Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Adós - Adóstárs

Vitamin50 # e-mail 2019.11.12. 12:42

Értem. Köszönöm a hozzászólásokat.
A helyzet az, hogy míg az adós 9 éve egymás után szül, így nincs jövedelme, amiből vonhatnának, így csak az adóstárs nyugdíját vonják.
De azzal még mindig nem tudom kihez forduljak, hogy ez a hitel ingatlanfedezettel volt, ami nagyjából annyit ér ma mint a teljes jelenlegi tartozás, és a kilenc éve felmondott szerződés óta sem történt annak árverezése.
Ezt nem értem miért és kinek éri meg, hiszen nincsenek beljebb egy levont nyugdíjjal, miközben az ingatlan meg fedezné azt.
Ez ügyben kihez lehet fordulni, hogy miért van ez? Végrehajtó megválaszolja ezt, vagy van valami felettes szerv?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.11.11. 17:43

Az adósok valóban egyetemlegesen kötelezettek. De egymás közt egyenlően osztoznak (ha másképp nem állapodtak meg). Tehát ha az egyikük a rá eső résznél többet törleszt, vagy többet hajtanak be rajta, kérhet arányos megtérítést a többiektől. (Előre szólok, hogy az önkéntes teljesítés elmaradása miatt előállt költségekre ez pont nem nagyon érvényes.)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2019.11.11. 16:47

Vitamin50,

Adóstárs = adós.

Két eberből ha az egyik adós és van adóstársa, akkor a másik is adós és az ő adóstársa az előbbi adós.

Adósok között ilyesmi pl. akkor merülhet fel, ha vagyonmegosztás van közöttük. Akkor el kell számolni a hitellel és a törlesztésével is (meg mindennel).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Grave7 #   2019.11.11. 16:22

@Vitamin50: Szerintem amire te gondolsz, az a készfizető kezes esete.
Nézd meg az aláírt szerződést, mi szerepel a neved után (adós / adóstárs / kezes / stb.).

Vitamin50 # e-mail 2019.11.11. 16:08

Üdvözlet!

Régebben mintha olvastam volna arról, hogy az adóstárs a tőle levont összeg bizonyos százalékát jogi úton kérheti az adóstól. Ez létezik még?
Kilenc évnyi nyugdíj levonásról van szó(30%), illetve egy kisebb értékű ingatlan bánta.
Ha ez létezik, mi ennek a menete, ügyvéden keresztül indul?

Köszönöm!

drbjozsef #   2017.05.16. 17:56

fikusz,

ne mondd mar, hogy lakashitelben vagy adós(társ), és tehermentes a tulajdonreszed? Ne mondd,hogy nincs rajta a banknak jelzálogjoga esvagy elidegenitesi tilalma esvagy terhelesi tilalma?

Vegyel mar magad ele egy tulajdoni lapot : a te 50%-odra semmilyen bejegyzes nincs?

Mert ha van, akkor persze sztorno az egesz eddigi, feneket rendelkezhetsz vele.

Az esetek 99,99% a bank terhelesi tilalmat is bejegyez a lakashitel melle, tehat vegrehajtas miatt a bank azonnal felmondja a hitelt. Es mivel te is egyetemleges ados vagy, neked (is) kell fizetned a hitel maradekat egyben. Ha nem, indul ellened is a vegrehajtas.

Amugy :

  1. nem sokan. De ugy harmadaron mar lehet, mert az mar nem rossz uzlet, es eloarverezesi joga lehet a masik fel vegrehajtasanal, szoval nem elkepzelhetetlen.
  2. NEM kell nyilatkozat, ha tehermentes. A sajat reszeddel rendelkezhetsz.
  3. Semmikeppen. Valoszinuleg a fentiek miatt amugy is targytalan, hogy Te eladhatod, de ha megis, az semmiben nem erintene azt a szerzodest, amit alairtal a bankkal. Ugyanezen az elven elajandekozhatod, illetve a fentiek miatt szinte biztosan ugyanezen az elven se el nem adhatod, se el nem ajandekozhatod. Majd ha kiegyenlitette VALAMELYIKOTOK a hitelt. A banknak mindegy ki. Ha senki, megy a lakas, es abbol kielegiti a koveteleset a bank. Ha meg az is keves, akkor bankszamlat inkasszoz, jovedelmet tilt le, ingosagot foglaltat, etc, etc, etc. BARMELYIK adosnal.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

fikusz87 # e-mail 2017.05.16. 16:20

Én vagyok az adóstárs és az ex az adós a jelzáloghitelben.

