 M ft érték? svájci frankot, szabadon felhasználhatót. 2011-ig fizettük a kétszeresen megemelkedett tör

gyula1971 # 2015.06.02. 19:17

PTK.
210. § (1) Aki a szerződés megkötésekor valamely lényeges körülmény tekintetében tévedésben volt, a szerződési nyilatkozatát megtámadhatja, ha tévedését a másik fél okozta vagy felismerhette.
(3) Ha a felek a szerződéskötéskor ugyanabban a téves feltevésben voltak, a szerződést bármelyikük megtámadhatja.

Abban az esetben, ha hitelfelvételkor a Banki alkalmazott nem kért jövedelem igazolást 2007-de kérte egy olyan jövedelmi adat szerepeltetését a szerződésben, ami nem valós,azért, hogy a hitelnek az ügyfél megfeleljen, azzal a szöveggel, úgy sem vizsgálja senki.

De ez később az ügyfélnek sok kellemetlenséget okoz, nem bírja fizetni a hitelt egy idő után. Akkor ez a hitelező hitelfelvétel előtti magatartása, van ilyen szabály?

Kennedy # 2015.06.02. 19:04

Elmondana vki, mi a kulonbseg elszamolas eseten a "Szerzodes felbontasa" es az "Elallas" kozott?

pisti1 # 2015.05.28. 14:52

Merkantil auto hitel nekünk is mint (bregna hozzászoóonak) és még 6ismerósömnek is ugy számolták hogy késedelmes befizetésként vették a havi részlet befizetést mikor idöbben fizetük be ugy mint máskor csak mondván késöbb került felkönyvelésre! csak ez egy ujabb csel hogy ne tisztán a tökéböl vonyák le hanem ez kamatos mivel elmaradás tehát ezen megint nyertek'mert ha levontták volna krvesebb lenne a tökém és a havi törlesztőrészletem is !!!

sutyo2010 # 2015.05.27. 14:39

Röviden az én történetem. A Raiffeisen banktól felvettem X összegű svájci frank személyi kölcsönt. Ezt a kölcsönt kiváltottam, kifizettem ennél a banknál egy euró személyi kölcsön felvételével azért hogy kevesebb legyen a havi törlesztés. A svájci frankos hitelről meg is kaptam a hitel visszafizetéséről szóló értesítést. Majd rendesen törlesztettem az euró hitelt, de időközben fizetési gondjaim voltak, ezért a bank átadta az euró hitelt az EOS Faktornak.
Pár napja megkaptam a Raiffeisen-től a svájci frankos hitel elszámoló levelet, amelyben X összeg került tisztességtelenül felszámítva. Bementem a bankba, hogy akkor milyen módon kaphatom meg ezt az összeget. A banki munkatárs azt mondta, hogy nem kapom meg ezt a pénzt, mivel a törvény időközben változott, így ezt majd az EOS Faktoring számolja el nekem. Hiába más szerződés számon volt a frankos hitel, az utolsó hitel számít, ha van tartozásom akkor abból jön le. Én ezt nem értem. Kihez forduljak? Mit tanácsol? Ez így igaz?
Köszönöm a válaszát!

Roz Makói # 2015.05.27. 06:29

Nagyon megköszönném ha megkérdezné.
Csak az a gond itt nem tudom eljuttatni a II/1.
Leírni meg nem tudom, mert többedik nekifutásra, se értem, "olyan érthetően van megfogalmazva."

Roz Makói # 2015.05.26. 14:23

dec 18-an szerzodott.....ha jol emlekszem, ha nem bocsanat....miert baj hogy 19-en utaltak?

A szerződést december 11.-én írtuk alá.
Akkor miért választották a 19.-ét?
A mai eszemmel biztosan naprakész lennék a deviza árfolyam ügyében.
Nem is tudtam róla, hogy mennyi mindenre oda kellett volna figyelnem. Mindenképpen úgy gondolom, hogy átvertek, ők már tudhatták előre, hogy változni fog a deviza ára.
Az nem is jutott eszembe, hogy ez a 15.-i fordulót is a maguk javára kihasználják. 58000 Ft tört kamatrészt fizettem az első hónapra, és akkor nem vontak le tőkét sem.
Gusztustalanul kihasználták tudásfölényüket a Bank javára, az ügyféllel szemben, holott az ő dolguk lett volna, hogy részletes felvilágosítást adjanak.

