Albérleti gondok


ferike971 # 2012.08.09. 05:32

De a zálogjog érvényesítéséhez végzésre van szüksége, vagy nem? Az összes számla és csekk a tesóm nevére érkezett,ezért nem a tulajdonost terheli a tartozást hanem a bérlőt, vagyis a testvéreméket! Legalábbis szerintem. Mondták a tulajnak,hogy terelje jogi útra a dolgot,forduljon ügyvédhez,de a tulaj nem akar! (nem véletlenül)Nem adózás!!! A zár csere jogos volt? Azt vihet el a lakásból amit csak akar, mert NINCS semmi jegyzőkönyv,vagy leltárba vétel,se tanúk,se semmi!!!!
Csak úgy le cserélheti a zárat????? Fel lehet jelenteni ezért???????

ObudaFan # 2012.08.08. 16:36

Iratokat nyilván nem tarthat magánál, de a követelése erejéig a bent lévő ingóságokon zálogjoga van.

ferike971 # 2012.08.07. 20:13

Tisztelt Mindenki

A problémát meg próbálom tömören de érthetően összefoglalni!

Családi házat béreltek a testvéremék (apa anya két kis gyermek).Eléggé nagy tartozást halmoztak fel a szolgáltatók felé( víz,gáz,villany,kommunális).
Szerződés nem volt. De két havi kaució igen.Két hónapja nem lakják az ingatlant,ezt a kaució fedezte.A saját bútoraik, ruháik, személyes tárgyaik, és a műszaki cikkeik a házban vannak. A tulaj azt mondta nekik, hogy ameddig nincs kifizetve a felhalmozott tartozás, addig a házból semmit sem hozhatnak el, és egy borítékba rakott cédulán közölte, hogy a zárat lecserélte, de tudomásom szerint nem volt se tanú,se leltár.
Az lenne a kérdésem ,hogy megteheti-e azt hogy le cseréli a zárat, és nem adja ki nekik a tulajdonukban lévő dolgaikat? Megjegyzésként még annyit hogy, ha a nyolc hónapos baba rosszul lett volna és kelletek volna a fontos iratok amiket az ember nem használ minden nap, akkor mit tett volna a tulaj!?

Köszönöm a válaszokat!!!!!!!!!!!!!!!
Tisztelettel: Ferike971

anubis # 2012.07.31. 13:01

Kedves papcs!

Akkor mi van, ha a felmondás megvan, de sokkal tartozik a bérlő. Úgy tudom, a tulajnak van joga bemenni a bérleménybe. Persze a bérlőnek is van elvitelhez joga, meg a bérbeadónak is zálogjoga. Hogy érvényesíthető ez, az alább említett történetben, Kösz előre is.

Zoltanuss # 2012.07.24. 06:08

pappcs !

ez így lenne, de eleve úgy kell kötni a szerződést, hogy 'albérlet' , tehát nem bérlet. A tulajnak szabad bejárása van a lakásba , hiba és vész elhárítás címén.
Amúgy nem zár cserét kell csinálni, hanem bérbeadásnál kell egy második vagy harmadik zárnak lenni az ajtón és ha probléma van, akkor ezt lezárni.
Majd jön az 'albérlő' . hogy nem tudja kinyítni az ajtót. Ilyenkor rá kell kérdezni: a pénzt hozta ? , ha nem, akkor nem kell tudni a harmadik zárról. Ha megy reklamálni az albérlő, azt kell mondani : részeg volt és elvesztette a kulcsot. És persze feljelenzeni rongálásért ! Sok az ellent mondás ezen a bérleti jogterűleten és anaivak még csodálkoznak , hogy nincs bérlakás. Hát amig a jog ilyen töketlen nem is lesz. És kinek jó ez ?
Természetesen az ilyen mókákat csak bejelentett adózó ingatlannál érdemes csinálni. Ha az illető nem adózik, ne várja, hogy a törvény védje.
Ja törvény akkor se védi ?
A más, akkor tényleg igaz : töketlen a lakás törvény.

