Bejegyzett élettársi kapcsolat?


Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.20. 16:22

Nem.

Ivetto # 2020.07.20. 12:55

értem de a kérdés itt hogy anyakönyvvezető is megcsinálja a megszüntetést ugy ahogy ott megkötöttük?

drbjozsef # 2020.07.20. 12:46

Bejegyzett élettársi kapcsolatot két nagykorú, azonos nemű személy köthet szabad akaratából úgy, hogy az anyakönyvvezető előtt személyesen megjelenve egybehangzóan kijelentik, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kívánnak létesíteni.

[...]

A bejegyzett élettársi viszonyt megszüntetni – a házassággal ellentétben – közjegyző előtt is lehet, mégpedig akkor, ha a felek mindenben megegyeztek és nem nevelnek közösen gyermeket. Vitás esetekben pedig bírósághoz fordulhatnak a bejegyzett élettársi kapcsolat felbontása ügyében.@@

Ivetto # 2020.07.20. 12:38

Anyakönyvvezetőnél csináltattuk , tehát akkor csak be kell menni a helyi anyakönyvvezetőhöz és ő megszünteti,?

Ez lenne a megoldás?

bejegyzett élettárs volt ennek a dolognak a neve.

drbjozsef # 2020.07.20. 12:34

Erről mindenesetre a MOKK nem tud.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.20. 11:52

Közjegyzőnél? Ott valami nem stimmel. Úgy lehet, hogy nem bejegyzett élettársi kapcsolat az (akkor se, ha azonos neműek), hanem csak nyilvántartott. A bejegyzett élettársi kapcsolatot ugyanis nem közjegyző regisztrálja, hanem anyakönyvvezető.

drbjozsef # 2020.07.20. 11:48

Ivetto,

https://www.mokk.hu/…ijszabas.php

Lásd első pont.

Ivetto # 2020.07.20. 11:24

Tisztelt Forum!

Teljesen össze vagyok zavarodva mostmár.

Simán egy bejegyzett élettársi kapcsolat felbontásáról lenne szó. ( igen azonos nem)

  1. Kizárólag annál a közjegyzőnél tudjuk megcsinálni csak ahol helyileg lakóhely szerint élünk?
  2. kérdésem hogy ennek van egy díjszabása jogilag ugy tudom, de az összes közjegyző egy felbontásra annyira magas árat ír hogy csak nézek, ez miért van? nem jogilag van szabályozva mennyibe kerül?
Kovács_Béla_Sándor # 2019.11.05. 17:26

Egyetlen hozzászólásnyit nem vagy hajlandó visszaolvasni?

Evahalmosi # 2019.11.05. 16:15

Üdvözletem.

Ha nem hajlandó a bejegyzett élettársam a megszüntetéshez megjelenni a közjegyzőnél akkor ezt egyedül meg tudom szüntetni?

Mi a módja ?

Előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.14. 15:10

Ha mind a ketten egyetértenek, és a vagyonjogi kérdésekben is megegyeztek, akkor közjegyző felbontja a jogviszonyt. A személyes megjelenés, meghallgatás elengedhetetlen.

Ha nem értenek egyet a megszüntetésben, akkor ugyanúgy perelni kell, mint egy házasság felbontásához.

vasnorbert # 2019.08.14. 14:33

Üdvözletem.

Olyan kérdésem lenne, hogy a hugom bejegyzett élettársi kapcsolatban él ( igen azonos nemüek), és minél gyorsabban, probléma mentesen meg szeretnék szüntetni a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

A kérdés az lenne hogy személyes megjelenésen kivül ezt véghez tudják e vinni egy levélben? Ha igen hova kellene ezt beküldenie?

( Illetve ha a partnere nem megy el, egyedül meg tudja e szüntetni? )

Előre is köszönöm

Vadsuhanc # 2019.03.06. 15:01

Így érthetőbb a kérdésed. Emlékezetem szerint az erre vonatkozó törvény csak azt határozza meg, hogy a gazdálkodó család tagjai közé a családi gazdálkodó élettársa bele tartozik. Ennek értelmében ha azt akarjátok még hivatalos formában is igazolni, hogy az élettársi kapcsolat már régebben fennállt akkor elég az általam leírt nyilatkozat megtétele is.

Kizártnak tartom, hogy a szakhatóság ne mondja meg, hogy Ők az élettársi kapcsolat igazolásához mit követelnek meg.

Hajniccska # 2019.03.06. 13:24

Kedves Vadsuhanc!

Ahogy már többször leírtam, családi gazdaság alapításával kapcsolatban kérdezek, és azt szeretnénk elérni, hogy igazolhassuk az élettársi rokoni viszonyunkat. Semmilyen visszamenőleges kedvezményről vagy juttatásról nincs szó, ezért nem is reagáltam. Mivel cs. gazdaságot nem lehet "visszamenőlegesen" alapítani. Csak kíváncsi voltam, hogy a közjegyző mi alapján állít ki egy ilyen okiratot, mi annak a feltétele. Mert ha van rá lehetőség, akkor a valós tényadatot adjuk meg, azaz hogy már ténylegesen 2 éve együtt élünk. Ennyi.

Vadsuhanc # 2019.03.06. 12:17

Kedves Hajnicska!

Azért az általam igen tisztelt KBS válaszát igazán értelmezném. Mit akartok elérni a visszamenőleges élettársi kapcsolat megállapításával?

Hajniccska # 2019.03.06. 11:42

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen, erre voltam kíváncsi!

