Tandíj--Egyetem félre tájékoztat - Magyarul: Felel-e az egyetem azért, ha irásban igér valamit?


Petrocelli # 2002.01.11. 16:24

Ez egy kőkemény űgy !

1. Adott egy felvételizni szándékozó, határontúli diák (külföldi magánszemély, aki jóhiszemüen tájékozódni akar a felvételi (és egyéb) körülményekről, pl kelle neki tandíjjat fizetni?.

2.A HÖK külügyi bizottságának elnőke azt mondja (mindez irásban, aláírással, iktatószámmal), hogy bár a jelenlegi xx kományrendelet szerint kéne fizetni, az egyetem átvállalja a tandíjfizetési kötelezettséget, magyarúl ponz olyan helyzetben vagy nála mint a magyar állampolgát (pontosabban belföldi magánszemély).Ez szerintem egy egoldalú
jognyilatkozat.

3.Diák bejut, nagyon magas pontszámmal.Első évben elengedik a tandíj nagy részét (85%)ezért nem háborog. Továbbiakban szigoritás az egyetemen, és tőlle is behajtják a tandíjjat,(hiába próbálkozik dékánnal, hökkel, rektorral) annak ellenére, hogy tanulmányi eredménye alapján a tandíjmentes kategóriában lehetne.Hozzáteszem a tandíj kökeményen megterheli a diák családját.

4.Szerintem:
Az hogy, költségtérítéses kategóriába került az még nem gond, arról nem az egyetem tehet, hanem ez jogszabályi kérdés.        
                DE
az egyetem vállalta ezek átvállalását, ezért még azt sem mondhatja, hogy tévedésben volt, teljesen tisztában volt a szabályozással, és nem a szabályozás felől tájékozatott, hanem arról, hogy majd Õ átvállal minden, mind az 5 év során.Hozzáteszem, hogy a HÖKnek nincs önnálló jogalanyisága, így nyilatkozataiért az egyetem felel.
Ezekután persze nem azt lehet követelni az egyetemtől, hogy tegye tandíjmentes kategóriába, hanem hogy adjon neki min. annyi pénzt amennyiből a tandíjjjat ki lehetne fizetni.

Megjegyzés: a bíróság nem mindig szólhat bele az egyetemi autonómiába, pl. ha nem vesz fel, annak ellenére hogy megfeleltél (pontszám alapján), nem kötelezheti, hogy felvegyen.Azt mondja, hogy ez az egyetem magánügye, hogy kit vesz fel. De itt nem erről van szó.Kiindulhatunk a PTK generálklauzulájából (jóhiszemüség és tisztesség), vagy akár azért mert megszeget a jognyilatkozatát.
Asszem Kb ennyi, ha eszembu jut még valami hozzáteszem.

Petrocelli # 2002.01.11. 16:26

Jah és bocs a hibákért, meg egy két nyelvtani helytelenségért de kapkodnom kell, remélem azért érthető.

JozsiOlvasta # 2002.10.20. 21:11

En is fujok rajuk, kesz csod a 'felnottoktatas' a jogi karon. Penzre utaznak, meg rajottek, hogy most kell szelektalni, mikor mar sokat fizettek a levelezos masoddiplomas hallgatok (pl. harmadikban).

Elkezdtem ezt a levelezot, es nem is volt baj, mig az orakra be tudtam jarni. A kepessegemnek megfelelo 2-3 atlag kijott az ev vegere, de most bizva az igert kredit rendszerben, meg az uj munkaltatom igereteben, hogy biztosit szabadidot a tanulasra, kijottem kulfoldre dolgozni.

Hajtottam mint allat, ejjel kellett tanulni, s ment is minden vizsga egybol, kiveve a Pp, az masodszorra se.

A kibalhezas a hallagtoval az, hogy a rendes vizsgaidoben csak egy vizsgalehetoseggel elhettem a szabi miatt, es ezek a minősítettek csak 'különös kegyetlenségből' adtak szeptemberi idopontot. Ezt sem tudtam biztosra, mert a postámat más bontja, és csak az jött ki telefonon, hogy dátum órakor mehetek.

Mivel millió levél váltódott korábbi vizsgaügyekben, kétlem, hogy nem tudják a helyzetemet. Nekem egyéni vizsgarendet mondtak, most meg nem használhatom ki a harmadik lehetőséget, nehogy eggyel kevesebb evismetlo legyen a tervhez kepest.

Mazsola a sztoriban: eddig a volt munkáltatónak kellett fizetnie a díjakat, s most nem hogy ezután saját zsebből kell álljam, de van esély, hogy perelni fognak visszamenőleg. Az kb 1.000.000 forint. Ez és egy év kiesés múlik azon, hogy így állnak a hallgatókhoz.

Szóval én együtt érzek veled, sőt, amondó vagyok, hogy valamit csinálni kellene a pénzhajhászásuk ellen. De hol a HÖT?


[i:ec9f4fae6e]Józsi[/i:ec9f4fae6e]

lujza # 2002.10.22. 08:12

Kérjetek minden félévben szociális támogatást és annak egy része talán fedezi a tandíjat. Hova jártok?


Üdv