pappcs # 2012.07.22. 13:29

semmit nem lehet tenni. a zárcsere, zálogba vétel, sőt már az ingatlanra való engedély nélküli belépés is bűncselekmény. Hivatalosan fel kell mondani, majd ha nem megy magától, akkor ingatlankiürítési pert kell kezdeményezni. A bérlő van birtokon belül.

giu1980 # 2012.07.10. 14:24

Tisztelt Cím!
Márc. 1 -től bérlik tőlem a lakásom. Késői fizetések, telefonra való nem reagálás, közös képviselői felszólítás ... eddig ennyi problémám volt. 2012. júl.05-én egyeztettük, hogy a 10-én aktuális díjat 6-án átadja... ennek 4 napja. Nem reagál, nem veszi fel a telefont, nem ír vissza. Ma rendezetten találtam a lakást, és bár egy havi kauciója futja kb. a számláit, mégis nem bízom meg benne. Mit tehetek? Június 6-án megírtam a felmondási levelet is. Nincs kinek odaadjam. Mi a helyzet ha lecseréltetem a zárat ( 2 tanú jelenlétében fényképeket, és jegyzőkönyvi leltárt készítünk az ott hagyott cuccairól) ????

Megnéztem a polgári törvénykönyvben ezt találtam: 429. § (1) Ingatlan vagy lakás bérbeadóját (albérletbe adóját) a hátralékos bér és járuléka erejéig a bérlőnek a bérlemény területén levő vagyontárgyain zálogjog illeti. (2) A bérbeadó mindaddig, amíg e zálogjoga fennáll, megakadályozhatja a zálogjoggal terhelt vagyontárgyak elszállítását.
(3) Ha a bérlő írásban kifogásolja a zálogjog fennállását, terjedelmét vagy azt, hogy a bérbeadó a követelésére teljes fedezetet nyújtó vagyontárgyakon felül más vagyontárgyak elszállítását is megakadályozta, a bérbeadó nyolc napon belül köteles zálogjogát bírósági úton érvényesíteni. Ha ezt elmulasztja, zálogjoga megszűnik.
(4) Ha a bérlő a zálogjoggal terhelt dolgot a bérbeadó engedélye nélkül elszállítja, és más megfelelő biztosítékot nem nyújt, a bérbeadó követelheti a dolognak a bérlő költségén való visszaszállítását. A dolog visszaszállításával a zálogjog feléled.

Már az is megfordult a fejemben mi lesz ha meghalt?
Kérném segítségüket, mikor, hogyan vehetem vissza a lakásom? Természetesen visszaadom a dolgait ha kifizette a tartozását.

anubis # 2012.07.09. 12:41

ObudaFan, köszönöm a választ.

pferenc # 2012.07.09. 12:18

Kérdezném, hogy vállalati szolgálati lakást érintő ügyben itt kérdezzek-e vagy van más jobban oda illő fórum?

ObudaFan # 2012.07.09. 10:48

Valóban fennáll a zálogjogod, tehát az engedélyed nélkül az ingóságait nem viheti sehova. Ha meg lehet állapodni vele abban, hogy az új bérlő által fizetett összegből lesz rendezve a tartozása, azt viszont nem túl bonyolult egy szerződésbe belefoglalni.

anubis # 2012.07.09. 07:34

Pappcs, köszi. A felmondás írásban már megtörtént, ezt valóban nem írtam le az előbb.
Az viszont fennáll, hogy csomó pénzzel tartozik a bérlő, semmi pénze nincs, csak a berendezése ami értéket képvisel és ezt ő is így kezeli. Értékesíteni akarja.

