Devizahitelszerződés megtámadása PTK 210. (3)

FuZo # 2014.03.10. 17:46

Kedves KBS, rendkívüli rossz híreim vannak számodra:

1. a szerzödésem a Budapest Bank formaszerzödése 2006-ból, akkoriban legalábbis a BB néhány ezer ilyet kötött
  2. tartalmi kérdésekben (forrás, kamatmérték) a BB mint a hazai általános gyakorlatról oktatott ki ("mint köztudott" kitétellel)
  3. a bankok mérleg szerinti (azaz valós) devizaforrása bankonként változóan 5-40% között mozgott, a kihelyezett összegek további forrása HUF

Bármilyen kérdésed van, ami a JOGI megítélést segíti, szívesen adok infót.

Ps: Amint igen rosszul türöm, hogy "dögöljön meg a bank, kamatmentesen vissza a forintot", éppúgy kevéssé vagyok pártján az "ártatlan bankok támogatják a hülye ügyfelet" szélsöségnek is. Ezért próbálom a megismert gazdasági tartalmat a jogi keretekkel összevetni.
A szerzödésem egyébként tök sima kölcsönszerzödés, abban tér el a korábbi (évtizedes múlttal rendelkezö) HUF szerzödésektöl, hogy a kölcsönösszeg mint x HUF folyósításkor számított CHF értékéröl szól.
Az elszámolást a bank (korrektül) CHF-ben adja meg, a vita esetemben a kamatmértéken, pontosabban annak megállapítási módjában van - egyébiránt összhangban a 6/2013. PJE 2. pontjával, miszerint: „2. A deviza alapú kölcsönszerződés mint szerződéstípus önmagában amiatt, hogy a kedvezőbb kamatmérték ellenében az árfolyamkockázat az adósnál jelentkezik”. Az árfolyamkockázatot vállalom, a HUF kamatot nem. Amennyiben viszont a bank írásba adja, hogy ö anno is HUF kamatra gondolt (csak nem írta le)... na ilyenkor JOGILAG mi van?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 17:30

Már vagy háromszor mondtam, hogy nem ismerjük a szerződésedet, és ha ez mind igaz, akkor a te szerződésed nagyon nem tipikus.

FuZo # 2014.03.10. 16:59

OK.
Nekem (illetve az eladónak) HUF-ot folyósítottak, HUF bázison számolják a kamatot (ezt a bank írásba adta), de az egész CHF bázison van nyilvántartva. Akkor ez most mi?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 16:45

Kérdés, hogy ezeket a szerzödéseket lehet-e valós gazdasági tartalmuk szerint vizsgálni?
Nem csak lehet, hanem kell. Épp ez ellen rugkapálóznak az adósok ezerrel.

FuZo # 2014.03.10. 16:35

KBS: jogelvi kérdésem van.
Adójogban az adóhatóság eléggé általánosan az ügylet tartalmára fókuszál, nem a körülötte levö papírra.
Pl. leányvállaltok közötti termékértékesítés a transzferár szabályozás alá esik, azaz a piaci árnál alacsonyabb transzferár esetén a különbözet a térítésmentes átadás szabályai szerint adózik, még akkor is, ha pár nap múlva az ügylet visszafelé is megvalósul (pl. beszerelésre átadott anyag beszerelve vissazmegy) - csak akkor dupla az adóteher. Gépiparban ez egyébként gond. na, mindegy.

Kérdés, hogy ezeket a szerzödéseket lehet-e valós gazdasági tartalmuk szerint vizsgálni?

FuZo # 2014.03.10. 16:29

@Sherlock;
Annak nem lett volna értelme.

Kedves drága joghallgató barátom, nekem a bank ezt írásba adta!!!

