ügyvéd tanúénti meghallgatása

Angelicasol # 2014.04.30. 20:19

Elfogadom. :)
Nekem az volt az alaptézisem, hogy az ügyvédi titoktartási kötelezettség a megbízó titkának a megőrzéséről szól és ezért kevertem ide a személyhez fűződő jogokat. Ebben a kontextusban próbáltam elhelyezni a jogutódlást. De ez csak tényleg csak elméleti okoskodás .

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 15:59

Túlbonyolítod. Ha nem is fordítva, de kissé féloldalasan tetszel ülni a lovon. Igazából nem valamiféle személyhez fűződő jogról értekezünk ugyanis, hanem az ügyvéd titoktartási kötelezettségéről. Amely alól a törvény szerint maga a megbízó, a jogutódja, esetleg a törvényes képviselője adhat felmentést.
Minden egyebet idekeverni felesleges zaj, ami csak nehezíti a feladat megoldását.

Angelicasol # 2014.04.30. 13:49

Köszi a fényt :) Elhiszem, hogy így van, csak tényleg valahogy nem tudok vele logikailag kijönni.

Az bántja a szemem, hogy az (törvényes) örökös, mint általános jogutód jár el, az örökhagyó aktív és passzív vagyona tekintetében lép a jogelőd helyébe. De a törvény a magántitok védelmét személyiségi jogként kezeli és mint ilyen, az elhal a titokgazdával, mert az esetleges átszállásáról a polgári jog egyéb szabályai adhatnának eligazítás, viszont én erre nem nagyon tudok példát mondani.

Vagyis szerintem ez külön/írásbeli rendelkezéshez kötődő jogutódlást kellene, hogy jelentsen.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 10:41

Nem gondolod rosszul, nagyon is méltányolható a gondolatmeneted. Ha jól értem, a jogérzékedet bántja, hogy az állam, akinek tulajdonképpen semmi köze az elhunythoz - még csak nem is végrendeleti örökös - a jogutódjaként felmentést adhasson a néhai volt ügyvédjének a titoktartás alól.
Mégis ez a jogi helyzet. Tudniillik az örökös általános jogutód, az örökhagyó minden joga átszáll rá, kivéve azokat a jogokat, amelyekben a jogutódlás kizárt. Ha a titoktartás alóli felmentés joga a gyermekre, unokára stb. átszáll, akkor átszáll az államra is. Nincs ugyanis olyan szabály, amely különböztetne e tekintetben a törvényes, a végrendeleti és a szükségképpeni örökös között.
(Ha következetes akarsz lenni, és mégis ki akarod zárni az állam jogutódlását e körben, akkor ab ovo ki kell zárnod a jogutódlás lehetőséget. Ez az értelmezés azonban az ügyvédi törvényből nem vezethető le, hiszen az kifejezetten megjelöli a jogutódot mint jogosultat.)

A gyakorlatban talán úgy lehetne kezelni a problémát, hogy az állam ilyen esetekben következetesen megtagadja a felmentés megadását. (Vagy de lege ferenda kifejtjük, hogy az államot e körben törvényben ki kellene zárni.)

Angelicasol # 2014.04.30. 10:08

üres elmecsillogtatás - ez milyen szép szókép :)

De KBS, ki mondott olyat, hogy a jogutód nem adhat felmentést? Vagy hogy az ügyvédi megbízásban van jogutódlás?

Kérdés:
Amennyiben hozzátartozó/végrendeleti örökös stb. nélkül hal meg a természetes személy megbízó és egyetlen törvényes örököse végső soron a Magyar Állam, akkor az Állam adhat felmentést az ügyvédnek a titoktartás alól?

Én a titokgazda jogáról írtam, és arra gondoltam, hogy az ő joga olyan, mint a magántitokhoz való személyiségi jog...és ha külön nem rendelkezik e tekintetben jogutódlásról, akkor nem lesz neki jogutódja, aki felmentést adhat. Rosszul gondolom, vagy (megint) nem értem amit írtok?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 09:25

Ha a titok alóli felmentés joga nem szállna át a jogutódra, vagyis e körben kizárt lenne a jogutódlás, akkor az Ügyvédi tv. 8. § (3) bekezdésében a jogutód kifejezett megjelölése teljesen értelmetlen volna.

