Sziasztok!
A következő kérdésekben szeretném a segítségeteket kérni ( én már nem tudom, kinek van igaza).
Egy 56 négyzetméteres társasházi lakásban lakunk hárman: az édesanyám, a férjem és én. A lakás az én tulajdonom,a szolgálati bérlakást az én pénzemből vettük meg annak idején, anyunak holtig tartó haszonélvezeti joga van rajta. A társasház ki szeretné cserélni a nyílászárókat, amire valójában nem lenne szükség, csak szeretnék, ha ugyanolyan fajta és színű lenne, mint a szomszéd házé. A közös képviselő rajtunk kívül mindenkivel aláíratta a beleegyezést, igaz, hazugsággal vette rá a lakókat. Azt mondta mindenkinek( persze csak négyszemközt) hogy már csak ő hiányzik. A sok hiszékeny nyugdíjas persze azonnal aláírta, nehogy kilógjanak a sorból. Mi viszont nem vagyunk hajlandók aláírni, mivel nincsen rá pénzünk. Ugyanis ehhez az egészhez lakásonként 200000.- forintot kellene befizetni három hónapon belül. Mikor a lakógyűlésen megmondtam, hogy én nem egyezem bele, mert nem tudok ekkora összeget előteremteni, majdnem meglincseltek. A lakók 80 százaléka nyugdíjas, nem lehet nekik megmagyarázni, hogy a fiatalok többsége nem százezreket keres, csak azt hiszik el, amit az újságok mondanak, meg a tévé. Egyikük (73 éves) felajánlotta, hogy kifizeti az összeget, ha lefekszem vele. Persze mindenki az ő pártjára állt, rajtam gúnyolódtak, amiért nem használom ki ezt a lehetőséget. Sírva jöttem el a gyűlésről, a lakókkal azóta sem túl jó a viszonyunk. Igaz, bennünket fiatalokat sosem vettek emberszámba. A közös képviselő azóta rendszeresen zaklat bennünket. Már többször előfordult, hogy jöttem haza a munkából, a képviselő éppen akkor magyarázta anyunak, hogy nyugodtan írja alá a papírt, mert velem már meg lett beszélve. Ez persze hazugság, de nagyon meggyőző tud lenni. Azt mondja, ha nem fizetünk, elárverezteti a lakásunkat. Van ehhez joga? A nyílászárók cseréjéhez egyébként a tulajdonos vagy a haszonélvező aláírása szükséges? Anyu szerint ő, mint haszonélvező, akár el is adhatja a lakást a beleegyezésem nélkül. Most akkor kinek higgyek?
Egyébként szívesen beleegyeznék az ablakok cseréjébe, de tudomásul kell vennünk, hogy nem megy minden egyszerre. Ezt az összeget tényleg csak akkor tudnám előteremteni, ha kiállnék az út mellé és magamat árulnám, márpedig erre akkor sem lennék hajlandó, ha az életem múlna rajta. Lehet, hogy álmodozó vagyok, de becsületesen szeretnék boldogulni ebben az országban.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
Mónika
Társasházi problémák
A haszonélvező tulajdonjoggal nem rendelkezhet, vagyis ahhoz, hogy édesanyád a lakást el tudja adni, tulajdonosi beleegyezés szükséges. Mint ahogy a haszonélvező nem terheltetheti meg az ingatlant, ehhez is tulajdonosi státusz szükséges. Vagyis az NEM igaz, hogy a haszonélvező a lakást eladhatja.
Mivel a szituban említett lakóingatlan a te tulajdonod, így a tulajdonoddal úgy rendelkezel, ahogyan akarsz. Amennyiben a lakótömb nincs speciális minősítés alatt (műemlék, a felújítás elmulasztása életveszélyes lehet, stb...), akkor TÉGED SENKI NEM KÖTELEZHET A NYÍLÁSZÁRÓK CSERÉJÉRE.
Amennyiben mégegyszer odamegy a közös képviselő, kérd tőle írásban a dolgokat, majd válaszolj írásban, hogy nem. Ezt követően pedig vedd zaklatásnak a megkeresését és járj el vele eszerint.
Az ingatlant elárvereztetni NINCS semmilyen jogalapja, ilyenre NEM lehet kötelezni senkit.
Amennyiben hazugságokkal akar meggyőzni akárkit is, úgy fennáll a szerződés megtévesztéssel történő "rákényszerítés" esete, amely ellen szintén fel lehet lépni.
Ne hagyd magad, és ne feküdj le három ablakért senkivel, érdekből!
SF
Még annyit, hogy nézdd meg a lehetőségeidet, és pl. mondd azt, hogy három hónap alatt nem, de 12 hónap alatt ki tudod fizetni, ha ezt bevállalják, tőled cserélhetik a nyílászárókat...