Konkrétan leírta, hogy HUF-ot adott valójában, ezért HUF kamat bázison állapítja meg a kamatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.10. 16:18

Szerinted mi az én prekoncepcióm?
Az, hogy az adósoknak jóval kisebb összeget kell visszafizetniük, mint amit a bankok követelnek. És ehhez az előre felállított koncepcióhoz keresel érveket.
A jogesetmegoldás - és így az ítélkezés - korrekt módszere azonban nem ez.

Sherlock # 2014.03.10. 14:55

bankszakmailag egyszerüen téves

Épp ellenkezőleg.

A bank ugyanis forint forrást helyezett ki deviza elszámolással, forint kamatbázison.

Annak nem lett volna értelme.

FuZo # 2014.03.10. 14:27

@Sherlock: „de a Kúriát nemigen fogod mostanában felülbírálni, az pedig kimondta hogy devizahitelek és pont.
Megnéztem, és tényleg azt mondja. Megmondom, szomorú vagyok ettöl, mert a mondás nagyon sommás és bankszakmailag egyszerüen téves.
A bank ugyanis forint forrást helyezett ki deviza elszámolással, forint kamatbázison.
Ez így biztosan nem devizahitel.

Ycal # 2014.03.07. 11:26

KBS:

Szerinted mi az én prekoncepcióm? (Légyszíves mond el nekem, mert isten bizony nem tudom mire gondolsz....)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 10:18

Ez annyira színvonaltalan...
OFF
Pedig alapvetően az átlagnál értelmesebb ember vagy. De erre annyira rákattantál, hogy képtelen vagy a témában világosan gondolkodni, a prekoncepciódat akár csak egy pillanatra félretenni.
(Ez a jóhiszemű verzió.)
ON

Ycal # 2014.03.06. 22:44

Sherlock:

Szerintem a kölcsönök olyan kölcsönök, amilyenre bizonyíték van...ha bank tudja igazolni a mögöttes devizát, akkor devizával tartozik az adós, ha nem ,akkor forinttal...

Én viszont meglepődtem ezen a mondaton:

"A deviza alapú kölcsön mögött – figyelemmel a pénzügyi intézményekre vonatkozó közjogi jellegű szabályokra – devizaforrás áll. Annak vizsgálata, hogy egy konkrét szerződés mögött van-e devizaforrás lehetetlen és egyben szükségtelen is a perekben. "

Már várom, hogy a következő ilyen cikk után:

http://index.hu/…r/pap050225/

Kijön a következő tartalmú PJE:

A forgalomba hozott élelmiszerek mögött – figyelemmel az élelmiszerek előállítására vonatkozó szigorú szabályokra – megfelelő minőségű alapanyag áll. Annak vizsgálata, hogy egy konkrét élelmiszerben van-e mérgező anyag lehetetlen és egyben szükségtelen is a perekben.

Sherlock # 2014.03.06. 21:54

Ugyan. Azon nem lepődöm meg, hogy az egyértelmű bizonyítékok ellenére szembe mész a józan ésszel és szerinted ezek továbbra is forinthitelek (végtörlesztés rémlik?), de a Kúriát nemigen fogod mostanában felülbírálni, az pedig kimondta hogy devizahitelek és pont.

Ycal # 2014.03.06. 21:36

bocs a 2. pont fele lemaradt..

2. Ha kölcsönadtam a frankomat/akármimet , majd a kölcsönadás után lett forintra váltva, akkor joggal követelhetem szerintem a frankomat/akármimet.

Ycal # 2014.03.06. 21:34

Sherlock:

"ha te váltanád át a frankodat/akármidet forintra, hogy kölcsönt adj, aztán kimondanák a szerződés érvénytelenségét, te sem nagyon ragaszkodnál a forintért forintot logikádhoz."

1,
Ha átváltottam volna a frankomat/akármimet forintra mielőtt kölcsönadtam, akkor milyen alapon követelnék mást, mint a kölcsönadott forintot?

