Albérleti gondok


nickybaba22 # 2012.05.17. 06:40

T. Fórumozok!

Egy nem mindennapi problémára szeretnék tanácsot kérni. A helyzet az, hogy 8 hónapja lakunk egy albérletbe 3-an a párommal és a 8 hós kishercegemmel. A bérleti szerződés egy éves. Most fogunk elköltözni, ezért a kaukciót buktuk, ezzel tisztában is vagyok,a problémám az, hogy a 8 hónap alatt elromlott 2 jól működő tv-nk, 2 kislámpánk, egy számítógépünk, egy villanymelegítőnk, illetve vettünk már vagy 15 villanykörtét. Ami azt jelenti, hogy a 8 hónap alatt kb. 180-190.000 ft kárunk lett. Én szóltam a tulajnak, hogy itt valami nincs rendben, erre megadott egy számot, hogy ezen elérem a villanyszerelőt, aki a mai napig nem jött meg, pedíg 1 hónappal ezelőtt megbeszéltem vele. Nem tudom már mit csináljak. Kétségbe vagyok esve, nincs már 3. tv-re pénzünk. Arra gondoltam, hogy mi lenne ha a fennmaradó rezsit nem fizetném ki?! Hiszen jogos lenne, mert senki nem mondta nekünk mikor kivettük a lakást, hogy itt ilyen dolgok vannak. Kétségbe vagyok esve, és nagyon dühös vagyok. Nem tudom mitévő legyek. Azt se akarom, hogy feljelentsen. Írjatok kérlek.

Niki

pulykakakas # 2012.05.09. 15:12

Tisztelt fórumozók!
Mi egy olyan problémával állunk szemben,hogy fél éve lakunk albérletben,de most a munkáltatóm egy másik városba helyezetett át és ebből kifolyólag el kell költöznünk!
A bérbeadóval kötött szerződés ügyvéd által nem volt hitelesítve,de határozott idejű és még lenne egy fél évünk,amit itt kellene töltenünk!
A bérbeadó semmiféle kötelezettségét nem teljesítette(meghibásodott a hűtő és közel 2 hónapot vártunk arra,hogy másik legyen,amit nekünk kellett megvenni,mindenféle apró javítást nekünk kellett a lakásban elvégezni,csak a költségeket állta)!
Az elmúlt időszakban penészfolt keletkezett a nagyszobában,ebből kifolyólag vagy nem,de „elleptek” minket a hangyák,a bérbeadó reakciója erre csak annyi volt,hogy : ő mit csináljon vele!!??
Kérdem én,hogy ez mennyire normális eset???
Ezek után,ha költözünk milyen jogaink vannak,visszakövetelhetjük-e az akkor kifizetett kauciót?
Segítő válaszukat előre is nagyon szépen köszönjük!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.08. 06:48

nincs szó semmiféle visszatérítésről, csak hogy albérlő köteles minden hónapban a rezsi rá eső részét megfizetni.
Akkor el kell egymással számolni. De ahhoz meg a számlákat, óraállásokat kellene látni.

Jut eszembe: mi az, hogy "rá eső rész"?

parapali # 2012.05.08. 06:23

TUNAIR!!

A lényeg hogy minnél előbb kezdj el intézkedni!!
Én elsőre a rendőrséget hívnám miközben valami módon megszüntetném a közműveket!Persze most rengeteg okos tanácsot fogsz kapni de a lényeg hogy gyorsan cselekedj!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.07. 15:50

Ehhez bizony mégis csak a szerződést kellene látni.

materdolor # 2012.05.06. 07:12

Zoltanuss,válaszok a kérdésedre:a havi bérleti díj 40 ezer forint.Ami a főző,fűtőkészülékeket illeti,ha kiveszek egy lakást,nem állok neki abban a pillanatban főzni,sütni,mosni,mosogatni és begyújtani(nyáron),hogy meggyőződjek arról,minden rendben van-e.Ezek ha hiszed,ha nem,menetközben derülnek ki.

tunair # 2012.05.05. 22:04

Nekem egy olyan problémám lenne, hogy van egy kis házam amit kiakartam adni albérletbe, jelentkezett egy csaj, hogy a családjával kivenné. Megegyeztünk és mondta, hogy akkor szol a párjának is. Meg is jelent a párja, aki nem az idén barnult volt. Ez volt kb. 1 hete és azóta az albérleti szerződést se tudtuk megírni(miattuk), de most már nem is szeretnék velük albérleti szerződést kötni. Egy forintot se fizettek még és nem is akarnak!!!!!! Megkértük őket, hogy hagyják el a házat, mire ők azt mondták, hogy nem tudnak hova menni és élnek mint Marci hevesen. A kérdésem lenne, hogy milyen megoldással lehetne kirakni őket??? A választ előre is köszönöm.