SF
Köszi a gyors választ, kicsit megnyugodtam, hogy nem kerülhetek az utcára. Egyik kategória sem érvényes a házunkra, nem hiszem, hogy egy, az ötvenes években épült katonai szolgálati lakást valaha műemléknek nyilvánítanának, életveszélyről pedig szó sincs. Inkább hiúsági kérdés az egész: ha a szomszéd így, akkor én is úgy...
Sajnos tíz év alatt sem tudnám kifizetni, mert a spórolt pénzünkből a szomszéd faluban vettünk egy pici családi házat, azt próbáljuk felújítani. Minimálbérből nem könnyű, ráadásul a munkahelyem két hónapon belül megszűnik. A férjem postás, őket sem fizetik túl jól. Ami kis pénzt össze tudunk spórolni, az mind kell a házunkra. Nem szeretnénk az egész életünket egy félszobában leélni ( most így vagyunk: anyu egyedül a nagyszobában, mi ketten a kisszobában). És mi mindent kell eltűrnünk tőle...Úgyhogy a legnagyobb jóindulattal sem tudnánk azt a pénzt összeszedni.
A nyílászárók általában nem részei a társashézi közös tulajdonnak, így azok cseréjéről - arra való kötelezésről - szerintem sem dönthet a ház.
Az mindenestre érdekes, hogy a többiek miért akarják mind kicserélni az ajtókat-ablakokat, ha olyan jó állapotban vannak?
Nem mindenki akarja igazából kicserélni, hiszen néhány új lakó mielőtt beköltözött, teljesen felújította a lakását. De azért ők is aláírták, mert a közös képviselő azt mondta nekik, hogy ha nem akarják kicserélni, nem kell az összeget befizetniük, viszont csak akkor nyújthat be pályázatot, ha a tulajdonosok mindegyike beleegyezik. Én elhiszem, hogy jó lenne nyerni vissza nem térítendő támogatást, de ha egyszer nem megy. sok minden jó lenne, de tudomásul kell vennünk, hol a határ, mennyi terhet bírunk el. Nagyon sokan kerültek a padlóra amiatt, mert erejükön felül vállaltak hitelt. Én inkább vállalom, hogy néhány évig még komfortos lakásban lakom, de nem vállalok többet, mint amennyit ki tudok fizetni. Én is szívesebben laknék egy olyan lakásban, ahol minden korszerű és szép és jó, de ehhez vagy politikusnak kellene lennem vagy bankrablónak.De ezekhez a szakmákhoz én túl becsületes vagyok.
Egyébként van egy gyanúm, csak nem tudom bizonyítani. Lehetséges, hogy azért ennyire aktív a képviselőnk, mert van egy építőipari vállalkozása, kiterjedt kapcsolatokkal? A szomszéd háznál is ő csinálta a tetőtérbeépítést.
A társasházban a házirend alapján tilos kerékpárt, gyerekkocsit, egyéb dolgokat tárolni. Ha valaki ezt mégis megteszi, szabálysértést követ el, vagy sem ?
Úgy tudom, igen szabálysértést követ el.
bausan
A gyerekkocsinak társasházban történő tárolását mi alapján lehet kizárni? Ha a házirend így szól, az valamilyen jogszabályba biztosan ütközik.
Az az igazság, hogy a Társasházi tv egy csontváz. A szervezeti és mükődési szabályzat (azon belül a házirend)az ahol a csontvázat fel kell öltöztetni. Ami nincs a jogszabályban tiltva azt szabad.
Amennyiben a Tulajdonostársak jogszabályban előírt hányada egyetért azzal, hogy a gyerekkocsit nem lehet a közös tulajdonú helyiségben tárolni akkor szerintem nincs mit tenni.
Kérem írja le pontossan, hogy mi történt, akkor pontosabb választ tudok adni.
Üdv:
bausan
Az a problémám, hogy egy debreceni panellakást bérlünk négyen. Az alattunk lévő szomszéd, folyamatosan azzal fenyegetőzik, hogy kihívja a rendőrséget, azzal az ürüggyel, hogy mi dübögünk (ez alatt a járkálást értem a lakásban és a mindennapi tevékenységhez tartozó zajokat, nem pedig nagy hangerőn való zenehallgatást)a lakásban. De azt meg nem akarja megérteni, hogy a falak olyan vékonyak, hogy minden áthallatszik rajta.
Azt szeretném megtudni, ha feljelent minket akkor annak lehet-e valamilyen következménye? (pl.: bírság stb.)
„Azt szeretném megtudni, ha feljelent minket akkor annak lehet-e valamilyen következménye?”
Szerintem gyk. kizárt a bírság, lehet a szabs elé cipeltethet, de többet nem ér el vele.
