Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

Ycal # 2012.12.10. 07:26

Kedves KBS:

érvénytelen az a devizahitel-szerződés, amelyik nem tartalmazza az árfolyamrés értékét!

Az egész szerződés?! Ezt te csak álmodtad.

Én már felébredtem, egy ideje lassan a banki ügyvédeknek is fel kellene.......

Mivel nekem nem szeretnél hinni, talán fogsz a saját fülednek és az MTI-nek.

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület közleménye

Budapest, 2012. december 7., péntek (OS) - A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy semmis az a fogyasztói devizahitel-szerződés, amelyik nem tartalmazza az "árfolyamrésnek" nevezett költségelem értékét!

http://os.mti.hu/…t_kozlemenye

De tudom, ez nem lenne elég így saját füleddel is meghallgathatod nem hossz 3 perc az egész:

http://www.hitelszovetseg.hu/…DW_A0011.mp3

De mivel a felvétel nem dolby surround ezért leírom mi hangzik el:

”1 perc-től. A fővárosi törvényszék közbensőítéletet hirdet. A másodfokú bíróság az elsőfokú bíróság ítéletét közbenső ítéletnek tekinti, azt megváltoztatja és megállapítja, hogy a felek által 2006 november 14.-án kötött kölcsönszerződés érvénytelen, a közbenső ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Remélem mindenkinek jól fog indulni ez a reggel....

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.10. 11:38

:O)
Ugyanarra az egy egyesületi selfkaserre hivatkozol, mint különböző, megbízható forrásra. S közben egy szót nem tudunk arról, hogy mi volt a kereseti kérelem lényege, és mi lesz majd az érdemi ítélet rendelkező részében pontosan.

Ha emlékszel rá, akkor érteteke ti már el másik "hatalmas áttörést" is, amikor Szegeden sikerült a teljes tartozást néhány százalékkal nem jogerősen lefaragni az átváltási árfolyamok küölönbözősge miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.10. 11:39

Az MTI az OS-be mindenféle szűrő nélkül tölti fel az ilyen közleményeket. :)

Rosa # 2012.12.10. 11:44

Nem csípem KBS, ha elmenekülsz a válasz elől.

Keresgéld a választ a reál-konszenzuál szerződés-témakörben.

Közben pedig elmondom Neked, hogy a hozzáállásod az ügyhöz nemcsak felszínes, hanem nevetséges is. Kb. annyira, mint a Kúria konferenciáján a szerencsétlen jogászé, aki nem tudván bizonyítani a kamatemelések jogszerűségét, azt kérte, hogy "vélelmezzük" azt. :)
Teljesen hülye volt szegény, nem csoda, hogy kitört a röhögés... kár, hogy nem voltál ott, sokat tanulhattál volna.

Rosa # 2012.12.10. 11:48

Hogy-hogy ilyen tájékozatlan vagy, KBS?

Ott van a pitee.org honlapon az egész sztori, hihetetlen precizítással.

Szóval szopás van. Csányit még nem mosták fel, azért van ilyen csendben. :)

Rosa # 2012.12.10. 11:51

Tudnod kéne KBS, hogy a bíróság kötve van a kereseti kérelemhez.
Ha a kamatemeléssel van bajom, akkor abban fog dönteni, ha részleges semmisséget akarok, akkor abban fog dönteni, ha az egész egy kalap szar, akkor pedig abban fog dönteni, a la carte.

Rosa # 2012.12.10. 11:53

Amúgy KBS, szeretném tudni, hogy a személyiségi jogaidat mennyiben sértené, ha egy honlapon azt látnád, hogy az illetőt az adott civil szervezet nem ajánlja?

Ycal # 2012.12.10. 11:55

:O)
Ugyanarra az egy egyesületi selfkaserre hivatkozol, mint különböző, megbízható forrásra. S közben egy szót nem tudunk arról, hogy mi volt a kereseti kérelem lényege, és mi lesz majd az érdemi ítélet rendelkező részében pontosan.