A tehermentességet úgy értem,hogy nekem nincs végrehajtási ügyem,csak a lakáshitel végett,mert abban mint adóstárs szereplek,míg az exnek van 2 végrehajtási ügye miatt +2 bejegyzése a tulajdoni lapon. Értem én hogy a felemet eladhatom,de
1.: ki vesz féltulajdont??
2.Létezik, hogy a behajtó fél lakásra ad ki újabb nyilatkozatot,hogy eladhatom,ha találok rá vevőt(ki vesz fél lakást,hol fellelhetők ezek az emberek)????
3.Ha eladom a részem,megszűnik az adóstárs szerepem is?Ha igen,akkor miért nem ajándékozhatom el ugyanezen az elven?????????

Próbálok mindent részletesen írni,hogy valaki hátha tud segíteni,de mint látom érdemben senki nem tud mit mondani. :(

drbjozsef #   2017.05.16. 14:51

Persze, de azt írta, az tehermentes, tehát nincs végrehajtás alatt, gondolom én, de mondom, nem igazán állt össze hogy ki-kicsoda.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.05.16. 13:55

A végrehajtástól így nem lehet megszabadulni.

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2017.05.16. 12:59

fikusz,

nem pontosan ertem ki az ados meg ki az adostars (leven jogilag ezek szinonim fogalmak, nincs kulonbseg), de az biztos, hogy a tehermentes 50% resszel a tulajdonosa azt csinal amit akar. Eladhatja, a masik tulajdonosnak csak elovasarlasi joga van, de feltehetoleg tartozasok mellett nem fogja tudni megvenni, illetve, atadasnal - jelentsen ez barmit -, nem fogja akarni ervenyesiteni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

fikusz87 # e-mail 2017.05.16. 11:56

Üdv!

Az egyesség meg van,én nyújtottam be mint adóstárs,és tulajdonos kettőnk nevében,mert ő struccpolitikát folytatva tojt az egészre.Így én iszom a levét.Minden ment volna szépen csak váratlan széljegyzet bújt ki a bokorból az adós nevére.Az ingatlan pedig pont annyit ér,amennyiért kiengedték+végrehajtási költség.Többért sem az ajánlattevő nem fogja megvenni,se más.A behajtó meg biztos nem fogja azt mondani,hogy persze,add el,összevonjuk,eltekintünk 1.5milliótól az adósnak.

Esetleg behajtáson is játszhat az adóstárs csere?
Az ő barátnőjének az 50% tehermentes tulajdonom átadhatom,az adóstárs szereppel együtt?(persze ha belemegy...)

ObudaFan # e-mail 2017.05.16. 07:59

Vagy megegyeztek a végrehajtást kérőkkel az értékesítésről, vagy a végrehajtó fogja árverésen értékesíteni, nagyjából ez a két út van.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

fikusz87 # e-mail 2017.05.15. 17:23

Hát eladni terhelve nyilván nem fogjuk tudni.Fél lakást sem hiszem hogy venne bárki is,szóval a 2.Hogyan kerülhetek ki a hitelügyletből?(mert a személyikölcsön tartozása áll első helyen ha véletlenül bejelentve dolgozna,rgo én leszek az első a jelzálighitelnél,és én bejelentve dolgozom.

gerbera317 # e-mail 2017.05.15. 16:22

Most akkor mi a kérdés? 1) Hogyan lehet mégis eladni az ingatlant, vagy 2) hogyan kerülheti el az adóstárs a fizetési kötelezettséget? Melyik?

fikusz87 # e-mail 2017.05.15. 14:36

Kedves hozzáértők!

Jogi segítségre szorulnék.
Adott egy végrehajtáson lévő ingatlan 50-50 tulajdonban adós és adóstárs között.Megegyeztünk az eladásról.(üres az Ingatlan).Vételi szándéknyilatkozat benyújtását elfogadta a behajtó,eladhatjuk a lakást.de az adósnak egyéb végrehajtások miatt terhelt a része.Kifizetni nem tudja,de így eladni sem tudjuk.Bejelentett munkahelye nincs,tehát ha nem kapják meg a vételárat a behajtók az adóstárs bérét fogják vonni.Mit tehet az adóstárs?Létezik valamilyen jogi megoldás arra,hogy kiszáljon az ügyletből amiért az adós eltitkolt behajtása felborítja a megállapodást?A tulajdoni lap nem hiteles másolatát kértük le,abban nem szerepelt,csak szerződés kötéskor derült ki a hivatalosról hogy széljegyzetben 1.5milliós végrehajtása van,ráadásul ugyan az a behajtó kezeli mint a jelzáloghitelt.(mellékes infó,hogy 2014óta nem fizeti a hitelt,miközben 2011Ben megállapodtunk különmenetelünkkor hogy annak fejében nem fizet gyerektartást,hogy ő fizeti a hitelt.Az első dátum amikor megtudtam mi történik,amikor végrehajtói levelet kaptam az ügyről 2016.11hó)Miként támadható az adós,hogy durva anyagi kárt okozott nekem és 2gyermekünknek?Minden lehetőség érdekel,eléggé kétségbe estem most