A törvény egyértelmű: a jogutód jogosult megadni a felmentést az ügyvédnek. Megjegyzem, ezzel ellentétes állásponttal nem is találkoztam a gyakorlatban.

Az a fejtegetés, hogy a jogutód nem azonos az örökössel, itt inkább csak fontoskodás. Persze, hogy nem azonos, hiszen jogutódja jogi személynek is lehet, örököse nem, továbbá élők között is lehetséges a jogutódlás. (Mondjuk, pont egy ügyvédi megbízásban nem - ezért is üres elmecsillogtatás ez a gondolatmenet itt.)

Sherlock # 2014.04.30. 09:20

Nem személyhez fűződnek, volt egy elég híres skót ccbe jogeset, Joe Beltrami skót ügyvéd (ő az ottani Bárándy) védett egy embert akit elítéltek - mint később Kiderült, mert egy másik ügyfele bevallotta hogy ő volt, csak kötötte az ügyvédi titok - ártatlanul. Mikor az igazi bűnös meghalt, Beltrami elment a családjához hogy hadd mondja el a hatóságoknak; megadták a felmentést és a másik fószer kiszabadulhatott.

Angelicasol # 2014.04.30. 08:53

a kis agitátor :)

BataG # 2014.04.30. 08:45

Navégre,
ez érdekes, tanulságos csevely a laikusoknak. (mármint az előző 4-5 hozzászólás)
Folytassátok! Folytassátok!

Örökös, és jogutód....
Valóban van, lehet olyan joga az elhúnytnak, amelyet az örököse nem kap meg, s azzal nem élhet? Melyek ezek ?

Angelicasol # 2014.04.30. 08:29

A büntetős ítélőtáblai vélemény pont azt taglalja, hogy az örökös és a jogutód fogalma nem lehet azonos.
A (3) bekezdés 3 személyt nevesít: megbízót, a jogutódját és a törvényes képviselőjét.

Én úgy gondolom, hogy a titokra vonatkozó jogok kifejezetten a személyhez fűződő jogot képeznek, vagyis külön rendelkezés (ami biztosítja e tekintetben a jogutódlást) hiányában kvázi az örökhagyóval halnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 08:11

Jaaaa... Hogy most kifejezetten a jogutód nélküli megszűnésről beszélünk. Nos, természetes személynek mindig van jogutódja.
A jogi személy már más eset. De egyrészt annak meg ott van az utolsó törvényes képviselője, aki szintén jogosult a felmentésmegadására; másrészt felvethető, hogy a jogutód nélkül megszűnt jogi személynek lehet-e titka egyáltalán.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 08:06

A (3) bekezdés kifejezetten felsorolja a megbízó jogutódját mint olyat, aki felmentheti az ügyvédet a titoktartás alól. (Bevallom, nem is nagyon értem, hogy a mondat, amelyet idéztél, hogyan került bele abba az ítélőtáblai véleményre, és nem is nagyon értem, mit akar mondani. Gyanakszom, hogy az a pont valami speciális büntetőeljárási esetre vonatkozik.)

Angelicasol # 2014.04.30. 08:00

KBS tudom, hogy büntetős anyagot csatoltam, de a polgári ügyben örökös nélkül elhalt/jogutód nélkül megszűnt megbízó titkának megtartása nem kötelezi az ügyvédet?

Az ügyvédi tv. 8. § (1) alapján a kötelezettség független a megbízási jogviszony fennállásától, és az ügyvédi működés megszűnése után is fennmarad, illetve konkrétan nevesítve van, hogy kik adhatnak felmentést alóla.

Tehát ha nincs ilyen személy akkor a válasz nem az , hogy senki (ügytipustól függetlenül)?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.30. 07:43

Nem büntetőügyről, nem védőügyvédről van szó.

Angelicasol # 2014.04.30. 07:39

Ha a megbízó meghal, a helyébe nem léphet senki, aki az ő titka alól felmentést adhatna. Az ügyvéd ez esetben tanúvallomás megtételére nem kötelezhető.
Javaslom:
http://www.debreceniitelotabla.hu/…oktartas.pdf

BataG # 2014.04.30. 07:01

Elvi jellegű kérdés:
És ha:

1. jogutód nélkül szűnt meg;
  2. örökös nélkül húnyt el (jogutód a magyar állam) ?

