Fórum polgári jog régebbi elöl     új hozzászólás


Bejegyzett élettársi kapcsolat?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.08.14. 17:10

Ha mind a ketten egyetértenek, és a vagyonjogi kérdésekben is megegyeztek, akkor közjegyző felbontja a jogviszonyt. A személyes megjelenés, meghallgatás elengedhetetlen.

Ha nem értenek egyet a megszüntetésben, akkor ugyanúgy perelni kell, mint egy házasság felbontásához.

www.kbs-ugyved.hu

vasnorbert # e-mail 2019.08.14. 16:33

Üdvözletem.

Olyan kérdésem lenne, hogy a hugom bejegyzett élettársi kapcsolatban él ( igen azonos nemüek), és minél gyorsabban, probléma mentesen meg szeretnék szüntetni a bejegyzett élettársi kapcsolatot.

A kérdés az lenne hogy személyes megjelenésen kivül ezt véghez tudják e vinni egy levélben? Ha igen hova kellene ezt beküldenie?

( Illetve ha a partnere nem megy el, egyedül meg tudja e szüntetni? )

Előre is köszönöm

Vadsuhanc #   2019.03.06. 16:01

Így érthetőbb a kérdésed. Emlékezetem szerint az erre vonatkozó törvény csak azt határozza meg, hogy a gazdálkodó család tagjai közé a családi gazdálkodó élettársa bele tartozik. Ennek értelmében ha azt akarjátok még hivatalos formában is igazolni, hogy az élettársi kapcsolat már régebben fennállt akkor elég az általam leírt nyilatkozat megtétele is.

Kizártnak tartom, hogy a szakhatóság ne mondja meg, hogy Ők az élettársi kapcsolat igazolásához mit követelnek meg.

Hajniccska # e-mail 2019.03.06. 14:24

Kedves Vadsuhanc!

Ahogy már többször leírtam, családi gazdaság alapításával kapcsolatban kérdezek, és azt szeretnénk elérni, hogy igazolhassuk az élettársi rokoni viszonyunkat. Semmilyen visszamenőleges kedvezményről vagy juttatásról nincs szó, ezért nem is reagáltam. Mivel cs. gazdaságot nem lehet "visszamenőlegesen" alapítani. Csak kíváncsi voltam, hogy a közjegyző mi alapján állít ki egy ilyen okiratot, mi annak a feltétele. Mert ha van rá lehetőség, akkor a valós tényadatot adjuk meg, azaz hogy már ténylegesen 2 éve együtt élünk. Ennyi.

Vadsuhanc #   2019.03.06. 13:17

Kedves Hajnicska!

Azért az általam igen tisztelt KBS válaszát igazán értelmezném. Mit akartok elérni a visszamenőleges élettársi kapcsolat megállapításával?

Hajniccska # e-mail 2019.03.06. 12:42

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen, erre voltam kíváncsi!

A családi gazdaságban jártas hozzászólókat még mindig várom szeretettel további kérdésekkel. :)

drbjozsef #   2019.03.06. 12:05

Hajniccska,

A fő különbség a közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozat és az ENYER-ben rögzített élettársi nyilatkozat között az, hogy az ENYER-ben nincs lehetőség korábbi időpontot megjelölni az élettársi kapcsolat kezdeteként.

(ENYER = Élettársi Nyilatkozatok Elektronikus Nyilvántartása)

Nyilatkozat esetén a közjegyző azt foglalja írásba, amit akartok, de ezzel csak azt igazolja, hogy Ti, előtte, ezt nyilatkoztátok. A valóságtartalmával nem foglalkozik. Nyilatkozhatjátok hogy 2016 óta élettársak vagyotk.

A kérdés az, hogy a Ti célotoknak megfelel-e ez utóbbi, hiszen az ENYER nyilván nem, hiszen ott nincs visszamenőlegesség. Ezt ott kellene megkérdezni, ahol kérik ezt az "igazolást". Ha "fogalmuk sincs", akkor csináltassátok meg ezt, és adjátok be. Gyakran az ügyintézőknek elég, ha pecsétes papíron kapnak valamit.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Hajniccska # e-mail 2019.03.06. 11:46

Kedves Vadsuhanc!
Félreértettél, nem a közjegyzőt kérdeztem, hanem a családi gazdaság alapításában elvileg illetékes (gyakorlatilag "fogalmuk sincs") hivatalokat.

Az itt feltett kérdésem általánosságban az élettársi kapcsolat igazolásával kapcsolatos, de sajnos te sem arra válaszoltál PONTOSAN amit kérdeztem, vagyis hogy a közjegyző a lakcímkártyán szereplő adat alapján igazol valamit vagy sem?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.03.06. 11:44

Csak nem valószínű, hogy más jogszabályokkal szabályzott kedvezmények, juttatások szempontjából elfogadják a visszamenőleges hatályt.

www.kbs-ugyved.hu

Vadsuhanc #   2019.03.06. 09:20

Nekem egy igen speciális kérdésköröm lenne, a fellelhető összes illetékes hivatalt megkérdeztem már és nem tudnak egyértelmű választ adni.

Szóval a közjegyző sem tudott válaszolni? Ugyan.

Közjegyzőhöz fordultok, " aki közjegyzői okiratba foglalhatja az élettársaknak az élettársi kapcsolat fennállásáról közösen tett nyilatkozatát. Ebben a nyilatkozatban az élettársak azt rögzítik a közjegyző előtt, hogy közös háztartásban, érzelmi és gazdasági közösségben élnek. Nyilatkozhatnak arról is, hogy mikortól – akár egy korábbi időpont óta - áll fenn közöttük az élettársi kapcsolat. Ezt a nyilatkozatot csak személyesen tehetik meg."