mentaldr. # 2012.07.08. 14:29

A húgyszag, meg a bolhák tegnap jöhettek,mert tegnapelőtt még az előző lakóval, annak kisfiával együtt órákig mászkáltam, pakoltam a házban, és kutya bajunk .
A kulcsok nála vannak, telefont nem veszi fel, a többi bérlő elállt a szándékától, komolyan mondjátok, hogy minden vissza jár?
A csalás értelmezhetetlen, és igen is előre szokás un. kauciót fizetni, ha valaki bérelni akar egy házat.

monalisa1 # 2012.07.08. 11:25

Azt hogy vízesek a falak azt látta, a vízeletszag is észlelhető, tehát ezekre nem hívatkozhat másnap - ha mindezek ellenére fizetett. Ami a gyerkőc bolhacsípését illeti bizonyítaniuk kellene hogy "tőled" az élősdi. Meggondolta magát, ez és ennyi. Én is azt mondom add vissza a pénzt, bonyodalmaktól szabadulsz.

monaluis
éaikus hozzászóló

monalisa1 # 2012.07.08. 10:59

Ha eddig netán nem lett volna húgyszag meg bolha a kutyáitól majd bizonyára igen, tehát ne legyen már annyira finnyás...

A következő bérlőnél vigyázz mert ha esetleg neki is kutyája van az biza ugat, ergo problémáid lesznek a szomszédokkal.

pappcs # 2012.07.08. 10:18

Bedbone: A szóbeli megállapodás is érvényes szerződésnek minősül. Az átvételi elismervényen meg világosan látszik, hogy lakásbérletre szóló foglalóról van szó. A kétszeresét kell visszaadni ha miattatok nem jön létre a szerződés.

pappcs # 2012.07.08. 10:12

anubis: A bérlő saját dolgait, akkor viszi el, amikor akarja. Fel kell mondani neki, hivatalsoan, ha nem megy magától, ingatlankiürítési per, ha megy, akkor fizetési meghagyás. A dolgait nem "foglalhatod le" zálogba. SŐT! Más dolgaival az engedélye nélkül nem üzletelhetsz, más dolgait nem adhatod bérbe harmadik személynek, a tulajdonos engedélye nélkül. A zálogjog ha jól tudom, akkor bírói végzéssel, vagy felek megállapodása mellett érvényesíthető.

pappcs # 2012.07.08. 10:09

Visszaadod a pénzét. Ha a bérlőnek meg van egy kis esze még csalásért is feljelent. Zsebbe kérni a bérleti díjat nem szép dolog. Mondjuk aki két hónapot előre kifizet egy bérleményért, meg is érdemli, hogy átverjék... Előre, soha semmit nem fizetünk.

mentaldr. # 2012.07.08. 07:13

Tisztelt szakértők,
az alábbi problémám van:
Bérletre meghirdetett házamra 3 érdeklődő volt, mindenki meg is nézte, 2 -en jelezték, hogy kivennék. Mindkettő elment, majd 15 perc elteltével felhívott az egyik, hogy neki nagyon kéne, sürgős, egyedül költözik, kutyákat fog tartani, ami ellen nem volt kifogásom. Néhány nap múlva júl. 5-én találkoztunk, ahol átadott x összeget, amiről átvételi elism.-t írtam, hogy foglalóként átvettem ,a ház bérlésére, azzal, hogy következő nap folyamán utalja a fennmaradó y összeget, melyek együtt tárgyhavi bérleti díj, és 2 havi kaució.Az utalás 6-án megérkezett.
Tegnap délben( 7-én) felhívott , hogy vizesek a falak, húgyszag árad belőlük, bolhák vannak a házban, egy ismerősének a gyerekét orvoshoz kellett vinniük, mert hólyagosra csípték a bolhák...( aki a húgyszagot elsőként észlelte) Azonnal vigyem vissza a pénzt, mert feljelent apehnál, kihívja köjált, miután ezekre nem reagáltam újra felhívott, ogre módon káromkodott, elhordott minden b. k...-nak és megfenyegetett, hogy kinyírja a családom...
Önök szerint mit tehetek, elvileg még nem költözött be, csak takarított, de a kulcsok nála vannak.

lndigh # 2012.07.07. 19:09

Kedves Zoltanuss!