Egyébként, hogy ki a jogutód, azt honnan, hogyan lehet megtudni - tiszta forrásból ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.29. 15:59

Az ügyvédet a titoktartási kötelezettség alól a megbízója mentheti fel. Ha a megbízó meghalt, akkor a jogutódja.

monalisa1 # 2014.04.29. 14:23

BataG

Nincs tiltva a Polgári Perrendtartás bárki előtti tanulmányozása.

BataG # 2014.04.29. 14:12

Türelmed köszönve, megkísérlem megint:

Meghallgatni kívánt Ügyvéd képviselt X felet A ügyben, amelyben ellenérdekű fél Y volt.
Évekkel később indul egy másik eljárás, legyen az a B ügy. Ebben hivatkozás történik A ügyre.
Fölmerül a kérdés, hogy a B ügyben tanúként meghallgatható-e az A ügyben X jogi képviselőjeként eljárt Ügyvéd, s ehhez, illetve ennek szabályosságához szükséges-e bármilyen felmentés, s ha igen - kitől.
Vélhetően az A ügyben eljárt X-et képviselő Ügyvéd B ügyben való jogszerű meghallgathatásához X-től származó felmentésre van szükség?

Mi a helyzet, ha ilyen felmentés nincs?
Mi a helyzet, ha X időközben elhúnyt - él-e az Ügyvédet kötő (?) titoktartási kötelezettség ? (ennek kapcsán kérdeztem, hogy mit véd ez a titoktartási...)
Bíróságnak van-e faladata az Ügyvéd tanúkénti meghallgatásakor ellenőrizni, hogy van-e felmentése a meghallgatni kért témakörre?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.29. 13:57

Nem értem.

BataG # 2014.04.29. 13:53

KBS:
Ha tanúvallomást tesz más ügyet is érintőleg, azzal csak a képviseltje (megbízója) érdekét sértheti, vagy az anno perben volt másik fél érdekét is?

Lehet-e olyan ügycsoport (s ha igen, milyen típusú) amelyben a megbízónak nem kénye-kedve szerint lehet mérlegelnie azt a kérdést, hogy ad-e felmentést a megbízott egykori ügyvédjének egyéb ügyben való tanúzásra, hanem - akár - ki kell kérnie az ügy másik peres felének a véleményét is?

Ha felmentés nélkül tanúskodik ügyvéd (általa képviselt ügy kapcsán) - mit sért, mi lehet a konzekvencia? Mennyire komoly mulasztás ilyen felmentésnek a hiányában tanúskodni?
Mi van, ha - időközben - elhúnyt a hajdani megbízója?
Bíróságnak feladata-e az ilyen felmentések kontrollja?
Mulaszt-e a bíróság, ha ezek kontrollja nélkül lefolytatja a tanúmeghallgatást?

A titoktartási kötelezettség - ami alól a megbízott és anno eljárt ügyvéd felmenthető - kit/mit véd pontosan? (A megbízó vélt/valós érdekeit?, pontosan mit? Mi a helyzet, ha az ügyvéd megbízója elhúnyt) már? Akadálya ez a meghallgathatóságnak?

BataG # 2014.04.29. 13:41

Kedves, drága jó Sherlock:
Ha kifejted hogy mi irritál, igyekszem belátni, és akár meg is követni, és változtatni ....
De mi zavar? Segíts felismerni, láttatni velem is! (Légy szíves)

Sherlock # 2014.04.29. 12:45

Kedves BataG,

Te feltétlen szükségét érzed annak a szellemi kútmérgezésnek amit itt a fórumon művelsz?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.04.29. 12:07

Alapból a törvény mentesíti a tanúskodás alól. Az ügyfél felmentheti a titoktartási kötelezettség alól.
Konkrétan?

BataG # 2014.04.29. 11:56

Egyéb ügyben ellenérdekű oldalon eljárt ügyvéd tanúként meghallgatható-e másik polgári peres eljárásban ? Vannak-e korlátok ? Szükséges-e bármilyen fölmentés, ha igen kitől, megtagadhatja-e indokolás nélkül ?

Ügyvéd megtagadhatja-e a tanúvallomást polgári témában ?