Kedves KBS:

OK az MTI mindent lehoz, legyen :-)

De azt azért te sem gondolhatod, hogy valaki felmond egy szöveget a Törvényszék nevében és poánból terjeszti :-)

Berakom neked a kereseti kérelmet is rövidesen.

Nem válaszoltál , hogy mennyiért vállalsz ERSTE-t.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.10. 12:02

Aha. Mert Szegeden csak a részleges semmisségre hivatkoztatok a vételi és az eladási árfolyam küölönbözősége miatt? Ugyan, ugyan. Sokkal szélesebb körű volt a kérelmetek, nagyrészt pervesztesek is lettetek.

A Kúria elemzésére meg nem kellene úgy hivatkozni, mint ami nektek ad igazat. Hiszen abban szó nincs arról, amit ti szeretnétek: hogy az adósoknak csak azt a forintösszeget kelljen visszafizetni, amit megkaptak, a devizában számolt tőke helyett.

Egyébként nehogy azt hidd, hogy különösebben foglalkoztatna a bankok érdeke. Látok el képviseletet devizahiteles perekben is velük szemben. Épp ezért háborít fel, hogy miközben tisztességesen beleállok az ügybe, és vért pisálok az igyekezettől; jönnek a felkent csodadoktorok, és megmondják a tuttit. Nyilván én vagyok a hülye, hogy nem tudok érdemi eredményt elérni, amikor olyan egyszerű, hogy ti nyolc általánossal megoldjátok.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.10. 12:03

ha egy honlapon azt látnád, hogy az illetőt az adott civil szervezet nem ajánlja?
Ha ilyen civil szervezetről van szó, akkor talán még meg is köszönném. Végül is kölcsönös a dolog.

Ycal # 2012.12.10. 12:42

KBS:

Azt tartalmazta a kereset többek között, hogy állapítsa meg a bíróság, miszerint érvénytelen a szerződés, mert a Hpt 213. B éc C pontjaiban meghatározottaknak nem felel meg.

Nem tartalmazza ugyanis a kölcsön összes költségét és annak %-ban kifejezett értékét.

A költség amit nem tartalmaz az úgynevezett "árfolyamrés", melyet a PSZAF már 2005-ben is a deviza alapú kölcsön költségének mondott.

Hogy honnan tudom, hogy ez volt benne: Onnan, hogy kapcsolatban voltam ez ügyben az Dr. Lázár Dénessel aki az egyesületet létrehozta.

Az "árfolyamrés" nem más , mint a : Deviza-vételi és deviza-eladási árfolyam közötti különbség

Itt a PSZAF tanulmánya az árfolyamrésről.

„III. 2. A devizahitelek folyósítása és törlesztése során felmerülő speciális költségek

A devizaalapú hitelek esetében a folyósításnál deviza-vételi, a törlesztésnél pedig devizaeladási árfolyammal számol a hitelnyújtó. Ezt a költséget a teljes hiteldíj mutatónak (THM) tartalmaznia kell.
(PSZAF)”

Valamint itt a hitelintézeti törvény amire a hanganyagban hivatkozik a Bírónő.

213. (1) Semmis az a fogyasztási, lakossági kölcsönszerződés, amelyik nem tartalmazza

1. az éves, százalékban kifejezett teljes hiteldíjmutatót, a hiteldíjmutató számítása során figyelembe nem vett egyéb – esetleges – költségek meghatározását és összegét, vagy ha az ilyen költségek pontosan nem határozhatók meg, az ezekre vonatkozó becslést,
  2. a szerződéssel kapcsolatos összes költséget, ideértve a kamatokat, járulékokat, valamint ezek éves, százalékban kifejezett értékét,

Sajnos meg kell várnunk, hogy megkapják a közbenső határozatot és közzétegyék, mert addig nem fogod elhinni, hogy ilyen dolog megtörténhet kishazánkban...Mondjuk szerintem azután sem.....

wers # 2012.12.10. 13:05

Tegyül fel, a bíróság megállapítja, hogy érvénytelen a szerződés. Utána hogyan tovább?