36 lakásos társasházunk krízisben van (nincs SZMSZ, nincs számvizsgbiz, stb.) Éves közgyűlésen 73% aláírta a jelenléti ívet, de
a tisztségviselők választása már nem történt meg, határozatok nem születtek. Kérdés: érvényes volt-e ez a közgyűlés. A kképv ott megigérte, hogy "ismétlő" közgy nem hiv össze. Mégis jegyzőkönyvet kaptunk arról, ahol állítólag 1 tulajdonos vett részt és hozott határozatokat az ismétlésen(a meghirdetett helyen nem volt közgyűlés, az időpontranem béreltek termet ). Érvényes közgy-e ahol -esetleg - 1 tulajdonos vesz részt. Tényleg bírósághoz kell-e fordulnunk 60 napon belül, vagy negligálhatjuk az egyszemélyes határozatokat (közös tul.ingatlanok bérbeadásáról).
Sziasztok!
Én a következő problémában szeretném a segítségeteket kérni:
2001. szeptemberében vásároltunk egy lakást, amit ugyanezen év december 1-én birtokba is vehettünk. Az adásvételi szerződésben rögzítettek ellenére az Eladó nem intézkedett a lakásra vonatkozó közüzemi és egyéb tartozásai rendezéséről az átadásig. A lakás átadásánál nem volt jelen, a kulcsokat a szomszédoknál helyezte el, ahol én azokat a költözésemkor átvehettem. Ezen ügy tisztázása érdekében többször kerestem az Eladót, aki viszont telefonos megkereséseimre nem reagált, az új lakcímét nem hozta tudomásomra. A közüzemi szolgáltatóknál történt átírások során kiderült, hogy szinte az összes helyen tartozása van. Ezek ellenére sikerült az átíratást elintéznem, kivéve a lakásfenntartó szövetkezetet, akik azóta is tőlem követelik az előző tulajdonos felhalmozott közös költség tartozásait. A problémát nehezíti, hogy ő nem íratta át a lakást a saját nevére a szövetkezetnél, ezért a tartozás az előtte lévő tulajdonos nevén halmozódott. Az elmúlt négy évben kb. háromszor kaptam felszólítást a tarozás rendezésére. Ilyenkor én telefonon egyeztettem velük, amikor is közölték, hogy tisztában vannak vele, hogy ez nem az én tartozásom, de mivel a jelenlegi nyilvántartási rendszrükben nem lehet különválasztani a lakáson lévő és a lakás tulajdonos tartozását, ezért szerepel az én nevemen a hátralék. A napokban ismételtem kaptam egy felszólítást a tartozás rendezésére.
Ilyen esetben mi a teendő. Hogyan lehetne ezt az ügyet gyorsan rövidre zárni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
"szecessziósház kérésére"
Nos, megpróbálok kimerítő választ adni részedre kérdés(eid)re, ám kimerítően csakis a Társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény fog segíteni.
- említetted, nincs szmsz, számvizsg bizottság - szmsz-nek lenni kell, hiszen a társasházzal kapcsolatos minden olyan jogot és kötelezettséget, amit jogszabályok nem fogalmaznak meg ebben kell lefektetni. Ezzel függ össze a számvizsgáló bizottság is, hiszen lehet olyan, hogy nincs külön számvizsgáló bizottság, ám ebben az esetben az szmsz-ben kell erről írni és, hogy ilyenkor ki ellenőriz. Következtetés, számon kell kérni a közös képviselőtől, hogy miért nincs szmsz, és számvizsgáló bizottság, ha nem tudja kellőképpen indokolni le kell váltani.
- említetted 73%-a aláírta a jelenléti ívet - nos a társasház közgyüléséről az alábbiakat kell tudomásul venni. A közgyülésen minden, a társasházban tulajdonjoggal rendelkező személynek tulajdoni hányaduk arányában van szavazatuk. Tehát nem %-ban kell mérni, hanem tulajdoni hányadban. Az alakuló közgyülésen kell ezt meghatározni. Mondjuk pl. a társasház teljes m2 10000, melyből a te lakásod kb 60 m2, így a hányadod ezen számok osztásából kell képezni. Ezt azért írtam, mert mint említetted, hogy "érvényes volt-e a közgyülés". Válasz, az igen mert évente legalább egyszer közgyülést kell összehívni a téma megjelölésével, ám kérdés, hogy a közgyülés határozatképes volt-e? Erről nem írtál semmi,de feltételezem a 73%-ból, hogy határozatképes volt.