A családi gazdaságban jártas hozzászólókat még mindig várom szeretettel további kérdésekkel. :)

drbjozsef # 2019.03.06. 11:05

Hajniccska,

A fő különbség a közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozat és az ENYER-ben rögzített élettársi nyilatkozat között az, hogy az ENYER-ben nincs lehetőség korábbi időpontot megjelölni az élettársi kapcsolat kezdeteként.

(ENYER = Élettársi Nyilatkozatok Elektronikus Nyilvántartása)

Nyilatkozat esetén a közjegyző azt foglalja írásba, amit akartok, de ezzel csak azt igazolja, hogy Ti, előtte, ezt nyilatkoztátok. A valóságtartalmával nem foglalkozik. Nyilatkozhatjátok hogy 2016 óta élettársak vagyotk.

A kérdés az, hogy a Ti célotoknak megfelel-e ez utóbbi, hiszen az ENYER nyilván nem, hiszen ott nincs visszamenőlegesség. Ezt ott kellene megkérdezni, ahol kérik ezt az "igazolást". Ha "fogalmuk sincs", akkor csináltassátok meg ezt, és adjátok be. Gyakran az ügyintézőknek elég, ha pecsétes papíron kapnak valamit.

Hajniccska # 2019.03.06. 10:46

Kedves Vadsuhanc!
Félreértettél, nem a közjegyzőt kérdeztem, hanem a családi gazdaság alapításában elvileg illetékes (gyakorlatilag "fogalmuk sincs") hivatalokat.

Az itt feltett kérdésem általánosságban az élettársi kapcsolat igazolásával kapcsolatos, de sajnos te sem arra válaszoltál PONTOSAN amit kérdeztem, vagyis hogy a közjegyző a lakcímkártyán szereplő adat alapján igazol valamit vagy sem?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.06. 10:44

Csak nem valószínű, hogy más jogszabályokkal szabályzott kedvezmények, juttatások szempontjából elfogadják a visszamenőleges hatályt.

Vadsuhanc # 2019.03.06. 08:20

Nekem egy igen speciális kérdésköröm lenne, a fellelhető összes illetékes hivatalt megkérdeztem már és nem tudnak egyértelmű választ adni.

Szóval a közjegyző sem tudott válaszolni? Ugyan.

Közjegyzőhöz fordultok, " aki közjegyzői okiratba foglalhatja az élettársaknak az élettársi kapcsolat fennállásáról közösen tett nyilatkozatát. Ebben a nyilatkozatban az élettársak azt rögzítik a közjegyző előtt, hogy közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben élnek. Nyilatkozhatnak arról is, hogy mikortól – akár egy korábbi időpont óta - áll fenn közöttük az élettársi kapcsolat. Ezt a nyilatkozatot csak személyesen tehetik meg."

Hajniccska # 2019.03.06. 08:11

Nekem egy igen speciális kérdésköröm lenne, a fellelhető összes illetékes hivatalt megkérdeztem már és nem tudnak egyértelmű választ adni.

Családi gazdaságot szeretnénk alapítani párommal, a kérdés azonban ennél sokkal bonyolultabb.

Első kérdésem egy általános kérdés: közjegyző előtt élettársi kapcsolatunk igazolásának mi a feltétele? Mert visszamenőleg szeretnénk igazolni, azaz hogy 2016. november 26 óta vagyunk élettársak (azóta élünk effektíve együtt), viszont a tartózkodási helyünk csak idén január óta ugyanaz a lakcímkártyánkon. Ilyen esetben a közjegyző mikortól igazolja az élettársi viszonyt? 2016-tól vagy csak idén januártól?

A többi kérdésem érinti a családgi gazdaságokról szóló kormányrendeletet stb., szóval aki abban is jártas, megköszönném ha feltehetnék neki néhány kérdést.

Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2019.01.23. 11:41

Na most, az a kérdés, hogy mi is igazából a kérdés.

A "bejegyzett élettársi jogviszony" az nem más, mint az azonos nemű személyek által létesített, a házassághoz nagyon hasonló együttélési forma, amely csak a törvényben írt néhány pontban tér el tartalmilag attól, ami a nem azonos nemű párok házassága. Az ilyen jogviszonyt közjegyző csak a felek közös kérelmére bonthat fel, az egyoldalú kérelem a bíróság dolga.
A bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetésére irányuló eljárás lefolytatására - a felek választása szerint - az a közjegyző illetékes, akinek az illetékességi területén a kérelmezők utolsó közös lakóhelye volt, vagy akinek az illetékességi területén a felek valamelyikének lakóhelye van. Ha a kérelem előterjesztésekor a feleknek nincs belföldi lakóhelye, az eljárást a bejegyzett élettársi kapcsolatot az anyakönyvbe bejegyző anyakönyvvezető illetékességi területe szerint illetékes közjegyző folytatja le.

Ettől eltérő az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába bejegyzett élettársi viszony, ami nem más, mint az - akár azonos, akár különnemű - élettársak sima, egyszerű élettársi jogviszonyának a regisztrációja. Ennek a megszűnésének a bejelentését intézheti egyedül is bármelyik élettárs, de csak személyesen, a lakóhely szerint illetékes közjegyző előtt.

rigoz # 2019.01.22. 15:25

@Gregorberni: Bármely közjegyzőhöz kell menni és igen, tudtommal személyes megjelenéshez kötött.

A többire sajnos nem szolgálhatok válasszal.

Dr.Attika # 2013.10.07. 11:29

Lényeges , hogy bejegyzett élettársak csak azonos neműek lehetnek. Ők ugye nem köthetnek házasságot. Ez a jogintézmény ezt a hátrányt pótolja.

wers # 2013.10.07. 11:15

köszi, akkor ez nekem nem alternatíva :) (azt lenne kész csoda bizonyítani, hogy nincs élettársi kapcsolat)