ius latratus # 2012.12.10. 13:35

Szabolcs megyében a legmagasabb azok aránya, akik már nem tudják fizetni deviza alapú lakáskölcsöneiket. Engem kb. 10-15 ember keresett már meg, hogy "láttam-e a tv-ben, hogy bukta a bank a pert -így mondták-, s hogy nekik milyen lehetőségeik vannak".
Nos, ilyenkor én elmondom.
Azzal kezdem, hogy ezeket az egyesületeket, jog-és érdekvédő önzetlen szervezeteket felejtsék el, s egy ügyvédhez irányítom őket. Azért, mert jogászként még csak bele sem mernék olvasni a sajátomba sem, nemhogy arról véleményt -sőt: már megszövegezett ítéletet! - mondjak. Arra ott van az ügyvéd, akivel lassan már szerződéses jogviszonyt fogok kezdeményezni az egyre növekvő praxisa miatt.
:)
A probléma -mondjuk nekem nem- az, hogy úgy jönnek hozzám ezek a szerencsétlenek, hogy mondják betűről betűre, amit a televízióban láttak, meg hogy ingyenes a képviselet, meg pertársaságot szeretnének(!), meg a francba a bankokkal, meg az ügyvéd az mennyi...
S olyan is van, aki beszél fél órát az ügyvéddel, majd következő napon felhív, hogy "milyen ügyvédhez küldtem én, az biztos, hogy a bank embere, mert"...
S itt jön az, hogy az ügyvéd nem azt mondja neki, amit a kurucinfo, meg a Blikk sztárügyvédei, hanem azt, hogy itt bizony nincs helye keresetnek. Mert nincs.
Ha meg van, akkor az ennyi+ennyi lesz, de még csak megközelítőleg sem úgy lesz elkezdve az egész, ahogyan azt a kedves ügyfél kívánja, hanem ahogyan KELL.

Ycal

Én vállalom a te Erste-s ügyedet, mondd meg, hogy mit írjak a beadandó keresetbe, megírom én, meg ám! Egy kereset, mondjuk...mondj egy árat, vállalom. Én biztos azt írom bele, amit mondasz, fene itt ebbe a sok okvetlenkedő ügyvédbe, meg jogászba!
Hát te vagy az ügyfél! Én megfogalmazom úgy, hogy a bíró -meg a bank jogászának - a szeme romlik egyből vagy 3 dioptriát, de legalább az lesz benne, amit itt hajtasz.
Aztán majd meglátjuk.

Ycal # 2012.12.10. 13:59

Tegyül fel, a bíróság megállapítja, hogy érvénytelen a szerződés. Utána hogyan tovább?

wers tegyük fel :-)

1. Mivel nincs szerződésetek elviekben nem történt közöttetek semmi.
  2. Jöhet a bizonyítási eljárás, mivel a bank azért mégis csak teljesített valamit (ha nem is azt amit vállalt) , valamint az adós is ezért ebben az esetben, mint minden más normál kölcsönügyletnél a bank bizonyíthatja , hogy tartozol neki.....
  3. Ezt mivel máshogy nem igazán tudja megtenni a banknál vezettett HUF folyószámla kimutatással tudja megtenni.
  4. A HUF számlád havi értesítőjével bizonyíthatja, hogy mit kaptál. Próbálkozhat esetlegesen excell tábla nyilvántartással is, de ugye az nem az igazi mert nincs exceltábla nyitási szerződésetek , csak HUF folyószámla nyitási van, így az adós is bizonyíthatja a havi számlakivonat értesítővel, hogy mit kapott a banktól és mit fizetett be.
  5. A HUF folyószámlán ez fog szerepelni (ERSTE bank) 2008.06.12 jóváírás 10.000.000 HUF

Megjeyzés:hitelfolyósítás
(Csak KBS kedvéért CHF-ről és bázisárfolyamról szó sem esik)

6. A többi számlakivonaton pedig szerepelni fog pl.:
2008.07.15 Hit. kapcsolatos terhelés 89.000 HUF

7. Ekkor jöhet a bíróság és az elszámolás. A bíróság megállapítja, hogy ki mit teljesített és kinek mi jár még........

8. a bíróság megállapítja , hogy az adós tartozása 10.000.000 HUF minusz az addig befizetett összegek. Esetleg egyenértéki kamatot is felszámíthat, de nem kötelező elem....