SolnesM # 2012.04.27. 15:25

gida1952 !
Tavaly május óta bőven lett volna időd tovább állni, ha olyan rosssz az a bérlet !!

gida1952 # 2012.04.26. 12:09

Ha jol bele gondolunk,azert esetenkent.Tisztelet kivetelnek,de a foberlok sem anyyalok,sok esetben.Kezdem az en peldammal.A tulaj olyan osszeget kovetel rajtam amit mar egyszer kifizette.Total hulyenek nez.Tavaj majus 4-10 kozott koltoztem a lakasba.Az erkezo szamlakat befizettem,amik meg az aprilisi hora vonatkoztak.Felirtam az osszegeket,a tulaj ala is irta.Nemregiben elkezdte kovetelni rajtam azt az osszeget.Mikor megmutattam neki,hogy be lett fizetve,nem szolt ra semmit.Kovetkezo alaklommal,megint kezdte,de akkor mar ugy adta elo a dolgokat,mint egy nagyvonalu joakaro."Majd en le rendezem neked azokat a szamlakat,es en rendezem azokat."A kovetkezo eset.Mivel butorozottan vettem ki a lakast,a kanapet is szerettem volna hasznalni,de az hasznalhatatlan.Szoltam a tulajnak,es o fel ajanlotta.Adjam el ezeket.Termeszetesen az osszeg ot illeti.En vegyek egy masikat,o belefizet 30 ezer forintot,es ha elmegyek,itt hagyom neki a kanapet.A furdoszobaban tonkre ment a lefolyo,mivel el mult mar ezer eves,es teljesen el volt rohadva.Azt is velem akarta kifizetetni.A tobbi alberleteknel,sok esetben latom,butorozva adjak ki.Csak azok mindennek mondhatoak csak nem butoroknak.Inkabb egy zsibvasarhoz hasonlito raktaraknak hasonlitanam.Ha mar utanozni akarjuk a nyugatot,nemi igenynek is kellene lennie.Jomagam 23 evet eltem kulfoldon,es ott is bereltem a lakast.Ott minden esetben butorok nelkul lehetett berelni.Ha elofordult,hogy nem tudtam fizetni,minden esetben 3 honapos turelmi idot adtak.Persze nem csak nekem.Ennek letelete utan,sem egyszerre kellett kifizetni a hatralekot,hanem reszletekben.Mivel a lakas berbeadas is egy uzlet,igy a berbeado,is riszket vallal azzal,hogy kiadja a lakast.Mint irtam az elejen tisztelet a kivetelnek!

materdolor # 2012.04.19. 09:53

Kénytelen voltam,a munkám is idekötött.Rosszindulatú a megjegyzésed,nem is értem miért írtad ezt.Nem ismersz engem,nem kellene ítélkezned látatlanban.

matthiasi # 2012.04.18. 17:16

Azért másfél évet csak lehúztál ott, valami nem stimmelhet nálad !!

materdolor # 2012.04.18. 05:05

Bocsánat,lemaradt a lényeg.Semmiben nem egyeztünk meg.Én örültem hogy sikerült lakásra lelni,a tulaj meg nem bolond,hogy felhívta volna a figyelmemet bármire is.Mellesleg,a fürdőszobában a plafonról másfél méteres részen a nyakamba potyogott a fal már az első hónapban.Régebbi beázás lehetett.Főzni sem álltam neki beköltözés előtt,lakás vizitálásnál,az sem volt tökéletes,a gáz folyton kialudt az étel alatt...

materdolor # 2012.04.18. 05:01

Kedves válaszolók!A bérleti díj 40 ezer forint/hó.Meggyőződni arról,hogy tökéletesen működik-e minden,nos,azt csak menet közben lehet észrevenni.Nyáron költöztem be,nem gyújtottam be a konvektorokat hogy működnek-e és hogyan.A vizes blokknál szinte fel sem tűnt nekem,hogy folyamatosan folyik a wc tartálya a vécébe.Likas lehet.A konvektorokat sem ellenőriztem(kinek is jutna eszébe)hogy használhatók-e.A lakás alatt pince van,havi 25 ezret fizettem tavaszig(múlt hónapig)gázt,a lakásban mégis csak max.18 fok volt.Befürödtem,ennyi.Ezek olyan dolgok,amik a rendszeres használat mellett derülnek csak ki.

Zoltanuss # 2012.04.16. 06:27

Szerencsére azok azok az idők elmúltak , amikor 2 -3 kg. hús áráért lehetett bérelni lakásokat.
Ennek csak az volt a hátulütője - nem mindenkinek jutott, meg azok a lakások rabolt portékák voltak.
Mellesleg Franciaországban egy bérletnél a kaució általában 6 hónap és közjegyző elött lehet szerződést kötni.