Bori Bori # 2015.05.26. 11:04

A valuta árfolyama itt nem releváns. A számlapénz deviza. Csak kötözködök, biztos véletlen volt.

Roz Makói # 2015.05.26. 10:20

Kárt okozott az Erste Bank nekem azzal, hogy az 2008.december 19.-én utalták a pénzt (a kölcsön összegét), mikor ráért volna 2009. január 15.-én (15.-e a fordulópont), (a végső határidő 2009. jan. 30. volt) az ügyvédi és a banki szerződés szerint is.
Kizárólag a Bank érdekeit vették figyelembe az ügyfél kárára.
Így tört időszaki kamatot kellett fizetnem, egy havi tőke levonás nélkül.
A valuta árfolyama (2008.dec.19) 264.8 Eur- ról (2009.jan.15.) 280.8 Euróra változott. Igaz a Bank tisztességtelenül 259,99Euron számolt el.
Úgy érzem ezekkel a tevékenységekkel igazolható a károkozás szándékossága is.

bregana # 2015.05.25. 17:50

Merkantilos autó hitel elszámolással kapcsolatban lenne kérdésem. Mennyire tisztességes eljárás az, ha a havi törlesztés napja 14-e, a számlámról az összeget 13.-án levonták, és az 14-re nem érkezett meg a bankhoz. Más hónapokban ez mindig sikerült nekik. Csoportos beszedéssel fizetek. Az elszámolás dátuma 04.15. volt. Az április havi részletet mint lejárt tartozást vették figyelembe. (Sosem volt elmaradásom, mindig ők vonják a számlámról, és mindig van rajta fedezet.) Tehát ezért az általuk tisztességes elszámolás alapján visszajáró 52.000.Ft-ból a havi törlesztést egyben leemelték, nem a teljes összeget fordították elszámolásra a tőkéből. Gondolom az ugyan aznapra lekönyvelt havi incassó összege után átváltási költséget is le fognak majd vonni. Így az átütemezés legalább 3 hónappal hosszabb lett. Szerintem ez minden csoportos beszedéssel fizető Merkantilosnál így lett elszámolva. Ráadásul nincs a szerződésemen, hogy a forint hitelt milyen árfolyamon, és mennyi chf-nek felelt meg a szerződés megkötésekor. Kibogózhatatlan, hogy milyen képlettel kellene számolni, mert két féle is van a szerződési feltételekben. Megpróbáltam a képletekkel excelben kiszámolni, de sehogy sem jött ki. Kiszámolta-e valaki, hogy amennyiben nem lett volna se csökkenés, se növekedés az árfolyamokban, akkor lenne-e árfolyam különbségből adódó költség? A vételi és az eladás árfolyam különbsége a vásárlás előtti napon több, mint egy forint volt.Vagyis ennek a havi eltérésnek a költsége az egész futamidő alatt szerintem egy olyan plusz költség, amit nem vettek figyelembe a fix törlesztésnél, azaz nem biztos, hogy ebben az esetben az eredeti futamidő alatt a hitel kifutott volna.
Az árfolyamok pedig még az OTP meghatározott napjaival sem stimmelnek a részletes kimutatásban. Jó lenne, ha az MNB valóban odafigyelne az ilyen szabálytalan elszámolásokra, az ilyen tisztességtelen cégre.

Bea1 # 2015.05.20. 13:32

sajnos ez nem így működik. ammenyiért eladják, azt levonják a tartozásodból, amit még megpróbálnak behajtani rajtad. :-(

Silwery # 2015.05.20. 13:08

Tisztelt fórumozók!