9. Mivel az adós eddig teljesített, tegyük fel a végére marad 5.000.000 HUF tartozás.

10. De ez ugyebár nem jelenti azt , hogy az adósnak ezt rögtön egyösszegben ki is kell fizetni.......köthet új szerződést a bankkal vagy akár vehet fel HUF kölcsönt egy másik banktól a félig kifizetett tehermentes lakására, de kérheti a bíróságtól is, hogy a bíróság állípítson meg részletfizetést, mint tette azt az ózdi ügyben annak idején....(Nem hinném, hogy a bíróság cálja a semmisség után az adós ellehetetlenítése lenne)

Kérlek jelezd wers, ha valamelyik ponttal nem értessz egyet......

Ycal # 2012.12.10. 14:13

ius latratus:

Én vállalom a te Erste-s ügyedet, mondd meg, hogy mit írjak a beadandó keresetbe, megírom én, meg ám! Egy kereset, mondjuk...mondj egy árat, vállalom. Én biztos azt írom bele, amit mondasz, fene itt ebbe a sok okvetlenkedő ügyvédbe, meg jogászba!
Hát te vagy az ügyfél! Én megfogalmazom úgy, hogy a bíró -meg a bank jogászának - a szeme romlik egyből vagy 3 dioptriát, de legalább az lesz benne, amit itt hajtasz.
Aztán majd meglátjuk.

Kezdjük az elején ügyvédi tanácsadással:

1. elolvasod a szerződésem.
  2. én elmondom, hogy szerintem mit lehetne benne támadni, hozom hozzá az általam vélelmezett törvényhelyeket.
  3. Te elmondod, hogy hülye vagyok és megmagyarázod, hogy mit látok, rosszul :-)
  4. Ha megtudlak győzni az érveimmel, akkor beírod a keresetetbe ,amit én szeretnék.
  5. Ha te tudsz meggyőzni engem, akkor búfelejtőnek megiszunk egy üveg szabolcsi almapálinkát.....
Ycal # 2012.12.10. 14:18

KBS:

Itt egy ujabb bulvár site aki lehozta:

http://hetivalasz.hu/…odese-58183/

wers # 2012.12.10. 14:22

10. De ez ugyebár nem jelenti azt , hogy az adósnak ezt rögtön egyösszegben ki is kell fizetni.......köthet új szerződést a bankkal vagy akár vehet fel HUF kölcsönt egy másik banktól a félig kifizetett tehermentes lakására, de kérheti a bíróságtól is, hogy a bíróság állípítson meg részletfizetést, mint tette azt az ózdi ügyben annak idején....(Nem hinném, hogy a bíróság cálja a semmisség után az adós ellehetetlenítése lenne)

köthet új szerződést... ha a banknak lesz kedve, és lehet, rosszabb feltétekkel, mint a mostani

köthet máshol is... ha adnak neki hitelt... ez mind "ha".
Nos, amiatt még nem kell bíróságra menni, mert az, hogy mennyi a tartozás, azt enélkül is tudja az adós is, és a bank is.

Ycal # 2012.12.10. 14:47

Wers:

Nos, amiatt még nem kell bíróságra menni, mert az, hogy mennyi a tartozás, azt enélkül is tudja az adós is, és a bank is.

Legjobb tudomásom szerint abból indultunk ki, hogy érvénytelen a szerződés?

Szerinted ilyen esetben a bank és az adós szerint vélelmezett tartozás összege meg fog egyezni?