Hajniccska # e-mail 2019.03.06. 09:11

Nekem egy igen speciális kérdésköröm lenne, a fellelhető összes illetékes hivatalt megkérdeztem már és nem tudnak egyértelmű választ adni.

Családi gazdaságot szeretnénk alapítani párommal, a kérdés azonban ennél sokkal bonyolultabb.

Első kérdésem egy általános kérdés: közjegyző előtt élettársi kapcsolatunk igazolásának mi a feltétele? Mert visszamenőleg szeretnénk igazolni, azaz hogy 2016. november 26 óta vagyunk élettársak (azóta élünk effektíve együtt), viszont a tartózkodási helyünk csak idén január óta ugyanaz a lakcímkártyánkon. Ilyen esetben a közjegyző mikortól igazolja az élettársi viszonyt? 2016-tól vagy csak idén januártól?

A többi kérdésem érinti a családgi gazdaságokról szóló kormányrendeletet stb., szóval aki abban is jártas, megköszönném ha feltehetnék neki néhány kérdést.

Köszönöm előre is!

ObudaFan # e-mail 2019.01.23. 12:41

Na most, az a kérdés, hogy mi is igazából a kérdés.

A "bejegyzett élettársi jogviszony" az nem más, mint az azonos nemű személyek által létesített, a házassághoz nagyon hasonló együttélési forma, amely csak a törvényben írt néhány pontban tér el tartalmilag attól, ami a nem azonos nemű párok házassága. Az ilyen jogviszonyt közjegyző csak a felek közös kérelmére bonthat fel, az egyoldalú kérelem a bíróság dolga.
A bejegyzett élettársi kapcsolat megszüntetésére irányuló eljárás lefolytatására - a felek választása szerint - az a közjegyző illetékes, akinek az illetékességi területén a kérelmezők utolsó közös lakóhelye volt, vagy akinek az illetékességi területén a felek valamelyikének lakóhelye van. Ha a kérelem előterjesztésekor a feleknek nincs belföldi lakóhelye, az eljárást a bejegyzett élettársi kapcsolatot az anyakönyvbe bejegyző anyakönyvvezető illetékességi területe szerint illetékes közjegyző folytatja le.

Ettől eltérő az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába bejegyzett élettársi viszony, ami nem más, mint az - akár azonos, akár különnemű - élettársak sima, egyszerű élettársi jogviszonyának a regisztrációja. Ennek a megszűnésének a bejelentését intézheti egyedül is bármelyik élettárs, de csak személyesen, a lakóhely szerint illetékes közjegyző előtt.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rigoz # e-mail 2019.01.22. 16:25

@Gregorberni: Bármely közjegyzőhöz kell menni és igen, tudtommal személyes megjelenéshez kötött.

A többire sajnos nem szolgálhatok válasszal.

Dr.Attika # e-mail 2013.10.07. 13:29

Lényeges , hogy bejegyzett élettársak csak azonos neműek lehetnek. Ők ugye nem köthetnek házasságot. Ez a jogintézmény ezt a hátrányt pótolja.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

wers # e-mail 2013.10.07. 13:15

köszi, akkor ez nekem nem alternatíva :) (azt lenne kész csoda bizonyítani, hogy nincs élettársi kapcsolat)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.10.07. 13:09

nyilvántartott élettársi jogviszony mire jó?
Utólag vita esetén legalább a jogviszony tényét nem kell bizonygatni.

Mi a kölönbség
Ég és föld. A házassághoz képest. Egyébként semmi.

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2013.10.07. 12:21

Ez a nyilvántartott élettársi jogviszony mire jó? Mármint miért jó a feleknek? Mi a kölönbség, ha "csak" együtt élnek, ha mindezt nyilván is tartják, és ha összeházasodnak?

Aranka3 #   2013.10.07. 11:47

Köszönöm szépen a segítséget! :-)

ObudaFan # e-mail 2013.10.07. 11:46

Azt a közjegyzőnél lehet és nem minősül bejegyzett élettársi kapcsolatnak.
A nyilatkozat felvételére irányuló eljárás élettársak közös kérelemre vagy az élettársi kapcsolat fenn nem állásáról szóló nyilatkozat esetén bármelyik élettárs kérelmére indul. Közös kérelem esetén a közjegyző illetékességét az élettársak bármelyikének lakóhelye vagy tartózkodási helye megalapítja.
Élettársi kapcsolatra vonatkozó nyilatkozatot csak személyesen lehet tenni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2013.10.07. 11:18

A kérdező a nyilvántartott élettársi jogviszonyra gondol. Azt nem lehet "az önkormányzatnál".

www.kbs-ugyved.hu

Sherlock # e-mail 2013.10.07. 10:45

Leginkább olyan feltételei vannak, hogy 18 éven felüli azonos nemű párok bejelentsék az anyakönyvvezetőnek azon szándékukat, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kívánnak létesíteni. Személyi, lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat kell, ha korábban volt házas/bejegyzett élettárs, akkor a megszűnést tanúsító okirat is. Hivatali időben elvileg ingyenes.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Aranka3 #   2013.10.07. 10:34

Kérdésem a következő lenne!
Van a bejegyzett élettársi kapcsolat,amelyet közjegyzőnél tesznek,díj megfizetése ellenében.Tudomásom szerint van olyan,amit az önkormányzatnál lehet tenni.Erről szeretnék többet megtudni,sehol nem találok utalást.Milyen feltételek kellenek,mennyi a díja stb?
Köszönettel
Ari