Deviza alapú kölcsönöm van. A forintosítási elszámolás kézhezvételekor erős meglepetés ért, miszerint a 13 milliós eredeti kölcsönöm ca 21-re nőtt tőke szinten. Az erre visszafizetendő végösszeg 40 millióra rúg.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ki lehet-e szállni, úgy hogy a már befizetett ca 8 milliót (ez jóformán csak kamatként lett felszámolva) hagyom veszni és vissza adom a banknak az ingatlant, anélkül, hogy ő a továbbiakban bármiféle követeléssel élhetne felém.

Előre is köszönöm a tájékoztatást.

Roz Makói # 2015.05.19. 13:48

Bocsánat tévesen biztosítókat írtam Bank helyett az első sorban.
Kérdésem hogyan lehetséges, hogy a Földhivatal még a pénz utalása előtt jelzálogot jegyzett be?

Roz Makói # 2015.05.19. 10:27

Azt hiszem találtam egy bizonyítékot, hogy trükköztek a biztosítók. 2008. december 11.-én írtuk alá a szerződést, a Bank 2008. december 19.- én utalta el a pénzt (az elszámoló levél szerint) az az ügyvéd számlaszámára (adásvételi szerződés szerint).
A Földhivatal már dec. 16.-án bejegyezte a elidegenítési tilalmat bejegyzett jelzálog biztosítására.
12. hó 16.-án az EUR árfolyam 268.57 Ft volt,
12.hó 19.-én 264.8 Ft
Nekik információik voltak arról, hogy a Ft árfolyam növekedni fog, nekem meg nem.
Különben nem egyeztem volna bele, hogy az ügyvéd úgy fogalmazzon, hogy legkésőbb 2009.január 30.-ig történjen meg az átutalás, csak egy szót kellett volna kihagyni, és azt írni, hogy jan 30.-án történjen meg az átutalás.
Akkor már a középárfolyam 294.93 Ft. volt.
Így idáig ezt a kb. 1 milliónyi Ft fizettem havonta 65 ezer Ft vissza, a kamatokkal együtt. Egy szó 5 millióba fáj idáig. Mi nem tudhattuk előre azt, hogy romlik tovább a forint ilyen rövid távon belül. Február 16.-án amikor elkezdtük a törlesztést már 302 Ft volt az EUR. Csak két hónapot tudtunk volna várni még a vásárlással, ha ránk nem beszélik. A bankban tudták miért teszik, de ezt már bizonyítani nem lehet.

ius latratus # 2015.05.17. 11:06

Kennedy

"andrea13-al ertek egyet."

Aha, jó. A hozzászólásodból teljesen nyilvánvaló: gazdasági szakember vagy.
Vagytok pár ezren.
Andrea13-mal (biz' ezt így kell helyesen), meg még eggyel többen.
Harcra fel!

Bori Bori # 2015.05.17. 08:59

Az összeesküvés-elméleteddel fordulj a fehérkéményesekhez. Imádni fogják.

Kennedy # 2015.05.17. 08:19

andrea13-al ertek egyet. Azok lettek a legjobban atverve, akik 2007-marcius es 2008 februar vege elott vettek fel devizaalapu hitelt. A bankok mar 2007-ben arra spekulaltak, hogy az EUR-ra valo atallas miatt a jegybank uj elnoke a kormannyal megegyezve majd eltorli az arfolyamsavot es a lebegteto arfolyamra ternek at. Ezt elfelejtettek megemliteni a gyanutlan, johiszemu ugyfelnek - es termeszetesen a szerzodesekbe sem irtak bele -, ezert az akkori ugyfelek kizarolag csak a savhatarok kozotti mozgasterben emelkedo/csokkeno arfolyammal szamolhattak. Az ugyfel nem latnok, a bankok viszont visszaeltek bennfentes informaciojukkal.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.06. 11:54

csak és kizárólag devizaalapú kölcsönt adtak
Ez nem igaz. Bár aki a forintkölcsönt vette fel, az sem járt jobban. Mégsem akarja "megmenteni" senki.