Zoltanuss # 2012.04.16. 06:23

materdolor materdolor !
A kérdéseidre :
Először is minden megegyezés kérdése.
1. szerencséd van, hogy csak egyhavi kauciót fizettél, Ráadásul már le is laktad.
2. a közösköltség többi részét vajon ki fizetné ? Ezek a részek általában idő arányosak. Bizony egyben téged terhel - ha ebben egyeztetek meg.
3. A rendelkezésre állási díj is arányos időre vetitve, mindig a konkrét használót terheli, de ebben is meg kell egyezni az elején.
4. Nos a készülékek állapotárol általában a beköltözéskor kell meggyőzödni és főleg elromlás esetén jelezni a tulajnak és a jóváhagyását kérni a javításhoz.
Amúgy ha nem megy, ki kell költözni

a legfontosabbat viszont elfelejtetted közölni az itteni nagyérdemű közösséggel : Vajon mennyi a havi lakbér - arányos é a kiadott lakással

Zoltanuss # 2012.04.16. 06:08

Tom12 !
10 eft -ért manapság egy kocsiálló helyet sem adnak ki . A szabad ég alatt.
Mint mondtad kiköltözött, cseréld le a zárat, a bútorait ved zálogba és főleg tárgyalj vele. "Néma gyereknek az anyja se érti szavát" mondja a közmondás.
Úgy mindekinek : aki nem tud, vagy nem akar kauciót fizetni, azt szép udvariasan el kell küldeni.
Ez az első indikáció a fizetési képességről/ hajlandóságról.
A bérleti díjból elvileg lehet alkudni, na de a kaucióból ??

materdolor # 2012.04.15. 07:11

Kedves fórumozók!

Állásfoglalást szeretnék tőletek kérni a következő ügyben.Albérletben lakom másodmagammal immáron másfél éve.Mikor beköltöztünk,szerződés nem készült,kauciót egyhavi bérleti díjnak megfelelőt fizettünk.A kauciót két hónapja jóváírtuk a bérleti díjba,mert nem volt állásom.Az albérlet felmondásra került,jövő hónapban költözünk ki,akkor a fennmaradó rezsit kifizetem.Kérdésem a következő:több helyen olvastam(neten)hogy a közös költség nem a bérlőt terheli,annak csak egy része(szemétszállítás,lépcsőházi világítás)a bérlőre jutó rész.A házbiztosítás,felújítás,stb.az nem érint engem.Mégis a teljes összeget fizettem ki a bérbeadó felé.Másik lényeges,a közüzemi szolgáltatóknál a rendelkezésre állási díj(gáznál havi 1300 ft,villanynál kb.200 ft)akkor is fizetendő,ha a lakás üres.Ezt is én fizettem minden hónapban.Kérdésem az lenne,levonhatom-e arányosan a végösszegből a közös kltség bérbeadóra eső részét és a szolgáltató rendelkezésre állási díját?Mellesleg,a bérlő nagyon kiszúrt velünk,ugyanis majd'minden rossz volt a lakásban.A gázkészülékek,a vizesblokk,a konvektorok,stb.Amit lehetett,megcsináltattam,saját költségre.Természetesen ezek a hibák már az ottlakáskor derültek ki apránként.Válaszotokat megköszönöm!

wers # 2012.03.29. 11:51

Mindenképpen olvassátok le az összes óraállást, távfűtésnél nem ismerem a szolgáltatótokat, de a villanyra, gázra, vízre lehet kérni részleolvasás alapjár részelszámolást. A szolgáltatónál érdeklődj, és számoltassátok el a kiköltözés napjával. Ez a tulajt is megnyugtatja.
Szerintem mindenképpen nektek jár, ha jár vissza, mint ahogy a ráfizetést is nektek kell fizetni, az adott időszakra.
Ez a tulajnak is így megnyugtató

Gombi03 # 2012.03.29. 11:00

Tiszteletem ,tanácsot szeretnék kérni!

A következő dolog lenne,albérletben laktunk a párommal 4 éve.Márciusban elköltözünk onnan.
Érdeklődnek,ez egy panel lakás amiben átalánydíjas volt a fűtés és lakásonként fűtésmérő ampulla van felszerelve,amit minden éveben egyszer leolvasnak és az után jár visszatérítés,vagy ráfizetés ki mennyit fogyasztott (fűtött)el!
Az ampulla cseréje is pénzbe kerül azt is mi fizettük ki. Kérdésem az lenne,mi eddig minden évben kb 40 ezret kaptunk vissza,most hogy eljöttünk ilyenkor kit illet meg az összeg?? Amit majd augusztusban kap meg a tulaj. Ilyenkor azt mi elbuktunk,vagy az még nekünk járna!??

