Tértivevényes levél kézbesítése


derill # 2004.11.29. 19:32

Kösz kőkorszaki, ezt majd megnézem, bár boldoggá tennél, ha átküldenéd emailben, vagy bemásolnád ide:)))

De nézzük az előbbieket: ha valaki nem hajlandó átvenni a levelét, az más kérdés, ez esetben jogosnak tartom a jogvesztést, tekintettel arra, hogy ne kelljen azért másoknak pert inditani, és várni a pénzükre, mert valaki ugy próbál kibujni a kötelezettsége alól, hogy nem hajlandó semmit átvenni. Ez tipikusan a jogellenes joggyakorlás köre lenne, és azt nagyon utálom, ha valaki csak a jogait ismeri, a kötelességeit nem, és tudomást sem akar venni róluk.

Attila: sajnos ezt a részét már én eljátszottam, merthogy az én leveleimet is a szomszéd utcában dobálják be. De most már legalább ott. Korábban a keritésen dobták át, a kutyám meg ezer darabra olvasta. Ezt megreklamáltam. Aztán közölték, hogy kicsi a postaládám. Most 50x80 cm-es, egy kisebb csomag is belefér. De most többnyire a szomszéd leveleit kapom csak meg, a sajátomat viszont kereshetem a szomszédban. Irtam az ügyfélszolgálatra, vizsgálódtak, majd megállapitották, hogy nem a posta a hibás, hanem az a cég, akinek kiadták a kézbesitést. Sajnos mig a postás tudja, hogy hol lakunk, más cégek kézbesitői folyton változnak, és képtelenek megjegyezni. Ugyanis a helyzet az, hogy az önkormányzat nem rendezte az utca és házszámokat, aminek következtében én más utcában lakom, mint ami a telkem helyrajzi száma alapján az utcanevem. Erről persze én nem tehetek. A posta azt mondja ő sem.

Elmondtam, hogy akkor sok mindent tehetnek, de egyet nem: nem dobhatják be a levelem máshova. Visszaküldhetik, hogy cim elégtelen, vagy cimzettet nem találják, de máshova nem dobhatják be. Ezt elismerték, majd időnként továbbra is a szomszédtól kapom meg, ha egyáltalán megkapom. Az emberek többsége ugyanis az idegen levelet egyszerüen kukásitja. Én is sokszor kapom meg ismeretlen személyek leveleit, és mivel a posta kiesik, messze van, előfordul, hogy fél év is eltelik, mire visszajuttatom nekik, keressék meg ők a cimzettet, nem vagyok postás.

Az ok tehát meg van. Megoldás is van, javasoltam nekik, rajzoljanak térképet, hogy melyik ház melyik utcáról van számozva. Nekem azt javasolták, hogy rakjam ki a postaládámat az utcasarokra, ahol az utcanév és házszám szerepel. Csakhogy az más személy tulajdona, akinek a telkére én nem vagyok jogosult bejárni. Ez azt jelenti, hogy max az utcáról ürithetném a postaládámat. És persze más is onnan üritené, tehát rossz ötlet.

Na ennyit az önkormányzatról és a postáról. Persze perelhetném őket...


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

kőkorszaki # 2004.11.29. 16:30

Most van egy olyan levelem melyet Győr helyet Heves megyében kézbesítettek.
Volt egy olyan távíratom melyben elhalálozásról értesítettek valakit, nekem dobták be. /szomszédos utca/
De azt hiszem a lényeg az lenne, ha valaki nem kapta meg levelét akár mert nem vette át tudatosan, akár mert vétlenül. Nem lehetne hozzá olyan jogi következményeket kapcsolni, hogy per nélkül el is veszti a pert. Hiszen a levél tartalma bizonyosan mindenki számára ismeretlen. Ez nagy állnokság. Hiszen ha valaki nem tud valamiről, hogyan cselekedhetne?

Viszont a Ptk./Pe/ 2004. VII. hó 1 től bőbült egy jogorvoslati lehetőséggel a levelek kézbesítésésével kapcsolatban.

szajbertattila # 2004.11.25. 18:03

sziasztok,

az ügyintézést a postán/postásnál kezdeném: kideríteném, miért nem kapom meg az értesítéseket. Elmondanám, hogy már többször származott kellemetlenségem belőle. Megkérdezném magát a postást is, hogy bedobja -e az értesítéseket vagy nem. Ha kell, írnék/írattatnék magamnak a egy feladóvevényes, értesítős levelet, hogy kontrolálljam, valóban az történik -e, ami a hivatalos levelekkel. Utánajárnék annak is, mit kell nekem tennem annak érdekében, hogy legközelebb ne legyen ilyen kellemetlenségem.

Ha megvan az ok, és a posta hibázott, akkor utána lehet menni az ügyvédhez ...

fakos # 2004.11.25. 10:27

Velem is ugyanez történt, pontosabban a Bt-mmel csinálta meg ugyanezt az APEH. Az összeg is hasonló, mint amit kőkorszaki írt. Én is fellebbeztem ez ellen, tiltakoztam, leveleket írtam, stb. Az eredmény: minden egyes levélre visszaírtak, hogy fizessem be a fellebbezési illetéket, miután én erre másodszorra már nem voltam hajlandó, mivel először már befizettem a fellebbezési illetéket, utána átküldték az ügyemet az illetékhivatalhoz, akik szintén megbűntettek illeték be nem fizetése miatt. A történet vége az lett, hogy minden bírságot az utolsó fillérig be kell fizetnem. Egy szóval ezek a hivatalok erre vannak berendezkedve, hogy gyanútlan, naív állampolgárok pénzét a törvények fedezete alatt elszedjék. Tőlünk nyugatra ilyen már nincsen, ott nem tehetik meg, hogy egy kézbesítetlen határozat után küldik a behajtókat. De hát ez Magyarország, a balkán kapuja.


fakos

derill # 2004.11.10. 15:00

Erről épp most beszélgettünk egy másik topicban. Ez esetben természetesen perelheted a postát, ha bizonyitani tudod (szomszédokkal), hogy nem szoktak értesitést bedobni, tehát ilyen eset a környezetetekben többször is előfordult. Ezen felül igazolási kérelemmel is élhetsz (fellebbezés benyujtásával egyidejüleg), melyben leirod, hogy nem kaptál értesitést, utólag tudtad meg, hogy ilyen döntés született, és jogerőre emelkedett. Természetesen az igazolási kérelmet attól számitva 8 napon belül tudod benyujtani, hogy tudomásodra jutott a határozat létezése.

Tehát lehetőség van, ennyi pénznél már érdemes ügyvédhez fordulni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

sysy73 # 2004.11.10. 13:17

Ez a téma engem is érdekelne, kicsit felhozom a témát.

Üdv.

Sysy

kőkorszaki # 2004.11.06. 14:52

Szokot velem, olyan eset előfordulni, hogy tértivevényes levél nem kereste jelzéssel megy vissza a hívatalos szervekhez. Így a benne foglaltak joerőre emelkednek, annélkül, hogy Én tartalmáról tudnék és jogi lépéseket tehetnék.
Nem állságos dolog ez!?
Hol érvényesül az ártatlanság vélelme, mely minden magyar állampolgárt megillet.
Igy jogosan vagy jogtalanul büntetnek és lehet, hogy ártatlanul. A büntetés értéke nagyon nagy érték is lehet /esetemben kb. 500 000,-Ft/.