2. Ha kölcsönadtam a frankomat/akármimet , majd a kölcsönadás után lett forintra váltva, akkor a

Látod itt a probléma...miből tartott volna egy deviza számlát nyitni és azon elhelyezni a CHF-et, majd onnan átváltani/konvertálni és kifolyósítani forintban a folyószámlára?

A probléma, hogy a bank nem tudja összekötni a CHF-et és a forintot...

Vagyis nincs meg az általad hangoztatott átváltás....

Amit mondasz, az jelen helyzetben így helytálló:

"ha te rendelkeznél frankkal/akármivel, de nem tudnád bizonyítani, hogy azt átváltottad forintra, hogy kölcsönt adj, aztán kimondanák a szerződés érvénytelenségét, te milyen alapon ragaszkodnál a forintért frankot/akármit logikádhoz."

Mert jelenleg ez a helyzet...

Sherlock # 2014.03.06. 19:58

Ennek semmi köze a bankokhoz, ha te váltanád át a frankodat/akármidet forintra, hogy kölcsönt adj, aztán kimondanák a szerződés érvénytelenségét, te sem nagyon ragaszkodnál a forintért forintot logikádhoz. Nagyjából ez a problem a törvényhozással is, elindulnak valamerre, aztán ütik ahol érik, a járulékos hatásokkal meg nem törődnek. Bár azt nem tudom, hogy az egyensúly eltolódás az milyen állat.

Ycal # 2014.03.06. 19:49

Sherlock:

"érvénytelen szerződés szerint tartod fenn a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyensúlyát"

Vagyis a semmis, joghatás kiváltására alkalmatlan szerződés jogokat és kötelezettségeket fog keletkeztetni, hogy az általa előidézett egyensúly eltolódást fenn tudjuk tartani az elszámoláshoz :-)

Ezzel jogalapot is biztosítsunk a bank követelésének :-)

Sherlock # 2014.03.06. 19:29

De hogy értsd is (bár nemigen fogod): pont azzal lehet elkerülni a jogalap nélküli gazdagodást, hogy az érvénytelen szerződés szerint tartod fenn a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyensúlyát. Pont ettől nem lehet jogalap nélküli gazdagodás.

Sherlock # 2014.03.06. 19:24

Valóban, megint túljártál az eszemen. De csak mert sokkal okosabb vagy. Vagy mert már a problémát sem érted. Szerintem az előbbi.

Ycal # 2014.03.06. 18:34

Sherlock:

ezt írtad:

"Mert egyik fél sem gazdagodhat jogalap nélkül."

Nem Én adtam a szádba a jogalap nélküli gazdagodást, hanem ezek szerint Te beszéltél hülyeséget, ha még sincs az egésznek köze a jogalap nélküli gazdagodáshoz :-)

Sherlock # 2014.03.06. 18:06

Én nem mondtam, hogy ez jogalap nélküli gazdagodás, ne add a számba.

Az meg a jogegységi óta (dilettánsoknak azelőtt is az volt) elég egyértelmű, hogy mi a szolgáltatás.

Ycal # 2014.03.06. 16:39

KBS:

Vagy ahogyan a Kúria fogalmaz: a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyensúlya nem bomolhat meg.

Már csak az a kérdés, hogy mi volt a szolgáltatás? :-)

Ycal # 2014.03.06. 16:33

Sherlock:

"Mert egyik fél sem gazdagodhat jogalap nélkül."

A jogalap nélküli gazdagodás szabályait nem pont arra az esetre találták ki, amikor nincs szerződéses jogviszony a felel között?

Vagyis újra nem a szerződés, hanem a valódi teljesítések számítanak...

Viszont felvetődik a kérdés, az adós mekkora összeggel gazdagodott?

Gazdagodott-e a árfolyam emelkedés mértékével?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 15:41

Vagy ahogyan a Kúria fogalmaz: a szolgáltatás és ellenszolgáltatás egyensúlya nem bomolhat meg.

Sherlock # 2014.03.06. 15:31

Mert egyik fél sem gazdagodhat jogalap nélkül.