Itt az emberek tanácsot kérnek, és nem azt várják, hogy a problémájuk mellé még ki is oktassa őket valaki, vagy belekössön a számukra fontos kérdésbe! Aki nem mellesleg nyelvtanból és jó modorból is valószínűleg közel állt a bukáshoz.

Feltételezem, hogy nem jogász vagy, tehát légy szíves ne válaszolj olyan kérdésre, amit nem Neked címeztek!

Szerintem, ha nem tudsz építő tanácsot adni, akkor ez nem a Te oldalad, és csak az idődet és energiádat pazarolod. (Meg másokét is.)

Üdv

lndigh

Bedbone # 2012.07.07. 15:52

Tisztelt Jogászok!

Köszönöm a segítségüket!
Szép napot!

Üdvözlettel:
Bedbone

anubis # 2012.07.06. 15:42

Kedves Jogászok!

Nekem is bérleti gondom lenne, de nem albérleti.

Egy saját tulajdonú üzlethelyiségem van, melyet magánemberként adtam ki üresen egy Kft-nek, aki a profiljához berendezte.

Mára azonban az üzlet veszteséges lett, bérleti díjat sem tud fizetni a bérlő, így meg fogjuk szüntetni a jogviszonyt, ebben nincs is vita köztünk. Kérdésem az, hogy mivel nagyobb összegű tartozást halmozott fel felém, ennek majdani megfizetését szintén megígérte, mit tehetek, ha új bérlő jön és vele szeretnék szerződni. Az üzletet úgy ahogy van, berendezéssel együtt venné ki, a régi bérlőm pedig ezt a berendezést szeretné pénzzé tenni, de itt jövök a képbe, mivel a régi bérlőm nekem tartozik, nem akarom úgy kiadni az üzletet, hogy ő nekem nem fizette meg a tartozását, de a berendezését mely az én üzletemben található, értékesítette. ( zálogként tartanám vissza)

Nem tudom mennyire voltam, remélem érthető a problémám.

Kérdésem tehát, hogyan, milyen szerződésekkel lehetne lebonyolítani ezeket a műveleteket sorrendben úgy, hogy senki se érezze azt, rosszul járt.
Köszönöm a válaszokat. Üdvözlettel.

anubis # 2012.07.06. 15:18

Bedbone!
Csak annyit tanácsolnék, hogy ha mindenképpen meg akarsz tőlük szabadulni, mivel még nem laknak a lakásodban, ha jól értem, tehát add vissza nekik a pénzt és menjenek Isten hírével, amerre látnak. Más követelni valójuk nem lehet, egyébként is csak szóban egyezkedtetek, nem írásban, arra meg nincs bizonyíték.
Jobb is lenne ezek után mindkét félnek ha semmilyen kapcsolatba sem léptek egymással.
üdv.

Zoltanuss # 2012.07.05. 18:46

Nem származik, de ha ő nem akarja, akkor mit nincs ezen nem érteni ! ?

lndigh # 2012.07.05. 07:59

Kedves Jogászok!

A segítségüket kérném: albérletben lakom, szeretném bejelenteni a cégemet ide. A bérbeadó egyelőre nem akar hozzájárulni, mert bár van bérleti szerződés, gondolom nem adózik utána. Kérdésem, hogy származhat-e abból valamilyen hátránya, ha én a bérelt lakását jelentem be a cég székhelyeként?

Köszönettel

Bedbone # 2012.07.04. 06:26

Tisztelt Jogászok!