Ne légy naiv........

lehet, rosszabb feltétekkel, mint a mostani

A feltétel elképzelhető , hogy rosszabb leesz, de mi a roszabb 15 milliót fizetni 7%-on vagy 5 milliót fizetni 11%-on?

ez mind ha

Igen ez mind ha, de akkor ne legyen ha eldönti a bíróság, hogy az adósnak miként kell megfizetnie a tartozást.Az ózdi perben pl: 25 ezer forintot állapított meg , mert annyit engedett meg az anyagi helyzete a családnak.....

De mondjuk, hogy a bíróság zord és egyben ki kell fizetni.ezt nem tudja megtenni....

Jön egy árverés, ott egy 10 milliót érő ház, amin 5 millió tartozás van. Eladják 7 millióért és marad az adósnak 2 milliója.

Nézzük a végrehajtást deviza alapú szerződéssel.

Jön egy árverés, ott egy 10 milliót érő ház, amin 15 millió tartozás van. Eladják 7 millióért és marad az adósnak 8 millió tartozása.

Szerinted a két rossz közül melyik a jobb?

Sherlock # 2012.12.10. 15:56

Most akkor érvénytelen a szerződés vagy semmis?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.10. 15:58

Nincs Lázár Dénes nevű ügyvéd Magyarországon.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.10. 16:09

Tekintettel arra, hogy az egyesület még nem vette át a devizaalapú szerződés semmisségét kimondó döntés írásos indoklását, nem tudják egyértelműen megmondani, milyen további jogkövetkezmények származhatnak az ítéletből – mondta dr. Lázár Dénes.
Meg kellene kérdeznie Ycalt, hiszen ő már meg is mondta.

Ycal # 2012.12.10. 16:18

Nincs Lázár Dénes nevű ügyvéd Magyarországon.

KBS:

Egy szóval sem mondtam, hogy magyarországon ügyvéd.... próbáld kölföldiában :-)

De fogyasztóvédelmi egyesülete csak lehet nem?

Egy másik bulvár lapban írnak róla:

A Bizottság közleménye a fogyasztói érdekek védelme érdekében a jogsértés megszüntetésére irányuló eljárásokról szóló, a 98/27/EK irányelvet kodifikáló 2009/22/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 4. cikkének (3) bekezdése tekintetében az irányelv 2. cikkének hatálya alatt jogsértés elleni fellépésre feljogosított szervezetekről

8. Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület (PITEE)
Mátyás tér 17. 3. 9. 1084 Budapest, e-mail: pite2008@gmail.com Képviselő: Dr Lázár Dénes, Elnök

http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?…

Ycal # 2012.12.10. 16:23

„Tekintettel arra, hogy az egyesület még nem vette át a devizaalapú szerződés semmisségét kimondó döntés írásos indoklását, nem tudják egyértelműen megmondani, milyen további jogkövetkezmények származhatnak az ítéletből – mondta dr. Lázár Dénes.”
Meg kellene kérdeznie Ycalt, hiszen ő már meg is mondta.

Kedves KBS,

Próbáld a mondatokat az ő teljességükben értelmezni:

szerződés semmisségét kimondó döntés írásos indoklását....további jogkövetkezmények....

Vagyis a semmisséget kimondó döntés megvan, kizárólag a további jogkövetkezmények nem ismertek...pl hogyan számoljanak el a felek....

Én csak annyit állítottam, hogy semmis a szerződés... :-)

Ycal # 2012.12.10. 16:28

Most akkor érvénytelen a szerződés vagy semmis?

joghallgató

Kedves Sherlock te hol tanulsz jogot?

Én úgy tudom, a KBS által megítélt 8 általánossal a zsebemben, hogy a semmisséget a magyar polgári jog az érvénytelenség egyik típusaként szabályozza, a megtámadhatóság mellett.

Sherlock # 2012.12.10. 16:50

A 8 általánosoddal elolvashatnád rendesen. A semmisség az feltétlen érvénytelenség, de ami neked még érdekesebb, hogy hivatalból kell figyelembe venni. Ha semmisek a szerződések, akkor a bíróságok már legalább 6 éve cseszik el a dolgokat, amiért nem állapítják meg maguktól amit annyira szeretnél.