Nos, tehát megvannak a tulajdoni hányadok, majd következik a közgyülés. A közgyülés összehívást a közös képviselő kezdeményezi a téma megjelölésével, egyben tájékoztatja a tulajdonosokat, hogy határozatképtelenség esetén mikor lesz a következő közgyülés. A közgyülés kezdetét követően első lépsében a jegyzőkönyvvezetőt és hitelesítőt kell megválasztani, mert minden közgyülésről jzk-t kell vezetni. Ezt követően meg kell állapítani, hogy határozatképes-e vagy sem a közgyülés! Határozatképes, ha a tulajdoni hányadnak la. fele megvan. Ha nem határozatképes akkor a gyülés be kell fejezni. Határozatképtelenség esetén általában várnak kb. egy órát - nem elfogadott, bármilyen idő lehet - és akkor tartáják a következő közgyülést, ahol már a jelen lévők határozatképesek lesznek. A közös képviselőtök nem mondhat olyat, hogy határozatképtelenség esetén nem hív újból össze közgyülés. Kötelessége összehívni, mert a közgyülésekről mindig jzk-t kell vezetni.
3. Esetedben hiányolom a következőek: miért nincs jzk az első közgyülésről, ahol megállapítjátok, hogy miért nem vagytok határozatképesek, majd ezt ki hagyja jóvá (hitelesítők)? Hiányolom, hogy a következő - ahol 1 ember vett részt - közgyülésről hol a jegyzőkönyv?
4. Esetedben, ha 73% ott volt a közgyülésen vélelmezhető, hogy határozatképesek vagytok, tehát semmi értelme nem volt a következő közgyülésnek, feltéve, ha nem valami turpisság van a dologban! A közgyülésen döntésekről határozatok nyilvántartását kell vezetni. Ha olyan határozat lesz, amit nem tudsz elfogadni csakis bírósági úton lehet megtámadni. Jelen esetben is erre van lehetőség, ám maga az egész "eljárás" kicsit gyanús tehát sarokba lehet szorítani a közös képviselőt.
5. Javaslom, hogy a lakók tulajdoni hányadának 1/10-e hívasson össze azonnali közgyülést (mivel erre a számvizsgáló bizottságnak volna joga, de az nincs) - papíron alá kell írni és el kell juttatni a közös képviselőnek (javaslom tértivevény), akinek kötelessége összehívni lakógyülést. A témát meg kell jelölnötök, de javaslom a közös képviselő leváltását is. Itt szabályoknak megfelelően kell levezetni a lakógyülést és a korábbi határozatot hatályon kívül helyezzétek (bérlésről) és hozzatok új határozatot.
Rövidebb, mint a bírósági ügy - ám jogi képviselőt mindenféleképpen javaslom, hogy keressetek meg, vagy olyan személyt, aki a társasházak kezelésében valóban "otthon" van !
Bármilyen egyéb - témával kapcsolatos -kérdésedre szívesen állok rendelkezésedre, ám szívesen venném, ha mások is ráerősítenének az általam írottakra!
Köszönöm
Sziasztok!
Segítséget szeretnénk kérni, mert úgy érezzük, a közös képviselő nk nem megfelelően képviseli a társasházat. A kérdések:
- Mivel üzletszerűen végzi a közös képviseletet, kell-e neki v. valamelyik alkalmazottjának képesítéssel rendelkeznie? (díjazás hogyan, ha nincs végzettsége)?)
- 1.5 millió Ft tartozása van a társasháznak, ez évek alatt gyűlt össze. A lakógyűlés nem fogadta el a múlt évi pénzügyi beszámolót. Mi a teendő ilyenkor? Rengeteg számla nélküli kifizetés van, csak pénztárbizonylatok. A közös képviselő másik cége végzi el a karbantartási, javítási munkákat.
- A lakógyűlésen elmondta, hogy kölcsönadott a társasháznak 800,000 Ft-ot tetőszigetelésre... Nincs semmilyen szerződés róla, senki nem tudott róla.
- A társasháznak nincs új SZMSZ-e, nincs számvizsgáló bizottsága, házirendje.
Ez csak egy kis része a problémáinknak.
Mit tehetünk? Szeretnénk új közös képviselőt, de néhány lakótársat még mindig el tud butítani.
Még egy kérdés: mi eddig úgy szavaztunk, hogy lakásonként 1 szavazat (60 lakásos a ház), nem a tulajdoni hányad arányában. Törvényes ez?
hello ha nincs új szmsz akkor elvileg nem vagy köteles fizetni közös költséget mert ott határozzák meg a fizetés mértékét számítását stn
álláspontom szerint a közös képviselö csak költségtérítét kaphat ha nincs meg az oklevele
kezdeményezzétek egy közgyülés összehívását amin rendezhetitek a problémákat
a közgyülési határozatokat 60 napon belül támadhatjátok meg a bíróságon
kÖSZI A VÁLASZT. A Régi SZMSZ érvényes még? Vagy egyáltalán mitől függ, hogy érvényes-e? Kb.1999-2000 közötti lehet.
Az szmsz-nek az új társasházi törvényben foglaltakanak kell megfelelnie /ott kell meghatározni a közösköltségfizetés módját stb./ ha ezek a tartalmak nincsenek benne akkor van probléma.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02