A következő problémával fordulok Önökhöz:
Van egy lakás a családunk birtokában, ezt szerettük volna kiadni albérletbe. Jött egy fiatal pár. Megtetszett nekik, de közölték, hogy a hölgy felvételijétől függ, hogy tudnak-e a városunkba költözni vidékről, de szeretnék a lakást. Kifizettek 1 havi albérleti díjat, melyről átvételi elismervénye van mind2 félnek. Az átvételin az szerepel, hogy X és Y -tól azon a napon átvettünk 1 havi albérleti díj összegét, a lakás július havi foglalójaként. Kérdezték, hogy szerződés lesz-e? Mondtuk, hogy ez alapvető. Küldtem nekik e-mailben egy tervezetet, ami eddig megállta a helyét. Tudom, hogy nem a legtökéletesebb, de eddig jó volt. Na, itt kezdődtek a gondok... Közölték, hogy ez nem jó, az nem jó.... Mindenbe belekötöttek, aztán küldtek egy teljesen más verziót, melyet valahonnan az internetről kukáztak elő. (nekem így mondták, később Anyukámnak már azt állították, hogy jogász csinálta - megjegyzem, nem vagyok jogász, bár dolgozok néha velük (tolmácsolás), de szerintem ehhez jogász nem adná a nevét. Az egész arról szólt, hogy nekünk milyen kötelességeink vannak, mint pl. ha eldugul a wc, azt saját költségen nekünk kell megcsináltatni, vagy ha valami elromlik, akkor ők megcsinálják (állítólag értenek hozzá) és mi meg fizessünk. De az, hogy nekik milyen kötelezettségeik vannak, az sehol nem szerepelt a szerződési tervezetükben. Nem fogadtuk el, visszaküldtem átdolgozva (jó sok órát szórakoztam el vele). Erre felhívtak... Próbálták magyarázni a bizonyítványt. Mondtam, hogy írják le, küldjék el e-mailben. Elküldtek egy második tervezetet, ez is tele volt sületlenségekkel. Mindkét szerződési tervezetben szerepeltek olyanok, hogy ők így megy úgy akarják átalakítani a lakást, meg korszerűsíteni... Könyörgöm, most újítottuk fel, csak a linóleum nem lett kicserélve!!! Elegünk van már most ebből az egészből. Ha most ilyenek, mi lesz később???
Na, szóval a kérdéseim:

Visszajár-e a kifizetett foglaló?
Ez ugyanolyan foglalónak minősül, mint a lakás adás-vételi kapcsán előforduló foglaló? (tehát, ha mi lépünk vissza, akkor a dupláját kell visszafizetnünk?)
Megtehetjük-e, hogy mondjuk holnap feladunk a címükre egy ajánlott, tértivevényes levelet, melyben közöljük, hogy 2012. júl. 30-al felmondjuk a szóbeli megegyezést?
Hogy lehet ebből a legjobban kimásznunk?
Ha azok az emberek ilyen szőrszálhasogató viselkedést tanúsítanak, hivatkozhatunk-e összeférhetetlenségre, érdekellentétre, vagy valami ilyesmire és felbonthatjuk-e a szóbeli megállapodást?
Hamarabb is bonthatjuk a szóbeli megállapodást, mint jól 30?
Az átvételi elismervény a következőképp néz ki szó szerint:
" Átvételi elismervény
Alulírott XY (ezek vagyunk mi) a mai napon KH-tól és ZR-től xxxxxxx Forintot átvettem, a xxxxxx című lakás július havi foglalójaként. 2012. 06.18."
Ezek alapján mikor és hogyan tudunk innen szabadulni?
Van-e esetleg valamilyen egyéb meglátásuk, javaslatuk?
NEM akarjuk, hogy ezek beköltözzenek... A tervük az, hogy majd hó végén derül ki, hogy jönnek egyáltalán a mi városunkba, és augusztus közepe fele akarnak beköltözni...

Mit tegyek? Nem akarom, hogy teljesen kikészüljünk tőlük...

Válaszukat előre is köszönöm!