Előre is köszönöm!! :)

ObudaFan # 2012.03.13. 20:48

A kártérítést fizetési meghagyás útján érvényesítheted. A felmondásról mi van a szerződésben? Mert ha van felmondási idő, akkor az arra járó bérleti díjat is. (Meg ha nem mondta fel írásban a szerződést, akkor esetleg még a folyamatos díjat.)

Tom12 # 2012.03.13. 13:51

Tanácsot szeretnék kérni.
2011 Szeptemberben 1 régi ismerősömnek kiadtam a 2 szobás lakásomat albérletbe.
Havi 10 ezer forintért de kaukciót nem tudtam kérni mert az illető nem tudott adni.
2012 Január végén az illető hazaköltözött a szüleihez.

A bútorai a lakásba bent vannak,de már a januári albérletet nem akarja kifizetni.

Az ott töltött idő alatt számos kárt okozott a lakásban,de ezt sem hajlandó kifizetni.

Tanácsot szeretnék segítséget kérni hogy most mit tegyek???

Választ köszönöm: Tom12

Tapasz # 2012.03.03. 08:06

Sziasztok! Van egy albérleti problémám amiben egy pár jó tanács nagyon hasznos lenne. 3 hónapja vettem ki egy lakást, 2 havi kaució kifizetéssel. Február végén viszont felmondtam, jelenleg költözés előtt állok. A tulajdonos viszont kezdem úgy érezni hogy madárnak néz, kérlek benneteket az alábbi tények figyelembe vételével adjatok tanácsot milyen jogaim vannak hogy megvédjem az érdekeim:

  • az albérlet nincs bejelentve, ha jól tudom így neki mint tulajnak adóznia sem kell, bérleti szerződés készült
  • 2 havi kauciót kifizettem, szóban megállapodtunk hogy ez lelakható ill. rezsiből letudható amennyiben kárt nem okoztunk
  • a közös költséget ami természetesen a 3 hónap alatt emelkedett nekem kell megtérítenem, az erről szóló jogszabályt nem ismerem
  • a gázkonvektort és a konnektorokat meghibásodás után (ez kb. beköltözés után már pár héttel megtörtént) én javíttattam meg, saját költségre
  • de! kezdődik az ujjal mutogatás, hogy miattam kezdett el a 3 hónap bérelt alatt a falak penészedése, a függönyök koszosak lettek (ezeket szerintem valami patyolat mosodába akarja vinni) melyeket az egyik havi befizetett kaucióm terhére szeretne rendezni
  • éjszakánként bejelentés nélkül betoppan mert a lakást már hírdeti

Egyszóval kezd már az őrületbe kergetni, és úgy érzem teljesen madárnak néz és mielőtt kiköltöznék velem akarja tataroztatni a házát. 3 hónap alatt bizonyára én ezt a helyet lelaktam...
Megtámadható-e részemről bármely pont (akár hogy nem jelentett be, akár a javítási és közös költségek), vagy van-e valakinek egyéb ötlete hogyan tudom magam megvédeni és leszállítani a nyakamról ezt a vérszívót? Köszönöm.

Kukucsi4 # 2012.03.02. 09:12

Van egy albérleti problémám üzlethelyiség vonatkozásában. A bérlő(Kft) fél éve bérleti díjat és közös költséget. Levélben leírta, hogy nem is szándékozik, csak ha felújítás lesz az én pénzemen....
Most felmondott, de 3 hónap a felmondási idő.
Hogy tudom mégis azonnal kitenni? Szerintem még a felmondási időkor sem akar kimenni.

lewho # 2012.03.01. 14:14

Helló!

Úgy tudod elérni, hogy amikor kiköltözik, akkor 2 méretes cimboráddal odaállsz az ajtó elé, és felhívod szíves figyelmét, hogy a bérleménybe bevitt, a bérlő tulajdonát képező ingóságokon a bérleti díj erejéig a bérbeadónak törvényes zálogjoga áll fenn, ezért ezen vagyontárgyak elszállításának megakadályozására jogosult vagy. Ha akar hívjon rendőrt:)

matthiasi # 2012.03.01. 14:12

Ahogy látom itt inkább csak kérdeznek.
Persze zürös terület a lakásjog, sok a mellé beszélés, a nem őszinte vélekedés.
Így mint ahogy a digi reklámban nyomják : semmi sincs inygyen , tehát a lakhatás sem.
Azt csak a szociálismusban nyomták, hogy lesz lakás bőven.
Ja, mindig másoknak !!