Abban várnék tanácsot, hogy egy ismerősömnek, mikor épp "pénzzavarba" került, baráti kölcsönként 100eFt-ot adtam. Nem írtunk róla papírt, pontosan nem is állapodtunk meg abban, hogy mikor fogja visszafizetni, elfogadható volt számomra, hogy akkor amikor tudja, bíztam is az ismerősömben. (mindez pár hónapja történt)
Azóta kértem tőle többször az összeg visszafizetését, de mindig lerázott azzal, hogy nincs pénze, sőt, egy ideje már elérhetetlen számomra.
Tudom, nagy butaságot követtem el, de ez van.
Sajnos a címét nem tudom, a nevét és születési dátumát igen. Az FMH-hoz kellene több adat (a végrehajtáshoz már pláne), illetve ilyenkor mi a követelés lejáratának ideje? Mivel nem készült papír az ügyletről, hogyan és milyen indokkal fordulhatnék a KEKKH-hoz az adataiért?
Még ha meg is lenne a címe, a későbbiekben, ha mondjuk kifogással él akár a FMH során, akár a vélelmezett átvétel után a végrehajtásnál, mit tehetek, van-e bármi lehetőségem, mint az ő szava az enyém ellen?
A pénz átadásakor csak ketten voltunk, de több személy tud arról, hogy a nevezett összeget átvette tőlem.
Kölcsön adott pénz.
Írásban fel kell mondani a kölcsönszerződést, és utána visszakövetelheted ezt az összeget.
A problémám a következő, kb. 3 éve kölcsön adtam egy jelentősebb összeget egy barátomnak, kamat, haszon, biztosíték nélkül, barátilag. Ő ragaszkodott, h legyen róla papír. Egy ügyvéddel írattunk is egy kölcsönszerződést, amelyben minden rendesen fel van tüntetve, név, szemig. szám alulírott átvette...stb.Egy dolgot nem írtunk bele , visszafizetési határ időt.Mert nem tudta megmondani, h pontosan mikor is adja vissza, én pedig (bután) nem firtattam a dolgot.
Jelenleg szükségem van a kölcsön adott összegre, de ő nem szándékozik visszafizetni (különböző okokra hivatkozva).
A kérdésem az, h érvényes-e a kölcsönszerződés, visszafizetési határidő nélkül is illetve , milyen törvényes eszközök állnak a rendelkezésemre ezzel a szerződéssel a kezemben a pénzem visszaszerzésére?
A válaszokat előre is köszönöm...
Csalás miatt meg lehet épp próbálni feljelentést tenni, de egyáltalán nem biztos, hogy meg fog állni. Inkább egy fizetési meghagyás.
Kedves Fórumozók!
A következő problémámra kérem a segítségeteket. Nagybátyám közel 1,5 éve adott egy ismerősének 105ezer forintot, és még 2 személy rajta kívül többet is, hogy elintézi nekik, hogy egy pénzszállító cég tanfolyamára bejuttatja őket, majd lesz utána bizonyítványuk és állásuk is. Sajnos a mai napig nem történt előrelépés az ügyben. Se pénz, se tanfolyam, se munkahely. Csak ígérget az ember, hogy mikor adja vissza az összeget. Papír nem lett írva a pénz átvételéről, ami van bizonyíték, az a telefonbeszélgetések felvétele, amin elismeri a pénz átvételét. Mit javasoltok, mit lehetne tenni, hogy visszakapják a pénzüket? Feljelentés, vagy más egyéb?Köszönöm, ha válaszoltok és segítetek.
Az ügyvédi felszólítás egy lejárt követelés teljesítésére, nem fenyegetés.
Való igaz guba ez már elég nagy baj.Én igazából arra gondoltam beperel mert fenyegetem.Hál istennek még nem voltam ilyen szituban és nem értek hozzá
Még nagyobba? Nem.
Az ügyvédi levél miatt én nem kerülhetek bajba?Mivel nincs papírom róla.
egy ügyvédi levelet megér, hátha megijed tőle.
azonban tényleg gyakorlatilag nulla az esélye, hogy ez megtérüljön.
csak már lassan belehülyülök a tehetetlenségbe!
Nem sok.
Tisztelt Cím!
Az esetem a következő:
2009 tavaszán volt barátnőmnek vállalkozása elkezdésére
kölcsönadtam 1 millió forintot.A visszafizetést 2010 év elejére ígérte.Sajnos voltam olyan naív,hogy semmi dokumentációt nem készítettünk az átadásról.Többszöri megkeresésemre sem reagált csak egy ismerőse hívott föl,hogy ne hívjam többé mert följelent rágalmazásért.
Mit tegyek?természetesen a jog betartásával lehet e esélyem?
Fizetési meghagyás. (Csalás szaga van a dolognak, de egy feljelentéstől nem lesz pénzed.)
Az esetem a következő:
Az egyik gyermekkori barátomnak kölcsönadtam egy komolyabb összeget, konkrétan 600.000 Ft-ot, amelyről írtunk egy szerződést is. A kölcsönadott összeg visszafizetésének határideje lejárt, de azóta az adóst nem tudom elérni , nem veszi fel a telefonját. Ha továbbra sem tudok egy lépéssel sem előre jutni, mindenképpen jogi útra szeretném terelni a dolgot. A problémám az lenne, hogy az általunk megírt szerződést nem hitelesítették tanúk, csak mi ketten írtuk alá, és nem tudom , hogy így hiteles e a szerződés(?). A szerződésben jelzálogot képez a kft-je tulajdonjogának 50%-a és egy motorkerékpár is, de ismerősöméktől hallottam, hogy a szerződés megkötésének időpontjában, már a két jelzálogként megjelölt produktum sem volt a tulajdonában. Miként befolyásolja a későbbiekben az eljárást az, hogy ha hamis dolgokat állított a szerződésben? Nem követett el ezzel bűncselekményt? Miként tudnám visszaszerezni a pénzem?
Előre is köszönöm a válaszokat.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02