ObudaFan # e-mail 2017.05.14. 13:16

Ez jogilag mind megoldható, de gyakorlatilag meg mind attól függ, hogy a bank hozzájárul-e, tehát tőlük kellene érdeklődni. Mondjuk az utóbbi vonatkozásában a bank akár egy év alatt is változtathat a feltételein.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Timcsey86 # e-mail 2017.05.14. 13:05

Üdvözlöm.

Párommal szeretnénk venni közösen egy családi házat,de sajnos én nem vagyok hitelképes (4órás bejelentett állás). A bank, ahonnan a hitelt szeretnénk felvenni, adóstársat kér. Párom anyukája lenne adóstárs, de akkor neki is lenne tulajdonjoga a házban? Mindenképp úgy szeretnénk, hogy 50-50% tulajdonjoga legyen a páromnak és nekem. Ez megoldható?
Illetve az lenne még a kérdésem, hogy a házmegvételt követően ha pl. 1 év múlva 8 órás bejelentett állásom lenne, akkor módosítható-e a szerződés, hogy én legyek az adóstárs párom anyukája helyett és ennek mi az anyagi vonzata?

Köszönöm szépen.

ObudaFan # e-mail 2017.03.06. 14:58

Az összes érdekelt fél - ideértve a bank - hozzájárulásával lehet módosítani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

zserd # e-mail 2017.03.06. 12:59

Tisztelt Szakértők!

Fiam barátnőjének szülei eladták a házukat és az új lakásba a hitelfelvételnél bevonták a lányukat, mint adóstárs, azzal a gondolattal, hogy a tetőteret felújítják, melyben a fiamnak tulajdonjoga attól függetlenül, hogy pénzt fektet(ne) biztos, hogy nem lesz. A dolgot nehezíti, hogy a lánynak van egy kiskorú öccse is. Úgy gondolom, hogy a fiam és a barátnőjének jövőjét megnehezítették, a CSOK-ra, vagy más kedvezményekre tekintettel. Mennyiben valósak a félelmeim, illetve van-e valami lehetőség, hogy másra át lehessen ruházni az adóstársi státuszt?

Köszönettel, EZS

kakos # e-mail 2017.01.11. 09:57

Tisztelt Szakértők!

Egy hitelt az adós rendszeresen fizet, a meghatározott törlesztési számláról. A hitelt az adóstárs szeretné végtörleszteni. A bank tájékoztatása szerint ezt az adósnak kell kezdeményeznie úgy, hogy nyilatkozik személyesen fiókban, hogy a végtörlesztési összeget a törlesztési számláról vonják le. Idáig rendben. Az adóstárs szeretné kezdeményezni a végtörlesztést. Nem rendelkezik számlával, de szívesen nyitna egyet és rendelkezne a végtörlesztésről. Jogszerűen jár el bank, ha megtagadhatja, hogy az adóstárs végtörlesszen? Ha nem, milyen törvényi passzusra hivatkozzon az adóstárs a reklamációjában?

Köszönöm előre is a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.11.11. 19:05

Annak más az elvi lényege, és érintőlegesen is csak a végrehajtási szakaszra alkalmazható, a végrehajtás előttre nem nem terjeszthető ki.

www.kbs-ugyved.hu

frescohu # e-mail 2014.11.11. 18:24

A Kúria 1037/2004. számú polgári elvi határozata szerint minden adóstársnál külön-külön kell vizsgálni az elévülést.
Ezek szerint az egyik adóstársnál még lehet el nem évült követelés, míg a másiknál ugyanez a követelés már lehet elévült.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.11.11. 18:07

Rosszul tudod.

www.kbs-ugyved.hu

frescohu # e-mail 2014.11.11. 11:38

Úgy tudom, a banknak minden értesítést és felszólítást nemcsak az adósnak, hanem az adóstársnak is meg kellett volna küldeni. (pl. hogy a követelést engedményezte)

Immaculata (törölt felhasználó) #   2014.11.11. 11:23

Minden megtett intézkedés, intézkedés.

Így ebben az értelemben nem évült el.